Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 01, 2024 0:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 „Fronda” robi wstyd katolikom 
Autor Wiadomość

Post Re: „Fronda” robi wstyd katolikom
silgar napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Litosci.
Nie ma litości :dostal: :twisted:

„Od gniewu Pańskiego zapalił się kraj, i stał się naród pastwą ognia. Nikt nie ma litości nad bratem swoim.” Pwt 9,18 ..... :rotfl: :killer:

Albo:
"daaG duniyaa ne diye zaKhm zamaane se mile
ham ko ye tohafe tumhe.n dost banaane se mile"
jezeli juz powolujemy sie na cytaty.
I pomyslec, ze sa tacy, ktorzy potrafia pierwszy, drugi lub trzeci cytat zrozumiec.

Wt lip 24, 2012 1:41

Cytuj:
ozumiem, że upodobanie Boga do krwawych ofiar (ST) należy traktować dosłownie, tak jak to o niewolnikach i nawracaniu, nie wspominając już o tym jak należy wg biblii postąpić z homoseksualistami??

Cytuj:
Nie zapomnij o obcinaniu sobie różnych rzeczy i przestrzeganiu księgi kapłańskiej. :nonono:

Cytuj:
I żebyś się nie ważył koszuli bawełnianej z dodatkiem czegokolwiek nosić, bo będziesz sie w piekle w jednym kotle z Palikotem smażył! :D

Eh... Typowe... Totalnie nie rozumiejąc przymierza z Żydami i prawa ceremonialnego powołujecie się na te fragmenty. Ale co ja będę tłumaczył, marny byłby mój trud.

Wt lip 24, 2012 9:19

Login2 napisał(a):
Daliście sobie wyprać mózg tym, że Biblii nie należy traktować dosłownie. Ale nie macie żadnego argumentu ku temu, jedynie wasze domysły. Czyli wyrzucamy z Biblii 90% treści bo to tylko jakieś moralizujące historie które nie miały nigdy miejsca. Macie problem bo Jezus i apostołowie powoływali się na te właśnie księgi.

Czyli co konkretnie wyrzucamy z księgi RODZAJU ? Był Adam, czy nie było? A Potop? A Abraham? Istnieli czy to fikcja? Przez całą Biblie wspomina się te postacie i wydarzenia od proroków, przez Jezusa i kończąc na apostołach. Ale co tam! Nie należy tego traktować dosłownie.... Bo jak Jezus mówił o Abrahamie, Izaaku, i Jakubie że żyją, to pewnie miał na myśli jakieś fikcyjne postacie. Kiedy mówił "Zaprawdę, powiadam ci, jeszcze dziś będziesz ze mną w raju" to też pewnie żartował bo takie miejsce nie istnieje, bo nie należy brać dosłownie księgi rodzaju. Albo jak Paweł pisze, że przez Adama grzech wszedł na świat to pewnie żartował, bo ktoś taki jak Adam nie istniał. Co nie? A jak nie istniał to i grzech nie mógł przez niego wejść na świat. A jak Jezus wspomina o potopie który był za dni Noego, to pewnie nie wiedział jak się interpretuje księgę rodzaju :( No bo wspominał wydarzenie które nie miało miejsca przecież! Nie można tego traktować dosłownie.

A jak Bóg do Izraelitów/Mojżesza powiedział te słowa: "To będzie znak wiekuisty między Mną a Izraelitami, bo w sześciu dniach Pan stworzył niebo i ziemię, a w siódmym dniu odpoczął i wytchnął." Sam Bóg powiedział Mojżeszowi, że stworzył wszystko w sześć dni. Czyli w ile dni stworzył? Przecież nie można brać księgi rodzaju dosłownie, więc Bóg musiał się pomylić jak powiedział, że w 6 dni stworzył świat. Chyba powinien zapytać o wykładnie kogoś tutaj z forum.... No chyba, że nie bierzemy księgi wyjścia dosłownie ale wtedy upsssss!! Dekalog też odpada no bo trzeba to zinterpretować jakoś inaczej. Ciekawe co miał Bóg na myśli kiedy powiedział "Nie będziesz cudzołożył". Jakąś przenośnię? Mógłbym tak mnożyć przykłady.

Cytuj:
Biblia nie jest księgą traktującą o astronomii, geologii,
historii, biologii i to co w niej wydaje się dotyczyć tych dziedzin
nie musi się wcale zgadzać z ustaleniami tych nauk

Biblia jest historią Zbawienia i tylko to co dotyczy
bezpośrednio tej kwestii można traktować jako Objawienie.

Trzeba mieć na uwadze też fakt, że w czasach w jakich pisana była Biblia
nie przywiązywano niewielką wagę do tego by wszystko to co zawiera
było zgodne z faktami

liczyło się ogólne przesłanie
(wszystko co isnieje pochodzi od Boga Stwórcy
a człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boże)
a reszta to poprostu ubarwienie tego przesłania

Brak mi słów.... Zapytam. Uważasz się za osobę wierzącą?

Możesz odrzucić ustalenia KATOLICKICH teologów - biblistów.
Ja sama tego nie wymysliłam.

Wt lip 24, 2012 11:15

cytat ze wstepu z księgi rodzaju
z Biblii Tysiąclecia

Już sama nazwa daje pierwsze, ogólne informacje o charakterze księgi. Chodzi w niej nie tyle o odtworzenie dokładnego przebiegu opisanych wydarzeń, ile o szereg utrwalonych, bardzo dawnych przekazów o początkach bądź to całej ludzkości, bądź też własnego narodu. Opowiadania te, często o charakterze ludowym, etiologicznym lub pouczającym, zawierają echa pewnych faktów historycznych i wielowiekowych doświadczeń dziejowych narodu. Utrwalano je nie w sposób, odpowiadający nawet w przybliżeniu wymogom współczesnego dzieła historycznego, ale spontanicznie, często schematycznie, tak jak je przekazywano na całym starożytnym Wschodzie. Nadto na tradycjach Ludu Wybranego od samego zarania jego dziejów dobrze wyczuwalne piętno wycisnęła wiara w jedynego Boga i nieodwołalne związanie losu narodu z Nim. Materiały te wzbogaciła i pogłębiła późniejsza refleksja teologiczna, poprzedzająca ich spisanie i zredagowanie w dzisiejszej postaci. Tworzywo tych najdawniejszych przekazów jest często wspólne z kulturalnym dorobkiem starożytnego Wschodu, z jego wyobrażeniami i tradycjami (np. o potopie, o wieży Babel), ale różni się wyraźnie czystością i głębią myśli religijnej oraz kierowanym przez charyzmat natchnienia uzasadnieniem teologicznym.

i w innym miejscu tego wstępu

Pierwsza część, bardziej popularna i etiologiczna niż druga, stara się obrazowo opisać nie tylko powstanie świata i pojawienie się człowieka, ale wyjaśnia na sposób religijny wiele zjawisk, zwyczajów, instytucji, ukazuje zróżnicowanie etniczne i językowe, kulturowe, wreszcie na płaszczyźnie etycznej przedstawia pojawienie się zła na świecie i jego złowieszcze owoce. Chodzi tu raczej o etapy dziejów ludzkości a nie o konkretne wydarzenia (stworzenie, raj i pierwszy grzech, bratobójstwo, potop i pierwsze przymierze z Bogiem, wieża Babel);

Jesteś katolikiem czy protestantem fundamentalistą?

A jeżeli jesteś katolikiem to może uważasz, że komentarze
znajdujące się w Boblii Tysiąclecia uznanej przez Episkopat Polski za oficjalny
przekład obowiązujący w Polsce pisali niekatolicy?

Wt lip 24, 2012 11:32
jesienna napisał(a):

Login2 jest tym drugim

Wt lip 24, 2012 11:51

mykitos napisał(a):
jesienna napisał(a):

Login2 jest tym drugim

poważnie, tak się deklaruje
czy sądzisz po poglądach?

Wt lip 24, 2012 11:54

I dlatego powinni dodać informację o wyznaniu do profilu.

Wt lip 24, 2012 14:20

Pomysł może niegłupi, ale nie powinno to być obowiązkowe.
poza tym myślę, że jest sporo osób, które nie wiedziałyby co
napisać (bo do konca nie identyfikują się z żadnym wyznaniem
ateistami też nie są).

Wt lip 24, 2012 14:32

Protestantem fundamentalistą.

Ja bym chciał od was usłyszeć odpowiedz, co dokładnie trzeba interpretować w księdze rodzaju.

Cytuj:
Chodzi tu raczej o etapy dziejów ludzkości a nie o konkretne wydarzenia (stworzenie, raj i pierwszy grzech, bratobójstwo, potop i pierwsze przymierze z Bogiem, wieża Babel);

Rozumiem, że te wydarzenia wg katolików nie miały miejsca? dobrze rozumiem? Nie było potopu, wieży Babel, pierwszego grzechu, raju i innych?

Wt lip 24, 2012 15:29

Login2 napisał(a):
Protestantem fundamentalistą.

Ja bym chciał od was usłyszeć odpowiedz, co dokładnie trzeba interpretować w księdze rodzaju.

Cytuj:
Chodzi tu raczej o etapy dziejów ludzkości a nie o konkretne wydarzenia (stworzenie, raj i pierwszy grzech, bratobójstwo, potop i pierwsze przymierze z Bogiem, wieża Babel);

Rozumiem, że te wydarzenia wg katolików nie miały miejsca? dobrze rozumiem? Nie było potopu, wieży Babel, pierwszego grzechu, raju i innych?

Niektóre miały, niektore nie miały
co do niektorych opis jest pewnie nieścisły.
I co to zmienia? Zasadnicze przesłanie Biblii
jest jak najbardziej czytelne.

Wt lip 24, 2012 15:55

Ok czyli wybieramy sobie sami co uznajemy za prawdę, co za fałsz. Ciekawe. Powiedz mi jakie jest to przesłanie Biblii. Chciałbym od was usłyszeć.

Wt lip 24, 2012 16:17

Nie wybierami sobie sami, tylko sprawdzamy, czy jest zgodne z faktami. Opis stworzenia świata nie jest.

Wt lip 24, 2012 16:55

Nie ma sensu zestawiać prawdy naukowej z prawdą teologiczną.

Opis stworzenia świata jest jak najbardziej prawdziwy w sensie teologicznym.
Ale nieprawdziwy w sensie naukowym.

Więc trudno mówić, że nie jest prawdziwy czy nie jest prawdziwy.
W ogóle w sensie naukowym nie powinno się oceniać jego prawdziwości
bo nie faktów naukowych on dotyczy.

Wt lip 24, 2012 17:26
jesienna napisał(a):
mykitos napisał(a):
jesienna napisał(a):

Login2 jest tym drugim

poważnie, tak się deklaruje
czy sądzisz po poglądach?

Sam powiedział kiedyś że należy do wspólnoty baptystycznej
Ja tego typu ludzi znam. Jak mówią "porzuć kościół" "porzuć religie,wybierz Jezusa" "tylko i wyłacznie Biblia mówi prawde" to od razu wiem z kim mam do czynienia.Mnie kiedyś też o mało co nie zwerbowali,jestem niedoszłym zielonoświątkowcem

Wt lip 24, 2012 22:38

mykitos napisał(a):
Ja tego typu ludzi znam. Jak mówią "porzuć kościół" "porzuć religie,wybierz Jezusa" "tylko i wyłacznie Biblia mówi prawde" to od razu wiem z kim mam do czynienia.Mnie kiedyś też o mało co nie zwerbowali,jestem niedoszłym zielonoświątkowcem

ja też :)

Wt lip 24, 2012 22:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona