Strategie cywilizacji pozaziemskich
Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Strategie cywilizacji pozaziemskich
Straho napisał(a): Abstrahując w tym momencie od istot pozaziemskich, pewność naukowa jest potwierdzona. Kiedyś wierzono, że ziemia jest płaska, kto twierdził inaczej był torturowany i palony na stosie przez świętą inkwizycję. A jednak okazało się to prawdą. Kłamiesz.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn gru 15, 2014 14:47 |
|
|
|
 |
Straho
|
Dlaczego to co napisałem jest twoim zdaniem kłamstwem?
|
Pn gru 15, 2014 14:48 |
|
 |
bert04
|
Straho napisał(a): Dlaczego to co napisałem jest twoim zdaniem kłamstwem? Jest kłamstwem, bujdą, bzdurą, mitem, hoaxem, urban legend. Mamy na forum cały temat poświęcony kwestii tzw. "płaskiej Ziemi". W tym samym dziale (obecnie) czwarty od góry. ---------------------- Poza tym wypadałoby podać, co potwierdza pewność naukową. Bo inaczej tekst "pewność naukowa jest potwierdzona" jest albo pusty, albo jest tautologią.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Pn gru 15, 2014 14:52 |
|
|
|
 |
Straho
|
Jet prawdziwy.
|
Pn gru 15, 2014 14:54 |
|
 |
bert04
|
Straho napisał(a): Jet prawdziwy. No to podaj mi jedną osobę, która została spalona na stosie przez Święta Inkwizycję za twierdzenie - i teraz uwaga, skup się - ...że ziemia jest płaskaPS: Mnłbżę fvę, żr gb oęqmvr Tvbeqnab Oehab
PPS: Rot13
|
Pn gru 15, 2014 14:59 |
|
|
|
 |
Straho
|
Gubisz się.
|
Pn gru 15, 2014 15:02 |
|
 |
bert04
|
Straho napisał(a): Gubisz się. Nie odpowiadasz na pytanie. Wystarczy jedna osoba, wtedy odszczekam mój zarzut. Jedna
|
Pn gru 15, 2014 15:09 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Nic nie poradzimy na to, że wiele osób żyje mitami. Owszem, pewnie byli w historii ludzkości tacy ludzie, ktorzy sądzili, że Ziemia jest płaska. Jednak już od Starożytności wszyscy naukowcy twierdzili, że Ziemia jest kulista. Nikogo nigdy Święta Inkwizycja nie skazała za twierdzenie o kulistości Ziemi. Ba, nawet nie podejmowała takich usiłowań skoro na uniwersytetach i w szkołach prowadzonych przez duchowieństwo (którego Święta Inkwizycja stanowi część) nauczano zawsze o kulistości Ziemi.
Kolega @Straho musi nabyć trochę rzetelnej wiedzy.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 15, 2014 15:41 |
|
 |
bert04
|
Autopoprawka bert04 napisał(a): ...że ziemia jest płaska Miało być oczywiście: ..że ziemia nie jest płaskaStraho napisał(a): Gubisz się. faktycznie, walnąłem się, jedno słówko mi wcięło ale: bert04 napisał(a): Wystarczy jedna osoba, wtedy odszczekam mój zarzut. nadal przy tym pozostaję. Odnajdziesz jedną osobe, która została spalona za twierdzenie, że Ziemia nie jest płaska, to odszczekam. ---------------------------- @medieval_man Popsułeś 
|
Pn gru 15, 2014 17:46 |
|
 |
Acro
|
bert04 napisał(a): Straho napisał(a): Abstrahując w tym momencie od istot pozaziemskich, pewność naukowa jest potwierdzona. Kiedyś wierzono, że ziemia jest płaska, kto twierdził inaczej był torturowany i palony na stosie przez świętą inkwizycję. A jednak okazało się to prawdą. Kłamiesz. Nie tyle kłamie, co pewno się poważnie myli. Co do pytania - wprawdzie sam jestem raczej przekonany o istnieniu życia, może nawet inteligentnego, we wszechświecie, ale spokojnie sobie wyobrażam kogoś dużo bardziej sceptycznego. W naszych spekulacjach bazujemy właściwie na tylko jednej (moim zdaniem silnej ) przesłance: mnogości planet zdatnych do życia. Ale na drugiej szali mamy jeden fakt (tez mocny) - że póki co życie odkryliśmy tylko na jednej planecie. Więc ostateczny wybór to sprawa głównie charakterologiczna chyba.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn gru 15, 2014 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Straho napisał(a): Jet prawdziwy. Straho napisał(a): Gubisz się. Staraj się wykrzesać z siebie coś więcej, jakieś (jakiekolwiek  ) argumenty będą mile widziane. Nie gramy tu w ping ponga.
|
Pn gru 15, 2014 20:17 |
|
 |
Torti
|
Tu posłużę się ewolucją. Nie wszystkie gatunki musiały ewoluować. Czemu rasy pozaziemskie miałyby ewoluować bardziej od nas? Nie mam nic złego na myśli no ale chyba nie jest wiadome.Rasy pozaziemskie oczywiście istnieje ale niekoniecznie miałyby taki stopień inteligencji nawet większy niż nasz. Równie dobrze mogłaby mieć taki sam jak nasze ziemskie zwierzęta. A nawet jeśli miałyby ewoluować skąd wiadomo że miałyby być mądrzejsze od nas. Nigdy nic nie wiadomo poza tym posługując się Bibliją w ks. Rodzaju nie ma żadnej wzmianki o czym kolwiek oprócz Nieba i Ziemi.
|
Wt sty 13, 2015 15:43 |
|
 |
lokis
|
Z nami (ludzmi) juz tak jest. Liznal jeden z drugim troche nauki, za medrca sie przedstawia. Ja bym chcial podkreslic pewna prawde. Mimo tych wspanialych urzadzen, kamer, sond itp. do konca nie wiemy co zyje w naszych oceanach, na NASZEJ planecie. Wiec co nam niby pozwala na okreslanie zycia-niezycia na innych? Nie tak dawno byla na forum dyskusja "naukowcow" zaprzeczajacych wlasnym honorem mozliwosci przekroczenia szybkosci swiatla. Dwa dni temu przeczytalem, fotony taka wlasciwosc posiadaja. Moze czas skonczyc z "ja wiem, dziadek mi mowil"?
|
Śr sty 14, 2015 20:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Dwa dni temu przeczytalem, fotony taka wlasciwosc posiadaja. Gdzie przeczytałeś? Cytuj: Moze czas skonczyc z "ja wiem, dziadek mi mowil"? A konkretnie który z dyskutantów używał takiego argumentu? lokis - ja rozumiem, że masz kompleks wobec pilastra. W końcu deklasuje Cię intelektualnie, a to jest przykre. Ale jeśli nie potrafisz polemizować na jego poziomie, to nie polemizuj wcale.
|
Cz sty 15, 2015 7:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i nie usłyszymy od lokisa odpowiedzi na żadne z tych pytań.
|
Pt sty 23, 2015 11:46 |
|
|
|