Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
Autor |
Wiadomość |
Panna_Funia
|
 Re: Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
panMK->Cytuj: hitler co robił z ludźmi w obozach zagłady. Dzieło Hitlera, to dzieło Hitlera. Jego decyzje, jego zło, i jego odpowiedzialność. Tyle. Cytuj: Byłem widziałem to szatan to zrobił przez ludzką uległość którą niestety i pani pokazuje.
Wręcz przeciwnie. Ja nie ulegam. Np. takiemu Jahwe. A poza tym JedenPost ma rację. Totalny brak konsekwencji Pan wykazuje w tym co pisze. Andy->Tobie odpiszę później. Mykam niedługo posmakować pozadomowych przyjemności życia  i muszę teraz zająć się swoją skromną osobą 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt mar 08, 2013 15:38 |
|
|
|
 |
panMK
|
Nie uważasz, że to dość osobliwe, że najpierw mimowolnie komplementujesz oponentkę jako osobę nieznoszącą nakazów i zakazów, by stronę dalej zarzucać jej uległość
czemu porównujesz szatana do człowieka on jest niezwykle mądry nikt z ludzi go nie pokona intelektualnie. Dlatego wszystko może zrobić z człowiekiem który się chwieje w wierze a potem jest płacz i zgrzytanie zębów.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Pt mar 08, 2013 15:38 |
|
 |
panMK
|
Nie uważasz, że to dość osobliwe, że najpierw mimowolnie komplementujesz oponentkę jako osobę nieznoszącą nakazów i zakazów, by stronę dalej zarzucać jej uległość
czemu porównujesz szatana do człowieka on jest niezwykle mądry nikt z ludzi go nie pokona intelektualnie. Dlatego wszystko może zrobić z człowiekiem który się chwieje w wierze a potem jest płacz i zgrzytanie zębów.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Pt mar 08, 2013 15:40 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Mało, że człowiek zagubiony pośród setek wierzeń i poglądów, nierzadko słaby i nie zawsze mądry, to jeszcze trzeba na koniec dowalić mu "płacz i zgrzytanie zębów". Po co to komu? Pytam. Bogu?
_________________ pajacyk.pl
|
Pt mar 08, 2013 15:44 |
|
 |
Qwerty2011
|
tanie_wino napisał(a): Mało, że człowiek zagubiony pośród setek wierzeń i poglądów, nierzadko słaby i nie zawsze mądry, to jeszcze trzeba na koniec dowalić mu "płacz i zgrzytanie zębów". Po co to komu? Pytam. Bogu? To po co się zagubia? Wcale nie musi. Jeśli chce to wierzy. Słaby, niemądry wszystko to prawda i nie skazuje automatycznie na wieczne potępienie. Jest jeszcze czyściec. Dla grzesznych ludzi, którzy jednak chcą być z Bogiem jest dłuuuuuugie przebywanie w tym miejscu. Choć jak mówią jeden dzień tam jest jak tysiąc na ziemi (może to taka metafora?) Piekło też jest - dla tych, co Boga nienawidzą, czczą zło wprost, albo poprzez swoje czyny. Ich wściekłość na końcu jest zrozumiała - byli pyszni i nienawidzący a tutaj takie upokorzenie - potepienie... Panna_Funia napisał(a): panMK->Cytuj: Panno funiu wizerunek szatana rzeczywiście pasuje ale do filmowej adaptacji niestety gdyby CZEGO PANI NIE ŻYCZĘ pani się spotkała w realu mogła by się pani z DEKA Zawieść. Dziękuję, zaryzykuję  Może trafi swój na swego i będzie całkiem fajnie  Uważaj - może się udać. Warto pamiętać, że to decyzja na zawsze. A do tej pory nie spotkałem nikogo, kto twierdziłby, że w piekle jest "fajnie". Tam nie jest "fajnie" nawet dla szatana. Myślisz, że demony będą bawić się z potępionymi? Że będzie tam winko, miłe towarzystwo, ekstra imprezy? Że będą Cię adorować przystojniaki z różkami na głowie? CI, co widzieli tylko przedmurze piekła w swoich objawieniach, czy w stanie śmierci klinicznej wspominają obleśne, ciemne, nienawistne istoty i uczucie beznadziei. To ciekawe, że są ludzie, którzy chcą przebywać w takim szambie... Szatan nas nienawidzi. Największą frajdę sprawia mu zadawanie nam kaźni. Hitler był wcielonym demonem, interesował się okultyzmem, jak wielu z jego otoczenia. Dał się omamić wizją zdobywcy świata i ideologią nadczłowieka. Kto był w Oświęcimiu w obozie - widzi co cieszy szatana i jakie "rozrywki" uwielbia.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt mar 08, 2013 19:32 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Problem w tym, że każda religia nieco albo całkiem inaczej widzi to co będzie po śmierci i wg jednej religii za ten sam uczynek czeka raj, a wg innej piekło. Czy człowiek rozsądny może jakąkolwiek z tych mnogości sprzeczności wybrać? NIE DA SIĘ. Można zdać się na przypadek (miejsce urodzenia) lub rozum - odrzucić wszystko.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt mar 08, 2013 19:39 |
|
 |
Qwerty2011
|
Jajko napisał(a): Problem w tym, że każda religia nieco albo całkiem inaczej widzi to co będzie po śmierci i wg jednej religii za ten sam uczynek czeka raj, a wg innej piekło Podaj przykład
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt mar 08, 2013 19:42 |
|
 |
Jajko
|
WTC?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt mar 08, 2013 19:45 |
|
 |
Andy72
|
Jajko napisał(a): Problem w tym, że każda religia nieco albo całkiem inaczej widzi to co będzie po śmierci i wg jednej religii za ten sam uczynek czeka raj, a wg innej piekło. Czy człowiek rozsądny może jakąkolwiek z tych mnogości sprzeczności wybrać? NIE DA SIĘ. Można zdać się na przypadek (miejsce urodzenia) lub rozum - odrzucić wszystko. Uwierz Jezusowi
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 08, 2013 19:46 |
|
 |
Jajko
|
Ciekawe dlaczego akurat jemu? No i w jakiej wersji? Prawosławnej, katolickie, protestanckiej, mormońskiej, jehowiastej, a może anglikańskiej? A każda nieco inna. A do tego jeszcze kuupa innych bóstw i ich wyznawców "radzących": Uwierz XXX Jakoś nie mogę się zdecydować...że też żadne bóstwo nie chce mi się objawić 
|
Pt mar 08, 2013 19:49 |
|
 |
Andy72
|
WTC to oczywista zbrodnia. Nie ma się co nad tym zastanawiać. A teraz pomyśl która religia mówi co? Wyjdzie że chrześcijaństwo ma rację, wystarczy tylko porównać to co zaleca z tym co jest dobre.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 08, 2013 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panna_Funia napisał(a): Poniekąd mógłby być... On dla mnie nie jest jednoznacznie zły, a osobowość niewątpliwie w pewien sposób fascynująca. Ale chodziło mi o typ Wolanda z Mistrza i Małgorzaty, czy postać jaką stworzył Al Pacino w Adwokacie Diabła. Dorzuciłabym jeszcze urok Gordona Gecko z Wall Street  Któraś z tych postaci, albo mix ich wszystkich  Ja bym jeszcze dorzucił Lucyfera z dramatu Joost van den Vondel'a. Piękna, dumna postać. Swoja drogą te cechy które przypisuje się na ogół Szatanowi jakos dziwnie pasuja do Jahwe. hmmm @panMK Pan panie frater duzo pisze o Bogu - ciekawi mnie zatem dlaczego ma w awatarze to fałszywe bóstwo, fałszywej religii ? 
Ostatnio edytowano Pt mar 08, 2013 21:06 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt mar 08, 2013 20:40 |
|
 |
Andy72
|
Według Ciebie prawdziwa religia to satanizm a bogiem lucyfer?
|
Pt mar 08, 2013 20:48 |
|
 |
Jajko
|
Andy72 napisał(a): WTC to oczywista zbrodnia. Nie ma się co nad tym zastanawiać. A teraz pomyśl która religia mówi co? Wyjdzie że chrześcijaństwo ma rację, wystarczy tylko porównać to co zaleca z tym co jest dobre. Jak już nieraz dowodziłem, wszystko jest względne. Dla wielu to oczywista zbrodnia i nie ma się nad czym zastanawiać, a dla innych wielu to oczywiste bohaterstwo i też nie ma się nad czym zastanawiać. Według jednych porywacze smażą się teraz w piekle, według innych przebywają w raju w towarzystwie pięknych hurys zawsze dziewic. I jak tu sprawdzić kto ma rację??
|
Pt mar 08, 2013 21:26 |
|
 |
Andy72
|
Skoro dla Ciebie oczywista zbrodnia może być bohaterstwem to widać w tym słabość ateizmu.
|
Pt mar 08, 2013 21:30 |
|
|
|