Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 380 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna strona
 Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ?
sowaniejestmadra napisał(a):
Wg obliczeń dopasowanych do obserwacji.
Pamiętaj, że nauka bazuje na teoriach, nie jak wiara, na aksjomatach. Nauce można zawierzyć bardziej niż teologom, a to z tej prostej przyczyny, że każdy dobry naukowiec bazuje na dwóch założeniach 1) Wiem, że nic nie wiem 2) Każda teoria obowiązuje do jej obalenia przez kolejną teorię. Żaden naukowiec nie powie ci, że coś jest pewne. Natomiast dyskusja na tym forum opiera się tylko na wierze i odczuciach religijnych forumowiczów.

Wszystko co nas otacza, można opisać za pomocą fizyki czy tam matematyki.
A to co teraz zacząłeś wypisywać, to sie kupy nie trzyma :-D

Pn wrz 07, 2015 22:57

Wszystko co nas otacza, można opisać za pomocą fizyki czy tam matematyki. A to co teraz zacząłeś wypisywać, to sie kupy nie trzyma

Hmm. Podaj mi coś opisane za pomocą matematyki.
Np. C^2=A^2+B^2 Ale gdy takie równanie zaimplementujemy w przestrzeń o 11 wymiarach, to twierdzenie może stracić swoją ważność. Ale świat o 11 wymiarach wcale może nie istnieć. Matematyka jednak dopuszcza istnienie takiego świata.
Czy na prawdę wszystko można opisać za pomocą fizyki i matematyki? Pamiętaj, że to tylko teorie, które kiedyś być może zastąpione zostaną innymi. Cóż, teoria Newtona - dalej się nią posługujemy. Bazuje na wzorach matematycznych, ale jednak nie opisuje dobrze naszego świata (a więc można ją uznać za nie do końca prawdziwą?) Jak na razie w jednej teorii świata nie da się opisać. I nawet nie wiemy czy taka teoria istnieje. Mówi się o teorii wszystkiego, jednak wciąż będzie to tylko teoria... no ciekawe to wszystko.

Wt wrz 08, 2015 10:33

Hmm. Podaj mi coś opisane za pomocą matematyki.
Np. C^2=A^2+B^2

Np. 2+2=4 :-D
Ale gdy takie równanie zaimplementujemy w przestrzeń o 11 wymiarach, to twierdzenie może stracić swoją ważność.

Najpierw musisz udowodnić że te 11 wymiarów faktycznie istnieje, bo w tej chwili próbujesz zastosować równanie do czegoś co być może w ogóle nie istnieje.
Cóż, teoria Newtona - dalej się nią posługujemy. Bazuje na wzorach matematycznych, ale jednak nie opisuje dobrze naszego świata (a więc można ją uznać za nie do końca prawdziwą?) Jak na razie w jednej teorii świata nie da się opisać.

Co jest nieprawdziwego w teoriach Newtona?

Wt wrz 08, 2015 14:00

Robek napisał(a):
Najpierw musisz udowodnić że te 11 wymiarów faktycznie istnieje, bo w tej chwili próbujesz zastosować równanie do czegoś co być może w ogóle nie istnieje.

Matematycznie istnieje. Więc można.
Powtarzam, każdą teorię można obalić. Tak w nieskończoność.

Co jest nieprawdziwego w teoriach Newtona?

Teoria Newtona obowiązuje tylko przy pewnych założeniach. Np. niewielkich prędkościach. Ale już GPS na bazie teorii Newtona nie działa ...
Odsyłam do szkoły gimnazjalnej. Tam może już o tym uczą...

Śr wrz 09, 2015 9:40

Robek napisał(a):

Tzn dokładnie co?

Śr wrz 09, 2015 9:43

Teoria Newtona obowiązuje tylko przy pewnych założeniach. Np. niewielkich prędkościach. Ale już GPS na bazie teorii Newtona nie działa ...
Odsyłam do szkoły gimnazjalnej. Tam może już o tym uczą...

Nie pytałem sie, do czego teorie Newtona sie stosuje, tylko gdzie w nich jest błąd.
Robek napisał(a):

Tzn dokładnie co?

Powtarzam, każdą teorię można obalić. Tak w nieskończoność.

Odsyłam cie do pierwszej klasy podstawówki, Tam może już o tym uczą...

Śr wrz 09, 2015 15:01

Robek punktu osobliwego nie da się opisać za pomocą fizyki , cz tam matematyki .

N wrz 13, 2015 7:12

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Robek punktu osobliwego nie da się opisać za pomocą fizyki , cz tam matematyki .

Wszystko co materialnie istnieje, można opisać za pomocą fizyki i matematyki, mówienie że czegoś sie nie da opisać, to niedorzeczność.

N wrz 13, 2015 10:34

Robek , w punkcie osobliwym załamują się prawa fizyki i matematyki , załamują się wszystkie prawa jakie znamy , więc za pomocą czego można opisać ten punkt ?

Pn wrz 14, 2015 9:58
Robek napisał(a):
Wszystko co materialnie istnieje, można opisać za pomocą fizyki i matematyki, mówienie że czegoś sie nie da opisać, to niedorzeczność.

E, nie, tak nie jest. Powiedzieć, że wszystko da się opisać matematycznie, jest wyznaniem wiary, bo jak dotąd było tak, że wszystko co badano matematycznie dawało się matematyką opisać. I jest to dziwne. Natomiast, sporej liczby rzeczy, dla przykład wrażeń estetycznych wynikających z kontemplacji dzieł sztuki, matematycznie nie badano, choć wrażenia te pewno też istnieją materialnie, w ludzkich mózgach.

Co do osobliwości, to zdaje nam się, że nieskończoności w przyrodzie nie występują, bośmy się dotąd na żadną organoleptycznie nie natknęli - ale czort wie, może tylko mieliśmy pecha.

Pn wrz 14, 2015 10:31

ErgoProxy
Cytuj:
Co do osobliwości, to zdaje nam się, że nieskończoności w przyrodzie nie występują, bośmy się dotąd na żadną organoleptycznie nie natknęli - ale czort wie, może tylko mieliśmy pecha.
Mówiąc o punkcie osobliwym nie miałem na myśli nieskończoności , bo jest wątpliwa , lecz o tym , że prawa które tam żądzą nie występują nigdzie więcej we wszechświecie i dlatego też między innymi ich nie znamy .

Pn wrz 14, 2015 12:06

ErgoProxy napisał(a):
E, nie, tak nie jest. Powiedzieć, że wszystko da się opisać matematycznie, jest wyznaniem wiary, bo jak dotąd było tak, że wszystko co badano matematycznie dawało się matematyką opisać. I jest to dziwne. Natomiast, sporej liczby rzeczy, dla przykład wrażeń estetycznych wynikających z kontemplacji dzieł sztuki, matematycznie nie badano, choć wrażenia te pewno też istnieją materialnie, w ludzkich mózgach.

Skoro wrażenia estetyczne istnieją w ludzkich mózgach, to wystarczy je opisać, za pomocą matematyki, i po problemie.
Mówiąc o punkcie osobliwym nie miałem na myśli nieskończoności , bo jest wątpliwa , lecz o tym , że prawa które tam żądzą nie występują nigdzie więcej we wszechświecie i dlatego też między innymi ich nie znamy .

Nie za bardzo zrozumiałem, o czym ty, mówisz?
Chodzi ci o punkt osobliwy w matematyce? osobliwość wewnątrz czarnej dziury? czy może o kwestie wielkiego wybuchu?

Pn wrz 14, 2015 22:27

Robek a może to jest jedno i to samo ?

Wt wrz 15, 2015 10:28
Robek napisał(a):
Nie za bardzo zrozumiałem, o czym ty, mówisz?
Chodzi ci o punkt osobliwy w matematyce? osobliwość wewnątrz czarnej dziury?
Dla ignorantów. Którzy nie mają pojęcia, że te terminy oznaczają kompletnie różne rzeczy. Bo przecież "punkt osobliwy" i "osobliwość" brzmią tak podobnie, więc może to jest to samo, c'nie?

Wt wrz 15, 2015 11:17

To nie jest to samo.

Wt wrz 15, 2015 13:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 380 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Następna strona