Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Następna strona
 Argumenty za ateizmem. 
Autor Wiadomość
Post Re: Argumenty za ateizmem.
marek_max napisał(a):
pilaster napisał(a):
W zasadzie argument za ateizmem jest tylko jeden, choć poważny. Nigdy nie zaobserwowano w naszej materialnej rzeczywistości śladów obecności jakiejkolwiek transcendencji.

Moze warto poczytac cos wiecej niz Biblie i Tygodnik Parfialny? Kolega przespal ewolucje, obalanie mitow opisanych w Biblii, lekcje fizyki i chemii?

:shock:

Marek_max uważa, że zaobserwowano? No to nie ukrywaj przed światem dowodów i nam je przedstaw.

EDIT: To dość zabawne, że Tygodnik Parafialny jest tubą propagandy ateistycznej ^^, który co tydzień przedstawia dowody na brak transcendencji w naszym świecie. Redagują: wierni :P

Ostatnio edytowano Śr lut 06, 2013 12:26 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 06, 2013 12:21
Val napisał(a):
marek_max napisał(a):
Moze warto poczytac cos wiecej niz Biblie i Tygodnik Parfialny? Kolega przespal ewolucje, obalanie mitow opisanych w Biblii, lekcje fizyki i chemii?

EDIT: To dość zabawne, że Tygodnik Parafialny jest tubą propagandy ateistycznej ^^.
To dość zabawne, że Val nie rozumie prostego zdania w języku polskim ^^.

Śr lut 06, 2013 12:24
No dobrze @akruku, jakie to jeszcze argumenty są za ateizmem, poza tym, że żadnej transcendencji nie zaobserwowano. Rozumiem, że dysponujesz naukowymi argumentami przeciw 10 000 bóstwom.

Dla ułatwienia:

transcendencja filoz. «istnienie poza granicami bytu lub poza granicami ludzkiego poznania»

I teraz czekam na wyjaśnienie, w jaki sposób fizyka/chemia/biologia/ewolucja zajmuje się udowadnianiem, że transcendencji nie ma.

Pytanie kieruję również do @marka_maxa.

Ostatnio edytowano Śr lut 06, 2013 12:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 06, 2013 12:31

Brak komunikacji, po raz kolejny. Nie dowodzi nieistnienia bóstw, ale pozwala powątpiewać zarówno w ich byt jak i przypisywane im przymioty.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 06, 2013 12:39
Val napisał(a):
No dobrze @akruku, jakie to jeszcze argumenty są za ateizmem, poza tym, że żadnej transcendencji nie zaobserwowano. Rozumiem, że dysponujesz naukowymi argumentami przeciw 10 000 bóstwom.
A czy TY masz jakieś inne argumenty przeciw tym bogom i bytom, które wymieniłem? Coś mi się wydaje, że zasada brzytwy Ockhama zwykle jest wystarczająca również dla Ciebie.

Śr lut 06, 2013 12:42
akruk napisał(a):
A czy TY masz jakieś inne argumenty przeciw tym bogom i bytom, które wymieniłem? Coś mi się wydaje, że zasada brzytwy Ockhama zwykle jest wystarczająca również dla Ciebie.

Ale ja też nie twierdzę, że fizyka, chemia czy ewolucja dysponuje argumentami przeciw transcendencji, tak jak Ty z markiem_maxem twierdzicie. To do was należy wykazanie, że "nie rozumiem prostego zdania"

Brzytwa Ockhama jest zasadą, ale nie należy tylko do dziedzin nauki jaką jest chemia/fizyka/biologia, więc nadal brak naukowego dowodu przeciw transcendencjom z wymienionych konkretnie dziedzin.

Śr lut 06, 2013 12:45
Val napisał(a):
akruk napisał(a):

Ale ja też nie twierdzę, że fizyka, chemia czy ewolucja dysponuje argumentami przeciw transcendencji, tak jak Ty z markiem_maxem.
A przepraszam bardzo, czy wiesz, dlaczego nauka odrzuciła istnienie kosmicznego eteru?
A może słyszałaś, co Laplace odpowiedział Napoleonowi na pytanie o uwzględnienie Istoty Najwyższej w jego naukowej publikacji?

Val napisał(a):
To do was należy wykazanie, że "nie rozumiem prostego zdania"
Prościutkie: śmiałaś się z marka__maxa, wyraźnie przypisując mu pogląd, iż "Tygodnik Parafialny" to pismo ateistyczne. Mimo, że z jego wypowiedzi wynikało coś dokładnie przeciwnego.

Śr lut 06, 2013 12:51

akruk napisał(a):
A może słyszałaś, co Laplace odpowiedział Napoleonowi na pytanie o uwzględnienie Istoty Najwyższej w jego naukowej publikacji?

A wiesz, co mu Napoleon odpowiedział?

Orkiestra!

Śr lut 06, 2013 12:53
Lurker napisał(a):
A wiesz, co mu Napoleon odpowiedział?
Dawaj cały dialog, nie będziemy zostawiać biednej Val w nieświadomości.

Śr lut 06, 2013 12:56

Śledzę ten wątek i śledzę i żaden argument za ateizmem nie jest dla mnie przekonujący. Może więc taki (pojadę trochę po bandzie :D ):

w kwestiach moralnych można robić, co się chce (co nie jest zabronione prawem), nie bierze się za nic odpowiedzialności, no co najwyżej jakieś problemy z tego będą - to się je rozwiąże lepiej lub gorzej,
można się i nawet niezłej kasy dorobić, podkładając innym przysłowiowe świnie. Jeśli się uda można żyć na maksa, korzystając ile zdrowie pozwoli (nie warto przesadzać, bo przyjemność za szybko skończy się zgonem).
Śmierć? A, co tam - byle bezboleśnie i szybko (może w dobrym aucie i po pijaku, romantyczny wypadek na fiordach, lub u stóp Wezuwiusza...)
Żadnych skrupułów, wyrzutów sumienia (powstające w pochmurne dni melancholie warto potraktować różnymi środkami chemicznymi).
No tak, ale co jak nie uda się z dużą kasą? A, to i pod mostem z niezbyt świeżymi koleżankami i przy trunku patykiem pisanym można się ubawić.

Co prawda i ten argument mnie nie przekonuje, ale przynajmniej na pierwszy rzut oka, brzmi hedonistycznie zachęcająco.

No właśnie trzeba się chyba na maksa wyżyć, bo właściwie i tak wszystko zaraz przeminie. I znajomi i chata i auto i moje myśli i każda rzecz, którą zrobię musi przeminąć i zginąć przemielona przez późniejszą historię. Nie ma niczego, czego można by się uchwycić na stałe.

I rodzina też. Nawet dzisiejsza szlachetna miłość i dzieci i wszystko, co zrobi się złego i dobrego - ulatuje, skutki rozpływają się w niebycie (trochę wcześniej, trochę później).
Umieram i znikam w niebycie. Ktoś powie: pozostawię moje DNA- bezmyślne, bez świadome DNA...Może choć rodzina będzie o mnie pamiętać? Ile lat - 30? 50? Nie no za 100 lat będę już tylko wypłowiałym zdjęciem w drzewie genealogicznym.

Znika po mnie WSZYSTKO. Co do joty. To tylko kwestia czasu.

Jakie tu znaleźć argumenty za ateizmem :?:

Śr lut 06, 2013 13:02

Nie pamiętam, jak się zwracało do Laplace'a, niech więc będzie po prostu monsieur.

- Monsieur, nie znalazłem w Pańskim dziele ani słowa o Istocie Najwyższej.
- Sire, ta hipoteza nie była mi potrzebna.
- Tak, ale to piękna hipoteza. Wyjaśnia tak wiele.

Otóż abstrahując od tego, czy Napoleon nie miał przypadkiem na myśli Boga-zapchajdziury, to w istocie jest piękna hipoteza (szczególnie w wydaniu dyskordiańskim piękna ci ona jest ; ) i choćby dlatego nie powinno się jej obalać.

Orkiestra!

Śr lut 06, 2013 13:03

akruk napisał(a):
pilaster napisał(a):
W zasadzie argument za ateizmem jest tylko jeden, choć poważny. Nigdy nie zaobserwowano w naszej materialnej rzeczywistości śladów obecności jakiejkolwiek transcendencji.

I ten argument ma jednak swoją słabość. Brak dowodu nie może być bowiem dowodem braku.
Dlatego nadal nie ma dowodów na nieistnienie czajniczka Russela, Niewidzialnego Różowego Jednorożca, Odyna, krasnoludków, Huitzilopochtliego, władających Ziemią Reptilian...

Wszystkie te byty jednakowóż należą do porządku materialnego. Gdyby istniały byłyby tak samo materialne, jak np albatrosy. Dotyczy to także antropomorficznych "bogów" w stylu Odyna, będących po prostu potężniejszą wersją ludzi. I od tego rodzaju bytów, faktycznie należy oczekiwać dowodów na swoje istnienie. Od transcendencji, z definicji niematerialnej - nie.

Cytuj:
Jest tylko jeden poważny argument przeciwko ich istnieniu - że nigdy nie zaobserwowano w naszej rzeczywistości śladów ich obecności - ale ma tę słabość, że brak dowodu nie może być dowodem braku.

Żadnych śladów np równoległych do naszego Wszechświatów też nie zaobserwowano, a jest to koncepcja poważnie w nauce rozważana. :) Bo istnienie takich Wszechświatów tłumaczyłoby pewne regularności obserwowane w naszym. Podobnie, choć nie dokładnie tak samo jest z Bogiem transcendentnym (nie Odynem). Jego istnienie też tłumaczyłoby pewne regularności obserwowane we wszechświecie, a w szczególności samo istnienie materialnego Wszechświata (czy Multiwszechświata)

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Zważywszy ponadto że społeczeństwa "ateistyczne" radzą sobie dużo gorzej niż średnia i w takich społeczeństwach następuje, wcześniej, czy później całkowity rozpad gospodarki, nauki, kultury, etc, należy być z tym ateizmem ostrożnym. :roll:
W Polsce niewiarę w Boga i inne rodzaje ducha czy siły życiowej deklaruje mniej niż 5% społeczeństwa, podobnie w Grecji i Rumunii. W Szwecji i Niemczech jest to 20-25%[1]. Właśnie obserwujemy, jak kiepsko sobie radzą społeczeństwa Szwecji i Niemiec w porównaniu ze średnią,

Acha, teraz będą "dowody z anegdoty" :biggrin: Proszę jednak zebrać reprezentatywną populację podobnych krajów i policzyć korelację pomiędzy deklarowaną "niewiarą", a np szybkością rozwoju gospodarczego, potencjałem naukowym, etc.. Od razu lojalnie uprzedzam, że wielu próbowało, ale nikomu się dotąd nie udało. :)

Po drugie ten "ateizm" w Niemczech czy Szwecji jest bardzo świeżej daty, jeszcze pokolenie temu, nie występował.

Po trzecie cóż to za "ateizm" skoro w samym Sztokholmie funkcjonuje (w sensie jest zarejestrowane w tamtejszej skarbówce) ok 2 000 wróżek, astrologów i innych fangszujów. I przecież z czegoś te podatki płacą. :)

I po czwarte owszem, Szwecja i Niemcy radzą sobie gorzej niż średnia, a w każdym razie gorzej niż Polska, czy Rumunia. Przykładowo średni roczny przyrost PKB per capita w ciągu ostatnich 20 lat:

Niemcy - 2,10%
Szwecja - 2,08%
Rumunia - 2,77%
Polska - 4,42%

Zaprawdę powiadam wam, nie przeginajcie z tym ateizmem. :roll:

Zresztą, jak wspomniałem ów "ateizm Zachodni" jest bardzo świeży i trudno jeszcze oceniać jego wpływ. na szczęście mamy inny przykład historyczny, już zamknięty. Chodzi o ateistyczne kraje płn wsch Eurazji w latach 1917-1991, gdzie ten ateistyczny eksperyment zakończył się całkowitą katastrofą gospodarczą, naukową, technologiczną, kulturalną, etc.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lut 06, 2013 13:10
Lurker napisał(a):
- Monsieur, nie znalazłem w Pańskim dziele ani słowa o Istocie Najwyższej.
- Sire, ta hipoteza nie była mi potrzebna.
- Tak, ale to piękna hipoteza. Wyjaśnia tak wiele.
Owszem, choć ostatnia kwestia jest przypisywana nie Napoleonowi, ale Lagrange'owi, któremu cesarz wspomniał o tej wymianie zdań.

Lurker napisał(a):
Otóż abstrahując od tego, czy Napoleon nie miał przypadkiem na myśli Boga-zapchajdziury
Ależ cóżby innego? Przecież chodzi o hipotezę Boga, która wyjaśnia wiele.

Lurker napisał(a):
to w istocie jest piękna hipoteza (szczególnie w wydaniu dyskordiańskim piękna ci ona jest
Ano. Piękna ci ona jest - hej!

Śr lut 06, 2013 13:11

Andrzej Kajetan Wróblewski przypisał ją Napoleonowi (Cesarz miał ją wygłosić po chwili zastanowienia).

Dopowiadając jeszcze za Szyjewskim (Religia Słowian):
Cytuj:
Uznana za jedną z najważniejszych książek XX wieku, trylogia Władca pierścieni, napisana przez profesora filologii angielskiej J.R.R. Tolkiena, jest ubocznym efektem poszukiwań przez niego zaginionej (podobnie jak mitologia Słowian) „mitologii angielskiej”. Swój sukces zawdzięcza tej właśnie żądzy, gdyż, jak pisze Tolkien, w każdym człowieku pozostaje uśpione pragnienie cudowności, niegdyś swobodnie zaspokajane, obecnie przytłoczone racjonalizmem ery modernizmu.

Orkiestra!

Śr lut 06, 2013 13:17
akruk napisał(a):
A przepraszam bardzo, czy wiesz, dlaczego nauka odrzuciła istnienie kosmicznego eteru?

Ja się pytam o to jakimi to dowodami przeciwko transcendencji dysponuje fizyka,chemia, biologia i ewolucja.
Ty mi zamiast tego sypiesz jakimiś anegdotkami, czy też kompletnie od czapy z kosmicznym eterem. Nie lej wody.

akruk napisał(a):
Prościutkie: śmiałaś się z marka__maxa, wyraźnie przypisując mu pogląd, iż "Tygodnik Parafialny" to pismo ateistyczne. Mimo, że z jego wypowiedzi wynikało coś dokładnie przeciwnego.

Dla jasności: wszelkie buźki, ^^, : P, XDDD itp, są wyraźną oznaką, że ktoś sobie robi żarty, gdyż nie potraktował słów rozmówcy serio.
Na wszelki wypadek, gdyby pan poważny nie rozumiał:
tak, wiem że chodziło mu o propagandowe pisemko, które przedstawia nieobiektywnie rzeczywistość, zgodnie z linią partyjną. Jednak taka odpowiedź jest kompletnie od czapy w stosunku do tego co napisał @pilaster. Nie próbuj być na siłę antyteistyczny, bo rezultaty są odwrotne od zamierzonych ;)

Ostatnio edytowano Śr lut 06, 2013 13:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 06, 2013 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 502 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Następna strona