Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zastanawiajace jest wogole sens istnienia czlowieka, sens istnienia zycia ..czy sens istnienia wszechswiata takim jakim go widzimy ? Obiektywnie nic nie ma sensu. Cytuj: W jakim celu czlowiek zyje , w jakim celu wogole powstalo zycie ? aby skonczyc sie po wypaleniu ( albo powiekszeniu sie ) naszego slonca i zabicia zycia na ziemi ? Zycie nie powstalo w jakims celu, tylko z jakiegos powodu. Cytuj: i dlaczego wszechswiat sie tak zachowuje jak sie zachowuje ? Tak jest zdeterminowany. Cytuj: dlaczego wybuchl a nie pozostal w formie pierwotnej kiedy to nie istniala przestrzen i nie istnial czas ? Tego pytanie nie rozumiem. Cytuj: Nie ma odpowiedzi na te wszystkie pytania jesli zalozymy ze Boga nie ma
Rozumiem, ze z braku naukowych odpowiedzi, mozna tu "wcisnac" Boga?
|
Pn cze 20, 2005 18:49 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Obiektywnie nic nie ma sensu. Wszystko ma swoj sens , rozliny rosna po cos, np jako pozywienie dla zwierzat, powietrze jest po to aby mozna bylo oddychac..nic nie istnieje bez celu Tylko jaki jest ten koncowy cel wszystkiego ? Cytuj: Zycie nie powstalo w jakims celu, tylko z jakiegos powodu.
Jesli zycie by nie mialo celu powstania to by nie powstalo.. Cytuj: Tak jest zdeterminowany Kto lub co to tak zdeterminowalo ? Cytuj: Tego pytanie nie rozumiem Czego nie rozumiesz ? Wg badan naukowcow wszechswiat na poczatku Big Bangiem byl nieskonczenie maly poniewaz nie istniala przestrzen ..ani czas Cytuj: Rozumiem, ze z braku naukowych odpowiedzi, mozna tu "wcisnac" Boga?
Tak dokladnie tak, jak znajdziesz inne wytlumaczenie to daj mi znac
|
Pn cze 20, 2005 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wszystko ma swoj sens , rozliny rosna po cos, np jako pozywienie dla zwierzat, powietrze jest po to aby mozna bylo oddychac..nic nie istnieje bez celu Tylko jaki jest ten koncowy cel wszystkiego ? To sens subiektywny, ktory nadajesz Ty. Rosliny nie rosna po cos, tylko z jakiegos powodu. Wszystko co istnieje nie ma obiektywnie zadnego celu. Cytuj: Jesli zycie by nie mialo celu powstania to by nie powstalo.. Z jakiego powodu tak twierdzisz? Cytuj: Kto lub co to tak zdeterminowalo ? Prawdopodobnie czynniki z przed wielkiego wybuchu. Nie wiem dokladnie. Cytuj: Czego nie rozumiesz ? Wg badan naukowcow wszechswiat na poczatku Big Bangiem byl nieskonczenie maly poniewaz nie istniala przestrzen ..ani czas Wszechsswiat byl maly z innych powodow, przestrzen i czas nie istnieja do tej pory. Cytuj: Tak dokladnie tak, jak znajdziesz inne wytlumaczenie to daj mi znac
Geneza religii?
|
Pn cze 20, 2005 20:21 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: To sens subiektywny, ktory nadajesz Ty. Rosliny nie rosna po cos, tylko z jakiegos powodu. Wszystko co istnieje nie ma obiektywnie zadnego celu.
Zastanawiales sie dlaczego zycie powstalo na bazie zwiazku wegla, np na marsie albo wenus nie powstalo ze zwiazku siarki czy krzemu ? Teoretycznie jest mozliwe zycie na bazie krzemu czy siarki...ale nie powstalo chociaz warunki na tych planetach sprzyjaja temu Cytuj: Z jakiego powodu tak twierdzisz?
Ano z tego powodu ze nie widze ani jednego procesu chemicznego ani fizyczego zjawiska ktory by nie mial celu aby istniec Podaj mi jedno chociaz zjawisko fizyczne lub chemiczne ktore gdyby bylo albo nie bylo i nie mialoby to zadnego wplywu na to co nas otacza Cytuj: Prawdopodobnie czynniki z przed wielkiego wybuchu. Nie wiem dokladnie No to jak Ci slowo Bog nie moze przejsc przez gardlo to mozemy sie umowic ze ten czynnik ktory byl przez Bing bangiem i ktory to zainicjowal to jest wlasnie dla mnei Bog ..i sie wtedy dogadamy  Cytuj: Wszechsswiat byl maly z innych powodow, przestrzen i czas nie istnieja do tej pory.
Z jakich powodow ?
Geneza religii jest prosta, wszystko co jest materialne ma swoj poczatek i koniec..tylko co bylo przez poczatkiem i co bedzie dalej po koncu ?
|
Pn cze 20, 2005 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zastanawiales sie dlaczego zycie powstalo na bazie zwiazku wegla, np na marsie albo wenus nie powstalo ze zwiazku siarki czy krzemu ? Teoretycznie jest mozliwe zycie na bazie krzemu czy siarki...ale nie powstalo chociaz warunki na tych planetach sprzyjaja temu Gdyby powstalo na bazie siarki to bys sie pytal czemu nie na bazie wegla. Nie jestem biologiem, ale o ile mi wiadomo, tylko w takiej formie bylo mozliwe. Cytuj: Ano z tego powodu ze nie widze ani jednego procesu chemicznego ani fizyczego zjawiska ktory by nie mial celu aby istniec Podaj mi jedno chociaz zjawisko fizyczne lub chemiczne ktore gdyby bylo albo nie bylo i nie mialoby to zadnego wplywu na to co nas otacza Mylisz sie. Trawa nie rosnie po to, zeby moglby ja jesc zwierzeta, ale zwierzeta jedza trawe bo ona rosnie. One wykorzystuja fakt rosniecia trawy, a nie jest tak ze trawa rosnie by wykarmic zwierzeta. Cytuj: No to jak Ci slowo Bog nie moze przejsc przez gardlo to mozemy sie umowic ze ten czynnik ktory byl przez Bing bangiem i ktory to zainicjowal to jest wlasnie dla mnei Bog ..i sie wtedy dogadamy Z modeli matematycznych wynika, ze przez BB istnial wszechswiat maciezysty, ktory sie rozpadl. Istnieje na tym forum temat w ktorym dowiodlem, ze idea oga nie ma desygnatu. Cytuj: Z jakich powodow ? Geneza religii jest prosta, wszystko co jest materialne ma swoj poczatek i koniec..tylko co bylo przez poczatkiem i co bedzie dalej po koncu ? Cytuj: brak danych nt tego co bylo na poczatku. Na koncu bedzie NIC.
|
Pn cze 20, 2005 21:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
EDIT:
Cytuj: Z jakich powodow ? Geneza religii jest prosta, wszystko co jest materialne ma swoj poczatek i koniec..tylko co bylo przez poczatkiem i co bedzie dalej po koncu ? Cytuj: brak danych nt tego co bylo na poczatku. Na koncu bedzie NIC.
|
Pn cze 20, 2005 21:02 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Gdyby powstalo na bazie siarki to bys sie pytal czemu nie na bazie wegla. Nie jestem biologiem, ale o ile mi wiadomo, tylko w takiej formie bylo mozliwe Jesli nie jestes biologiem to nie zaprzeczaj, tylko poczytaj cos na ten temat Ano z tego powodu ze nie widze ani jednego procesu chemicznego ani fizyczego zjawiska ktory by nie mial celu aby istniec Podaj mi jedno chociaz zjawisko fizyczne lub chemiczne ktore gdyby bylo albo nie bylo i nie mialoby to zadnego wplywu na to co nas otacza Prosilem o podanie jednego procesu chemicznego lub zjawiska fizycznego ktore by nie mialo zadnego celu samego w sobie Cytuj: Z modeli matematycznych wynika, ze przez BB istnial wszechswiat maciezysty, ktory sie rozpadl. Istnieje na tym forum temat w ktorym dowiodlem, ze idea oga nie ma desygnatu
Ty sobie wierz w te modele matematyczne ( modele matematyczne na przestrzeni setek lat zmieniano nie wiem ile razy bo okazaly sie bledne ) a ja w Boga ...no i fajnie Cytuj: brak danych nt tego co bylo na poczatku. Na koncu bedzie NIC.
Ty piszesz brak danych a ja pisze ze to Bog ..no i fajnie
|
Pn cze 20, 2005 21:15 |
|
 |
gabriel
|
[quotebrak danych nt tego co bylo na poczatku. Na koncu bedzie NIC][/quote]
Piszesz ze na koncu bedzie NIC ..czyli nicosc..to gdzie sie ta materia i energia calego kosmosu podzieje ?  i gdzie byla ta materia i energia kiedy jej nie bylo ? powstala z niczego ? 
|
Pn cze 20, 2005 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Prosilem o podanie jednego procesu chemicznego lub zjawiska fizycznego ktore by nie mialo zadnego celu samego w sobie Zaden proces chemiczny czy zjawisko fizyczne nie ma celu, ma tylko powod istnienia. Cytuj: Podaj mi jedno chociaz zjawisko fizyczne lub chemiczne ktore gdyby bylo albo nie bylo i nie mialoby to zadnego wplywu na to co nas otacza Wszystko co istnie ma wplyw na to co nasz otacza. Co z tego wynika? Cytuj: Ty sobie wierz w te modele matematyczne ( modele matematyczne na przestrzeni setek lat zmieniano nie wiem ile razy bo okazaly sie bledne ) a ja w Boga ...no i fajnie Mogele matematyczne na czymkolwiek polegaja (nie wiem dokladnie) to napewno opieraj sie o jakas wiedze, a Twoja wiara to myslenie zyczeniowe. W opisie rzeczywistosci istnieje ewolucja magia -> religia -> nauka. Jestem zdecydowanie za nauka. Cytuj: Ty piszesz brak danych a ja pisze ze to Bog ..no i fajnie Skoro czegos nie wiem to pisze, ze nie wiem, a Ty tlumaczysz to sobie Bogiem, by zaspokoic swoj motyw panowania. Cytuj: Piszesz ze na koncu bedzie NIC ..czyli nicosc..to gdzie sie ta materia i energia calego kosmosu podzieje? Kiedy zniknie sprzezenoe zwrotne materii wszystko przestanie istniec. Cytuj: Uśmiech... i gdzie byla ta materia i energia kiedy jej nie bylo ? powstala z niczego ?
Pierwsze pytanie jest sprzeczne wewnetrznie.
Co do drugiego pytania odpowiadam: ludzie nie wiedza.
|
Pn cze 20, 2005 22:06 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: ma tylko powod istnienia To jesli ma powod istnienia , to dlaczego zycie samow sobie nie ma powodu istnienia ? dlaczego caly wszechswiat nie ma powodu istnienia , jesli wszystkie procesy zachodzace w nim maja powod istnienia ?Uczono mnie ze jesli obiekt A jest wspolistotny obiektowi B to obiekt B jest wspolistotny obiektowi A Cytuj: Modele matematyczne na czymkolwiek polegaja (nie wiem dokladnie) to napewno opieraj sie o jakas wiedze, a Twoja wiara to myslenie zyczeniowe. W opisie rzeczywistosci istnieje ewolucja magia -> religia -> nauka. Jestem zdecydowanie za nauka.
Widzisz powtarzasz rzeczy ktore sam nie rozumiesz , nie rozumiesz kompletnie tych modeli matematycznie tylko piszesz cos czego nie rozumiesz , ja pisze o Bogu ktorego nie rozumiem..i czym sie roznimy ? Jakby jakis nawiedzony matematyk napisal inna bzdure to bys chetnie w nia uwierzyl ( sprzerzenie zwrotne materii )..ale w Boga nie..bo to zbyt schematyczne, zasciankowe prawda ? Cytuj: Kiedy zniknie sprzezenoe zwrotne materii wszystko przestanie istniec
Co to jest sprzezenie zwrotne materii mozesz mi wytlumaczyc ?
|
Pn cze 20, 2005 23:13 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Uśmiech... i gdzie byla ta materia i energia kiedy jej nie bylo ? powstala z niczego ? Pierwsze pytanie jest sprzeczne wewnetrznie. Co do drugiego pytania odpowiadam: ludzie nie wiedza Cytuj: Cos sie musi z czegos wziasc , no chyba ze uwazasz ze materia i energia byla od zawsze , i bylo jej tyle samo do zawsze....czy tak uwazasz ? Kolejna sprawa to stworzenie wszystkich praw fizyki i chemii w pierwszych ulamkach sekundy po wielkim bing bangu ? tez wszystkie prawa fizyki stworzyly sie same od siebie w ulamku sekundy ?
|
Pn cze 20, 2005 23:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jesli ma powod istnienia , to dlaczego zycie samow sobie nie ma powodu istnienia ? dlaczego caly wszechswiat nie ma powodu istnienia , jesli wszystkie procesy zachodzace w nim maja powod istnienia ?Uczono mnie ze jesli obiekt A jest wspolistotny obiektowi B to obiekt B jest wspolistotny obiektowi A Kiedy pisalem, ze ma powod do istneinia chodzilo mi o to, ze jest determinowane przes jakies czynniki, ze powstalo z jakiegos powodu, a nie w jakims celu. Cytuj: Widzisz powtarzasz rzeczy ktore sam nie rozumiesz , nie rozumiesz kompletnie tych modeli matematycznie tylko piszesz cos czego nie rozumiesz , ja pisze o Bogu ktorego nie rozumiem..i czym sie roznimy ? Jakby jakis nawiedzony matematyk napisal inna bzdure to bys chetnie w nia uwierzyl ( sprzerzenie zwrotne materii )..ale w Boga nie..bo to zbyt schematyczne, zasciankowe prawda ? Ja w nic nie wierze. Powidzuialem, ze slabo sie orientuje w tych kwestjach i wiem tylko, ze z pewnych modeli matematycznych cos wynika. Roznimy sie tym, ze ja opieram sie na badaniach naukowych, a Ty myslisz zyczeniowo. Cytuj: Co to jest sprzezenie zwrotne materii mozesz mi wytlumaczyc ? Zderzanie sie ze soba czastek. Cytuj: Cos sie musi z czegos wziasc , no chyba ze uwazasz ze materia i energia byla od zawsze , i bylo jej tyle samo do zawsze....czy tak uwazasz ? Juz pisalem: ludzie nie wiedza. Nie sadze, by materia istniala od zawsze, bardziej racjonalne wydaje mi sie, ze powstala z niczego. Cytuj: Kolejna sprawa to stworzenie wszystkich praw fizyki i chemii w pierwszych ulamkach sekundy po wielkim bing bangu ? tez wszystkie prawa fizyki stworzyly sie same od siebie w ulamku sekundy ?
Prawa fizyki sie nie stworzyly, bo nie istnieja. Prawa fizyki i chemii sa okreslane na podstawie wlasciwosci materii i zwiazkow przyczynowo-skutkowych jakim podlega.
|
Pn cze 20, 2005 23:47 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Kiedy pisalem, ze ma powod do istneinia chodzilo mi o to, ze jest determinowane przes jakies czynniki, ze powstalo z jakiegos powodu, a nie w jakims celu.
Przez jakie czynniki zdeterminuja zachowania kwarkow ? wybuch bing bangu ? jakie czynniki spowodowaly ze powstaly reakcje chemiczne czy zjawiska fizyczne ? Cytuj: Ja w nic nie wierze. Powidzuialem, ze slabo sie orientuje w tych kwestjach i wiem tylko, ze z pewnych modeli matematycznych cos wynika. Roznimy sie tym, ze ja opieram sie na badaniach naukowych, a Ty myslisz zyczeniowo.
A ty nie myslisz zyczeniowo ? Nie chcesz aby ten matematyczny model byl prawda ?A skad wiesz ze jest prawda ?Tylko dlatego ze troche lepiej jestes w stanie to pojac ? ...niewielkie to usprawiedliwienie Cytuj: Zderzanie sie ze soba czastek.
To jest jednoz praw budowy materii, ale nawet jesli by nie bylo zderzenia same czastki by musialy istniec jako "zupa" gluonowa ktora byla niby tuz po wybuchu bing bang..tylko kto stworzyl ta zupe gluonowa ? Cytuj: Nie sadze, by materia istniala od zawsze, bardziej racjonalne wydaje mi sie, ze powstala z niczego I ty opierasz sie na matematyce tak jako ateista ? To wg tego co piszesz to 1 = 0 tak ? Cytuj: Prawa fizyki i chemii sa okreslane na podstawie wlasciwosci materii i zwiazkow przyczynowo-skutkowych jakim podlega.
Swieta racja tylko jak te wlasciwosci zostaly nadane ? Zistaly stworzoine w ulamkach sekundy od wybuchu bing bangu ..tak ? same od siebie i wlasnie w taki sposob tak ? To raczej juz uwierze w krasnoludki
|
Wt cze 21, 2005 0:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przez jakie czynniki zdeterminuja zachowania kwarkow ? wybuch bing bangu ? jakie czynniki spowodowaly ze powstaly reakcje chemiczne czy zjawiska fizyczne ? Tak zapewne wielki wybuch zdeterminowal to wszystko co jest teraz. Cytuj: A ty nie myslisz zyczeniowo ? Nie chcesz aby ten matematyczny model byl prawda ?A skad wiesz ze jest prawda ?Tylko dlatego ze troche lepiej jestes w stanie to pojac ? ...niewielkie to usprawiedliwienie Nie pisalem, ze ten model matematyczny jest prawda, napisalem tylko, ze tak wynika z modeli matematycznych - czytaj co pisze. Cytuj: To jest jednoz praw budowy materii, ale nawet jesli by nie bylo zderzenia same czastki by musialy istniec jako "zupa" gluonowa ktora byla niby tuz po wybuchu bing bang..tylko kto stworzyl ta zupe gluonowa ? Gdyby czastki nie oddzialywaly juz nigdy na siebie to by nie istnialy. Cytuj: I ty opierasz sie na matematyce tak jako ateista ? To wg tego co piszesz to 1 = 0 tak ? Widzisz wieksza roznica miedzy kreacja swiata przez Boga, a jego kreacja ex nihilio? A Bog jak powstal? Zgodnie z prawami ewolucji z mniej zlozonych form powstaja bardziej zlozone, wiec pierw powstal wszechswiat, pozniej moze powstanie Bog, choc napewno nie taki jaki jest opisany przez religie, bo taki nie ma desygnatu. Cytuj: Swieta racja tylko jak te wlasciwosci zostaly nadane ? Zistaly stworzoine w ulamkach sekundy od wybuchu bing bangu ..tak ? same od siebie i wlasnie w taki sposob tak ? To raczej juz uwierze w krasnoludki
Gdyby wlasciwosci materii byly inne nie pisalbys tego teraz, bo byc nigdy nie zaistnial. Wszechswiat powstal taki, ze moglo powstac zycie, a nie po to, zeby powstalo zycie.
Nie wiem w jaki sposob powstaly takie, a nie inne wlasciwosci materii.
Z tego bynajmniej nie wynika, ze bog jest stworzyl. Masz bardzo prymitywny mechanizm tlumaczenia sobie swiata niczym ludzie sprzed tysiecy lat, ktory widzieli piorun i wymyslali sobie bogow.
|
Wt cze 21, 2005 10:31 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Tak zapewne wielki wybuch zdeterminowal to wszystko co jest teraz.
Wielki wybuch niczego nie zdeterminowal, sa wybuchy supernowych i niczego nie determinuja Te wlasciwosci byly zapisane przez Bing bangiem..tylko w jaki sposob byly zapisane i dlaczego wlasnie tak i przez co lub przez kogo to nikt nie wie i to jest wlasnie Bog Cytuj: Nie pisalem, ze ten model matematyczny jest prawda, napisalem tylko, ze tak wynika z modeli matematycznych - czytaj co pisze.
A z mojego rozumowania wynika ze to jest Bog.... Cytuj: Gdyby czastki nie oddzialywaly juz nigdy na siebie to by nie istnialy Ulamki seund po bing bangu nei bylo oddzialywania czasteczek , nazywal sie to stan gluonowy ...wszechswiata ..i w kolejnych dopiero ulamkach sekund te czasteczki zaczely same od siebie oddzialywac na siebie...tylko ze nic sie nie dzieje samo do siebie Cytuj: Widzisz wieksza roznica miedzy kreacja swiata przez Boga, a jego kreacja ex nihilio? A Bog jak powstal? Zgodnie z prawami ewolucji z mniej zlozonych form powstaja bardziej zlozone, wiec pierw powstal wszechswiat, pozniej moze powstanie Bog, choc napewno nie taki jaki jest opisany przez religie, bo taki nie ma desygnatu.
Ty probujesz Bogu narzucic prawa fizyki.Bog nie jest forma materii wiec prawa ktore materia ma zapisane przez niego jego osobiscie nie dotycza Pytanie wiec o powstanie nie ma sensu poniewaz jest to pytanie o materie a Bog materia nie jest Cytuj: Gdyby wlasciwosci materii byly inne nie pisalbys tego teraz, bo byc nigdy nie zaistnial. Wszechswiat powstal taki, ze moglo powstac zycie, a nie po to, zeby powstalo zycie. Nie wiem w jaki sposob powstaly takie, a nie inne wlasciwosci materii. Z tego bynajmniej nie wynika, ze Bog jest stworzyl. Masz bardzo prymitywny mechanizm tlumaczenia sobie swiata niczym ludzie sprzed tysiecy lat, ktory widzieli piorun i wymyslali sobie bogow
Piszesz ze nie wiesz skad powstaly wlasciwosci materii a nie uznajesz ze mogl to stworzyc Bog ? Jesli sie czegos nie wie ..to wtedy nie mozna wykluczyc zadnej ewentualnosci ..to chyba logiczne prawda ?
|
Wt cze 21, 2005 12:43 |
|
|
|