Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona
 Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny 
Autor Wiadomość
Post Re: Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Cytuj:
Wierzę, że żył Jezus ( no ten znany bo Jezusów było tylu ile u nas jest Kowalskich), że był on człowiekiem i skoro nim był to musiał umrzeć. I na tym koniec, żadnego chodzenia po wodzie, czary mary hokus pokus i mamy z wody wino czy wskrzeszanie trupów.

A tylko wierzysz, czy wiesz, że zmartwychwstaniesz?......na tą ewentualnośc całun pośmiertny już przygotowałes??

Cytuj:
Temat nie do rozwikłania bo mącą w tym kotle siły zbyt potężne (głównie KrK). Te moce by nie mąciły gdyby dowody były po ich myśli. Widocznie nie są.

A.

I dlatego te siły pozwalają poddawać całun różnym badaniom :D

N gru 12, 2010 9:57
Witold napisał(a):
Cytuj:
Natomiast nie wiem, dlaczego to ja mam Ci podawać źródła wiedzy o VP-8 nie związane z Całynem.

Fakt, że takowe zdają się nie istnieć, jest co najmniej podejrzany, tym bardziej znając całunistów tendencje do przekrętów i zmyślania.

Typowe pokolenie "internetowe". Nie ma w internecie - znaczy - nieprawda.

A idz sobie do biblioteki naukowej i poszukaj w publikacjach z tamtych lat. Moze znajdziesz...

N gru 12, 2010 10:10

Kamala napisał(a):

Kiedy właśnie jest w internecie. I to jest problem że jest tylko w źródłach, których nie nazwałbym szczególnie wiarygodnymi.

N gru 12, 2010 12:01
Cytuj:
Kiedy właśnie jest w internecie. I to jest problem że jest tylko w źródłach, których nie nazwałbym szczególnie wiarygodnymi.

W tych "nieszczególnie wiarygodnych" masz podane nazwiska, tytuły naukowe, osób dokonujących badań - co za problem wyszukać danych o tych osobach.
Nikt przecież nie wchodząc w kolizję z prawem, nie posłuży sie nazwiskiem osoby, bez jej zgody.

N gru 12, 2010 12:38

Alus napisał(a):
W tych "nieszczególnie wiarygodnych" masz podane nazwiska, tytuły naukowe, osób dokonujących badań - co za problem wyszukać danych o tych osobach

To dokładnie tak samo jak rzekome "opinie wybitnych naukowców" w źródłach kreacjonistycznych, "opinie wybitnych historyków" w źródłach neonazistowskich etc. Jak się chce to się znajdzie jakieś autorytety na poparcie każdej tezy. I powstają "opinie wybitnych syndologów".

Choć są też rzecz jasna "opinie wybitnych naukowców", twierdzące zupełnie co innego, niżbyście chcieli, no ale te oczywiście najlepiej pominąć.

N gru 12, 2010 12:49
Witold napisał(a):
Kamala napisał(a):

No dobrze, po kolei: co jest w internecie, a co ty chcialbys innego znalezc?

Z tego co wiem, w internecie sa trojwymiarowe zdjecia z calunu. To chcesz znalezc, ale nie ze stron "chrzescijanskich"? A jak chcesz je wyselekcjonowac? Nie moze tam byc slowa "calun"? Czy inaczej?
Czy cokolwiek innego o tym VP8 Analyser?

N gru 12, 2010 13:02

Sawoj napisał(a):
...wycofuję zatem twierdzenie, ze został wysłany na Marsa, pozostaję przy stwierdzeniu, ze przy jego pomocy uzyskano trójwymiarowe obrazy powierzchni Marsa.

Cieszę, się, że potrafisz się wycofać z przynajmniej niektórych swoich twierdzeń :) Dzięki temu dalsza dyskusja zapowiada się obiecująco.

Sawoj napisał(a):
Natomiast nie wiem, dlaczego to ja mam Ci podawać źródła wiedzy o VP-8 nie związane z Całynem. Przyrząd ma wiele zastosowań, znajdziesz je bez problemu w Google, a ja zetknąłem się z nim przy okazji lektury o badaniach Całunu i nie zamierzam studiować rozległych technik kosmicznych.

No właśnie szukałem w Googlach tych rzekomych zastosowań przyrządu VP-8 i jakoś ich nie znalazłem :( Widzę, że Witold też miał z tym problem.

Wygląda na to, że informacje na temat VP-8 pojawiają się jedynie na stronach związanych z całunem. W dodatku na jednej z tych stron (http://www.photoofjesus.com/) natrafiłem na sprzeczność:

http://www.photoofjesus.com/ napisał(a):
The VP-8 image analyser is an instrument used by NASA (the American Government space agency which sends rockets into space and made men walk on the moon) to convert photos of the surfaces of Planets like the Moon and Mars into topographical maps – that is to make three dimensional - 3D maps showing mountains and valleys. The VP-8 image analyzer produced a perfect 3D image of the shroud photo. These scientists had tried many other photos, before and after, on the VP-8 to get a 3D result, but they never got a 3D result with any photo except from the Holy Shroud Jesus photo.

Czyli najpierw jest napisane, że VP-8 jest używany przez NASA do przetwarzania zdjęć z Marsa i Księżyca na trójwymiarowe mapy, a później jest napisane, że trójwymiarowy rezultat uzyskano jedynie w przypadku całunu !! Czy mógłbyś to wyjaśnić?

N gru 12, 2010 13:13

Kolejna sprzeczność. Tym razem pomiędzy poprzednio cytowanym źródłem (http://www.photoofjesus.com/), a stroną http://www.shroud.com/78strp10.htm:

http://www.photoofjesus.com/ napisał(a):
...the second revelation of the miraculous digital qualities of the Holy Shroud occurred in 1976, when American Physicist John Jackson and colleague Bill Mottern scanned a Shroud photograph on a VP-8 digital image analyser.

Czyli VP-8 jest cyfrowym urządzeniem do analizy obrazu. W dodatku istniejącym już w roku 1976 !!

the VP-8 Image Analyzer is an analog device that converts image density (lights and darks) into vertical relief (shadows and highlights).

Czyli VP-8 jest urządzeniem analogowym.

Ciekawe, ile jeszcze takich sprzeczności można znaleźć. Można by zwątpić nawet w samo istnienie tego VP-8.

@ Sawoj

Oczywiście liczę na to, że i tą sprzeczność potrafisz wyjaśnić.

N gru 12, 2010 14:11

To jest standard w rozmowach z kreacjonistami.
Korzystne dla strony kreacjonistycznej jest zaskoczenie, czyli szybkie tempo i krótki czas debaty. Im dłużej trwa konfrontacja metodologiczna, tym słabiej wypadają. Przykładem był trwający ponad pół roku proces w Dover, który w przeciwieństwie do półgodzinnych debat telewizyjnych wykazał całkowitą pustkę argumentacji kreacjonistycznej oraz upadek przynajmniej dwóch najważniejszych ikon "nauki kreacjonistycznej".
Co ciekawe - prowadząc dyskusje z panem Andrzejem Gdulą konstatuję z przyjemnością, że ta zasada i w tym miejscu działa bezbłędnie. Im dalej w las, tym ciemniej - niedługo zapewne kolejne elementy tej ciekawej, "gdulowej" układanki.

Rada dla dyskutantów kreacjonistycznych: prowadzić dysputy krótko, atakować argumentem, nie rozwijać go, dodawać kolejne argumenty (najlepiej w dużej ilości, wtedy na każdy pojedynczy argument będzie mało czasu) i nie dopuszczać do zagłębiania się adwersarza w temat, bo wtedy wyciągnie wszelkie nieścisłości i sprzeczności (których niestety jest bardzo dużo).

N gru 12, 2010 14:19

O ile Albowiem "uczepił się" istotnych szczegółów technicznych, mi spodobało się to:
Cytuj:
to convert photos of the surfaces of Planets like the Moon and Mars

W angielskim chyba też jest rozróżnienie na planety i satelity, nie?
http://wiki.answers.com/Q/Is_the_moon_a_planet
Niby detal, ale trochę jakby psujący wizerunek...

N gru 12, 2010 14:29
zbanowany na stałe

Ze strony shroud.com
Contribution - - - - - - Free Gift
$100.00 - $299.00 - Set of 2 Shroud Lithographs
$300.00 - $599.00 - Shroud Lithographic Poster
$600.00 - $999.00 - Both Lithographs and Poster
$1000.00 (or more) - All the above plus Miniature Shroud Replica on Cotton

Czyli to samo co "co laska, ale nie mniej jak....". :)
Napiszesz Bog z malej litery, raban sie podnosi. A tu nie. Przeciez zasad trzeba sie trzymac!
Nie ma juz "co laska"! Jest tak jak w restauracji kelnerowi, rachunek + ile chcesz.

Kazde szanujace sie muzeum, po spostrzezeniu falsyfikatu w zbiorach, chowa go w najglebsza dziure. Mam pytanie. Gdzie moge zobaczyc ten cudowny calun?
Jedno z bardziej wesolych zdjec. Tutaj widac to napiecie i skupienie wywolane podniesieniem w dwoch palcach obrusu stolowego(?).
Ooooo...

N gru 12, 2010 16:22

@Albowiem, zechciej przeczytać cytowany przez Ciebie fragment dokładniej. Nie uzyskali obrazu 3D z fotografii ŻADNEJ INNEJ OSOBY, tylko z Całunu. Czytałem dokładniejszą relacje Jacksona, podkładali pod obiektyw fotografie twarzy innych osób, w tym fotografie wykonane najlepszymi dostępnymi aparatami fotograficznymi. Uzyskiwany efekt nie miał nic wspólnego z 3-D wizerunkiem fotografowanej osoby. Wspomniał nawet, ze z Jumperem w pewnym momencie pomyśleli, że to może tylko „świątobliwe” postaci dają taki efekt i podłożyli zdjęcie Piusa X. Tez nie dało efektu 3-D. Klasyczna fotografia nie utrwala informacji trójwymiarowej.
Co do VP-8: rzeczywiście, arcydziwna sprawa. Jeszcze wczoraj na hasło „VP-8 Analyser” zgłaszało się 25 400 wyszukań, dziś tylko 26. Ale możecie sobie wejść na przykład na stronę:
http://ntrs.nasa.gov/search.jsp?No=10&N ... 1&as=false ALBO :
http://books.google.pl/books?id=3jYrAAA ... 22&f=false
Znajdziecie tam publikacje poświecone analizie ruchu mas śnieżnych na Alasce na podstawie zdjeć lotniczych, przy wykorzystaniu VP-8, przyrządu wg was nie istniejącego. .
Najbardziej zaskakujące jest Wasze „odkrycie”, że VP-8 musiał już istnieć w roku 1976…. W poprzednim wpisie napisałem jasno, że został zaprojektowany w roku 1960. Napisałem też, PO CO zaprojektowano taki przyrząd w NASA. Jeśli tak dokładnie czytacie moje wpisy, to przestałem się dziwić, że jesteście tak „rycerscy” i nie trafiają do was argumenty. Czepiacie się szczegółów i drążycie nieistotne drobiazgi starając się pomniejszyć czy w ogóle zignorować MERITUM. Tą metodę manipulacji także dobrze znam, wiele razy ją próbowano wobec mnie stosować.
@Albowiem – sądzę, ze sobie żartujesz tym analogowym czy cyfrowym, albo jesteś ignorantem w dziedzinie obróbki sygnałów.
Istnieje cała masa urządzeń elektronicznych z wejściami analogowymi, które w pierwszym etapie obróbki sygnału dokonują jego „ucyfrowienia” poprzez skwantowanie próbek tego sygnału i przetworzenie ich na postać cyfrową. Dalej cały tor przetwarzająco- obliczeniowy jest na sygnałach cyfrowych, a na wyjściu sygnał ponownie przyjmuje postać analogową w przetworniku cyfrowo-analogowym. Czy taki przyrząd jest cyfrowy czy analogowy ?
Już pomijam możliwość nieprecyzyjnego określenia rodzaju przyrządu – w końcu realnie istniejącego, przez autora notatki niekoniecznie znającego cyfrową technikę pomiarową. Podkreślam to z całą mocą: NIE ZNAM KONSTRUKCJI TEGO PRZYRZĄDU !
Arkadiuszowi odpowiadał nie będę, trudno, poniżej pewnego poziomu nie zejdę, choćbyś mnie tam wołami ciągnął.
Awaryjnie, widocznie piszący tekst cytowany przez Ciebie reprezentował pewien znany tu poziom precyzji wypowiedzi. Czy z tego, że tekst jest po angielsku wynika, że jest prawdą objawioną ?

Chciałem tu wstawić fotografie trójwymiarowej rzeźby wg Całunu.
Niestety, nie opanowałem techniki przenoszenia obrazu do tekstu wpisu tutaj.
Sugeruję w Google wybrać "grafika" i wpisać : shroud of turin 3d image.

Ciekawych tematu informuję, że na kanale „History” dostępnym na Cyfrze+ w pierwszy dzień Bozego Narodzenia o g. 20:00 planowany jest film „Prawdziwa twarz Jezusa Chrystusa” – na podstawie wizerunku z Całunu Turyńskiego. Z krótkiej zapowiedzi wywnioskowałem, ze weźmie w nim udział Barrie Schwortz. I będzie pokazana trójwymiarowa rzeźba całej Postaci z Całunu.
Niechętnych informuję, ze zwykle w takich filmach wątpliwości są baaaardzo uwypuklane, więc nic nie stracicie, gdy TO obejrzycie.
Piszę też "jest planowany" bo już wiele razy zdarzyły sie szumne zapowiedzi (w różnych dziedzinach) a potem filmu nie puszczano.

N gru 12, 2010 18:47

W poprzednim wpisie dziwnie nie skopiowały się całe adresy do artykułów. Spróbbuję je jeszcze raz skopiować:

http://ntrs.nasa.gov/search.jsp?No=10&N ... 1&as=false

http://books.google.pl/books?id=3jYrAAA ... 22&f=false

N gru 12, 2010 19:23

Znowu tylko część. Spróbuję te artykuły "podać" TU inaczej, bo dla moich oponentów koniecznie muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem.

N gru 12, 2010 19:24

Sawoj napisał(a):
Awaryjnie, widocznie piszący tekst cytowany przez Ciebie reprezentował pewien znany tu poziom precyzji wypowiedzi. Czy z tego, że tekst jest po angielsku wynika, że jest prawdą objawioną ?

Za ten poziom "precyzji wypowiedzi" uczeń drugiej klasy szkoły podstawowej wyleciałby z sali z dwóją w dzienniczku... Można się spierać co do pokrewieństwa Księżyca z planetami (wiele ich przecież jest), ale sformułowanie tak zdania powala na łopatki, szczególnie na stronach, które chcą być traktowana poważnie.

PS Przecież linki skraca skrypt forum, aby go nie rozjechać. Wszystko wklejone jest dobrze...

N gru 12, 2010 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona