Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Stwórca świata ukrył w Narodzie Wybranym genetyczny ród CTS6 
Autor Wiadomość

Post Re: Stwórca świata ukrył w Narodzie Wybranym genetyczny ród
Atimeres napisał(a):
Cytuj:
Dlatego proponowałem.... Pisanie głosowe.

Odejdź z takimi propozycjami.

A co w tym złego? Co jest nie tak, że próbuję pomóc? Z czym masz problem?

Nie rozumiem....... to jakby mi okulista proponował okulary abym lepiej widział, a ja do niego: "Odejdź z takimi propozycjami"...o co chodzi?

Zresztą może ci się to przydać do pisania czegokolwiek – pism do urzędu, do lekarza, do sądu, e-maili, listów czy czegokolwiek innego...

Ale skoro nawet w takich sprawach widzisz we mnie jakiegoś "Wroga/wrogo nastawione rady" - to się teraz nie dziwię, skąd to zatrzeciewienie w sprawach fundamentalnych prawd wiary, jak Adam i Ewa oraz ich grzech, śmierć...gdzie nawet nauki własnego Kościoła jesteście gotowi odrzucić, byle tylko zakceptować prawdy jakiejś teorii.....

Cz lut 20, 2025 10:55

P.S. Tak wygląda pisanie głosowe w działaniu:
Obrazek

Gorąco polecam.

@Atimeres skąd ta Twoja niechęć do nowych technologii? Skoro masz z drugiej strony, takie otwarcie na nowe teorie, jak Teoria Ewolucji - która ugruntowała się zaledwie około 80-90 lat temu?

Cz lut 20, 2025 11:06

Przeemek napisał(a):
P.S. Tak wygląda pisanie głosowe w działaniu:

@Atimeres skąd ta Twoja niechęć do nowych technologii? Skoro masz z drugiej strony, takie otwarcie na nowe teorie, jak Teoria Ewolucji - która ugruntowała się zaledwie około 80-90 lat temu?
Nadmiar technologii, jak nadmiar emocji, nie daje miejsca na myślenie.

Cz lut 20, 2025 12:28

Przeemek napisał(a):
Atimeres napisał(a):
Ubolewam, bo już wiele pisać raczej nie potrafię, bardzo słabo trafiam w klawiaturę; niekiedy muszę poprawiać literówki prawie w każdym wyrazie.

Dlatego proponowałem.... Pisanie głosowe.

Wymagania:
- Konto Google
- Przeglądarka Chrome (bo tylko w niej się włącza pisanie głosowe)

1. Otwórz ten link https://docs.google.com/ otworzy ci się coś jak Word dokument.

2. Otwórz jakiś document. Lub nowy - duży + wybierz.

3. W opcjach "Tools/Narzędzia" wybierz "Voice Typing/Pisanie głosowe".

4. Zobaczysz coś takiego:
Obrazek

Wybierz język - Polski.
Aktywuj - dodatkowo przeglądarka zapyta o pozwolenie dostępu do mikrofonu (jakiś musisz mieć, jak nie w laptopie, to użyj nawet słuchawek z mikrofonem od telefonu).

I voilà!

Dyktujesz - a on - pisze bez błędów polskich. Potem tlyko kopiuj i wklej do edytora tekstu na forum.wiara.pl

Możesz pisać bez ograniczeń.......

P.S. To samo masz też w Windowsie...... nie wymaga dużo ustawiania...... i wielu innych, pewnie płatnych.........

P.S.2 Nawet jak się komuś nie chce dzisiaj czytać - to masz mnóstwo narzędzi aby Ci na głos czytały!!! Chrome ma funckję "reading mode".

Także nie ma już wymówek na za długie posty.....

Dopiero teraz zauważyłem ten temat. To fascynujące. Postaram się kiedyś, jak znajdę odpowiednie warunki, spróbować.
Ja jak się w tym wycofuje jakieś fragmenty tekstu? Jak się wycofuje słowo czy fragment lub wstawia synonim? Jak się cofa do początku czy środka tekstu?
Przy pisaniu obszerniejszych tekstów wciąż wracam do czegoś, aby się dowołać, użyć dokładnie tej samej formuły, sprawdzić, czy nie przekazuję jakiejś treści powtórnie.
Czy jest jakiś samouczek?
Czy stary dziad może to ogarnąć? A przydałoby się, że ze sprawnością manualną coraz gorej.

Cz lut 20, 2025 12:56

Spróbowałem.
Problem ze znakami przestankowymi (ale w tekście oryginalnym niezbyt prawidłowo używane), brak akapitów. Ale i tak nieźle. Wymaga jedna dużej uwagi, aby wyłapywać błędy. Poniżej wklejam tekst oryginalny i zapisany ze słuch.

Ciekawi mnie też, jak zapisywać dialogi? (Cytaty? Czy są jakieś hasła/polecenia pozwalające na wprowadzanie przecieków, kropek, interlinii, akapitów cudzysłowów, średników, dwukropków lub wielokropków, bez których nie da się pisać tekstów.

Tekst czytany:
A jednak człowiek uciśniony tak wielorako, nie pozostaje bez ulgi i pociechy, gdyż czuje, że w miarę cierpliwego dźwigania Krzyża wzrasta obfity owoc zasługi.
Poddając się dobrowolnie krzyżowi, cały ciężar cierpienia zamienia go zamienia się w nadzieją pocieszenia Bożego,
Im bardziej ciało starte jest bólem, tym silniej łaska umacnia ducha.
Nieraz na skutek wrzący cierpień i przeciwności, wypływającej z pragnienia, aby się upodobnić w miłości do ukrzyżowanego Pana, człowiek staje się tak mocny, że nie chcę już żyć bez bólu i odręczenia, wierząc, że tym milszy staje się Bogu, im większe i cięższe zniesie dla niego doświadczenia.
Nie moc ludzka, ale łaska Chrystusa działa tak potężnie ułomnym ciele, że to przed czym Człowiek ucieka z natury wzdryga się i ucieka, przez żarliwość ducha pożąda i kocha.

Tekst napisany ze słuchu:
a jednak człowiek uciśniony tak wielu rako nie pozostaje bez Ulci i pociechy gdyż czuje że w miarę cierpliwego dźwigania Krzyża wzrasta obfity owoc zasługi poddając się dobrowolnie krzyżowi cały ciężar cierpienia zamienia go zamienia się w nadzieją pocieszenia Bożego Im bardziej ciało starte jest bólem tym silniej Łaska umacnia ducha nieraz na skutek wrzący cierpień i przeciwności wypływającej z pragnienia aby się upodobnić w miłości do ukrzyżowanego pana człowiek staje się tak mocny że nie chcę już żyć bez bólu i odręczenia wierząc że tym milszy staje się Bogu im większe i cięższe zniesie dla niego doświadczenia niemoc ludzka ale Łaska Chrystusa działa tak potężnie ułomnym ciele że to przed czym Człowiek ucieka z natury wzdryga się i ucieka przez żarliwość ducha pożąda i kocha

To z Naśladowania Chrystusa Tomasza a'Kempis.

Cz lut 20, 2025 13:13

Idący napisał(a):
Spróbowałem.
Problem ze znakami przestankowymi (ale w tekście oryginalnym niezbyt prawidłowo używane), brak akapitów. Ale i tak nieźle. Wymaga jedna dużej uwagi, aby wyłapywać błędy. Poniżej wklejam tekst oryginalny i zapisany ze słuch.

Ciekawi mnie też, jak zapisywać dialogi? (Cytaty? Czy są jakieś hasła/polecenia pozwalające na wprowadzanie przecieków, kropek, interlinii, akapitów cudzysłowów, średników, dwukropków lub wielokropków, bez których nie da się pisać tekstów.

Tekst czytany:
A jednak człowiek uciśniony tak wielorako, nie pozostaje bez ulgi i pociechy, gdyż czuje, że w miarę cierpliwego dźwigania Krzyża wzrasta obfity owoc zasługi.
Poddając się dobrowolnie krzyżowi, cały ciężar cierpienia zamienia go zamienia się w nadzieją pocieszenia Bożego,
Im bardziej ciało starte jest bólem, tym silniej łaska umacnia ducha.
Nieraz na skutek wrzący cierpień i przeciwności, wypływającej z pragnienia, aby się upodobnić w miłości do ukrzyżowanego Pana, człowiek staje się tak mocny, że nie chcę już żyć bez bólu i odręczenia, wierząc, że tym milszy staje się Bogu, im większe i cięższe zniesie dla niego doświadczenia.
Nie moc ludzka, ale łaska Chrystusa działa tak potężnie ułomnym ciele, że to przed czym Człowiek ucieka z natury wzdryga się i ucieka, przez żarliwość ducha pożąda i kocha.

Tekst napisany ze słuchu:
a jednak człowiek uciśniony tak wielu rako nie pozostaje bez Ulci i pociechy gdyż czuje że w miarę cierpliwego dźwigania Krzyża wzrasta obfity owoc zasługi poddając się dobrowolnie krzyżowi cały ciężar cierpienia zamienia go zamienia się w nadzieją pocieszenia Bożego Im bardziej ciało starte jest bólem tym silniej Łaska umacnia ducha nieraz na skutek wrzący cierpień i przeciwności wypływającej z pragnienia aby się upodobnić w miłości do ukrzyżowanego pana człowiek staje się tak mocny że nie chcę już żyć bez bólu i odręczenia wierząc że tym milszy staje się Bogu im większe i cięższe zniesie dla niego doświadczenia niemoc ludzka ale Łaska Chrystusa działa tak potężnie ułomnym ciele że to przed czym Człowiek ucieka z natury wzdryga się i ucieka przez żarliwość ducha pożąda i kocha

To z Naśladowania Chrystusa Tomasza a'Kempis.

Cieszę się, że jednak pomogło.

Pozwolę sobie zauważyć, że jest to produkt całkowicie darmowy. Interpunkcję moża również dyktować i dyktować lub czytać wolniej, głośniej i wyraźniej - wtedy będzie mniej błędów.

Nie ma on jeszcze wbudowanych zaawansowanych komend do edycji tekstu (np. cofania, zamiany słów, wstawiania synonimów). Można jednak nauczyć się kilku trików, które pomagają - np. dyktowanie w kawałkach, zamiast mówić długie zdania, warto dyktować krótkie i sprawdzać na bieżąco. A powtórzenia są bardzo łatwe do znalezienia za pomoca komendy "szukaj"(Ctrl+F ) i wpisujesz słowo/jakąś frazę - pokaże Ci ile razy jest napisana.
Oczywiście jest też dokumentacja od samego google https://support.google.com/gboard/answe ... %3DAndroid lub wszelkiej maści innych poradników....

Ostatecznie edytowanie akapitów, tabulacji czy poprawienie na duże/małe litery - to i tak bardzo mało do roboty - w porównaniu z pisaniem od podstaw. Albo jak się ma jakieś problemy zdrowotne - to duże ułatwienie. A już tym bardziej na potrzeby forum - ja nie śmiałbym nawet wypominać błędów osobie chorej - tekst i tak jest czytelny, resztę można się domyśleć. Twój przykład pokazuje wystarczającą czytelność.

Ostatecznie - jak ktoś szuka ideału, wystarczy....... tylko zapłacić..... np. taki Dragon firmy Nuance - z którego korzystają lekarze w szpitalach.........

Cz lut 20, 2025 13:26

Dzięki. Ale lekarze nie korzystają. Przynajmniej ci, których o to pytałem. nawet nie wiedzą o tym.

Cz lut 20, 2025 13:39

Idący napisał(a):
Dzięki. Ale lekarze nie korzystają. Przynajmniej ci, których o to pytałem. nawet nie wiedzą o tym.

Lekarze korzystają, ale z płatnej wersji...... poczytaj o Dragonie:

https://www.nuance.com/en-gb/healthcare ... jrDEALw_wc

https://www.nuance.com/en-gb/healthcare ... 2kaeYqhB5V

Na pewno w wielu krajach na świecie, w "elektornicznych bazach danych pacjętów".....na przykład.....

Cz lut 20, 2025 14:58

Przeemek napisał(a):
Idący napisał(a):

Lekarze korzystają, ale z płatnej wersji...... poczytaj o Dragonie:
https://www.nuance.com/en-gb/healthcare ... jrDEALw_wc
https://www.nuance.com/en-gb/healthcare ... 2kaeYqhB5V
Na pewno w wielu krajach na świecie, w "elektornicznych bazach danych pacjętów".....na przykład.....
Wersja dla lekarzy jest dostosowana do bogatego języka specjalistycznego w medycynie

So lut 22, 2025 8:20

Ze dwadzieścia lat temu było głośno o polskim programie do wystawiania recept głosem. Od tamtego czasu, często pytam lekarzy o to, dlaczego powolutku wystukują coś na klawiaturze, zamiast dyktować. Wszyscy zgodnie odpowiadali, jak dotychczas, że nie ma takich programów.
A przecież wystawianie recept jest bardzo uproszczonym sposobem, gdyż wszystkie leki są w spisie i wystarczyłoby podać nazwę leku, i poleceniami "dalej" i "wróć" wybrać dawkę i potem powiedzieć konkretną liczbę opakowań.
Ale może żaden z ministrów zdrowia nie miał krewnych informatyków, dlatego nie kupili tego dla NFZ. A w prywatnych przychodniach może z oszczędności.
No, chyba, że nie ma polskiej wersji dla lekarzy.

So lut 22, 2025 8:44

andej napisał(a):
Miałem kolegą (zmarł), w którego żyłach płynęła krew polska, niemiecka, tararska, rosyjska, żydowska... W moich żyłach płynie krew polska, rosyjska, rusińska ((ukraińska), węgierska, holenderska...
I co z tego? Jakie to ma znaczenie? Czy ma to wpływ na zbawienie? Na uczciwość? Patriotyzm? Czy ród cete jest lepszy i coś zapewnia? Albo gorszy i coś uniemożliwia? Czy Jezus Chrystus przyszedł tylko do tych z cetem, czy do tych bez cetu też?
Maryja poczęła Jezusa dziewiczo, czyli bez udziału mężczyzny. Więc raczej nie miał ciągłości z Lewitami. Jednak dwóch z imieniem Lewi znajdujemy w genealogii Jezusa (a właściwie Józefa lub Maryi) (Łk 3,24.29)
Natomiast wcześniejszym imieniem Mateusza Ewangelisty było Lewi (Mk 2,14, Łk 5,27).

Śr lut 26, 2025 8:47

Józef uznając swoje ojcostwo wobec Jezusa przekazał Mu całe swoje pochodzenie. Przez adopcję Jezus stał się pełnoprawnym (choć nie genetycznym) potomkiem Dawida. Pochodzenie nie jest ograniczone wyłącznie do ciała.

Śr lut 26, 2025 9:13

Cytuj:
Miałem kolegą (zmarł), w którego żyłach płynęła krew polska, niemiecka, tararska, rosyjska, żydowska... W moich żyłach płynie krew polska, rosyjska, rusińska ((ukraińska), węgierska, holenderska...
I co z tego? Jakie to ma znaczenie? Czy ma to wpływ na zbawienie? Na uczciwość? Patriotyzm? Czy ród cete jest lepszy i coś zapewnia? Albo gorszy i coś uniemożliwia?
Była ogłoszona poważna sprawa o własność jednego bezpańskiego dworu i majątku w Witowicach. Zgłosiła się jedna rodzina z daleka, która powoływała się na pochodzenie w prostej linii od pana tego dworu sprzed ponad dwieście lat. I miałaby szansę, gdyby był w owym czasie właściciel o takim nazwisku, ale niestety nie było.
Pochodzenie ojcowskie w linii prostej zawsze miało wyjątkowo wielkie znaczenie. Tak było w Starym Testamencie i tak przeszło do prawodawstwa w Europie, przynajmniej w odniesieniu do dziedziczenia własności, herbów lub honorów.
Dla mnie np. honorem stało się to, gdy w moim DNA znalazłem w Y-chromosomie tę samą mutację, którą zidentyfikowałem (jako pierwszy) w genomie Adama jako jego marker, L74. Nawet znalazłem to niedawno w symbolicznym podpisie na stronie internetowej z 2008 roku.
Autentyczność rozpoznania tego markera potwierdził swoją wypowiedzią dr. Thomas Krahn i Astrid Krahn, prowadzący Laboratorium FTDNA w Arizonie.

Śr lut 26, 2025 9:14

Dlatego Jezus materialnie odziedziczył wszystko po Józefie.

Śr lut 26, 2025 9:21

Idący napisał(a):
Dlatego Jezus materialnie odziedziczył wszystko po Józefie.

Jest to linia ojcowska, ale Ewangelista mógł wiedzieć o dziewiczym poczęciu i spisał genealogię ojców Maryi, która zresztą mogła być bliska Józefowej i wzajemnie się krzyżować. Jest to przedmiot dyskusji teologów;

Śr lut 26, 2025 9:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona