Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Opis stworzenia świata
ErgoProxy z pokorą przyznaje, że ponosiło go - odrobinę. W każdym razie niewiarek wytłumaczy nam teraz, z czego wynika pierwszy krok wnioskowania logicznego. Bo że kolejne wynikają z poprzednich, a te poprzednie z pierwszego, to spostrzeżenie trywialne. Skąd jednak bierze się ów krok pierwszy? Z ostatniego? : )))
|
Śr lis 05, 2014 11:42 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
zefciu: Cytuj: Został stworzony z taką ilością tych izotopów, by wyglądało tak jak wygląda. Idąc tą drogą doczekamy się niebawem wypowiedzi, że to Latający Potwór Spaghetti stworzył ten świat. zefciu: Może niezbyt dobrze skonstruowane zdanie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nikt nie ma pewności jak funkcjonowały prawa natury miliardy lat temu. Ale z obserwacji astronomicznych obszarów odległych o miliardy lat świetlnych nie widać różnicy w prawach fizyki obowiązujących w tamtych czasach i teraz. zefciu: Cytuj: Choć nadal nie można wykluczyć, że Twój umysł dokonał autosugestii, by zapomnieć o tym, że wynalazł ten rachunek. Albo że tak naprawdę nie go i nie ma on sensu. Niestety, ale muszę stwierdzić, że Twoje rozumowanie nie ma sensu. Dzięki rachunkowi różniczkowemu rozwinęła się mechanika, astronomia, cała współczesna technika. Masz mosty przez które możesz przejechać nad rzeką, masz samolot który przeniesie Cie w dowolną część świata. Trzeba to tłumaczyć? No chyba, że jesteś tylko częścią mojej wirtualnej rzeczywistości W takim wypadku będę musiał Cię zresetować. zefciu: Myślałem, że tylko Bóg jest wieczny. Ja też? Coś mi nie pasuje. Chyba jednak potrzebny jest reset.
|
Śr lis 05, 2014 12:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): Idąc tą drogą doczekamy się niebawem wypowiedzi, że to Latający Potwór Spaghetti stworzył ten świat. A masz dowód, że nie? Cytuj: Chodziło mi o to, że nikt nie ma pewności jak funkcjonowały prawa natury miliardy lat temu. Jeśli nie działały te, które znamy, to TE o kant d... można potłuc. Cytuj: Ale z obserwacji astronomicznych obszarów odległych o miliardy lat świetlnych nie widać różnicy w prawach fizyki obowiązujących w tamtych czasach i teraz. Znowu - jest to jakiś argument. Ale może tamto światło zmieniło po drodze swoją naturę. Cytuj: Niestety, ale muszę stwierdzić, że Twoje rozumowanie nie ma sensu. Dzięki rachunkowi różniczkowemu rozwinęła się mechanika, astronomia, cała współczesna technika. Masz mosty przez które możesz przejechać nad rzeką, masz samolot który przeniesie Cie w dowolną część świata. Ale przecież to wszystko wytwór Twojego mózgu. Cytuj: Myślałem, że tylko Bóg jest wieczny. Ja też? Błagam Cię, niewiarek - czytaj ze zrozumieniem. Przedstawiłem Ci pewną koncepcję, której nie da się w sposób spełniający kryteria dowodu obalić. I tyle. Nie napisałem, że w nią wierzę.
|
Śr lis 05, 2014 12:11 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
Idąc tą drogą doczekamy się niebawem wypowiedzi, że to Latający Potwór Spaghetti stworzył ten świat. zefciu: Cytuj: A masz dowód, że nie? I co ja mam na to odpowiedzieć? Ręce opadają. Siła przedstawionego argumentu powala. Szkoda, że czasami trzeba rozmawiać na poziomie pytań: "A skąd wiesz ile waży Słońce, byłeś tam?" albo, cytat: Cytuj: Jeśli nie działały te, które znamy, to TE o kant d... można potłuc.
i wziąć tą biblijną.
|
Śr lis 05, 2014 12:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): I co ja mam na to odpowiedzieć? Najlepiej przyznać, że owszem - nie masz dowodu, ale z pewnych przyczyn uznajesz, że jednak Wszechświat jest realny i poznawalny. No chyba że masz inne argumenty. Cytuj: Szkoda, że czasami trzeba rozmawiać na poziomie pytań: "A skąd wiesz ile waży Słońce, byłeś tam?" Zadałem Ci to pytanie? Nie. No więc o co chodzi? Cytuj: i wziąć tą biblijną. Jaką biblijną? Ty coś o Biblii sobie dośpiewałeś teraz. Ja pisałem o aksjomatach przyjmowanych w naukach przyrodniczych.
|
Śr lis 05, 2014 13:39 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
zefciu: Cytuj: ...z pewnych przyczyn uznajesz, że jednak Wszechświat jest realny zefciu, dyskutujemy już jakiś czas więc powinieneś dobrze wiedzieć jaką mam wizję świata. Nie żadne "...z pewnych przyczyn uznajesz, że..." Opieram się na nauce. Nie raz to powtarzałem. Nie wiem na czym bazujesz Ty. Inny problem to możliwość poznawalności, rozumienia wszechświata przez człowieka. Czy nasz umysł powstał po to aby rozumieć wszechświat czy bardziej, aby przetrwać w ziemskich warunkach? Wg mnie o tym warto pogadać zamiast strzępić język. zefciu: Cytuj: Zadałem Ci to pytanie? Nie. No więc o co chodzi? Nie rozumiem łatwości z jaką odrzucasz twierdzenia nauki. Znasz lepsze? Chyba te makaronowych geniuszy. Chciałbym dyskutować, a nie odpowiadać na niestety dyrdymały.
|
Śr lis 05, 2014 15:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): Nie żadne "...z pewnych przyczyn uznajesz, że..." Opieram się na nauce. Nie raz to powtarzałem. Tzn. konkretnie w jaki sposób nauka dowiodła, że logika ma sens? Cytuj: Nie rozumiem łatwości z jaką odrzucasz twierdzenia nauki. Konkretnie jakie twierdzenia nauki odrzucam? Cytuj: Chciałbym dyskutować, a nie odpowiadać na niestety dyrdymały. Jakie niby dyrdymały napisałem? Celowo pisałem twierdzenia brzmiące niedorzecznie, ale niefalsyfikowalne, by wskazać, że nawet w naukach przyrodniczych przyjmujemy coś na wiarę. A Ty mi tu zarzucasz, że "odrzucam twierdzenia nauki".
|
Śr lis 05, 2014 15:13 |
|
 |
pilaster
|
niewiarek napisał(a): Zaliczam się do tych wierzących w bajki ewolucyjne, jak to określiłeś. I nie wstyd się niewiarkowi przyznawać do ignorancji w tej dziedzinie? Cytuj: Darwin leży na półce po przeciwnej stronie pokoju. Cytuj: Książka o teorii ewolucji Darwina stoi na zupełnie innej półce. I dlatego właśnie niewiarek nie majac pojęcia o teorii ewolucji, myśli że pojęcie ma. Co to za ksiązka o teorii ewolucji Darwina? Cytuj: Rozumiem teorię ewolucji i jest ona w pełni logiczna. Doprawdy? Prosze zatem odpowiedzieć na pytanie Ergoproxy. Albo np na takie. 1. W stabilnej liczebnie populacji, każda para rodzicielska ma średnio dwoje dzieci (tzn tyle doprowadza do wieku dojrzałego i do wydania przez nie kolejnej generacji potomstwa) Przypuśćmy że zaszła mutacja, która pozwoli mutantowi mieć średnio o 10% potomstwa niż rodzicowi niezmutowanego - jest to bardzo duża róznica. W rezultacie rodzic niezmutowany ma nadal dwoje dzieci, a zmutowany 2,2, czyli ..też dwoje. Nawet zatem tak "silna" mutacja nie jest w stanie utrwalić się w populacji. Jak zatem ewolucja może działać?
2. Część cech fenotypowych ma charakter recesywny, tzn do swojego ujawnienia się potrzebuje dwóch identycznych alleli danego genu - takiego samego od ojca i od matki. Nawet zatem, jeżeli zajdzie jakaś korzystna mutacja, to będzie ona dotyczycć tylko jednego allelu, zatem cecha korzystna, a recesywna ...nie pojawi sie w osobniku w ogóle. Zatem żadna korzystan cecha recesywna nie jest w stanie utrwalić się w populacji. Jak zatem ewolucja może działać?Cytuj: W teorii ewolucji nic nie przyjmuje się na wiarę Wręcz przeciwnie. Jak napislii Ergoproxy i zefciu przyjmuje się założenia wyjściowe, czyli tzw aksomaty. Czy niewiarek wie, jakie to są założenia? Cytuj: Ufam w to co mówi nauka. Czyli dla niewiarka nauka niczym nie rózni się od religii. chemik_65 Cytuj: ewolucja to nie bajka, ale teoria naukowa, Oczywiście ewolucja to nie teoria naukowa, ale zjawisko zachodzące w przyrodzie ożywionej. Natomiast teoria ewolucji to teoria, która opisuje to zjawisko. Jakie chemik_65 zna wady teorii ewolucji?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 05, 2014 16:26 |
|
 |
niewiarek
|
Już nie będę cytował autorów wypowiedzi, bo staje się to nudne I dlatego właśnie niewiarek nie majac pojęcia o teorii ewolucji, myśli że pojęcie ma.  Cytuj: Co to za ksiązka o teorii ewolucji Darwina? Ot taka sobie. Karol Darwin O powstawaniu gatunków drogą doboru naturalnego. I taki cytat: Cytuj: W rezultacie rodzic niezmutowany ma nadal dwoje dzieci, a zmutowany 2,2, czyli ..też dwoje . Co to znaczy 2,2? Chodzi o statystykę. Nie mam 0,2% dziecka. Pojmujesz czy jest to dla ciebie nieodgadnioną zagadką?
|
Śr lis 05, 2014 17:24 |
|
 |
pilaster
|
niewiarek napisał(a): Karol Darwin O powstawaniu gatunków drogą doboru naturalnego. Czyli niewiarek przyznaje, że nie ma pojęcia o teorii ewolucji. To po co były te pretensyje? Cytuj: Cytuj: W rezultacie rodzic niezmutowany ma nadal dwoje dzieci, a zmutowany 2,2, czyli ..też dwoje . Co to znaczy 2,2? To znaczy 1,1*2 Cytuj: Chodzi o statystykę. Czyli? Cytuj: Nie mam 0,2% dziecka. No właśnie. Zaokrągla sie do najbliższej wartości całkowitej. Dlatego nawet korzystna mutacja nie ma szans się utrwalić, o ile jej wartość dostosowawcza będzie mniejsza niż 50%, co jest liczbą jak na TE gigantyczną. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lis 06, 2014 8:12 |
|
 |
andej
|
MichalLLL napisał(a): ...
Jak pogodzić opis stworzenia świata z nauką ? ... Jak pogodzić z nauką powstawanie czegoś z niczego? Jak pogodzić z nauką powstawanie materii z absolutnej próżni? Jak pogodzić z nauką istnienie jakichkolwiek procesów w środowisku, w którym nic się nie dzieje, gdyż jest absolutnie puste?
|
Cz lis 06, 2014 11:08 |
|
 |
niewiarek
|
andej: Cytuj: Jak pogodzić z nauką powstawanie czegoś z niczego? Powstawanie czegoś z niczego to jedynie wyobrażenia człowieka o świecie. tylko nasze tłumaczenie, widzenie. Cytuj: Jak pogodzić z nauką powstawanie materii z absolutnej próżni? To tylko my sądzimy, że próżnia to nic. Nauka już dawno powiedziała, że z tego dla naszego "nic" może powstać elektron i pozyton. Nie przechodzi to przez moją głowę, ale tak jest. Cytuj: Jak pogodzić z nauką istnienie jakichkolwiek procesów w środowisku, w którym nic się nie dzieje, gdyż jest absolutnie puste? Nauka mówi o absolutnej pustce? I co to w ogóle znaczy?
|
Cz lis 06, 2014 11:34 |
|
 |
andej
|
niewiarek napisał(a): ... Powstawanie czegoś z niczego to jedynie wyobrażenia człowieka o świecie. tylko nasze tłumaczenie, widzenie.
A jednak wierzysz! Dość dziwnie, ale wierzysz. Swoją wiarą wypełniasz luki. Wierzysz w to, czego nauka nie ogarnia. Niestety, sprowadza się to do odwiecznego pytania: Co było wcześniej, kura czy jajko?
|
Cz lis 06, 2014 11:44 |
|
 |
niewiarek
|
Nie jestem badaczem fizyki atomowej. Ufam w to co jest napisane w literaturze naukowej. To właśnie nauka mówi o powstawaniu w próżni elektronów i pozytonów, czy nam się podoba czy nie. Nie ma to nic wspólnego z wiarą.
|
Cz lis 06, 2014 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarku to może takie rozumowanie: Wyobraź sobie swoją wiedzę jako graf. Węzły tego grafu to sądy, które uznajesz za prawdziwe. Strzałki na tym grafie to wnioskowanie. Wyobraź sobie na początku kilka węzłów bez strzałek. Następnie dodajemy strzałki i węzły. Jeśli jednak chcemy się pozbyć takich węzłów grafu, do których nie dochodzą żadne strzałki, to musimy do grafu wprowadzić cykl. Taki cykl oznaczać będzie iż popełniamy gdzieś "okrężne rozumowanie", "błędne koło". Tak więc człowiek w drodze poznania ma dwa wyjścia: - Przyjąć coś na wiarę.
- Rozumować w błędnym kole.
Inaczej się nie da - to wynika z topologii. Z tych dwóch wyjść pierwsze jest preferowana. Umożliwia ono bowiem konkretne, świadome określenie co przyjmujemy na wiarę. Błędne koła natomiast dają nam złudzenie, że wszystko mamy uzasadnione. Dlatego musimy przyjmować aksjomaty na wiarę. Inaczej nie zbudujemy rzetelnego systemu poznawczego.
|
Cz lis 06, 2014 12:00 |
|
|
|