Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Sawoj napisał(a): Aha, zwłaszcza ten trzeci, ta ciekawostka... Nie przypuszczałem, ze mój wpis spowoduje aż taką głęboką traumę u Ciebie. Zgadzam się, to pewnie dla Ciebie ciężko przeżyć, widząc dziesiętki artykułów piszących o tym, ze datowanie było błędne, nawet w opinii samych eksperymentatorów. Ale dla tych bardzo rycerskich jak Ty, to małe piwo. NIC do ich głów nie dotrze. A tak na boku: twierdzisz że tych dwóch panów NIE powiedziało tego, co zacytowałem ? Na jakiej podstawie ? Jedyną osobą która nadaje się na wierzchowca bojowego i rycerskiego jesteś Ty, o przewspaniały wielbłądzie nałkawy. Kolejne twoje wpisy, pomimo wcześniejszego Eot-u z twojej strony, jedynie to potwierdzają. Naucz się angielskiego, bo tłumaczenie tekstu z języka obcego via google, to żadne tłumaczenie. Dowodem jest tu przytaczanie przez ciebie opinii N.Rufforda i jego artykułu z L.T.A więc dzielny wielbłądzie Sawoju, do dzieła. Jak zdobędziesz chociaż FCE, daj znać...
|
Pt sty 28, 2011 14:28 |
|
|
|
 |
Sawoj
|
Jeślibym tylko źle przetłumaczył - OK. Ale ja na wszelki wypadek podałem treść w oryginale. Przejmować się nie mam czym, za dobrze sam poznałem środowisko "naukowe" i do tego nie tylko polskie, i czuję sie zaszczycony tym, ze dwóch wybitnych pseudo nie zechciało mnie zaliczyć do swego srodowiska. A co do Twej, Fretensisie znajomości jezyka angielskiego, jestem pełen podziwu.... Wmawiać ciemnemu ludowi to, czego w artykule pewnej pani NIE MA, to już wyższa szkoła "naukowej" jazdy...
|
Pt sty 28, 2011 16:08 |
|
 |
Sawoj
|
Jeszcze jedna uwaga: skoro nie datuje sie węglowo kości dinozaurów i skamielin, to dlaczego laboratoria w ogóle przyjęły te próbki do badania  ???? Bo przyjęły. I nawet przecietny półinteligent znajdzie materiały na ten temat w internecie. Ćwierćinteligentom sie to nie udaje....
|
Pt sty 28, 2011 16:12 |
|
|
|
 |
Witold
|
Sawoj napisał(a): Jeszcze jedna uwaga: skoro nie datuje sie węglowo kości dinozaurów i skamielin, to dlaczego laboratoria w ogóle przyjęły te próbki do badania  ???? Bo przyjęły. I nawet przecietny półinteligent znajdzie materiały na ten temat w internecie. Cóż za szczera samokrytyka.
|
Pt sty 28, 2011 16:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sawoj napisał(a): Jeślibym tylko źle przetłumaczył - OK. Ale ja na wszelki wypadek podałem treść w oryginale. Przejmować się nie mam czym, za dobrze sam poznałem środowisko "naukowe" i do tego nie tylko polskie, i czuję sie zaszczycony tym, ze dwóch wybitnych pseudo nie zechciało mnie zaliczyć do swego srodowiska. A co do Twej, Fretensisie znajomości jezyka angielskiego, jestem pełen podziwu.... Wmawiać ciemnemu ludowi to, czego w artykule pewnej pani NIE MA, to już wyższa szkoła "naukowej" jazdy... Widzisz ciemny ludzie, mówiłem ucz się angielskiego , póki jeszcze czas na to, choc jak sądze w tym wypadku rezultaty i tak bedą mizerne. No z zalinkowanego blogu, na temat rogu wikingów, ze specjalnymi ukłonami dla ciemnego luda. Cytuj: In the early 1960s, an acquaintance of Mason's met Dr. O.G. Landsverk who identified the piece as being a "Viking horn." According to Landsverk, the carvings on the horn depicted ancient Norse gods and legends. The horn became known as the "Waukegan Horn" and members of the Leif Erickson Society felt it could prove that Vikings had explored the St. Lawrence River and traveled through the Great Lakes.
No, this is not an April Fool's joke.
The buzz about the horn continued into the 1980s when it was sent to the University of Arizona in Tuscon for Carbon 14 dating. You may recall that this same university also had the privilege of dating the Shroud of Turin.
Everyone was convinced the horn would pre-date Christopher Columbus's voyages of the 1400s. As it turned out, the bovine horn was dated to about 1920, and was probably carved by a Swedish immigrant to Lake County.
Though that may have been a let down for many, it did heighten awareness of Scandanavian immigration to this region. Swedish immigration began en masse to the United States in the 1840s, and in earnest by the end of the 1860s due to a series of famines in Sweden. The fertile farmland of the Midwest became the destination for many of these Swedes. Nie będę tłumaczył całego tekstu, bo mi się najzwyczajniej nie chce W wytłuszczonym fragmencie masz wołami napisane że badanie w Tuscon, tym samym Tuscon wykazało, że róg pochodzi z roku 1920. Ale tak to jest jak się nie zna angielskiego to po pierwsze i jest się członkiem zaszczytnego grona wielbłądów nałkawychPo drugie: wkleiłeś fragment komentarza: Cytuj: «Another laboratory in Tucson, which is participating in the shroud tests, dated a Viking cow horn in 2006, 18 years in the future.» unfortunately I can not find news on this date of 2006 anywhere else and I wondered if others had heard about. thanks anyway W którym to komentujący, sam przyznaje, że nie udało mu się odnaleźć jakichkolwiek świadectw potwierdzających i tu wyświadczę ci przysługę, o najcieższy przypadku wielbłąda nałkawego i przetłumaczę :jakkolwiek nie mogę znaleźć żadnych wiadomości o wyniku datowania na 2006 r, nigdzie więcej ( tj poza stronami wielbłądów nałkawych zwanych syndomniemanologami stosowanymi*) i zastanawiam się czy ktokolwiek inny o tym słyszał. Czy nasz szanowny wielbłąd ma jeszcze jakieś pytania? Jeśli tak, to proszę je kierować do pozostałych wielbłądów, być może któryś z nich jest w posiadaniu ksero z artykuły. N. Rufforda  *dopisek mój Odnośnie R Hachlili , proszę wskazać w którym to artykule, lub innej publikacji prasowej lub książkowej; R. Hachlili twierdzi, że monety stanowiły część obrządku pogrzebowego w okresie Drugiej Świątyni pośród społecznosci żydowskiej. A co więcej, był to zwyczaj jak najbardziej żydowski, ba wynikający z Tory*. I konkretnie : nr strony, tytuł i rok publikacji.* zarówno spisanej jak i ustnej.
|
Pt sty 28, 2011 16:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fretensis napisał(a): W wytłuszczonym fragmencie masz wołami napisane że badanie w Tuscon, tym samym Tuscon wykazało, że róg pochodzi z roku 1920. Ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale nie ma takiego miasta jak TUSCON. Mowa chyba o uniwersytecie w Tucson, w Arizonie? http://www.arizona.edu/Fretensis napisał(a): Ale tak to jest jak się nie zna angielskiego to... Łatwo się pomylić. 
|
Pt sty 28, 2011 17:25 |
|
 |
Elbrus
|
liam napisał(a): Ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale nie ma takiego miasta jak TUSCON. Stoi jak byk: Cytuj: it was sent to the University of Arizona in Tuscon for Carbon 14 dating Widocznie blogowicz się pomylił.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt sty 28, 2011 17:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
liam napisał(a): Fretensis napisał(a): W wytłuszczonym fragmencie masz wołami napisane że badanie w Tuscon, tym samym Tuscon wykazało, że róg pochodzi z roku 1920. Ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale nie ma takiego miasta jak TUSCON. Mowa chyba o uniwersytecie w Tucson, w Arizonie? http://www.arizona.edu/Się czepiasz .... Miałem poprawić boldem literówkę, zawartą w tekście z blogu, no ale się rozpędziłem i wyszło znowu Tuscon. W każdym razie dzięki  Ps: widzę, że Elbrus też ten błąd bloggera wyłapał. 
|
Pt sty 28, 2011 17:37 |
|
 |
Sawoj
|
Wspaniały wynik, ten 1920 rok... Jak na róg Vikingów, a zatem pochodzący z 8 - 9 wieku naszej ery.... Nie ma lepszej metody, jak wynik innego datowania, udokumentowany naukowo, podać jako wynik innego, nie udokumentowanego. O tym datowaniu na 1920 czytałem wielokrotnie, poszperaj lepiej, nie wstydź sie... A pani Hachlili zasłynęła z tego, że w swym pierwszym referacie opowiedziała o swych odkryciach co do monet "w obrębie głowy", i który pewne szacowne grono miało okazję wysłuchać. Potem dowiedziała sie, że na powiekach Człowieka z Całunu znaleziono ślady monet. I natychmiast zmieniła swoją wcześniejszą interpretacjetych tych samych odkryć, jakie dokonała. Niewątpliwie, jest to znakomita metoda naukowa. Ja już wolę być tym "nałkowcem", jeśli świat nauki potrafi tylko kłamać i rzucać obelgami, jak TY to robisz. Ale prawdy nie zakrzyczysz. Na Twe pisanie warto by spuścić mniej szlachetnme płyny, ale szkoda mi komputera.
|
Pt sty 28, 2011 19:27 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: Wspaniały wynik, ten 1920 rok... Jak na róg Vikingów, a zatem pochodzący z 8 - 9 wieku naszej ery.... Powiedz mi, Sawoj: jak to jest być całkowicie pozbawionym zdolności myślenia i kojarzenia faktów?
|
Pt sty 28, 2011 19:34 |
|
 |
Sawoj
|
Tu Ci nie pomogę, mistrz nigdy nie prześcignę...
|
Pt sty 28, 2011 19:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sawoj napisał(a): Wspaniały wynik, ten 1920 rok... Jak na róg Vikingów, a zatem pochodzący z 8 - 9 wieku naszej ery.... Nie ma lepszej metody, jak wynik innego datowania, udokumentowany naukowo, podać jako wynik innego, nie udokumentowanego. O tym datowaniu na 1920 czytałem wielokrotnie, poszperaj lepiej, nie wstydź sie... Taaaa, z pewnością czytałeś  ale jak ten przysłowiowy już nie wielbłąd, ale wół, lazłeś w zagon  czyli ''datowanie na 2006'' I gdybym nie zacytował całego fragmentu z blogu, który zresztą sam zalinkowałeś, nadal byś twierdził że ów róg datowano na 2006.  . Gdybyś znał angielski chocby w stopniu komunikatywnym, czyli na poziomie FCE, to dowiedziałbyś się z niego, jak się rodzą urban legend  . Sawoj napisał(a): A pani Hachlili zasłynęła z tego, że w swym pierwszym referacie opowiedziała o swych odkryciach co do monet "w obrębie głowy", i który pewne szacowne grono miało okazję wysłuchać. W tym miejscu padłem : brak emotek obrazujących odpowiednio stan mojego rozbawienia. To jeszcze raz strona 443 pracy Jewish Funerary Customs, Practices, and Rites in the Second Temple Period[...]Thus, the claim that placing coins over the eyes was a common Jewish burial practice during the Second Temple Period cannot be substantiated either by the archaeologicalor literaly evidence. As a rule, most excavated skulls are found in a damage condition, so that coins could have been placed in any part of the skull. The two cases coins found in skulls in Jericho (Hachlili 1999: 135-136) and similar coin of Agripa I retrieved from the skull of a woman found in ossuary 8 in Caiaphas familly in Jerusalem ( Greenhut 1992: 72; Horbury 1994: 34-35) were explained as coins placed in the mouth, as a payment for Charon (Charon's obol) for ferrying the decaesed across the river Stix, mainly because that custom was well known in the Hellenistics world. The coin in Greek tombs was usually of bronze and found in the mouth, in the hand, or in the grave ( Kurtz and Boardman 1971: 211; Toynbee 1971: 49, 119, 124, 219, n 16; Stevens 1991). As Jews were often influenced by the surrounding Helllenistic culture, on occasion they adopted Hellenistic practises and custom (Hachlili and Killebrew 1983a:127-128) without neccessarily accepting the pagan significance of such praktices. The rarity of this practice is obvious since only few skulls were at all associated with coins among the hundreds of skulls examined during the excavations of the Jerusalem and Jericho cementeries ; but see Rahmani (1993:149-150, see also Zisssu 1995:158-159), who mantains that two cases in Jericho that was practiced by Jews in Jerusalem and Jericho. However, it seems more probable that though rare, these are manifestations of pagan influence on Jewish burial customs. Thus, placing coins in tombs does not seem to have been part of the customary burial ritual, though it is occasionally evinced. It was no doubt an even rarer occurence among Jews.Wytłuszczenia w tekście moje. W pracy tej powołuje się na artykuł swojego autorstwa: Hachlili i Killebrew 1983, na który ty w swej indolencji i najczystszej wody ignorancji, raczyłeś się powołać. A chodzi o ten artykuł: http://www.jstor.org/pss/3209825W słowie wstępnym do tego artykułu, który widnieje na froncie czytamy min. Cytuj: Zostaliśmy niejako sprowokowani do napisania tego artykułu, w odpowiedzi na ostatnio pojawiące sie kontrowersje wywołane przez znalezienie czterch monet w dwóch grobach w ok Jerycho; pochodzących z okresu Drugiej Świątyni i związku tego znaleziska z żydowskimi zwyczajami pogrzebowymi. Monety z Jerycha, są używane jako argument, mającym świadczyć o tym, że umieszczanie monet na oczach zmarłego, było powszechnym żydowskim zwyczajem pogrzebowym o okresie pierwszego stulecia naszej ery.(Dla przykładu zobacz Bortin 1980, 112). Te niczym nie uzasadnione przekonania , są używane przez niektórych, do wspierania własnych tez,jakoby obiekty widoczne na wizerunku postaci z Całunu Turyńskiego, miały by być monetami. Pragniemy podkreślić również to, że tym samym nie chcemy otwierać dyskusji o Całunie i jego autentyczności - pozostawiamy to wierzącym oraz naukowcom badającym ten obiekt. ( Dla przykładu : Barber 1963, Bortin 1980, Lewis 1979, Evans 1981, Wilson 1978). Naszą intencją jest raczej szczegółowa prezentacja i opis monet znalezionych na cmentarzu w Jerycho, połączona z dyskusją[...] Przetłumaczyłem ci drogi wielbłądzie ten krótki wstęp do artykułu, na który przecież sam się powoływałeś, i mający potwierdzać bajki o monetach na oczach zmarłego, jako żydowskim zwyczaju pogrzebowym. Cytat z ksiażki,str 443; również odwołuje się do tego artykułu. Sawoj napisał(a): Potem dowiedziała sie, że na powiekach Człowieka z Całunu znaleziono ślady monet. No co ty nie powiesz Sawoj napisał(a): I natychmiast zmieniła swoją wcześniejszą interpretacjetych tych samych odkryć, jakie dokonała. Nie pozostało ci nic innego, jak wykupić a cały artykuł z JSTORU i zacytować te kluczowe fragmenty z artykułu, wersje książkową ja przedstawiłem. Wtedy drogi wielbłądzie ze stada House of Sawoy staniesz się sławnym. A wszelkie periodyki przedrukują twą wybitną analizę dowodzącą manipulacji popełnionych przez R. Hachlili. Dla wszystkich niezorientowanych: nasz drogi pogromca zakłamanych naukowców, pierwotnie powoływał się na artykuł Hachlili i Killebrew Sawoj napisał(a): Niewątpliwie, jest to znakomita metoda naukowa. Ja już wolę być tym "nałkowcem", jeśli świat nauki potrafi tylko kłamać i rzucać obelgami, jak TY to robisz. Obelgami to ty się posługujesz, a nie ja. Wielbłądem zostałeś na własne życzenie. Jak rozumiem cierpisz na sklerozę, i nie pamiętasz... czy może już się tobie przypomniało co pisałeś o wielbłądach ? Sawoj napisał(a): Ale prawdy nie zakrzyczysz. Na Twe pisanie warto by spuścić mniej szlachetnme płyny, ale szkoda mi komputera. No jak się nie zna angielskiego, to nic poza tekścikami jak powyższy, nie pozostało, prawda Sawoj? 
|
Pt sty 28, 2011 20:59 |
|
 |
Elbrus
|
Fretensis napisał(a): strona 443 pracy Jewish Funerary Customs, Practices, and Rites in the Second Temple Period [...]As Jews were often influenced by the surrounding Helllenistic culture, on occasion they adopted Hellenistic practises and custom (Hachlili and Killebrew 1983a:127-128) without neccessarily accepting the pagan significance of such praktices.
Nie ma to jednak większego znaczenia w odniesieniu do faktów ewangelicznych: Zabrali więc ciało Jezusa i obwiązali je w płótna razem z wonnościami, stosownie do żydowskiego sposobu grzebania. (Jana 19:40) Dlaczego Józef z Arymatei i Nikodem ( faryzeusz i dostonik żydowski - por. Jana 3:1) mieliby namaszczać ciało Jezusa zgodnie z żydowską tradycją, a potem pod wpływem obcych zwyczajów kładli jeszcze jakieś monety (i po co)? Podczas nabożeństwa pasyjnego Gorzkich Żalów śpiewa się: Jezu, od Józefa uczciwie I Nikodema w grobie pochowany, Jezu mój kochany!Czy przypisywanie tym dwóm praktykowania pogańskich zwyczajów (przesądów? bezboznych zabobonów?), nie uwłacza ich pamięci? Oczywiście że nie, jeśli dzięki temu można będzie uwiarygodnić prawdziwość Całunu... 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt sty 28, 2011 21:28 |
|
 |
Sawoj
|
@Fretensis: widocznie zetknąłem sie z pierwotnym tekstem referatu tej pani, zanim zmieniła zdanie co do wyników swej pracy. Nie sprawdzałem tego przed podaniem tu linku - mea culpa. Poprawię sie, ale określenie przez Ciebie zacytowane ( o zgodności ze zwyczajami) pochodzi z innej publikacji, znajdę ją i przytoczę tutaj, nie obawiaj sie. A z tej publikacji pamiętam, iż było napisane o monetach kładzionych na powieki, aby zapobiec otwieraniu się oczu zmarłego, co się czasem zdarzało. Ciężkie monety utrudniały otwieranie sie powiek i nie miały żadnego znaczenia rytualnego. No i nie przypuszczałem, że pani Hachlili jest ogólnoświatową wyrocznią w strawach zwyczajów pogrzebowych z czasów II Świątyni. W ten czy inny sposób rozmawiamy o detalach. A moze tak raczysz sie odnieść do wałkowanej tu kwesti "żelazkowego" pochodzneia wizerunku ? (początek strony 26 tego wątku). Tak mi zarzucacie, ze nie na wszystkie obelgi odpowiadam, a sami do faktów jakoś nie chcecie sie odnieść.
Twoje obelgi są dla mnie zaszczytem. Oczekuję na więcej.
@Elbrus: mam jeszcze podpowiedź dla Ciebie: ze słów kolędy "we złobie mu położyła siana pod główeczki" powinieneś wyciągnąć wniosek, że Jezus urodził sie z dwiema głowami.
|
Pt sty 28, 2011 21:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Nie ma to jednak większego znaczenia w odniesieniu do faktów ewangelicznych:
Zabrali więc ciało Jezusa i obwiązali je w płótna razem z wonnościami, stosownie do żydowskiego sposobu grzebania. (Jana 19:40) Oczywiście że ma znaczenie, i dobrze że po raz kolejny przywołałeś Ewangelię wg Jana. Rzecz w tym, że wg tej Ewangelii Jezus został owinięty kilkoma płótnami. Co to ma do pracy R. Hachlili?. Pozornie nic, ale warto tutaj wspomnieć że w cytowanej książce Hachlili rekonstruuje równiez zwyczaje pogrzebowe esseńczyków, na podstawie zachowanych szczątków. Oni również owijali ciało zmarłego taśmami płociennymi, jak i owijali ciało w skóry zwierząt koszernych. W każdym razie nie były to typowe całuny jednoczęściowe .Najprawdopodobniej w taki sposób chowano również Machabeuszy, i ceremonia opisana przez Jana koresponduje właśnie z tym królewskim zwyczajem pochówku. Elbrus napisał(a): Dlaczego Józef z Arymatei i Nikodem (faryzeusz i dostonik żydowski - por. Jana 3:1) mieliby namaszczać ciało Jezusa zgodnie z żydowską tradycją, a potem pod wpływem obcych zwyczajów kładli jeszcze jakieś monety (i po co)? Bardzo dobre pytanie, być może Sawoj zechce na nie odpowiedzieć, kiedy się troche podszkoli i ogarnie Na marginesie dodam że Józef z Arymatei był raczej stronnikiem, czy też sympatykiem Esseńczyków, Nikodem zaś faryzeuszem. Elbrus napisał(a): Podczas nabożeństwa pasyjnego Gorzkich Żalów śpiewa się: Jezu, od Józefa uczciwie I Nikodema w grobie pochowany, Jezu mój kochany!Czy przypisywanie tym dwóm praktykowania pogańskich zwyczajów (przesądów? bezboznych zabobonów?), nie uwłacza ich pamięci? Oczywiście że nie, jeśli dzięki temu można będzie uwiarygodnić prawdziwość Całunu...  Pamiętaj że ''Fachowcy'' od Shroud of Turin wiedzą lepiej i dla nich to bułka z masłem, zresztą czego się nie robi dla sprawy. Nie takie bułki przechodziły za autentyk.
|
Pt sty 28, 2011 21:59 |
|
|
|