Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Romulusie, w moich oczach jesteś zamknięty w tych schematach, które dyktuje Ci wiara katolicka. Ateizm jest właśnie ucieczka od tych "sztucznych" schematów.

Akurat problem w tym, że wiara katolicka wcale tego nie dyktuje. Kreacjonizm młodej Ziemi nie jest uznawany przez Kościół. Propagują to niektóre wyznania ewangelickie, szczególnie w USA jest to modne, oraz katolicy antyewolucyjni, którzy po prostu wiedzą swoje, nie przejmując się tym co mówi Kościół.

Kościół uznaje tzw. "inteligentny projekt" - czyli że Bóg stworzył świat i działa przez ewolucję. Sam nie wiem co jest gorsze - otwarte zaprzeczanie nauce, czy sztuczne dopasowywanie religii do nauki. No cóż chyba jednak z dwojga złego lepsze to drugie.

Cytuj:
Grzmot, Witold, na www.ateista.pl pod jakimi nickami się ukrywacie?

Ja pod żadnym... już jakiś czas temu miałem się tam zarejestrować ale jakoś nigdy się za to nie zabrałem.
Może najwyższa pora to zrobić :D

Śr lut 18, 2009 13:17

Ja pod żadnym... już jakiś czas temu miałem się tam zarejestrować ale jakoś nigdy się za to nie zabrałem.
Może najwyższa pora to zrobić

Szczerze mówiąc nie polecam. Mnie forum ateista.pl nie przekonało - jakaś dziwna atmosfera tam panuje.
Zresztą o czym będziesz dyskutował z ateistami? Najciekawsza jest przecież konfrontacja poglądów :)

Śr lut 18, 2009 13:35

Zerowy związek ze sprawą.
Świat drogi panie powstał RAZ.

No oczywiście według KR.

Cytuj:
Kompletna bzdura...
bo: to jest zwyczajnie niemożliwe

A to niby dla czego, czyżby samochód był bardziej skomplikowany od organizmu żyjącego .
Jedna tylko komórka posiada więcej danych niż 4 tomowa encyklopedia Britannica .
Bo wiesz że za samochodem stoi konstruktor,projektant i wykonawca.
Witold napisał(a):
Romulus napisał(a):
A to ciekawe
W odniesieniu do teorii ewolucji ludzka wiara w nadzwyczajne przypadki osiąga iście nadprzyrodzone rozmiary. Jesteśmy skłonni uwierzyć w to, że oczy, które doskonale widzą i umożliwiają rozróżnianie barw, uszy, które słyszą i pozwalają rozróżniać dźwięki, nos, który rozpoznaje zapachy, język, który odróżnia smaki, skóra, która pozwala nam odczuwać zewnętrzne otoczenie oraz wszystkie układy i doskonale rozwinięte narządy naszego organizmu powstały przez przypadek. Przyznajemy, że przez przypadek mamy ręce i nogi, przez przypadek pod naszą czaszką jest ukryty mózg, przez przypadek kobiety mają piersi a mężczyźni jądra, przez przypadek powstała mowa ludzka i przez przypadek doszło do powstania samej teorii ewolucji. Równie dobrze można mówić o przypadkowym wynalezieniu komputera przez małpy. Przypadkowość zbiegów okoliczności postulowanych przez teorię ewolucji jest tak absurdalnie mikroskopijna, że wymagana przez nią wiara z pewnością mogłaby przenieść wszystkie góry świata a chrześcijańska wiara w Boga Stwórcę wydaje się przy niej malutkim ziarenkiem gorczycy. Wiara w ponadnaturalne stworzenie jest z pewnością pewnym wyzwaniem dla ludzkiego umysłu, jednakże wiara w przypadkowe pochodzenie wszelkiego znanego nam życia przechodzi ludzkie pojęcie i jest całkowicie nie do ogarnięcia przez nasz rozum. Tym bardziej zaskakujący jest fakt, iż ateistyczni ewolucjoniści określają się mianem niewierzących racjonalistów

No cóż jak większość kreacjonistów masz wiedzę o ewolucji na poziomie przedszkolaka, czy też może raczej nie masz jej wcale.

Poczytaj dokładnie powstanie życia ludzkiego od początku .
Nawet naukowcy przyznają że jest to nie możliwe po bliższym zbadaniu.
Nawet niektórzy z ewolucjonistów.
Cytuj:
Gdybyś urodził się w starożytnej Grecji, twoją jedynie słuszną teorią na powstanie świata byłoby jego wyłonienie się z chaosu. Bo swoją wiedzę na ten temat czerpiesz nie z nauki, tylko z religii.

Jeszcze żaden naukowiec nie udowodnił powstania życia drogą ewolucji.
Cytuj:
Źródła proszę.

http://74.125.77.132/search?q=cache:nry ... 3Dcom_cont
Cytuj:
Natomiast wątpię, żeby ktokolwiek normalny żyjący w XXI wieku, posiadający choćby wiedzę na poziomie gimnazjum, mógł traktować poważnie kreacjonizm młodej Ziemi. Który nawet nie jest teorią naukową, tylko religijnym mitem - konfrontowanie tego z nauką, jest po prostu niepoważne. Jak cała ta bajka.

No to według ciebie jestem nie normalny. :-(
Przeczytaj to tylko jeśli będziesz odpowiadał to proszę źrudła naukowe,
na obalenie tej teorii.
http://cygnus.et.put.poznan.pl/~dlugosz ... jonizm.htm

Śr lut 18, 2009 13:44

Akurat problem w tym, że wiara katolicka wcale tego nie dyktuje. Kreacjonizm młodej Ziemi nie jest uznawany przez Kościół. Propagują to niektóre wyznania ewangelickie, szczególnie w USA

Akurat ja nie jestem katolikiem.

Śr lut 18, 2009 14:07

Witold napisał(a):
Akurat problem w tym, że wiara katolicka wcale tego nie dyktuje. Kreacjonizm młodej Ziemi nie jest uznawany przez Kościół. Propagują to niektóre wyznania ewangelickie, szczególnie w USA

Akurat ja nie jestem katolikiem.

Ale jesteś świadom, że to właśnie Kościół katolicki ustanowił taką Biblię jaką znamy dziś? Jesteś świadom, że gdyby nie Kościoł, to Biblii albo nie byłoby wcale, albo miałaby inną treść (przynajmniej NT)?

Śr lut 18, 2009 14:14

Ale jesteś świadom, że to właśnie Kościół katolicki ustanowił taką Biblię jaką znamy dziś?

ZA chwilę napiszesz że to KK ją napisał.
Jeśli chcesz wiedzieć to Pismo zostało napisane przez proroków lub z polecenia proroków,ewangielistów,Apostołów.
I nie KK w średniowieczu dał ją ludowi.
:-D

Śr lut 18, 2009 14:36

A to niby dla czego, czyżby samochód był bardziej skomplikowany od organizmu żyjącego .

Słuchaj no. Ile waży puszka, a ile waży samochód?
Prawo zachowania masy! Prawo zachowania masy, to materiał z gimnazjum!
Masa substratów jest równa masie produktów!

Cytuj:

No taaa, taaa, taaa, w końcu tacy którzy uważają że Ziemia jest płaska również jeszcze istnieją. Ale to nie znaczy, że należy ich traktować poważnie.
Wszyscy doskonale wiedzą, jak bardzo kreacjoniści uwielbiają mówić o setkach naukowców stojących po ich stronie, czemu jednak te setki naukowców jakoś nikogo nie przekonują...?
Może dlatego że nauka akceptuje ewolucję?
Bo ma na nią dowody?

Cytuj:

Ależ oczywiście, że dowody na ewolucję są. Oczywiście wiem też, że kreacjoniści uważają że ich nie ma, kreacjoniści mają natomiast masę dowodów na kreacjonizm. No cóż, zwolennicy zakazanej archeologii mają masę dowodów na obecność kosmitów w cywilizacjach starożytnych, zwolennicy płaskiej Ziemi też mają na to swoje dowody, zwolennucy Ziemi pustej w środku też mają swoje dowody i tak dalej...

Modną tendencją wśród kreacjonistów (dającą się też zauważyć w tych linkach które podałeś) jest mówienie: "współcześnie coraz więcej naukowców skłania się ku kreacjonizmowi", "jest coraz więcej wątpliwości dookoła ewolucji", "współcześnie wielu naukowców sprzeciwia się ewolucji", a wszystko to bzdury nie mające związku z rzeczywistością. Krótko mówiąc wymysły samych kreacjonistów.

Cytuj:

Ech no cóż panie romulusie, jeśli chcesz znać moje dobitne zdanie na temat kreacjonizmu, to zapraszam na mojego bloga - we wpisie najnowszym.
Krótko: wmawianie ludziom że Ziemia ma 6000 lat, dinozaury żyły razem z ludźmi (albo że nie istniały w ogóle), świat powstał w 7 dni, 4000 lat temu miał miejsce globalny potop - to obraza dla nauki i inteligencji człowieka żyjącego w XXI wieku.

Ech a jedno nadal zostaje.
Kiedy jakiś kreacjonista znajdzie jakiś dowód na obalenie naukowych badań, które wykazują wiek skamielin na kilkaset milionów lat? To temat który kreacjoniści szerokim łukiem omijają. Co z dinozaurami, które jak wiemy wyginęły 65 milionów lat temu, kiedy waszym zdaniem Ziemia jeszcze nie istniała?
Jakiż to genialny dowód jest w stanie spłodzić umysł kreacjonisty na obalenie wieku skamielin?

Niech zgadnę - światowy spisek naukowców, którzy mają jakiś interes w fałszowaniu wieku Ziemi poprzez podawanie fałszywego wieku skamielin!
Zgadłem?

Śr lut 18, 2009 14:37

Cytuj:

No taaa, taaa, taaa, w końcu tacy którzy uważają że Ziemia jest płaska również jeszcze istnieją. Ale to nie znaczy, że należy ich traktować poważnie.
Wszyscy doskonale wiedzą, jak bardzo kreacjoniści uwielbiają mówić o setkach naukowców stojących po ich stronie, czemu jednak te setki naukowców jakoś nikogo nie przekonują...?
Może dlatego że nauka akceptuje ewolucję?
Bo ma na nią dowody?

Cytuj:

Ależ oczywiście, że dowody na ewolucję są. Oczywiście wiem też, że kreacjoniści uważają że ich nie ma, kreacjoniści mają natomiast masę dowodów na kreacjonizm. No cóż, zwolennicy zakazanej archeologii mają masę dowodów na obecność kosmitów w cywilizacjach starożytnych, zwolennicy płaskiej Ziemi też mają na to swoje dowody, zwolennucy Ziemi pustej w środku też mają swoje dowody i tak dalej...

Modną tendencją wśród kreacjonistów (dającą się też zauważyć w tych linkach które podałeś) jest mówienie: "współcześnie coraz więcej naukowców skłania się ku kreacjonizmowi", "jest coraz więcej wątpliwości dookoła ewolucji", "współcześnie wielu naukowców sprzeciwia się ewolucji", a wszystko to bzdury nie mające związku z rzeczywistością. Krótko mówiąc wymysły samych kreacjonistów.

Cytuj:

Ech no cóż panie romulusie, jeśli chcesz znać moje dobitne zdanie na temat kreacjonizmu, to zapraszam na mojego bloga - we wpisie najnowszym.
Krótko: wmawianie ludziom że Ziemia ma 6000 lat, dinozaury żyły razem z ludźmi (albo że nie istniały w ogóle), świat powstał w 7 dni, 4000 lat temu miał miejsce globalny potop - to obraza dla nauki i inteligencji człowieka żyjącego w XXI wieku.

Ech a jedno nadal zostaje.
Kiedy jakiś kreacjonista znajdzie jakiś dowód na obalenie naukowych badań, które wykazują wiek skamielin na kilkaset milionów lat? To temat który kreacjoniści szerokim łukiem omijają. Co z dinozaurami, które jak wiemy wyginęły 65 milionów lat temu, kiedy waszym zdaniem Ziemia jeszcze nie istniała?
Jakiż to genialny dowód jest w stanie spłodzić umysł kreacjonisty na obalenie wieku skamielin?

Niech zgadnę - światowy spisek naukowców, którzy mają jakiś interes w fałszowaniu wieku Ziemi poprzez podawanie fałszywego wieku skamielin!
Zgadłem?

Śr lut 18, 2009 14:37

teatime napisał(a):
Ale jesteś świadom, że to właśnie Kościół katolicki ustanowił taką Biblię jaką znamy dziś?

Jeśli chcesz wiedzieć to Pismo zostało napisane przez proroków lub z polecenia proroków,ewangielistów,Apostołów.

Ale jesteś świadom, że broniąc kreacjonizmu młodej Ziemi, bronisz wierzeń ludzi sprzed 5 tysięcy lat, przed nowoczesną nauką? Uznawanie kreacjonizmu młodej Ziemi za wiarygodną teorię naukową, jest praktycznie równe z uznaniem, że starożytni Żydzi mieli większa wiedzę naukową niż współcześni naukowcy z całego świata :(

Śr lut 18, 2009 14:40

teatime napisał(a):

Zainteresuj się owymi czasami, to dostrzeżesz jak wiele tekstów wtedy powstało, jak wiele apokryfów, jak wiele pism gnostyckich, jak wiele wszelakich listów i przepowiedni - KK wybrał te które obecnie tworzą Biblię. Biblia nie przyszła z nieba, ktoś musiał określić, któe pisma są natchnione, a które są mistyfikacją.
Naprawdę tego nie wiedziałeś?

Śr lut 18, 2009 14:43

Przeoczyłeś bardzo ważny fakt że ta puszka wpadła na złomowisko gdzie są tony złomu i można by zbudować czołg idd.a nie tylko samochód
Cytuj:

Przekonują bardzo dużo ludzi
Cytuj:
Ależ oczywiście, że dowody na ewolucję są

Podaj choć jeden poparty i udowodniony.
Cytuj:
Modną tendencją wśród kreacjonistów (dającą się też zauważyć w tych linkach które podałeś) jest mówienie: "współcześnie coraz więcej naukowców skłania się ku kreacjonizmowi", "jest coraz więcej wątpliwości dookoła ewolucji", "współcześnie wielu naukowców sprzeciwia się ewolucji", a wszystko to bzdury nie mające związku z rzeczywistością. Krótko mówiąc wymysły samych kreacjonistów

Tylko krytyka i żadnych dowodów ani odpowiedzi na moje pytania.

Cytuj:
Kiedy jakiś kreacjonista znajdzie jakiś dowód na obalenie naukowych badań, które wykazują wiek skamielin na kilkaset milionów lat?

Dawno jest to obalone podałem dowody .tylko jeśli ktoś nie czyta tylko krytykuje to nigdy nie znajdzie odpowiedzi.
Cytuj:
To temat który kreacjoniści szerokim łukiem omijają. Co z dinozaurami, które jak wiemy wyginęły 65 milionów lat temu, kiedy waszym zdaniem Ziemia jeszcze nie istniała?

Omijają ten temat ewolucjoniści ,a co do dinozaurów to nie wyginęły 65 mil lat temu

Cytuj:
Ale jesteś świadom, że broniąc kreacjonizmu młodej Ziemi, bronisz wierzeń ludzi sprzed 5 tysięcy lat, przed nowoczesną nauką? Uznawanie kreacjonizmu młodej Ziemi za wiarygodną teorię naukową, jest praktycznie równe z uznaniem, że starożytni Żydzi mieli większa wiedzę naukową niż współcześni naukowcy z całego świata Smuteczek

Bronę stworzenia świata przez Boga.
Ponadto nadal nie odpowiadasz na moje pytania .
Omijasz je szerokim łukiem ,tak jak to czynią naukowcy którzy jeśli nie potrafią coś wyjaśnić to opuszczają ten temat i myślą że kiedyś się wyjaśni. :-D

Śr lut 18, 2009 15:06

romulusie, a mojego posta świadomie zignorowałeś?

Bo jestem ciekaw jak mi wyjaśnisz ukształtowanie Biblii :)

Śr lut 18, 2009 15:28

Przekonują bardzo dużo ludzi

Podobnie jak bajki o Świętym Mikołaju, Wielkiej Stopie, kosmitach, potworach z jeziora, duchach i innych bzdurach.

Cytuj:
Ależ oczywiście, że dowody na ewolucję są

Podaj choć jeden poparty i udowodniony.[/quote]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja#Dowody_ewolucji
http://www.ewolucja.org/
http://www.sciaga.pl/tekst/45248-46-dowody_ewolucji
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6356
http://www.eszkola.pl/czytaj/Dowody_dziedzin/14202
http://www.eioba.pl/a95/posrednie_dowody_ewolucji

Google nie gryzie.

Cytuj:
Tylko krytyka i żadnych dowodów ani odpowiedzi na moje pytania.

A co można innego poza krytyką zastosować w stosunku do człowieka który strzela takie kwiatki jak to:

Cytuj:
Dawno jest to obalone podałem dowody .tylko jeśli ktoś nie czyta tylko krytykuje to nigdy nie znajdzie odpowiedzi.

Cytuj:
Omijają ten temat ewolucjoniści ,a co do dinozaurów to nie wyginęły 65 mil lat temu

Krótko mówiąc szanowny panie romulusie, zaprzeczasz pan faktom naukowym i gdybyś pan twierdził że Ziemia jest płaska, byłoby to tak samo poważne.

Cytuj:
Bronę stworzenia świata przez Boga.

No właśnie. Bronisz mitów Żydów sprzed 5000 lat. Twoim zdaniem posiadali oni rozgleglejszą wiedzę naukową niż współcześni naukowcy.

Cytuj:
Ponadto nadal nie odpowiadasz na moje pytania .

A ty za to jak inteligentnie odpowiadasz na moje. Jak wyjaśnisz skamieniałości mają po kilkaset milionów lat? Twoja odpowiedź: one nie mają po kilkaset milionów lat. Co jest po prostu kłamstwem i negacją faktów naukowych. Jak cały twój kreacjonizm.

Cytuj:
Omijasz je szerokim łukiem ,tak jak to czynią naukowcy którzy jeśli nie potrafią coś wyjaśnić to opuszczają ten temat i myślą że kiedyś się wyjaśni. :-D

Może dlatego że na głupoty nie warto tracić czasu.

Śr lut 18, 2009 16:12

jak byś z drugim Sewerynem dyskutował :):):)

każdy myśli to co chce...

Śr lut 18, 2009 16:29

A ty za to jak inteligentnie odpowiadasz na moje. Jak wyjaśnisz skamieniałości mają po kilkaset milionów lat? Twoja odpowiedź: one nie mają po kilkaset milionów lat. Co jest po prostu kłamstwem i negacją faktów naukowych. Jak cały twój kreacjonizm.

nie odpowiedziałem tak ,tylko tak:
Romulus napisał(a):

A ponadto gdybyś czytał dokładnie co ja piszę ,a pisałem szybciej tak na temat skamieniałości:
Romulus napisał(a):
Panorama „Małego Wielkiego Kanionu”, który powstał nagle, na północ od Góry (wulkanu) św. Heleny. Stało się to 19 marca 1982 r. za sprawą spływającego błota,. Ściany wąwozu pokazują warstwy geologiczne, które zostały utworzone w wyniku kataklizmu.
Wyraźnie widoczne warstwy utworzone zostały w ciągu kilku godzin.
Wynika z tego jasno, że nie potrzeba milionów lat, by powstały warstwy geologiczne. Może się to stać bardzo szybko.
A tu można pooglądać zdjęcia Kanionu i warstw
http://babel.ovh.org/potop/sthelens.php
Cytuj:
cytat'''"Fosylizacja jest procesem, który może trwać od kilku godzin do milionów lat. […] Długość czasu potrzebna do tego, by kość uległa całkowitemu skamienieniu jest wysoce zmienna. Jeżeli woda gruntowa jest bogata w rozpuszczone minerały wówczas proces ten będzie gwałtowny. Współczesne kości, które wpadają do mineralnych źródeł mogą ulec skamienieniu w przeciągu tygodni. […] Kości nie muszą 'obrócić się w kamień', aby być skamieniałościami i zazwyczaj większość pierwotnej kości jest nadal obecna w skamieniałościach dinozaurów."

Ponadto gdybyś czytał linki które podaje a nie krytykował bez czytania to znalazł byś też to
Cytuj:
, że na fosylizację szczątków organicznych wystarczy czasami zaledwie kilka tygodni a nawet godzin. Przykładem potwierdzającym powyższą wypowiedź uczonego jest but kowbojski z częścią skamieniałej nogi ludzkiej znaleziony około 1980 roku przez pracownika spółki naftowej w zachodnim Teksasie niedaleko miasteczka Iraan. Okazało się, że but został wyprodukowany przez firmę M. L. Leddy z San Angelo w Teksasie, która rozpoczęła działalność w 1936 roku. Ten akurat rodzaj buta produkowano we wczesnych latach 50-tych XX wieku. Tak więc całkowita fosylizacja fragmentu nogi ludzkiej zajęła nie więcej niż 30 lat.

Kolejnym argumentem przemawiającym na rzecz szybkiego procesu fosylizacji są SKAMIENIAŁE MEDUZY NA TLE RIPPLEMARKÓW czy też skamieniałe serce dinozaura widoczne na zdjęciu poniżej.

zdjęcie z artykułu na stronie BBC News

Istnieje także druga, równie mało znana strona medalu. Odnośnie kości dinozaurów odkrytych w Colville River na zachód od Prudhoe Bay na Alasce Currie powiedział:

"Są one tak lekkie jak drewno balsa [*jest to drewno o najmniejszej gęstości: 0,3 gsms/cc] i wyglądają tak świeżo jakby były to wczorajsze kości psów, […] ich struktura była porowata i szczątki nie uległy skamienieniu."

Omni, 1/90, str. 32

Nie jest to bynajmniej jego przypadkowa opinia:

"Jeszcze bardziej spektakularny przykład odkryto na obszarze North Slope na Alasce gdzie wiele tysięcy kości nie wykazuje żadnego większego stopnia skamienienia. Te kości z wyglądu i w dotyku przypominają stare krowie kości a odkrywcy tego miejsca wstrzymywali się z raportem przez dwadzieścia lat, gdyż założyli, iż były to kości bizonów a nie dinozaurów."

Philip J. Currie & Eva B. Koppelhus, 101 Questions about Dinosaurs (Dover Publications, 1996), str. 12

Także Ralph Molnar, paleontolog pracujący dla Queensland Museum (kurator ssaków), przyznał w jednym z programów:

"Jedną z rzeczy, które mamy jest część kości biodrowej lub miednicy. Ta próbka wygląda tak jakby pochodziła od zwierzęcia, które padło dwieście lub trzysta lat temu. W Montanie widziałem kości dinozaurów, które wyglądają jakby pochodziły od zwierząt, które padły dwieście lub trzysta lat temu a przecież ja wiem bardzo dobrze, że padły one znacznie wcześniej."

przy okazji wypowiedzi na temat Megalanii, olbrzymiej wymarłej jaszczurki australijskiej, w programie ‘Into the Unknown: Giant Lizard’ na kanale Discovery

Podsumowując, skamieliny zwierząt pogrzebanych żywcem w masowych grobach stanowią potencjalnie doskonały dowód potężnego potopu, który miały miejsce w przeszłości, chociaż uczeni uważają je za świadectwa wielkich lokalnych kataklizmów. Jako że potopowi towarzyszył podział pralądu oraz ruchy górotwórcze także zwierzęta pogrzebane pod popiołem wulkanicznym można zaliczyć do świadectw potwierdzających dawny kataklizm. Skamieliny niekoniecznie pochodzą sprzed milionów lat. Proces fosylizacji może zachodzić setki tysięcy razy szybciej niż niegdyś podejrzewano, lecz wiele kości dinozaurów nie wykazuje niemal żadnych śladów skamienienia czy działania erozji, pomimo że mają rzekomo dziesiątki milionów lat.

Więc nie pisz że ja nie odpowiadam :-D
Witold napisał(a):
Może dlatego że na głupoty nie warto tracić czasu.

Po takiej wypowiedzi pozwolisz że zakończę z tobą dyskusję.
Myślę że kiedyś zrozumiesz prawdę i skłonisz się ku Pismu :)
Chyba że odpowiesz na moje pytania które ciągle omijasz
teatime napisał(a):
romulusie, a mojego posta świadomie zignorowałeś?

Bo jestem ciekaw jak mi wyjaśnisz ukształtowanie Biblii Uśmiech...

Jeśli chcesz rozmawiać o tym załóż osobny wątek wówczas porozmawiamy,Bo ten temat i tak odbiegł od swojej pierwotnej treści

Cz lut 19, 2009 9:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 36  Następna strona