Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Kształt Ziemi
chwat napisał(a): formek1 napisał(a): jak czegos nie rozumiesz to pytaj .chetnie odpowiem Pyszna nowina, tyle pytań czeka, już nie mogę doczekać się odpowiedzi Oto pierwsze: - na jakiej wysokości jest (fruwa, wisi) Słońce? Jeżeli odpowiedź miałaby brzmieć "nie wiadomo", to miałbym już przygotowane kolejne pytanie: - czy do oszacowania tej nieznanej odległości od Słońca, można by użyć jakiejś aparatury pomiarowej, o istnieniu której formek1 posiada wiadomości? Może np. aparatu geodezyjnego (nie wiem, może?) albo np. dalmierza laserowego, ultradźwiękowego, czy optycznego, bądź innego przyrządu mierniczego? Może odpowiem tak , przesmiewco. Ja w przeciwiństwie do wiekszosci z was jak czegos nie wiem albo nie mam zdania to sie na ten temat nie wypowiadam. nie wiem na jakiej wysokosci jest słońce . Juz to pisałem ale ty znów wałkujesz to samo . po co nie wiem. Aby sobie popisać bzdury? Nie posiaidam też wiedzy na temat aparatury mogącej to zmierzyć. A żebyscie jako dzieci z pierwszej klasy zrozumiały , to nie wiem też czy takie urządzenie istnieje.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt gru 29, 2017 9:28 |
|
|
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): formek1 napisał(a): jak czegos nie rozumiesz to pytaj .chetnie odpowiem Pyszna nowina, tyle pytań czeka, już nie mogę doczekać się odpowiedzi Oto pierwsze: - na jakiej wysokości jest (fruwa, wisi) Słońce? Jeżeli odpowiedź miałaby brzmieć "nie wiadomo", to miałbym już przygotowane kolejne pytanie: - czy do oszacowania tej nieznanej odległości od Słońca, można by użyć jakiejś aparatury pomiarowej, o istnieniu której formek1 posiada wiadomości? Może np. aparatu geodezyjnego (nie wiem, może?) albo np. dalmierza laserowego, ultradźwiękowego, czy optycznego, bądź innego przyrządu mierniczego? Odnośnie odległości ziemi i słońca. Mam propozycję dla chwata i Yarpena Cytuj:
Jak ktoś chciałby samemu zmierzyć odległość słońca od ziemi , jest to absolutnie możliwe bez większej wiedzy. Potrzeba do tego druga osobę oddalona od was o kilka tysięcy km i .....to wszystko. Metoda : potrzebny jest do tego prosty kij , rurka lub sztywny teownik od wymiarach około 2 m. W momencie kiedy słońce świeci wy i wasz kolega odległy od was o kilka tys. km kierujecie wasze rurki lub kije w kierunku słońca tak aby padający cień był równy zeru, tzn aby widoczny była tylko średnica lub przekrój waszego przyrządu. Ważna jest synchronizacja. Gdy cień jest równy zeru , potrzeba zmierzyć kat odchylenia kija od ziemi (doświadczenie wymaga absolutnie płaskiej powierzchnie w poziomie). Mając dwa kąty (wasz i kolegi) oraz odległość pomiędzy wami, z twierdzenia Pitagorasa możecie obliczyć odległość słońca od ziemi. (około 5 tys km ). Doświadczenie wymaga słonecznego dnia , idealnej poziomej powierzchni, synchronizacji. Można je przeprowadzić w trzy osoby. Dwie proste skierowane w kierunku źródła światła przecinając się tworzą trójkąt o podstawie równej odległości pomiędzy nimi. http://forumplaskaziemia.pl/showthread.php?tid=52Czekam na jakieś info 
|
Pt gru 29, 2017 9:35 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Wyjęte z 5 ostatnich postów: formek1 napisał(a): Teraz do meritum . Widze że wieksszosc z was nauczono w szkole formułek, równań i definicji . Nie nauczono was tylko myśleć samodzielnie. Trzeba do was pisac jak do dzieci z pierwszej klasy . Albo udajecie idiotów . Ale zakładam że nie rozumiecie więc zacznę pisac jak do pierwszoklasistów. Pokaże tez kolorowanki abyście moglui sobie porysowac i pokolorowac obrazki. Cytuj: No własnienie to co pisałem nauczono was praw które sa liczbami i lterami tyle że z faktami nie ma to nic wspólnego Cytuj: Nie umiesz sobie tego wyobrazić? To zrób model na globusie.' Cytuj: Jak wyżej definicje i formułki. Chodzi o to żeby to było zdjęcie a nie obrazek graficzny. Cytuj: A teraz małe podsumowanie. Wy dlatego nie rozumieci tych rzeczy bo mózgi macie zaprogramowane przez szkoły które nie nuczyły was mysleć. ------------------------------------------ formek1 napisał(a): Tak jak mówiłem . Mózgi macie tak zakodowane że nawet wyobrazic sobie nic nie umiecie. Cytuj: Zróg sobie takie doswiadczenie a potem sie mądruj. W szkole to nawet robili. Cytuj: Jesli tego nie widzisz to niestety ty nie zrozumiesz nic . Bo albo jestes idiotą ale przypuszczam raczej że jesteś tak zakodowany w matrixie że widzisz tylko to co ci wmówiono. ----------------------------------------- formek1 napisał(a): Tutaj robiono badanie . na tej ilustracji jest ono przedstawione jak to było robione. na oko to chłop w szpitalu umarł. ---------------------------------------------------- formek1 napisał(a): Pisz na temat bo na razie umiesz tylko ironizować. ------------------------------------------------- formek1 napisał(a): Może odpowiem tak , przesmiewco. Ja w przeciwiństwie do wiekszosci z was jak czegos nie wiem albo nie mam zdania to sie na ten temat nie wypowiadam. nie wiem na jakiej wysokosci jest słońce . Juz to pisałem ale ty znów wałkujesz to samo . po co nie wiem. Aby sobie popisać bzdury?
Nie posiaidam też wiedzy na temat aparatury mogącej to zmierzyć. A żebyscie jako dzieci z pierwszej klasy zrozumiały , to nie wiem też czy takie urządzenie istnieje. Dość tych "merytorycznych" wypowiedzi ad personam. W ten sposób możesz dyskutować w piaskownicy. Na razie upomnienie na forum. Jeśli nie zaniechasz takich praktyk, będzie zapisane "w aktach".
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt gru 29, 2017 9:42 |
|
|
|
 |
chwat
|
formek1 napisał(a): Ja w przeciwiństwie do wiekszosci z was jak czegos nie wiem albo nie mam zdania to sie na ten temat nie wypowiadam Jak widać formek1 miesza w charakterystyczny dla siebie sposób brak wiadomości, z brakiem na jakiś temat zdania i jeszcze zarzeka się, że z powodu jednego i drugiego nie zabiera głosu. A jest przecież widoczne, na co jest kilka stron dowodów, że formek1 właśnie postępuje dokładnie przeciwnie, tzn. wypowiada się nie posiadając żadnych wiadomości i dowodów, które mógłby przedstawić na poparcie swoich wypowiedzi. Formek1 ciągle opowiada o jakiejś kopule, której nikt nie widział i nie widzi i której nigdy nie sfotografowano. Dlaczego więc formek1 tak nieładnie kłamie, że się nie wypowiada, skoro jak byk widać, że się właśnie wypowiada?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt gru 29, 2017 9:44 |
|
 |
formek1
|
chwat napisał(a): Na temat, to zadałem Koledze pytanie, odnośnie wypowiedzi Kolegi, że Słońce rzekomo znajduje się "w kopule i w wodzie" i nie doczekałem się odpowiedzi... Tedy dopraszam się odpowiedzi, o jakąż wodę chodzi i skąd te informacje i tak dalej.
Ja to wiem z Biblii. Ale równiez obserwacje róznych ludzi wskazuja że wszsytkie obiekty typu gwiazdy ,"planety", księzyc znajduja sie w sklepieniu w wodzie. https://www.youtube.com/watch?v=OhDb5kdkZpIhttps://www.youtube.com/watch?v=Qnc6dAgiwkk
|
Pt gru 29, 2017 9:45 |
|
|
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): Odnośnie odległości ziemi i słońca.
Mam propozycję... Propozycja nie jest jednostką odległości. Proponuję [km]. To ile będzie tych kilometrów z Ziemi do Słońca?
|
Pt gru 29, 2017 9:48 |
|
 |
formek1
|
Małgosiaa napisał(a): Dość tych "merytorycznych" wypowiedzi ad personam. W ten sposób możesz dyskutować w piaskownicy. Na razie upomnienie na forum. Jeśli nie zaniechasz takich praktyk, będzie zapisane "w aktach". Wiem . Prawda boli. Ale przyzwyczaiłem się do tego że niewygodnch ludzi zamyka się więzieniach. Całe szczęscie że jeszcze nie masz takiej mozliowśći ale kto wie . Inkwizycja już była wiec nic nie stoi na przeszkodzi aby do tego wrócić. Jakos to przeżyję. Albo zostane męczennikiem..
|
Pt gru 29, 2017 9:48 |
|
 |
chwat
|
formek1 napisał(a): chwat napisał(a): Na temat, to zadałem Koledze pytanie, odnośnie wypowiedzi Kolegi, że Słońce rzekomo znajduje się "w kopule i w wodzie" i nie doczekałem się odpowiedzi... Tedy dopraszam się odpowiedzi, o jakąż wodę chodzi i skąd te informacje i tak dalej.
Ja to wiem z Biblii Ale Biblia nie podaje, że należy ją traktować jak podręcznik. Chcąc być uczciwym, nie powinno się robić tego, czego Biblia nie nakazuje. Cytuj: Ale równiez obserwacje róznych ludzi wskazuja Zwłaszcza interesujące są obserwacje tych ludzi, którzy mają okrągłe dowody osobiste. Od nich można dowiedzieć się wielu ciekawostek.
|
Pt gru 29, 2017 9:55 |
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Paulito napisał(a): Odnośnie odległości ziemi i słońca.
Mam propozycję... Propozycja nie jest jednostką odległości. Proponuję [km]. To ile będzie tych kilometrów z Ziemi do Słońca? Przekonaj się sam.To najlepsza metoda weryfikacji. A jak Yarpen się nie zgodzi, to zapewne Małgosiaa chętnie skorzysta z takiej możliwości.
|
Pt gru 29, 2017 10:12 |
|
 |
chwat
|
No i tak się kończą rozmowy z płaskoziemcami. Niczego nie wiedzą i nie potrafią podać żadnego konkretu, ale żeby móc trollować, pójdą w zaparte przy użyciu różnorakiego ad personam.
|
Pt gru 29, 2017 10:17 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
formek1 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): Dość tych "merytorycznych" wypowiedzi ad personam. W ten sposób możesz dyskutować w piaskownicy. Na razie upomnienie na forum. Jeśli nie zaniechasz takich praktyk, będzie zapisane "w aktach". Wiem . Prawda boli. Ale przyzwyczaiłem się do tego że niewygodnch ludzi zamyka się więzieniach. Całe szczęscie że jeszcze nie masz takiej mozliowśći ale kto wie . Inkwizycja już była wiec nic nie stoi na przeszkodzi aby do tego wrócić. Jakos to przeżyję. Albo zostane męczennikiem.. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin i zobowiązałeś się do jego przestrzegania, a ten zabrania wypowiedzi ad personam.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt gru 29, 2017 10:22 |
|
 |
formek1
|
Małgosiaa napisał(a): formek1 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): Dość tych "merytorycznych" wypowiedzi ad personam. W ten sposób możesz dyskutować w piaskownicy. Na razie upomnienie na forum. Jeśli nie zaniechasz takich praktyk, będzie zapisane "w aktach". Wiem . Prawda boli. Ale przyzwyczaiłem się do tego że niewygodnch ludzi zamyka się więzieniach. Całe szczęscie że jeszcze nie masz takiej mozliowśći ale kto wie . Inkwizycja już była wiec nic nie stoi na przeszkodzi aby do tego wrócić. Jakos to przeżyję. Albo zostane męczennikiem.. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin i zobowiązałeś się do jego przestrzegania, a ten zabrania wypowiedzi ad personam. Tak wiem. Mea culpa mea culpa mea culpa. Więcej nie będę.
|
Pt gru 29, 2017 11:00 |
|
 |
chwat
|
Czy formek1 widział kiedyś samolot, gołym okiem albo przez lornetkę, przelatujący przez "tarczę" Słońca, a odległość tego samolotu od Ziemi, na podstawie jego wielkości musiałby oszacować na podobną do odległości Słońca od Ziemi? Czy formeka1 nie zastanawia fakt, że samolot nie ulega spaleniu od wysokiej temperatury, bo przecież przebywa bezpośrednio w jej pobliżu, a pasażerowie nigdy nie mają okazji do podziwiania przez okna samolotu Słońca o gigantycznych rozmiarach?
|
Pt gru 29, 2017 11:21 |
|
 |
Eubulides
|
Paulito napisał(a): Przekonaj się sam.To najlepsza metoda weryfikacji. Już od Poppera wiadomo, że metoda weryfikacji wcale nie jest najlepsza. Sami neopozytywiści koła wiedeńskiego, którzy cechowali się najbardziej skrajnym weryfikacjonizmem, odeszli później od tej zasady na rzecz "sprawdzalności" i tym podobne. Astrologia ma mnóstwo potwierdzeń (weryfikacji) i o niczym to nie świadczy. Jeśli przepowiem, że w następnym roku zauważysz na ziemi jakieś leżące pieniądze (bo tak mi wskazuje akurat stosunek Wenus, do powiedzmy.... Saturna) i rzeczywiście tu i ówdzie znajdziesz jakiś leżący grosz, to czy znaczy, że astrologia zostanie "zweryfikowana" jako prawdziwa teoria? Teorię, którą można tylko "zweryfikować", nie jest naukowa. Jeśli powiem, że cały świat jest tylko moim snem i Ziemia ani nie jest płaska, ani nie jest okrągła, bo tak naprawdę w ogóle jej nie ma (bo istnieję tylko ja i mój sen), to taką teorię można tylko sobie weryfikować, ale niemożliwy jest do zaprojektowania eksperyment mogący ją obalić. Dlatego kryterium naukowości nie powinna być "weryfikacją", ale falsyfikacja. I to jest najlepszy dowód na to, że teoria płaskiej ziemi nigdy nie może zostać teorią naukową, ponieważ jeśli dosłowność opisu biblijnego jest najwyższym kryterium prawdziwości i albo kłamie nauka albo Bóg, to jestem pewien, że nawet zabranie takiego człowieka na Antarktydę zostanie odparte przykładowym zdaniem: "Nie jestem w tym miejscu, to szatan mnie opętał i kusi mnie snując mi przed oczami wizję nieistniejącego miejsca, ale nie dam się, przetrwam te próbę, bo w Biblii nic nie ma o Antarktydzie". Brak elementarnej wiedzy metodologicznej jaką widać tu u płaskoziemkowców, jest tak rażąca, że ciężko to rozsądnie skomentować.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pt gru 29, 2017 12:26 |
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Czy formek1 widział kiedyś samolot, gołym okiem albo przez lornetkę, przelatujący przez "tarczę" Słońca, a odległość tego samolotu od Ziemi, na podstawie jego wielkości musiałby oszacować na podobną do odległości Słońca od Ziemi? Czy formeka1 nie zastanawia fakt, że samolot nie ulega spaleniu od wysokiej temperatury, bo przecież przebywa bezpośrednio w jej pobliżu, a pasażerowie nigdy nie mają okazji do podziwiania przez okna samolotu Słońca o gigantycznych rozmiarach? A chwat widział ten filmik? https://youtu.be/RAGbHLVj3TkProponuję oglądać od 2:05. Oni wiedzą he he 
|
Pt gru 29, 2017 12:31 |
|
|
|