Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna strona
 Debata: kreacjonizm vs ewolucja 
Autor Wiadomość

Post Re: Debata: kreacjonizm vs ewolucja
chwat napisał(a):
To może by się zająć tą krecjonistyczną "ziębą - dowodem" z filmu, jako czymś uchwytnym dowodowo?

Masz założoną blokadę na przycisk "play"?! Odblokuj tą gadzinę i sobie sam zobacz... :D [przy okazji dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, gwarantuję; nie jestem w stanie tego zrelacjonować; masz gotowe! Tylko tę blokadę usuń jakoś...]

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

So lip 15, 2017 14:21
Zobacz profil WWW

ErgoProxy napisał(a):
Ja już swoje powiedzialem Gandalfowi P.

Wiedza jest od wiary mocniejsza, bo wiedza ma na rachunku ludzkie życie doczesne. Dlatego wiedza jest pewna, a jesli czegoś nie wiadomo, to się pisze: nie wiadomo, żeby, jak ktoś chce wierzyć, robił to na własne ryzyko. Bo wiara na rachunku życia doczesnego nie ma. I dlatego wiara może głosić dowolne brednie, bo w wierze chodzi również o to, żeby ludzie biegli z tymi nożami w zębach na te cekaemy, i szlachtowali tymi nożami obslugi cekaemów, jak już dobiegną. Szczególnie tyczy się to wyznań abrahamicznych, które wywodzą się przecież od wiary w Pana Zastępów, tj. wodza na wojnie. Wodza, Fuehrera, Generalissimusa, jak zwał, tak zwał.

Oczywiście dobiega niewielu. Pod Omdurmanem nie dobiegł ani jeden. A byli to ludzie Mahdiego, czyli tłumacząc na katolickie, Mesjasza.

Japończykom też się nie udało w Hiroszimie. Szkoda.

Aż w całości Cię cytuję, bo takiej sieczki to dawno nie czytałem - skąd Ty to bierzesz, bo przecież nie z głowy!...

Naukowcy WIERZĄ, że skała ożyła! To jest ich wiara, a nauka jest ich religią! Takie są fakty... Gratuluję Ci wielkiej zaiste wiary! :oops:

CHOMIK - jego zapasy

So lip 15, 2017 14:24
Zobacz profil WWW
Z głowy, z głowy. Ja czytałem w życiu więcej książek, niż jedną tylko.

So lip 15, 2017 14:27

czytelnikBiblii napisał(a):
chwat napisał(a):
Stworzył wiec Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Bozy go stworzył (Rdz 1,27)
Chyba nie twierdzisz, że Bóg jest śmiertelny?

A to znasz?:
1Tm 1:17 bw "A królowi wieków, nieśmiertelnemu, niewidzialnemu, jedynemu Bogu, niechaj będzie cześć i chwała na wieki wieków. Amen."
1Tm 6:16 bw "jedyny, który ma nieśmiertelność, który mieszka w światłości niedostępnej, którego nikt z ludzi nie widział i widzieć nie może; jemu niech będzie cześć i moc wieczna. Amen."

Jedynie Bóg ma nieśmiertelność sam z siebie, ze Swej natury; człowiek z natury jej nie ma - jest śmiertelny! Ale może być obdarzony nieśmiertelnością...
1Kor 15:53 bw "Albowiem to, co skażone, musi przyoblec się w to, co nieskażone, a to, co śmiertelne, musi przyoblec się w nieśmiertelność."
1Kor 15:54 bw "A gdy to, co skażone, przyoblecze się w to, co nieskażone, i to, co śmiertelne, przyoblecze się w nieśmiertelność, wtedy wypełni się słowo napisane: Pochłonięta jest śmierć w zwycięstwie!"

Gdybyśmy z natury byli nieśmiertelni, to po co dążyć do czegoś co się ma??:
Rz 2:7 bw "tym, którzy przez trwanie w dobrym uczynku dążą do chwały i czci, i nieśmiertelności, da żywot wieczny;"

Zamiarem Boskim było obcowanie i jedność człowieka z Bogiem w wieczności, to człowiek przez grzech wszedł w status naturae lapsae. Ale ma z tego wyjście.
chwat napisał(a):
Zmartwychwstanie to paruzja, a niektórzy żyją w Jego obecności: wszyscy bowiem dla Niego zyja. A więc żyją, a nie żyć będą, chociaż na razie nie żyją.

To się zdecyduj: żyją czy nie żyją! Szatan w Edenie też gadał: "Na pewno nie umrzecie..." - wielu mu do dziś dnia wierzy! [nie bądź jednym z nich, proszę].

Bo postępowanie przeciw Bogu (symboliczny zakazany owoc - grzech) oznacza śmierć. Ale to nie jest konieczność, w Boskim zamyśle jest nieśmiertelność - jeżeli człowiek się Bogu nie sprzeciwia.

wszyscy bowiem dla Niego zyja - czas teraźniejszy
Żyją (cały czas), ci niektórzy - obcujący z Bogiem, a nie dopiero żyć będą - co by oznaczało, że w tym momencie nie żyją.
...Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz zywych... A więc Abraham, Izaak i Jakub żyją.

Ostatnio edytowano So lip 15, 2017 14:34 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz

So lip 15, 2017 14:30

ErgoProxy napisał(a):
Z głowy, z głowy. Ja czytałem w życiu więcej książek, niż jedną tylko.

To zmień listę lektur bo obecne Cię oszukują! I to na maxa!

Jak nazwiesz wiarę, że skała ożyła? A jak już ożyła, to pojawiły się warunki do ewolucji, której szczytem jest człowiek... Zatem skrót: człowiek pochodzi od skały jest słuszny! Gratuluję Ci przodka!
Ja mam Ojca w niebie- Stwórcę! [nie musisz mi gratulować; ale możesz też Go za Ojca mieć... Tylko zmień "obiekt" wiary, że masz ją ogromną, to będzie Ci dość łatwo... Do dzieła kolego bo życie krótkie...]

CHOMIK - jego zapasy

So lip 15, 2017 14:32
Zobacz profil WWW

chwat napisał(a):
Dlaczego pacynkami Pana Boga? Człowiek jest jedyną istotą, dokonującą wyborów wolną wolą, rozstrzygając między dobrem a złem.
Reszta jest fizyką. Uważasz, że wypadnięcie jednej z sześciu ścian na kostce, jest przypadkiem?

Nasz przyjaciel musial by przyznac, ze zdarzenia losowe, prawdopodobienstwo, przypadek itd sa narzedziami, ktore wykorzystujemy poniewaz nie mamy lepszych i nie mamy mozliwosci przeanalizowania wszystkich przyczyn dlaczego 6 na kostce.
Z tego wzgledu on i inni wola uciekac od tematu silac sie na uzywanie duzych liter typu "wiara może głosić dowolne brednie" Najsmieszniejsze to to ze (chyba) nie sa az tak glupi aby nie zdawac sobie sprawy, ze "dowolne brednie" nie jest argumentem.

So lip 15, 2017 14:33

chwat napisał(a):
Zamiarem Boskim było obcowanie i jedność człowieka z Bogiem w wieczności, to człowiek przez grzech wszedł w status naturae lapsae. Ale ma z tego wyjście.

I co mi chcesz tym rzec? Że jesteśmy nieśmiertelni z natury?
chwat napisał(a):
Żyją (cały czas), ci niektórzy - obcujący z Bogiem, a nie dopiero żyć będą - co by oznaczało, że w tym momencie nie żyją.
...Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz zywych... A więc Abraham, Izaak i Jakub żyją.

Bóg jest ponad czasem i materią - w Jego umyśle (jeśli tak można powiedzieć) wszyscy są w czasie teraźniejszym (i w tym sensie "żyją"), co nie znaczy, że wszyscy są żywi, świadomi.
Zrozum: osią dialogu z saduceuszami jest ZMARTWYCHWSTANIE... Gdy to przyjmiesz, to będzie Ci łatwiej rozumieć resztę...

CHOMIK - jego zapasy

So lip 15, 2017 14:37
Zobacz profil WWW

Masz założoną blokadę na przycisk "play"?! Odblokuj tą gadzinę i sobie sam zobacz... :D [przy okazji dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, gwarantuję; nie jestem w stanie tego zrelacjonować; masz gotowe! Tylko tę blokadę usuń jakoś...]

Dowiem się ciekawych rzeczy? Już był taki jeden co gwarantował, że można zjadać jabłka, to się zrobiłem trochę nieufny.

Podaj minutę zięby, to obejrzę. Gwarantuję.
chwat napisał(a):

I co mi chcesz tym rzec? Że jesteśmy nieśmiertelni z natury?
Z zamysłu Bożego.
Powiedzenie, że to nasza natura, to skakanie po dwa stopnie, bo my mamy wybór co do kreowania własnej natury, więc było by to uproszczeniem.
chwat napisał(a):

Bóg jest ponad czasem i materią - w Jego umyśle (jeśli tak można powiedzieć) wszyscy są w czasie teraźniejszym (i w tym sensie "żyją"), co nie znaczy, że wszyscy są żywi, świadomi.
Zrozum: osią dialogu z saduceuszami jest ZMARTWYCHWSTANIE... Gdy to przyjmiesz, to będzie Ci łatwiej rozumieć resztę...

Rozmowa zaczęła się o zmartwychwstaniu, ale Jezus objaśnia szerzej kilka rzeczy, między innymi kwestię "życia".

Ostatnio edytowano So lip 15, 2017 14:43 przez chwat, łącznie edytowano 2 razy

So lip 15, 2017 14:38

Ech... napracował się bert nad swoim postem. Z komórki pisał a to na dłuższe teksty strasznie nieporęczne jest, 4x wiecej czasu zajmuje. I co? Gandalf olał całkiem. A czytelnik...

Bercie, filozofia Twoja o Edenie nie na Ziemi jest błędna

No w sumie racja, gdzie miał być Eden, na Kiężycu? Planecie Keppler b? Mógł być na Ziemii, mógł być w trzecim Niebie, mógł być w "wymiarze równoległym".

Cytuj:
bo w opisie są wymienione 4 rzeki; jedna jest do dziś płynąca:
Gen 2:10-15 bw
(10) A rzeka wypływała z Edenu, aby nawadniać ogród. Potem rozdzielała się na cztery odnogi.
(11) Nazwa pierwszej: Piszon. To ta, która opływa cały kraj Chawila, gdzie jest złoto,
(12) a złoto tego kraju jest wyborne. Tam jest żywica bdelium i kamień onyksowy.
(13) Nazwa drugiej rzeki: Gichon. To ta, która opływa cały kraj Kusz.
(14) A nazwa trzeciej rzeki: Chiddekel. To ta, która płynie na wschód od Asyrii. Czwartą zaś rzeką jest Eufrat.
(15) I wziął Pan Bóg człowieka i osadził go w ogrodzie Eden, aby go uprawiał i strzegł.

Za bardzo odpłynąłeś w tej swojej teorii... Wracaj na ziemię; do brzegu płyń...

Albo rybka albo plum, czytelniku. Mowa jest o jednej rzece, która rozdziela się na cztery. Jeżeli Eufrat jest tylko jedną z odnóg tej pierwotnej rzeki, to bez trudu pokażesz trzy pozostałe. Oraz miejsce rozdzielenia.

However, bert nie twierdził, że wyjaśnienie wszystkich zadowoli. I sam znam parę argumentów przeciwko. Lepszych niż opis Eufratu, który tak średnio pasuje do rzeczywistej rzeki, jak "biblijne PI".

A teraz mam dla Ciebie parę pytań:

Jeżeli rzeczywistość Ziemii i Raju były identyczne, to po co rosło tam Drzewo Życia? Przecież w waszej koncepcji byłoby zbyteczne. To tak, jakby naklejać plaster na zdrową skórę, dawać drzewo życia nieśmiertelnym.

Jeżeli wątpisz w możliwość współistnienia rzeczywistości fizycznej i przebóstwionej, to dlaczego nie wątpisz w to, że Jezus zmartwychwstały chodził w ciele przebóstwionym po Ziemii? Nie wspominając o tym, co się stało z Jego ciałem po wniebowstąpieniu. No bo chyba nie uważasz, ze przestał być człowiekiem?

I na zakończenie możesz się ustosunkować do cytatu Soula. Św. Paweł relacjonuje o kimś (apostole Janie?), kto został porwany do trzeciego Nieba i do Raju. 2 Kor 12:2-4.

...

(Koh 3:1nn)

Ostatnio edytowano So lip 15, 2017 14:46 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz

So lip 15, 2017 14:39

chwat napisał(a):

Dowiem się ciekawych rzeczy? Już był taki jeden co gwarantował, że można zjadać jabłka, to się zrobiłem trochę nieufny.

42:50 - czas na drugim wykładzie: https://drive.google.com/file/d/0Bw_OfB ... sp=sharing
[ale wcześniej zacznij, bo temat biologi molekularnej (budowa komórki) i kwestia skamieniałości też jest poruszona; oraz o ikonach ewolucji... Doprawdy - dziwię się, że tej blokady na "play" tak się trzymasz...]

CHOMIK - jego zapasy

So lip 15, 2017 14:45
Zobacz profil WWW

1. Jaki jest wynik tej dyskusji?
a) Ja podałem czysto teologiczne uzasadnienie, co do sensowności teorii kreacjonizmu
b) Środowisko naukowe podważa hipotezę ewolucji
c) Stanowisko Kościoła wyraźnie mówi, że możemy być przychylni kreacjonizmowi, tak jak hipotezie ewolucji..
d) Mamy kompromis, że pewne dni mogłyby mieć charakter jeszcze Boski, na zasadzie zmieszania struktury wiecznej - Bożej z stworzoną materialnością, choć dla Pana Boga wszystko jest możliwe (dzień - 24h do tego ciężko mi się odnieść)
e) Nasze stanowisko:
- odrzucamy koncepcję miliardów lat,
- Adam, Noe, Mojżesz, Jonasz są postaciami historycznymi,
- Wierzymy, że człowiek i wszelkie życie na Ziemi zostały stworzone w swojej pierwotnej formie przez Boga,
- kreacjonizm jest koncepcją sensowniejszą, ponieważ do hipotezy ewolucji środowisko naukowe podchodzi sceptycznie oraz nie da jej się pogodzić z Słowem Bożym, w tym wypadku (słowa Pana Jezusa)..

So lip 15, 2017 14:51

Gandalf_Pokorny napisał(a):
chwat napisał(a):
Gandalf_Pokorny napisał(a):
Papieże nie "wcisnęli nam kitu, że to prawda".. Po prostu nie ma wyraźnego stanowiska, co do poparcia którejś z teorii.. Wierni mogą być przychylni hipotezie ewolucji albo kreacjonizmu..

Który z nowszych papieży bawił się w dosłowne rozumienie historii stworzenia świata i kwestionował ewolucję?

Nie widzę potrzeby, aby udzielać Ci wyczerpującej odpowiedz na to pytanie.. Ja podałem stanowisko Kościoła na dzień dzisiejszy..
Benedykt XVI był sceptycznie nastawiony, co do ewolucji.. A na dzień dzisiejszy, to nie znam Jego stanowiska..
Jak nie widzisz potrzeby udzielania odpowiedzi, to tu nie wchodź.
Interesujące, że widzisz potrzebę udzielania fałszywych informacji, jakoby tylko niektórzy hierarchowie, nie sprzeciwiali się TE.
Tak się jednak składa, że tymi hierarchami nie sprzeciwiającymi się TE, było kilku ostatnich papieży.

So lip 15, 2017 14:52

chwat napisał(a):

42:50 - czas na drugim wykładzie: https://drive.google.com/file/d/0Bw_OfB ... sp=sharing
[ale wcześniej zacznij, bo temat biologi molekularnej (budowa komórki) i kwestia skamieniałości też jest poruszona; oraz o ikonach ewolucji... Doprawdy - dziwię się, że tej blokady na "play" tak się trzymasz...]
Wiesz, to ze wzgl praktycznych. Gdyby każdy z 7miu miliardów ludzi na świecie, polecałby mi 2 godziny filmów do obejrzenia, to musiałbym wziąć dłuższy urlop na taki seans.

So lip 15, 2017 14:55

bert04 napisał(a):
I na zakończenie możesz się ustosunkować do cytatu Soula. Św. Paweł relacjonuje o kimś (apostole Janie?), kto został porwany do trzeciego Nieba i do Raju. 2 Kor 12:2-4.

@Bercie, terminem Raj określano za dni Pawła "trzecie niebo" 2 Kor 12:2-4.
Nie można tego Raju z Rajem (Edenem! - trzymajmy się tekstu oryginalnego, a nie tłumaczenia na grekę!) utożsamiać bo Eden był na Ziemi, a nie w niebie (Twoje filozofowanie mnie nie interesuje w tej materii - "wymiary równoległe" itp. wodze fantazji...).

bert04 napisał(a):
Jeżeli rzeczywistość Ziemii i Raju były identyczne, to po co rosło tam Drzewo Życia? Przecież w waszej koncepcji byłoby zbyteczne. To tak, jakby naklejać plaster na zdrową skórę, dawać drzewo życia nieśmiertelnym.

Człowiek nie był i nie jest bezwarunkowo nieśmiertelny! Drzewo życia służyło do podtrzymania stanu nieśmiertelności, jaki był dostępny (Ap 22 też informuje o takim drzewie na Nowej Ziemi).

bert04 napisał(a):
Jeżeli wątpisz w możliwość współistnienia rzeczywistości fizycznej i przebóstwionej, to dlaczego nie wątpisz w to, że Jezus zmartwychwstały chodził w ciele przebóstwionym po Ziemii? Nie wspominając o tym, co się stało z Jego ciałem po wniebowstąpieniu. No bo chyba nie uważasz, ze przestał być człowiekiem?

Nie przestał.
Ale Ty dokonujesz nadinterpretacji, gdy Eden chcesz umieszczać gdzieś poza zasięgiem potopu, który go zniszczył bo to był ogród na Ziemi, a nie platforma zdolna do lotów kosmicznych i przenikania do świata równoległego... (czegoś się Ty naczytał??).

CHOMIK - jego zapasy

So lip 15, 2017 14:57
Zobacz profil WWW

1. Nie widzę potrzeby udzielania fałszywych informacji.
2. A czytałeś moje posty.. Przecież tych ostatnich papieży cytowałem - ich stanowiska..
3. Podałem stanowisko Kościoła na dzień dzisiejszy.
4. Nie wykroczyłem poza stanowisko Kościoła..
5. Nie głoszę herezji..
6. Podałem argumenty..
7. Czy nie można być katolikiem - kreacjonistą?
8. Czemu chcecie wymusić na mnie, abym zmienił swoje poglądy?
9. Jeśli nie wykraczamy poza stanowisko Kościoła, to wy bądźcie ewolucjonistami, a my zostaniemy przy swoim stanowisku..

So lip 15, 2017 14:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Następna strona