Być może wszechświat nie miał początku .
Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
wieczny_student napisał(a): (...) Zwykły Model Strunowy (...)
Chodziło mi o Model Standardowy.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Śr mar 18, 2009 15:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że istnienie świata jest związane jakoś z tajemnicą życia, dotąd nikt nie rozwiązał zagadki tworzenia się powstawania atomów tworzenia się cząteczek, dzielenia się komórek z których powstają dokładnie takie same. Ale przecież to empiryczne fakty, dlaczego człowiek nie potrafi jeszcze tego rozwikłać. Tą zagadkę poczęści opisuje wiersz który już cytowałem w innym wątku.
Richard P. Feynman
Na przykład, stoję samotnie nad brzegiem morza i zaczynam myśleć:
Oto pędzące fale
góry cząsteczek
każda niedorzecznie zajęta sobą
oddalone o tryliony od siebie
lecz razem tworzą białą pianę.
Przez całe wieki
nim pierwsze oczy przejrzały
rok za rokiem
z hukiem wali w brzeg, jak teraz.
Dla kogo, dlaczego?
Na martwej planecie
bez życia, które mogłaby bawić.
Nigdy nie spoczywa
rozsadzana energią
straszliwie smagana słońcem
wylana w przestrzeń.
Dzięki maleńkiej kropli huczy całe morze.
Głęboko, pod wodą
wszystkie cząsteczki powtarzają
zachowanie innych
dopóki nie utworzą się nowe, bardziej złożone.
Tworzą inne, takie same
i zaczyna się nowy taniec.
Rosną i stają się bardziej złożone
żywe istoty
masy atomów
DNA, białka
tańczące w jeszcze bardziej zawiłym układzie.
Z kolebki
na suchy ląd
oto on
stoi:
atomy obdarzone świadomością,
materia obdarzona ciekawością.
Stoi nad brzegiem morza,
zdumiewa się zdumieniem: to ja
wszechświat atomów
atom we wszechświecie.
|
N maja 10, 2009 2:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze mały komentarz Feynmana:„(…)Na przykład w artykule naukowym można znaleźć taką informację: „Zawartość radioaktywnego fosforu w mózgu szczura spada o połowę w okresie dwóch tygodni”. Co to ma oznaczać?
Chodzi o to, że fosfor obecny w mózgu szczura - a także w moim i waszym - nie jest tym samym fosforem, co dwa tygodnie temu. To znaczy, że atomy w mózgu zastępowane są nowymi: stare, które kiedyś tam były, odeszły.
Więc, czym jest ten nasz umysł: co to za atomy obdarzone świadomością? Ziemniakami z zeszłego tygodnia! Pamiętają teraz, co działo się w moim umyśle rok temu - w umyśle, który już dawno został zastąpiony nowym umysłem. Czyli coś, co nazywam swoją osobowością, jest tylko pewnym układem lub tańcem - właśnie o tym mówi odkrycie czasu wymiany atomów w mózgu na nowe. Przychodzą do mózgu, tańczą, potem wychodzą - lecz nowe atomy zawsze tańczą ten sam taniec, pamiętając, co tańczyły wczorajsze atomy.(…)
|
N maja 10, 2009 2:36 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
"Athmosfer"
Świetny wiersz ,a co do ziemniaków to teoretycznie są nowym budulcem starej konfiguracji naszej pamięci, dlatego pamiętamy to co było rok temu, choć nośnik pamięci w postaci ziemniaków sprzed tygodnia, jest nowszy.
Jednak tak do końca nie wiemy co jest tym nośnikiem i fascynujące jest to ,że zbiór atomów zastanawia się sam nad sobą i potrafi świadomie czynić zło lub dobro.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N maja 10, 2009 19:42 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): "Athmosfer" Świetny wiersz ,a co do ziemniaków to teoretycznie są nowym budulcem starej konfiguracji naszej pamięci, dlatego pamiętamy to co było rok temu, choć nośnik pamięci w postaci ziemniaków sprzed tygodnia, jest nowszy. Jednak tak do końca nie wiemy co jest tym nośnikiem i fascynujące jest to ,że zbiór atomów zastanawia się sam nad sobą i potrafi świadomie czynić zło lub dobro.
Nośnikiem pamięci jest mózg. Jego budowa rzeczywiście jest fascynująca 
_________________ MÓJ BLOG
|
N maja 10, 2009 19:57 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
To zdanie typu: nośnikiem mózgu jest szyja. 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N maja 10, 2009 20:07 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): To zdanie typu: nośnikiem mózgu jest szyja. 
Niezupełnie. Materia pasuje o wiele ładniej. Nośnikiem materii jest przestrzeń - uprzedzając pytanie, a przestrzeń nie ma nośnika 
|
N maja 10, 2009 20:10 |
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Niezupełnie. Materia pasuje o wiele ładniej. Nośnikiem materii jest przestrzeń - uprzedzając pytanie, a przestrzeń nie ma nośnika 
Skąd pewność że przestrzeń nie ma nośnika ? Przecież przestrzeń powstała w WW i wcześniej jej nie było. A jeśli jej nie było to znaczy, że zaistaniała gdzieś lub w czymś.
|
N maja 10, 2009 20:23 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): Epikuros napisał(a): Niezupełnie. Materia pasuje o wiele ładniej. Nośnikiem materii jest przestrzeń - uprzedzając pytanie, a przestrzeń nie ma nośnika  Skąd pewność że przestrzeń nie ma nośnika ? Przecież przestrzeń powstała w WW i wcześniej jej nie było. A jeśli jej nie było to znaczy, że zaistaniała gdzieś lub w czymś.
Nie wiem czy przed WW była czy nie. Nie wiem czy nie ma nośnika, jednak jak narazie nic na to nie wskazuje
|
N maja 10, 2009 20:35 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Jedynym 'nośnikiem' przestrzeni , tak samo jak zresztą i czasu jest nasza percepcja.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt maja 12, 2009 7:28 |
|
|
|