Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Kształt Ziemi
Trollowi nie jest się w stanie udowodnić, że Marek Kamiński był na Antarktydzie, bo troll zawsze będzie posługiwał się własną zasadą dowolności w ocenie faktów i będzie kwestionował co mu się podoba. Np. to że nie był tam osobiście z rzeczonym M.Kamińskim, więc nie wie czy to miało miejsce. Lub nie wie czy M.Kamiński to postać wymyślona. Lub gdyby nawet był w jakimś miejscu zwanym Antarktydą w towarzystwie M.Kamińskiego, to zawsze będzie mógł to zakwestionować, mówiąc, że nie była to Antarktyda na biegunie, ale miejsce na płaskiej Ziemi, a wskazania przyrządów pomiarowych wskazujących biegun zmanipulowano i ekspedycja chodziła w kółko. Itd., itp. 
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz gru 28, 2017 10:22 |
|
|
|
 |
formek1
|
Małgosiaa napisał(a): formek1 napisał(a): Widzę że masz problemy ze zrozumieniem co ktoś pisze nigdzie nie twierdziłem że nikt nie był na Antarktydzie że nasz Rodak tam nie był i różnych takich rzeczy więc nie wymyślaj No popatrz, jak kłamiesz! viewtopic.php?p=981026#p981026No to jest to o czym pisze . ty nawet nie rozumiesz co jest pytanie. To zdanie które najłatwiej rozpoznac po takim znaku ?Teraz jeszcze raz wskaz gdzie kłamałem.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Cz gru 28, 2017 10:42 |
|
 |
formek1
|
zefciu napisał(a): Wg takiej definicji „zdjęcia oryginalne” w ogóle nie istnieją. Każde zdjęcie bowiem w trakcie tworzenia jest zmniejszane do rozmiaru kliszy czy matrycy. O tym właśnie pisałem, ale Ty nie czytasz tego, co piszą inni. Poza tym napisałem: Ale przecież i tak nie jesteś w stanie pomyśleć takiego argumentu lub takiej obserwacji, która by Cię przekonała, iż nie masz racji. Zatem czepianie się jakichś tam „przeróbek” jest z Twojej strony obłudnym udawaniem, że teoretycznie dałoby się Cię przekonać. Własnie że obserwacje przekonasły mnie że Pismo Świete mówi prawde o stworzeniui ziemi. Wiecej . nawet z tych obserwacji ludzie robia fimy i zdjęcia. W przeciwienstwie do tych co twierdzą że ziemia jest kulą. i pokazuja kolorowanki dla dzieci mające nam wmówić jak wyglada ziemia.
|
Cz gru 28, 2017 10:46 |
|
|
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Paulito napisał(a): A na moje wersy z Pisma (zbieżność z teorią PZ ) też nikt nie odpowiedział.Ciekawe dlaczego. Pewnie dlatego, że nikogo nie interesują dziwaczne interpretacje PŚ i komentowanie ich jest bezcelowe. A to dobre Nie podałeś alternatywnego wyjaśnienia poszczególnych wersów, nie odpowiedziałeś na filmiki które zalinkowałem, a w kolejce czeka jeszcze prawie 200 dowodów. To jak tu z Tobą dyskutować?
|
Cz gru 28, 2017 10:48 |
|
 |
formek1
|
Paulito napisał(a): formek1 napisał(a): Co do Boga zarzucacie mu kłamstwo że w Biblii nie umiał dopilnować aby było spisane to właściwie tak jak to stwarzał A na moje wersy z Pisma (zbieżność z teorią PZ ) też nikt nie odpowiedział.Ciekawe dlaczego. Ponieważ oni tak wierza w Boga. Dla nich Bóg to wymysł. Oni by chcieli zrobic zdjęcie Boga na tronie ze złota żeby w niego uwierzyć
|
Cz gru 28, 2017 10:51 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
formek1 napisał(a): Ponieważ oni tak wierza w Boga. Ty zapewne wierzysz, że Bóg ma ręce i nogi na podstawie Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu.(Rdz 3,8)?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz gru 28, 2017 10:57 |
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): nie odpowiedziałeś na filmiki które zalinkowałem Momencik. Wszystko przerobimy, ale po kolei, nie na oszołoma. Oszołomstwo to podstawowy modus operandi trolla, który miesza 200 tematów na raz. Takie mieszanie musimy wyeliminować. Na razie mamy kwestię wielkości kontynentów na tapecie, jak ją przerobimy, to polecimy dalej. Jakie jest w tym momencie Twoje stanowisko co do różnych postaci Ameryki za dwóch zdjęciach? Czy zostałeś już przekonany o tym, że to kwestia ogniskowej, czy nie?
|
Cz gru 28, 2017 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja juz pytalam, czy zwolennicy PZ raz w zyciu obejrzeli globus Ziemi pod roznym katem i z roznych stron. Odpowiedz jakos mi umknęła.
|
Cz gru 28, 2017 11:25 |
|
 |
chwat
|
Kael napisał(a): Ja juz pytalam, czy zwolennicy PZ raz w zyciu obejrzeli globus Ziemi pod roznym katem i z roznych stron. Odpowiedz jakos mi umknęła. Przykład filmu przedstawiający okrągłą Ziemię, został skomentowany: Paulito napisał(a): Klasyczny przykład obiektywu " rybie oko" Oczywiście, żeby taki argument miał jakąkolwiek wartość, należy przedstawić jako dowód, to samo ujęcie (wykonane z tego samego miejsca) ale wykonane obiektywem klasycznym, bez deformacji charakterystycznej dla obiektywu rybie oko, czyli nieskorygowanej dystorsji. Na podstawie tego dowodu można by stwierdzić manipulację plaskością Ziemi. Bez takiego dowodu wypowiedź "to obiektyw rybie oko" można od razu wyrzucić do śmietnika i uznać za trolling. Podobnie rzecz ma się z zarzutami zdjęć w kosmosu, którym zarzucono obróbkę w photoshopie. Żeby taki zarzut miał wartość, należy przedstawić zdjęcie wykonane jeszcze przed etapem obróbki w photoshopie, dokumentujące manipulację. Bez dowodów dokumentujących rzekome oszustwo, wypowiedź o obróbce w photoshopie, tak samo można wyrzucić do śmietnika, lub uznać za trolling.
Ostatnio edytowano Cz gru 28, 2017 11:51 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 28, 2017 11:46 |
|
 |
Paulito
|
formek1 napisał(a): Ponieważ oni tak wierza w Boga. Dla nich Bóg to wymysł. Oni by chcieli zrobic zdjęcie Boga na tronie ze złota żeby w niego uwierzyć
No tak, każdy ma takiego bożka na jakiego zasługuje chwat napisał(a): Wszystko przerobimy, ale po kolei, nie na oszołoma. Oszołomstwo to podstawowy modus operandi trolla, który miesza 200 tematów na raz. Takie mieszanie musimy wyeliminować. Momencik. Zacznijmy od początku, czyli od "moich" dowodów. Czy na zalinkowanych przeze mnie filmikach widzisz płaszczyznę czy nie?
|
Cz gru 28, 2017 11:47 |
|
 |
chwat
|
Ja widzę płaszczyznę nawet za oknem.
|
Cz gru 28, 2017 11:52 |
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Ja widzę płaszczyznę nawet za oknem. Ustalmy fakty: Czyli widzisz jednak płaszczyznę na wysokości 33km. Ok. Po drugie. . Skok Felixa Baumgartnera był na wysokości 39 km nad stanem Nowy Meksyk.Czy to możliwe, ażeby tak mały obszar był zakrzywiony bez zastosowania obiektywu"rybiego oka" uwzględniając fakt, że na innych ujęciach wygląda to zgoła inaczej, oraz to, że na wysokości 33 km obserwujemy z balonu klasyczną płaszczyznę?
|
Cz gru 28, 2017 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Argumenty o Bogu tu sa dosyc niestosowne. To Bog stworzyl materialny swiat i On jego prawom nie podlega. Traktowanie materii stworzonej jak Boga jest bluznierstwem.
Boicie sie dotrzec do kopuly, jak poganie bali sie gor i innych swietych miejsc, zeby bogow nie obrazic? A skad wiecie, ze te 10 km w samolocie nad Ziemia jest jeszcze dozwolone?
To Paulito byl na 33 km? Kto da wiecej bez strachu przebicia kopuly?
ISS lata na okolo 400 km. Prawda to? Czy mit? A jesli mit, to moze te 39 tez mit? Albo i te 10 samolotow...
No i nikt z was mi nie wyjasnil dlaczego np polska telewizje mozna wszedzie ogladac. Satelity podobno nie istnieja....
|
Cz gru 28, 2017 12:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze: po co stawiasz spację przed kropką? To nie jest pytanie retoryczne. Naprawdę chcę wiedzieć, co Tobą kieruje. Jest to dla mnie głęboka tajemnica, czemu niektórzy ludzie to robią. formek1 napisał(a): Własnie że obserwacje przekonasły mnie że Pismo Świete mówi prawde o stworzeniui ziemi. Pusta deklaracja. Masz napisać, jakie obserwacje by Cię przekonały do twierdzenia przeciwnego. Jeśli nie podasz przykładu takich obserwacji, to znaczy, że wcale nie przekonały Cię obserwacje, ale już byłeś przekonany. Oczywiście nadal mi nie napisałeś, co to jest „zdjęcie oryginalne”. Zacytowałeś moją wypowiedź, że takie coś według Twojej definicji istnieć nie może, ale jej nie skomentowałeś. Ale to już taki Twój kłamliwy zwyczaj. Cytuj: Wiecej . nawet z tych obserwacji ludzie robia fimy i zdjęcia. Tylko że jakoś jednego takiego filmu nie potrafisz przedstawić. Cytuj: W przeciwienstwie do tych co twierdzą że ziemia jest kulą. i pokazuja kolorowanki dla dzieci mające nam wmówić jak wyglada ziemia. Kłamiesz. Nikt nie twierdzi, że kolorowanki mają nam wmówić, jak wygląda Ziemia. O tym, że Ziemia jest kulą świadczy mnóstwo różnych obserwacji: istnienie horyzontu, siła Eötvösa, możliwość okrążenia Ziemi, zachowanie wiatrów pod wpływem siły Coriolisa, zachowanie wahadłą Foucaulta etc. Nie żadne kolorowanki. Powtarzam – walczysz ze straw-manami, bo z rzeczywistymi argumentami nie jesteś w stanie.
|
Cz gru 28, 2017 12:22 |
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): Skok Felixa Baumgartnera był na wysokości 39 km nad stanem Nowy Meksyk.Czy to możliwe, ażeby tak mały obszar był zakrzywiony bez zastosowania obiektywu"rybiego oka" uwzględniając fakt, że na innych ujęciach wygląda to zgoła inaczej, oraz to, że na wysokości 33 km obserwujemy z balonu klasyczną płaszczyznę? Obiektyw fisheye zaokrągla linie znajdujące sie po bokach kadru. Linie przebiegające przez środek, zarówno w poziomie jak i w pionie, są idealnie proste. Tu przykład: http://deacademic.com/pictures/dewiki/7 ... lsinki.jpgTeraz jest kwestią kompozycji zdjęcia, czyli umieszczenia dominanty w centrum kadru, lub z boków, aby stała sie ona prosta lub zakrzywiona. Niestety tak długo jak długo nie wiemy jak kadrowano zdjęcie, nie możemy stwierdzić, czy linie w kadrze są proste czy zakrzywione. Ale jest inny sposób na stwierdzenie zastosowanego obiektywu. To czy zastosowano obiektyw fisheye, czy klasyczny szerokokątny, dość łatwo stwierdzić obserwując to, czy inne obiekty znajdujące sie na zdjęciu oprócz horyzontu (czyli w tym wypadku Baumgartner), też zostały zdeformowane nieskorygowaną dystorsją, co siłą rzeczy musiałoby wystąpić. Przedstaw zdjęcie, które masz na myśli, to go pooglądamy.
|
Cz gru 28, 2017 12:43 |
|
|
|