Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 41  Następna strona
 Czy Ateiści są zmuszeni wierzyć w zabobon abiogenezy? 
Autor Wiadomość

Niewierzący twierdzą, że jest możliwa więc ciężar udowodnienia tej tezy leży po ich stronie

Naukowcy ciągle się tym zajmują.
Wszystko w swoim czasie.
Jeśli sławny w internecie Leopard3 twierdzi że jest niemożliwa, to niech to udowodni, bo jak do tej pory nic poza pustymi hasełkami nie przedstawia.
Tą teorie w przeciwieństwie do teorii Boga da się udowodnić lub obalić: pierwszy który to zrobi dostanie prawdopodobnie Nobla za tak przełomowe odkrycie :)

Cytuj:
, tym bardziej , że na tym opierają również swój światopogląd.

A gdzie tam. Ja opieram swój światopogląd na tym co udowodnione, a nie na wymysłach które nie da się nawet weryfikować.
Za bardziej prawdopodobne uznaję to co da się weryfikować.

Nauka wielokrotnie pokazała że wciskanie Boga wszędzie gdzie się da jest nieuzasadnione. Słońce jako bóg, pioruny jako jego narzędzie, mityczne powstanie człowieka, i tak dalej. Obecnie wszystko skorygowała nauka wymuszając na religii ustępstwa.

Tak więc teoria z Bogiem nie jest dla mnie żadnym wartościowym wytłumaczeniem.
Bo jak niby wytłumaczyć powstanie Boga? Tyle możliwości, a on pojawił się w wieczności właśnie w takiej formie jaką czcicie.

Bóg to same sprzeczności. Nie jest on miłosierny: tyle cierpienia niewinnych zwierząt i ludzi.
Nie jest także sprawiedliwy: nieskończona kara za skończone grzechy nie jest czymś sprawiedliwym.

-------------

Jeśli nawet Leopard3 udowodni że powstanie naturalne życia było niemożliwe, to tylko powrócimy do punktu wyjścia.

Będzie trzeba przedstawić dowody na swoją teorię. A takich nie ma, bo wiara jest wiarą.

Wt paź 21, 2008 19:27

Sebastian88 napisał(a):
aminokwasy samoczynnie mogą się połączyć w białko a prawdopodobieństwo tego jest takie:

1 na 10 do potęgi 150

Bzdura. Wartość ta została ustalona przy ignorowaniu praw rachunku prawdopodobieństwa. Mamy bowiem:

"Jeżeli spośród N zdarzeń każde jest równo prawdopodobne, to prawdopodobieństwo każdego z nich jest równe 1/N."

Wartość przez ciebie podaną otrzymano natomiast ustalając jedynie ilość możliwych kombinacji (N), ani chwili nawet nie zastanawiając się, czy są one równie prawdopodobne. Co nie jest prawdą, bo materia "lubi" zachowywać się w pewien a nie inny sposób i tworzyć określone struktury. najprostszym tego przykładem, obecnym już w przypadku materii nieożywionej, są kryształy. Można by pomyśleć, że tworzące je atomy mogły się ułożyć na miriady innych sposobów, ale układają się w regularną strukturę - bo tak przebiega cały proces, że efektem końcowym jest kryształ, a nie bezkształtna masa.

Właśnie większość tego prawdopodobieństwa zawiera się w słowie lubi.
Dlaczego materia lubi się łączyć tak a nie inaczej? Mogłaby się przecież łączyć na biliony sposobów wykluczających powstanie z niej życia . Jednak tak nie jest i materia łączy się na biliony sposobów umożliwiających postanie życia .Człowiek zawiera w sobie większość znanych pierwiastków i istnieje dlatego, że materia lubi się łączyć tak a nie inaczej . Czyli materia lubi łaczyć się tak aby powstała inteligentna osoba. Człowiek posiadając rozum i zaplecze naukowe, mimo iż by bardzo chciał nie potrafi powielić tego procesu , a materia robi to tylko dlatego, że "lubi" .
Fascynujące

Wt paź 21, 2008 19:43
Sewerysku zapoznaj się z mechaniką kwantową :)

Wt paź 21, 2008 19:45

Sewerysku zapoznaj się z mechaniką kwantową :)

Tak wiem fizyka kwantowa też wiele rzeczy "lubi" aby życie mogło istnieć. Być może tam zaczyna się lubienie .

Wt paź 21, 2008 19:51
a jak miałaby się zachowywać żebyś był usatysfakcjonowany?

Wt paź 21, 2008 19:54

a jak miałaby się zachowywać żebyś był usatysfakcjonowany?

Właśnie tak jak się zachowuje, powinna lubić życie i lubi skoro istniejemy. :)

Wt paź 21, 2008 20:01

Wt paź 21, 2008 20:05
Tak wiem fizyka kwantowa też wiele rzeczy "lubi" aby życie mogło istnieć. Być może tam zaczyna się lubienie .

Trójkąty prostokątne też 'lubią' jak suma pól kwadratów zbudowanych na ich przyprostokątnych równa się polu kwadratu zbudowanego na ich przeciwprostokątnej i wynika według ciebie z tego jakaś inteligentna siła stórcza?

Wt paź 21, 2008 20:15

to czemu cię to dziwi?

Dziwi mnie dlatego, że niby bezrozumna materia zawiera taką cechę jak "lubienie" W dodatku lubienie życia inetligentnego , gdyż ostanim skutkiem łączenia się materii jest człowiek :)

Wt paź 21, 2008 20:17
ale to "lubienie" to sobie żeś wyśnił i się teraz mu dziwisz...
a materia jest jaka jest, bo taka jest.
zero cudów...

Wt paź 21, 2008 20:24

Cytuj:

Trójkąty prostokątne też 'lubią' jak suma pól kwadratów zbudowanych na ich przyprostokątnych równa się polu kwadratu zbudowanego na ich przeciwprostokątnej i wynika według ciebie z tego jakaś inteligentna siła stórcza?

Trójkąty to wytwór rozważań człowieka, nie wystepują w przyrodzie jako samodzielne zjawisko.

Wt paź 21, 2008 20:24

ale to "lubienie" to sobie żeś wyśnił i się teraz mu dziwisz...
a materia jest jaka jest, bo taka jest.
zero cudów...

Pamietam ,że gdy dzieci w przedszkolu czegoś nie chciały mówiły "nie bo nie" No ale na poziomie przedszkola innego uzasadnienia od dzieci trudno oczekiwać.

A co do materii to rzeczywiście jest taka że "lubi" się łączyć życiodajnie. Ale dlaczego lubi?

Wt paź 21, 2008 20:31
A kto w tym temacie użył pojęcia "lubi" jako pierwszy?

Wt paź 21, 2008 20:32

A kto w tym temacie użył pojęcia "lubi" jako pierwszy?

Wszyscy wiedzą, że materia "lubi" się łączyć korzystnie dla życia. więc nie ma znaczenia kto o tym mówi. [/img]

Wt paź 21, 2008 20:43
Nie 'lubi' się łączyć, i nie korzystnie dla życia. Materia się łaczy dzięki praw fizyki jakie na nią działają, a w pewnych warunkach które zistniały na naszej planecie wiele lat temu połączyła się dzięki tym prawom w proste formy życia które przez miliony lat ewoluowały.

Wt paź 21, 2008 20:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 41  Następna strona