Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Wybawiony napisał(a):
No i masz problem. Może zacznij dziękować Bogu za ogrom cierpienia, a przekonasz się jaki będzie tego efekt...

Ale przecież to nie jest mój problem. Jak aroganckim byłoby z mojej strony dziękować Bogu za to, że kilka tysięcy antylop, zebr, i bawołów zostanie dziś zaduszonych lub rozszarpanych przez drapieżniki! To one cierpią, nie ja. Moim jedynym problemem jest pogodzenie tego z wizją miłosiernego Boga.

Pt sie 02, 2019 8:55
hlawicz napisał(a):
Ofiara złożona przez Jezusa to sposób, w jaki Bóg postanowił wybawić ludzkość, czyli uwolnić ją od grzechu i śmierci.
No właśnie. Czyli to Bóg jest tym, który się oddaje. A gdzie mowa o tym, że to boże pojęcie sprawiedliwości wymagało tej ofiary?
Cytuj:
Biblia określa przelaną krew Jezusa mianem okupu (Efezjan 1:7; 1 Piotra 1:18, 19). On sam powiedział, że przyszedł, by „dać swoje życie na okup za wielu” ​(Mateusza 20:28, Biblia Tysiąclecia).
No jest. Ale nie jest powiedziane nigdzie, że jest to okup zapłacony Bogu.
Cytuj:
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/pytania/ofiara-jezusa-okup/
A dlaczego nauki ŚJ mają być dla nas autorytatywne?
Cytuj:
Nie jestem prawnikiem, ale zastępcze kary się zdarzały. Np. Ojciec Kolbe w Oświęcimiu za Gajowniczka. Dobrowolnie wybrał śmierć głodową w zamian za skazanego współwięźnia.
Aha. Czyli sprawiedliwość Boga jest Twoim zdaniem porównywalna ze sprawiedliwością SS-manów z Oświęcimia. Pytanie, czy celowo bluźnisz, czy po prostu nie pomyślałeś, co gadasz.

Pt sie 02, 2019 9:05

Sprawiedliwość jest taka jaką sobie ustalił prawodawca. Bóg ustalił, że karą za grzech jest śmierć. Jest to problem teologiczny. Poniżej jest link do artykułu wyjaśniającego dlaczego każdy człowiek jest uznany winnym w oczach Boga i gdzie znaleźć usprawiedliwienie.
Cały rodzaj ludzki jest w Adamie "jak jedno ciało jednego człowieka". (Św. Tomasz z Akwinu, Quaestiones disputatae de malo, 4,1.) " Przez tę "jedność rodzaju ludzkiego" wszyscy ludzie są uwikłani w grzech Adama, jak wszyscy są objęci sprawiedliwością Chrystusa." (KKK 404)
http://www.teologia.pl/m_k/zag03-13.htm#7

W przypadku osób niespokrewnionych, prawo zabrania zapłacenia grzywny. Takie prawo jest w Polsce.
https://www.tvp.info/15360321/naczelnik ... il-od-kary
Boże prawo nie jest wzorowane na Polskim. Zresztą jest pojęcie że jesteśmy Bożymi Dziećmi i jako dzieci jesteśmy Bożą rodziną.

Przykład z ojcem Kolbe nasunął mi sie w pierwszym skojarzeniu. Ale jeżeli Bóg karze za grzech pierworodny popełniony przez pierwszego człowieka ? Straszne. Dziwna sprawiedliwość. Niestety takie zasady są w Chrześcijaństwie. Czy jest inne wyjście ? Może ktoś wie ?

Pt sie 02, 2019 10:06

hlawicz napisał(a):
Sprawiedliwość jest taka jaką sobie ustalił prawodawca. Bóg ustalił, że karą za grzech jest śmierć. Jest to problem teologiczny.

Czyli Bóg ustalił, że karą za grzech jest śmierć. Ale uznał w pewnym momencie, że jednak nie chce karać ludzi. Więc wykorzystując lukę we własnym prawie, zabił sam siebie, żeby nikt inny nie musiał ponieść kary. To tak, jakby sędzia sam siebie zamknął w więzieniu, żeby nie musieć karać winnego, zamiast po prostu umorzyć karę. Nie widzę w tym sensu. To miałoby sens tylko wtedy, gdyby nad Bogiem był jakiś większy Bóg, który pilnuje zasad i wymaga, by prawo zawsze było przestrzegane.

Pt sie 02, 2019 10:21
hlawicz napisał(a):
Sprawiedliwość jest taka jaką sobie ustalił prawodawca.
Nie. Prawo jest implementacją sprawiedliwości, a nie jej źródłem. Jeśli żyjesz w reżimie niesprawiedliwym, to sprawiedliwym jest łamać jego prawo tam, gdzie stoi ono w sprzeczności ze sprawiedliwością.
Cytuj:
W przypadku osób niespokrewnionych, prawo zabrania zapłacenia grzywny. Takie prawo jest w Polsce.
https://www.tvp.info/15360321/naczelnik ... il-od-kary
Boże prawo nie jest wzorowane na Polskim.
Moja odpowiedź dotyczyła Twojego kłamstwa, jakoby w prawie ludzkim możliwa była kara zastępcza.
Cytuj:
Ale jeżeli Bóg karze za grzech pierworodny popełniony przez pierwszego człowieka ? Straszne. Dziwna sprawiedliwość.
No gdyby karał, to by rzeczywiście było dziwne.
Cytuj:
Niestety takie zasady są w Chrześcijaństwie.
Jeśli „Chrześcijaństwo” ogranicza się do myśli kilku zachodnich teologów w głębokim Średniowieczu, to tak.

Pt sie 02, 2019 10:33

Nie jestem teologiem, ale poczytajcie choćby w Wikipedii.
Popełnienie grzechu częstokroć oznacza wstąpienie w stan nieczystości, który jeśli nie zostanie usunięty, może prowadzić do kary w życiu pozagrobowym, zwykle jest to zesłanie do piekła lub brak jedności z Bogiem.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzech
Dla mnie też to jest dziwne ze Bóg ukarał samego siebie , żeby nie karać grzeszników. Jaki sędzia pójdzie na szafot zamiast winnego ? Dziwne.
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
https://www.apostol.pl/rozwazania/rozwa ... ana-3-1618

Prawo ludzkie nie jest prawem uniwersalnym. Jeden człowiek ustala to drugi tamto. Nawet w Polsce, gdzie grzywny nie można zapłacić za niespokrewnionego winnego, sąd oddalił winę skazanego. Kara zastępcza wynika z miłosierdzia a nie z prawa. Często za długi jednych płaca drudzy ludzie. Dług to nie jest kara, ale często stosowano zamianę kary na zapłatę pieniężną. Zdarza sie, że człowiek popełni przestępstwo , ale może wyjść za poręczeniem majątkowym. Może wtedy uciec i jego wina jest zapłacona przez pieniądze kogoś innego.

W różnych religiach grzesznik według prawa ma iść do piekła, ale dzięki miłosierdziu Bożemu może uniknąć kary.

Pt sie 02, 2019 11:01
hlawicz napisał(a):
Nie jestem teologiem
Nie musisz powtarzać tego w każdym poście.
Cytuj:
ale poczytajcie choćby w Wikipedii
No tak. Wikipedia – nieomylne źródło wiedzy na temat teologii chrześcijańskiej.
Cytuj:
Prawo ludzkie nie jest prawem uniwersalnym.
Ale nikt nie twierdzi że jest. Napisałeś, że można w prawie polskim przyjąć karę zastępczo. Odpowiedziałem, że nie można. I tyle.
Cytuj:
Zdarza sie, że człowiek popełni przestępstwo , ale może wyjść za poręczeniem majątkowym. Może wtedy uciec i jego wina jest zapłacona przez pieniądze kogoś innego.
Tylko że celem poręczenia majątkowego nie jest umożliwienie ucieczki. Zatem znowu jest to naciągana interpretacja zupełnie niezgodna z duchem prawa.
Cytuj:
W różnych religiach grzesznik według prawa ma iść do piekła, ale dzięki miłosierdziu Bożemu może uniknąć kary.
Czyli konkretnie w jakich?

Pt sie 02, 2019 11:27

Pisaliśmy o prawie ludzkim, a nawet w prawie polskim sąd odstąpił od kary po zapłaceniu grzywny przez obcą osobę.
W Chrześcijaństwie dzięki miłosierdziu Bożemu, zamiast iść do piekła , grzesznik może zostać uniewinniony przez ofiarę Syna Bożego.

Wracając do ewolucji - człowiek czyni złe wybory, koty jedzą myszy, bakterie powodują choroby. To jedynie człowiek jest uprzywilejowany że może skorzystać z łaski i nie iść do piekła.
Nie wiem jak to jest ze zwierzętami i bakteriami - chyba ich to nie dotyczy.

Pt sie 02, 2019 12:18
hlawicz napisał(a):
Pisaliśmy
Jest Was tam więcej, czy jesteś monarchą?
Cytuj:
odstąpił od kary
Odstąpił od kary. Nikt jednak nie uznał, że taki czyn jest właściwy i zgodny z duchem prawa. Więc już zostaw ten wątek.

Pt sie 02, 2019 12:25

Kravia napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
No i masz problem. Może zacznij dziękować Bogu za ogrom cierpienia, a przekonasz się jaki będzie tego efekt...

Ale przecież to nie jest mój problem. Jak aroganckim byłoby z mojej strony dziękować Bogu za to, że kilka tysięcy antylop, zebr, i bawołów zostanie dziś zaduszonych lub rozszarpanych przez drapieżniki! To one cierpią, nie ja. Moim jedynym problemem jest pogodzenie tego z wizją miłosiernego Boga.

Twoim problemem jest to, co przypisujesz Bogu, czyli wiara w to, że aby powołać do istnienia człowieka, miliony istnień musiało wcześniej cierpieć i ponieść śmierć.

Pt sie 02, 2019 12:30

hlawicz napisał(a):
Wracając do ewolucji - człowiek czyni złe wybory, koty jedzą myszy, bakterie powodują choroby. To jedynie człowiek jest uprzywilejowany że może skorzystać z łaski i nie iść do piekła.
Nie wiem jak to jest ze zwierzętami i bakteriami - chyba ich to nie dotyczy.

No właśnie. Nie dotyczy ich to, a cierpią. Dlaczego i po co? koty nie jedzą myszy, bo chcą. One zostały do tego zmuszone przez ewolucję. Zostały zmuszone do zadawania cierpienia myszom, bo inaczej same by cierpiały. Kto je do tego zmusił?

Wybawiony napisał(a):
Kravia napisał(a):
Wybawiony napisał(a):

Twoim problemem jest to, co przypisujesz Bogu, czyli wiara w to, że aby powołać do istnienia człowieka, miliony istnień musiało wcześniej cierpieć i ponieść śmierć.

Nie wierzę, że tak musiało być, ale tak było. Jeśli nie Bóg doprowadził do ewolucji, to kto?

Pt sie 02, 2019 12:34

Kravia napisał(a):
Nie wierzę, że tak musiało być, ale tak było. Jeśli nie Bóg doprowadził do ewolucji, to kto?

Są teolodzy, którzy mówią, że Bóg zezwolił na wolny wyborów, w tym także zły wybór, to w związku z tym sam wziął winę na siebie i posłał swojego Syna, czyli siebie, aby zapłacić dług.
Doprowadził do ewolucji, aby był rozwój, co było związane z cierpieniem i za to zapłacił ofiarą na krzyżu.
Bóg przyczynił się do cierpień w ewolucji i czując się winnym sam poniósł karę. Jest to możliwe ?

Pt sie 02, 2019 12:59

hlawicz napisał(a):
Kravia napisał(a):

Doprowadził do ewolucji, aby był rozwój, co było związane z cierpieniem i za to zapłacił ofiarą na krzyżu.
Bóg przyczynił się do cierpień w ewolucji i czując się winnym sam poniósł karę. Jest to możliwe ?

To ma sens, ale prowadzi do kolejnego nieprzyjemnego wniosku - czy Bóg może zrobić coś źle? No i wątpię, żeby zwierzętom robiło jakąś różnicę, czy Bóg poniesie karę, czy nie.

Pt sie 02, 2019 13:11

Kravia napisał(a):
To ma sens, ale prowadzi do kolejnego nieprzyjemnego wniosku - czy Bóg może zrobić coś źle? No i wątpię, żeby zwierzętom robiło jakąś różnicę, czy Bóg poniesie karę, czy nie.

Jest inna opcja - Bóg stwarza świat jak automat i wtedy nikt nie popełnia złych wyborów, bo automaty takich nie mają. Ale czy to jest ciekawe ?
Bogu taki swiat z wolnym wyborem się podobał i powiedział, że to jest dobre. Kwestia gustu ?

Zauważmy, że bez smutku nie ma radości, a bez bólu nie ma przyjemności.

Pt sie 02, 2019 14:06

hlawicz napisał(a):
Kravia napisał(a):

Jest inna opcja - Bóg stwarza świat jak automat i wtedy nikt nie popełnia złych wyborów, bo automaty takich nie mają. Ale czy to jest ciekawe ?
Bogu taki swiat z wolnym wyborem się podobał i powiedział, że to jest dobre. Kwestia gustu ?

Zauważmy, że bez smutku nie ma radości, a bez bólu nie ma przyjemności.

Ale ja cały czas pytam o przyczynę cierpienia spowodowanego ewolucją. Czy według ciebie niemożliwe jest posiadanie wolnej woli bez miliardów zwierząt zjadających wzajemnie swoje ciała?

A jeśli bez smutku nie ma radości, a bez bólu przyjemności, to znaczy, że w Niebie także będziemy cierpieć.

Pt sie 02, 2019 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 215  Następna strona