Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Niepokalane poczęcie... 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
W ogóle nie rozumiem, dlaczego i po co Jezus nie miałby mieć zwykłego biologicznego ojca, jak każdy z nas.
Być może chodzi tu o podkreślenie Jego bóstwa, boskie pochodzenie tego Człowieka...
Tak by było gdyby ludzka komórka jajowa została zapłodniona boskim plemnikiem. Ale wówczas Jezus byłby biologiczną hybrydą, a nie w pełni człowiekiem.
Co więcej, nie widać w tym sensu - przecież o tym, że Maria nie zaszła w ciążę w wyniku zwykłego zapłodnienia przez mężczyznę, lecz cudownym sposobem, mogła wiedzieć tylko ona. Nikt więcej. Jaki miałby być sens takiego cudownego poczęcia bez udziału mężczyzny, skoro NIKT z jej otoczenia nie mógł tego zweryfikować? Przecież jedynym dowodem były jej własne słowa, a i to nie wydaje się, żeby zostało ujawnione szerszemu gronu ("mówili, że jest synem cieśli" (właśc.:tektona)).

MARIEL napisał(a):
Prawdę mówiąc ja też tego nie rozumiem
"Nie widać w tym sensu, więc należy w to uwierzyć"?

MARIEL napisał(a):
Gdzieś czytałam, że brak pełnego kodu genetycznego, to znaczy od ojca i matki oznaczałby, że coś z tym kodem jest nie tak.
Nie wiem, co rozumiesz przez "coś jest z tym kodem nie tak", ale ludzie są diploidalni, a determinujący genetyczną płeć męską chromosom "Y" przenosi się w linii męskiej. Niewątpliwie osobnik haploidalny byłby odmienny, choćby dlatego, że jego ciało produkowałoby jajeczka lub plemniki zupełnie inną metodą niż my.

MARIEL napisał(a):
I tu nasuwa się myśl o cudach eucharystycznych, podczas których pojawiają się fragmenty ludzkiej tkanki którą się bada, bo jest podawana grupa krwi ( co ciekawe zawsze ta sama )
Ale masz jakieś dowody?
MARIEL napisał(a):
Dlaczego nie bada się jej pod kątem DNA?
Dlaczego w ogóle nie bada się rzetelnie cudów eucharystycznych?
W związku z informacją o znalezieniu fragmentu ludzkiego serca, 1 października 2009 r. Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów złożyło doniesienie do prokuratory o znalezieniu i zbeszczeszczeniu ludzkich szczątków w tym kościele. Postępowanie zostało umorzone przez prokuratora z Prokuratury Rejonowej w Sokółce w związku z nieznalezieniem dowodów na popełnienie przestępstwa.

Ekspertyzy w sprawie "cudu" w Sokółce są nierzetelne. Przełożeni już ukarali profesor, która je przeprowadziła. Najlepsi specjaliści nie mają wątpliwości, że "cud" da się wyjaśnić naukowo. Zjawisko mogło zostać wywołane przez pospolitą bakterię.[...]
Jak potwierdzają nam najlepsi w Polsce specjaliści z dziedziny biologii i medycyny, zabarwienie hostii na czerwono to efekt działania bakterii zwanych pałeczką krwawą, a nie żadna przemiana w ciało Chrystusa. Uczeni nie mają też wątpliwości: wykonane w sprawie "cudu" ekspertyzy nie są żadnym dowodem na to, że na hostii pojawił się fragment ludzkiego serca! Zostały przeprowadzone nierzetelnie i nielegalnie.[...]
prof. Maria Sobaniec-Łotowska, patomorfolog z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, ekspertyzę hostii przeprowadziła z pominięciem procedur naukowych. Badaczka tłumaczyła wówczas, że nie mogła wypełnić wymaganych dokumentów, bo... nie zna numeru PESEL ani adresu Pana Boga! Uchybienia proceduralne to niejedyne zaniedbanie pani profesor. Okazuje się, że uczona wykonała badanie, które - zdaniem naukowców - nie wyjaśnia, czy badana tkanka jest ludzka, czy też pochodzi od innego ssaka, np. świni.

MARIEL napisał(a):
Podkreślam, że i tak trafia ona do laboratorium, więc...czy badanie DNA byłoby większą profanacją niż b. grupy krwi?
Gdzie są publikacje naukowe z opisem tych sensacyjnych wyników?

Cz lip 05, 2012 9:07

akruk napisał(a):
Iwona19 napisał(a):
...Rozważ sobie te słowa
W przeciwieństwie do ciebie - rozważyłem. I wyciągnąłem wnioski. Ty się nad tym nie zastanawiałaś wcale albo twoja wiedza o biologii rozrodu człowieka ogranicza się do "tatuś umieszcza nasionko w brzuszku mamusi", czyli jest na poziomie poglądów panujących w starożytności, średniowieczu i generalnie przed odkryciem ludzkiej komórki jajowej oraz powstaniem genetyki i zrozumieniem genetycznych mechanizmów procesu rozrodu człowieka. Nie martw się, w szkole jeszcze będą cię uczyć o genach, chromosomach, o diploidalności Homo sapiens, o haploidalności ludzkich plemników i komórek jajowych wynikającej z tego, że powstają w wyniku mejozy; o tym, na czym polega mejoza, a na czym mitoza; o tym, że u haploidów komórki rozrodcze (plemniki i jajeczka) nie mogą powstawać w wyniku mejozy, a co najwyżej mitozy, czyli że organizmy haploidalne nie mogą rozmnażać się tak samo jak ludzie; o łączeniu się zawartego w haploidalnych gametach ludzkich materiału genetycznego w diploidalny organizm potomny; o determinujących płeć chromosomach X i Y; o przenoszeniu męskiego chromosomu Y przez plemnik, czyli w linii męskiej... Jak już się tego dowiesz, wtedy rozważ sobie "te słowa".

EDIT:
Mea też.

Nie rozumiesz o co mi chodzi, bo nie jesteś wierzący. Dla mnie wiara stoi wyżej niż nauka.

Cz lip 05, 2012 9:51
Iwona19 napisał(a):
Nie rozumiesz o co mi chodzi, bo nie jesteś wierzący. Dla mnie wiara stoi wyżej niż nauka.
A co to ma do rzeczy? Przecież w tej sprawie wcale NIE rozstrzygasz problemu przez postawienie "prawd wiary" ponad "prawdami nauki". Nie rozstrzygasz, bo w ogóle NIE analizujesz problemu, w żaden sposób nie korzystasz ze swojej wiedzy. Po prostu jak sobie włączasz wiarę, to równocześnie wyrzucasz z głowy całą swoją wiedzę naukową (jakąkolwiek ją masz). To nie jest stawianie wiary ponad nauką. To jest zamykanie oczu na naukę.

Cz lip 05, 2012 10:01

Nauka może się mylić (to ludzie ciągle ją badają), a Bóg się nie myli.

Cz lip 05, 2012 10:06

akruk napisał(a):
Ale to nie ja twierdzę, że poczęcie Jezusa, który był w pełni człowiekiem nastąpiło "z Ducha Świętego". To TY powinieneś to wyjaśniać na gruncie biologii, nie ja.

Ale to nie ja twierdzę, że "poczęcie z Ducha Świętego" mieści się w ramach nauk biologicznych.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lip 05, 2012 10:19
Iwona19 napisał(a):
Nauka może się mylić (to ludzie ciągle ją badają), a Bóg się nie myli.
Ale co z tego? Skoro ty w ogóle ignorujesz naukę. Nie kwestionujesz, nie podważasz żadnego konkretnego stwierdzenia naukowego, że być może jest błędne, tylko generalnie masz w nosie wiedzę naukową i tyle. Ignorancja to cnota. Pewnie anioły przenoszą informacje pomiędzy twoim i moim komputerem, myszy lęgną się ze zgniłej słomy, muchy z brudu, a ludzie rozmnażają się wyłącznie dzięki "nasionku tatusia", bo rola kobiety ogranicza się do bycia "naczyniem". Tkwiąca w nasieniu mężczyzny siła czynna zmierza do utworzenia czegoś doskonałego: podobnego do siebie co do płci męskiej. A że rodzi się kobieta, dzieje się to z powodu słabości nasienia, albo z powodu jakiejś niedyspozycji materii, albo też spowodowało to coś z zewnątrz, np. wiatry południowe".

Także: nie zauważyłaś, że ewangelie napisali ludzie, którzy mogli się mylić tak samo jak wszyscy inni ludzie mogą się mylić. Co więcej: ich poglądy są nieporównanie słabiej potwierdzone niż poglądy naukowe.

Cz lip 05, 2012 10:34
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):
Ale to nie ja twierdzę, że poczęcie Jezusa, który był w pełni człowiekiem nastąpiło "z Ducha Świętego". To TY powinieneś to wyjaśniać na gruncie biologii, nie ja.
Ale to nie ja twierdzę, że "poczęcie z Ducha Świętego" mieści się w ramach nauk biologicznych.
Czyżbyś twierdził, że zagadnienie poczęcia człowieka nie mieści się w ramach nauk biologicznych?

Cz lip 05, 2012 10:36

Poczęcie z Ducha Świętego nie należy do "zagadnienia poczęcia człowieka" w rozumieniu nauk biologicznych. Po pierwsze, jest to wydarzenie incydentalne. Po drugie, nie jest ono wynikiem zachodzenia normalnych procesów biologicznych, tylko bezpośredniej interwencji Boga.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lip 05, 2012 10:42
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
W ogóle nie rozumiem, dlaczego i po co Jezus nie miałby mieć zwykłego biologicznego ojca, jak każdy z nas.
Być może chodzi tu o podkreślenie Jego bóstwa, boskie pochodzenie tego Człowieka...
Tak by było gdyby ludzka komórka jajowa została zapłodniona boskim plemnikiem. Ale wówczas Jezus byłby biologiczną hybrydą, a nie w pełni człowiekiem.
Co więcej, nie widać w tym sensu - przecież o tym, że Maria nie zaszła w ciążę w wyniku zwykłego zapłodnienia przez mężczyznę, lecz cudownym sposobem, mogła wiedzieć tylko ona. Nikt więcej. Jaki miałby być sens takiego cudownego poczęcia bez udziału mężczyzny, skoro NIKT z jej otoczenia nie mógł tego zweryfikować?

Przeważnie fakty podane człowiekowi do wierzenia nie dają się zweryfikować,
mają się nie dać zweryfikować. To jest pytanie o sens wiary.
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Prawdę mówiąc ja też tego nie rozumiem.

"Nie widać w tym sensu, więc należy w to uwierzyć"?

Nie, ja napisałam: ja tego nie rozumiem. To zupełnie co innego niż
nie widać w tym sensu. Jakiś sens w tym zapewne jest i z pewnością
teolodzy jakoś tłumaczą dlaczego Bóg człowiek musiał począć się z dziewicy.
akruk napisał(a):
Niewątpliwie osobnik haploidalny byłby odmienny, choćby dlatego, że jego ciało produkowałoby jajeczka lub plemniki zupełnie inną metodą niż my.

No tak, ale czy odmienność tych biologicznych procesów
może coś ujmować człowieczeństwu? Czy człowiek poczęty na szkle w laboratorium jest 'mniej' człowiekiem niż ten poczęty drogą naturalną?
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):

I tu nasuwa się myśl o cudach eucharystycznych, podczas których pojawiają się fragmenty ludzkiej tkanki którą się bada, bo jest podawana grupa krwi ( co ciekawe zawsze ta sama )

Ale masz jakieś dowody?

Mam dostęp do tego, do czego ma każdy przeciętny zjadacz chleba,
np:

"Jeden z nich [ cudów eucharystycznych, red. Mariel ]wydarzył się w Lanciano w VII w. Podczas odprawiania Mszy św., po dokonanej konsekracji, hostia stała się Ciałem, a wino przemieniło się w żywą Krew krzepnąc w pięć nierównych i rożnych co do kształtu i wielkości grudek.W 1971 r.prof. Odoardo Linoli, specjalista anatomii i histologii patologicznej oraz chemii i mikroskopii klinicznej zbadał prawdziwość cudu. Oto wyniki badań:

"Ciało jest prawdziwym ciałem. Krew jest prawdziwą krwią. Ciało stanowią tkanki mięśnia sercowego (miocardium). Ciało i Krew należą do gatunku ludzkiego. Ciało i Krew mają tę samą grupę krwi (AB). W Krwi odnalezione zostały proteiny z takimi stosunkami procentowymi, jakie znajdują się w obrazie osoczo-proteinowym normalnej, świeżej krwi.
W Krwi odnaleziono także minerały: chlorki, fosfor, magnez, potas, sód i wapń.
Dobra konserwacja Ciała i Krwi, pozostawionych w stanie naturalnym przez dwanaście wieków i wystawionych na działanie czynników atmosferycznych i biologicznych, jest zjawiskiem nadzwyczajnym, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że w tkankach mięśnia sercowego, z których się składa Ciało Cudownej Hostii nigdy nie znaleziono żadnych śladów soli lub materiałów konserwujących, używanych nawet w dawnych czasach w celach mumifikacji. Krew zaś, gdyby była wzięta z martwego ciała szybko uległaby rozkładowi."

http://lubczasopismo.salon24.pl/pogromc ... o-naukowcy

Masz coś przeciwko p. Odoardo Linoli?

Cz lip 05, 2012 11:16

Echem. To dowodzi tylko tego, że relikwie są pochodzenia ludzkiego. Natomiast czy jest to cud? Należałoby zrobić badanie na węgiel radioaktywny albo podobne.

W ulubionym dowcipie Nielsa Bohra naukowiec zasłyszał, że w pewnym ogrodzie zoologicznym lew i jagnię leżą obok siebie na jednym wybiegu. Czym prędzej udał się tam z wizytą i rzeczywiście, obrazek apokaliptyczny zobaczył. Zaczepił więc pracownika zoologu i jął wypytywać. Ależ tak, to się dzieje naprawdę, nie ma w tym żadnych sztuczek. Skoro jednak pan pyta, to powiem w sekrecie, że jagnię często musimy zastępować nowym...

Orkiestra!

Cz lip 05, 2012 11:53
Lurker napisał(a):
Echem. To dowodzi tylko tego, że relikwie są pochodzenia ludzkiego. Natomiast czy jest to cud? ...

A czy ja chcę udowadniać cokolwiek innego?
Bardzo lubię jak komuś nie chce się choć jednej strony w wątku przeczytać, żeby wiedzieć z grubsza o co chodzi...

Mój wpis był odpowiedzią m in na post akruka , w którym
zacytował tekst o podobnych badaniach tkanki z Sokółki:
"...nie wyjaśnia, czy badana tkanka jest ludzka, czy też pochodzi od innego ssaka, np. świni."
Myślę, że wyniki badań przytoczone przeze mnie nie budzą takich wątpliwości.
...Czy budzą?

Cz lip 05, 2012 12:24

Iwona19 napisał(a):
"Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?» Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym." (Łk 1,33-35)

Albo cud, albo fikcja literacka.

My wierzymy, że to był CUD :aniol:

Cz lip 05, 2012 16:06

To nie fikcja literacka, to wydarzenie prawdziwe.

Cz lip 05, 2012 18:40

Iwono, nie możemy mówić o czymś, że jest wydarzeniem prawdziwym, jeśli nie potrafimy tego udowodnić. Podobnie, jak nie możemy twierdzić, że tak absolutnie nie było. Zresztą narodziny z dziewicy to znany mit, występujący nie tylko w chrześcijaństwie. Rozumiem, że pozostałe mity należy traaktować podobnie, prawda?

Cz lip 05, 2012 19:41

Jajko, a ty znowu z tymi mitami. Czy dla ciebie wszystko jest mitem?

Cz lip 05, 2012 19:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona