Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Sprzeczne informacje 
Autor Wiadomość

Post Re: Sprzeczne informacje
Asta napisał(a):
Jakie są oczywiste przyczyny sprzeczności wiary z wiedzą? To, że nie ma na coś dowodów nie oznacza, że jest to twierdzenie nieprawdziwe.
nie oznacza, ale religie nie są budowane na przypuszczeniach czy hipotezach, lecz na niezachwianej pewności. Wierzacy nie powątpiewa w istnienie Boga, przynajmniej taki jest model.
Cytuj:
To, że w Piśmie Świętym są fragmenty nie do końca zrozumiałe jest faktem. Ale czy kiedykolwiek będziemy w stanie zgłębić, poznać myśli Pana Boga?

Gdybyż tylko o to chodziło... Jest gorzej, u samych podstaw Biblii znajduja się twierdzenia jawnie fałszywe (oczywiscie w swietle dzisiejszego stanu wiedzy, dawniej uważano je za prawdziwe).
Cytuj:
Ludzie są stworzeniami. I potrzebujemy Boga bardziej, niż wiedzy. .

A to juz jest jeden z punktów widzenia. Postuluję więcej wyobraźni; bynajmniej nie wszyscy tak uważaja.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt lis 20, 2015 20:37

sapper napisał(a):
Cytuj:
Pewnie masz na myśli "prawdziwe" (czyli zgodne z panującymi poglądami KK) zrozumienie.
Bo- jak by nie było- każdy człowiek, gdy czyta to rozumie, o ile nie ma do czyneinia ze specjalistycznym tekstem. A to o czym mówimy, to bardzo proste teksty, nie nastręczające żadnych trudności.

Wiec w czym, lub z czym masz problem?

Ja ne mam problemu. Ale są tacy, którxzy pracują w pocie czoła nad "prawdziwymi interpretacjami.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt lis 20, 2015 20:42
Askadtowiesz napisał(a):
sapper napisał(a):
Cytuj:
Pewnie masz na myśli "prawdziwe" (czyli zgodne z panującymi poglądami KK) zrozumienie.
Bo- jak by nie było- każdy człowiek, gdy czyta to rozumie, o ile nie ma do czyneinia ze specjalistycznym tekstem. A to o czym mówimy, to bardzo proste teksty, nie nastręczające żadnych trudności.

Wiec w czym, lub z czym masz problem?

Ja ne mam problemu. Ale są tacy, którxzy pracują w pocie czoła nad "prawdziwymi interpretacjami.

Nad interpretacjami czego?
Nieba? Ono jest jakie jest i nie da sie go interpretowac.

Pt lis 20, 2015 20:46

Cytuj:
Ja ine mam problemu. Ale są tacy, którxzy pracują w pocie czoła nad "prawdziwymi interpretacjami.

sapper napisał(a):

Niebo było w innym wątku.
Tu hasło wywoławcze brzmi:
"jak poradzić sobie z różnicami dotyczącymi początków świata z perspektywy wiary i nauki?"

G.C. Lichtenberg

So lis 21, 2015 21:42
Askadtowiesz napisał(a):
Cytuj:
Ja ine mam problemu. Ale są tacy, którxzy pracują w pocie czoła nad "prawdziwymi interpretacjami.

sapper napisał(a):

Niebo było w innym wątku.
Tu hasło wywoławcze brzmi:
"jak poradzić sobie z różnicami dotyczącymi początków świata z perspektywy wiary i nauki?"

Oj, ales mnie przylapal. :-)
Faktycznie przenioslem mysli z jednego tematu na drugi. :x

Wiec wracajac do tematu, to trzeba poczekac az nauka dogoni wiare. :-)

So lis 21, 2015 22:23

Myślałam, że po to jest forum, aby dzielić się swoimi poglądami, opiniami. Ale także nie wykluczać całkowicie zmiany swojego punktu widzenia. Inni ludzie i ich argumenty mogą doprowadzić do tego, że zastanowię się nad swoją wiarą. A ludzie wierzący w Boga, wbrew może mniemaniu niektórych, również mają problemy z wiarą, przeżywają kryzysy i zastanawiają się nad jej sensem. A jeśli wiara ma w jakimś modelu polegać na zaprzestaniu zadawania pytań, zaprzestaniu dążenia do prawdy, to w moim mniemaniu wiara taka jest właśnie w jakiś sposób ułomna, niepełna.
Jeśli chodzi o opis stworzenia, zawarty w Piśmie Świętym, to rzeczywiście, gdyby był prosty i łatwy, to nie budziłby problemów interpretacyjnych i nie dyskutowalibyśmy tutaj nad nim. Dlaczego wiara niekiedy wydaje się być w sprzeczności z wiedzą? Myślę, że właśnie ze względu na fragmentaryczność tej ostatniej. :?

N lis 22, 2015 9:57

sapper napisał(a):
Wiec wracajac do tematu, to trzeba poczekac az nauka dogoni wiare. :-)

Nauka juz wiele razy nie tylko dogoniła ale nawet przegoniła wiarę. Na prytkład wyjaśniła pochodzenie człowieka na tyle dobrze, ze biblijny opis stworzenia nawet wśród wiernych coraz częściej jest uwazany za alegorię czy coś podobnego.

G.C. Lichtenberg

N lis 22, 2015 18:46

Asta napisał(a):
A ludzie wierzący w Boga, wbrew może mniemaniu niektórych, również mają problemy z wiarą, przeżywają kryzysy i zastanawiają się nad jej sensem.
Owszem, ale jest tez wielu takich, którzy wierzą bez zastrzeżeń, tyle, ze swego stanowiska nie potrafią obronić. Wierzą i tyle.

Cytuj:
Jeśli chodzi o opis stworzenia, zawarty w Piśmie Świętym, to rzeczywiście, gdyby był prosty i łatwy, to nie budziłby problemów interpretacyjnych i nie dyskutowalibyśmy tutaj nad nim. Dlaczego wiara niekiedy wydaje się być w sprzeczności z wiedzą? Myślę, że właśnie ze względu na fragmentaryczność tej ostatniej.
Ależ kiedys był prosty i łatwy, nawet jeszcze jakieś 150 lat temu. Nikt go nie podważał, obliczono nawet na podstawie Biblii wiek Ziemi. Tzw, problemy interpretacyjne wynikają tylko i jedynie z postępów nauki. Coś trzeba ze sprzecznosciami zrobić, wiec sie niby interpretuje.

G.C. Lichtenberg

N lis 22, 2015 18:55
Pytanie jest takie: Jak nauka może podać wiek ziemi skoro nie zna dokładnie na 100% człowieka?
Odpowiedź: Nie podała i nie poda. Może tylko przypuszczać. A może to jest szerokie i głębokie.

N lis 22, 2015 19:49
Jest taki dowcip.

Przychodzi Krzyżak do Słowianina i pyta się, na czym stoi ziemia.
No, ona stoi na słupie.
Krzyżak uśmiecha się pod wąsem i pyta, na czym stoi ten słup.
No, on stoi na żabie.
Krzyżak uśmiecha się już zupełnie szeroko i pyta, na czym stoi ta żaba.
Trzymajcie mnie, bo jak ręki odwinę...!

Morał: tak się zastanawiam, czy jednak nie iść tropem Askadtowiesza od tej pory. No bo skoro katolicy doszli już do końca tego dowcipu – powiadam wam, magistrowie i doktorantki, że będzie zabawa.

N lis 22, 2015 20:07

Hominibus napisał(a):
Pytanie jest takie: Jak nauka może podać wiek ziemi skoro nie zna dokładnie na 100% człowieka?
Odpowiedź: Nie podała i nie poda. Może tylko przypuszczać. A może to jest szerokie i głębokie.

Czy Ziemia powstała 5 milionów lat temu, czy 5 miliardów, co to zmienia?

N lis 22, 2015 20:39
Robek napisał(a):
Hominibus napisał(a):

Czy Ziemia powstała 5 milionów lat temu, czy 5 miliardów, co to zmienia?

A no, zmienia to ze nauka nie jest i nigdy nie bedzie w stanie podac wieku ziemi.
Bedzie jedynie gdybanie ze najprawdopodobniej :-) i z dokladnoscia do kilku miliardow lat. :-) :-) :-)
A fakty sa takie ze w skalach liczonych na kilka milonow lat znajdowane sa kosci czlowieka.
No i trzeba to wtedy pod dywan zamiesc. :-(
W Wielkim Kanionie warstwy osadowe starsze sa czesto nad mlodszymi, mimo ze jest jednolitosc ukladu warstw na calym obszarze. Ciekawa sprawa. :-) Wyglada na to ze caly stan Kolorado byl przewrocony do gory kolami, a po kilknastu milionach lat wrocil do poprzedniej pozycji. :-)
Aby bylo tego malo, to odciski stop czlowieka sa znajdowane w osadowych skalach razem z odciskami-sladami dinozaurow, ktore ponoc wyginely miliony lat przed pojawieniem sie czlowieka.
Wiec cos tu z ta nauka chyba nie gra. Co, to pozostawiam do indywidualnych rozwazan.

N lis 22, 2015 22:18

sapper napisał(a):
A no, zmienia to ze nauka nie jest i nigdy nie bedzie w stanie podac wieku ziemi.

Na co ci taka informacja?
sapper napisał(a):
A fakty sa takie ze w skalach liczonych na kilka milonow lat znajdowane sa kosci czlowieka.

Ktoś temu zaprzecza?

Pn lis 23, 2015 12:58

sapper napisał(a):
ze nauka nie jest i nigdy nie bedzie w stanie podac wieku ziemi.

Juz podała i to nie tylko Ziemi ale takze całego Układu Słonecznego. Oczywiscie z jakąś dokładnoscia, ale skalę znamy. Jeszcze w XIX wieku wiek Ziemi oceniano wg Biblli na kilka tysięcy lat. Badania geologiczne i archeologiczne niebawem wydłużyły ten wiek do kilku, potem do kilkunastu milionów lat. Odkrycie promienieotwórczości doprowadziło do szoku: około 4 miliardów. Potem jeszcze to nieco modyfikowano. Masz coś do zarzucenia tym ustaleniom?

Cytuj:
No i trzeba to wtedy pod dywan zamiesc. :-(
W Wielkim Kanionie warstwy osadowe starsze sa czesto nad mlodszymi, mimo ze jest jednolitosc ukladu warstw na calym obszarze. Ciekawa sprawa. :-) Wyglada na to ze caly stan Kolorado byl przewrocony do gory kolami, a po kilknastu milionach lat wrocil do poprzedniej pozycji. :-)
Aby bylo tego malo, to odciski stop czlowieka sa znajdowane w osadowych skalach razem z odciskami-sladami dinozaurow, ktore ponoc wyginely miliony lat przed pojawieniem sie czlowieka.
Wiec cos tu z ta nauka chyba nie gra. Co, to pozostawiam do indywidualnych rozwazan.

Czytałem jedną z takich rewelacyjnych książek, więc powiem Ci jak to sie robi. Bierze sie jakiś odosobniony przypadek i uogólnie się. Nie ze sie znalazło, ale ze sie znajduje. A przypadek jak to przypadek. Nawet gdy nie udaje sie. go (jeszcze) wyjaśnić, ale nie występuje powtarzalnie, nie jest podstawą do uogólnień, szczególne gdy wszystkie inne dane świadczą przeciw niemu. A tak właśnie jest.

G.C. Lichtenberg

Pn lis 23, 2015 21:34
Czas rozpadu radioaktywnych izotopow nie jest zadnym miernikiem.
Wystarczy kilka porzadnych flar slonecznych, czy drobnych meteorytow i mozna robic kalkulacje od poczatku.

Nie wiem jakie ksiazki czytales, ale wiem ze archeologia i geologia jest na tyle precyzyjna ze taki wyjatki o jakich piszesz moga byc tak samo wyznacznikiem jak i cala rzekomo poprawna reszta.

Co do radioaktywnosci to zobacz chocby na Czarnobyl, a kiedys twierdzono ze zajmie to tysiace lat.

Pn lis 23, 2015 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona