Autor |
Wiadomość |
Paulito
|
 Re: Kształt Ziemi
Eubulides napisał(a): Paulito napisał(a): Przekonaj się sam.To najlepsza metoda weryfikacji. Już od Poppera wiadomo, że metoda weryfikacji wcale nie jest najlepsza. . Już wiadomo od Poppera. Co mnie obchodzi Popper? Kiedy wykażesz, że ziemia jest kulą, niezależnie od warunków w jakich znajduje się obserwator, to możemy merytorycznie podyskutować. Tymczasem.
|
Pt gru 29, 2017 13:10 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Kiedy wskażę, że przepowiednia astrologiczna się spełniła to możemy merytorycznie podyskutować... Nie. Jak wykazać, że Ziemia nie jest płaska, przy waszych kryteriach totalnej abnegacji? Jaki dowód was przekona?
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pt gru 29, 2017 13:44 |
|
 |
formek1
|
Eubulides napisał(a): Kiedy wskażę, że przepowiednia astrologiczna się spełniła to możemy merytorycznie podyskutować... Nie. Jak wykazać, że Ziemia nie jest płaska, przy waszych kryteriach totalnej abnegacji? Jaki dowód was przekona? Po prostu podaj dowody że ziemia jest kulą.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt gru 29, 2017 13:50 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Wiadomo, że "3 października 2017 r. Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne otrzymali Nagrodę Nobla z dziedziny fizyki za „za decydujący wkład w stworzenie detektora LIGO i obserwację fal grawitacyjnych”. https://pl.wikipedia.org/wiki/Fale_grawitacyjneOtóż ich istnienie zostało zaobserwowane empirycznie. W odkryciu tym wkład swój włożyli także polscy naukowcy. A wy zwalczacie te empiryczne świadectwa.
|
Pt gru 29, 2017 14:05 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jak ja uwielbiam takie dowody, zwłaszcza w dobie komputerów  Nie ośmieszałbyś się.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt gru 29, 2017 14:21 |
|
|
|
 |
Paulito
|
Eubulides napisał(a): Kiedy wskażę, że przepowiednia astrologiczna się spełniła to możemy merytorycznie podyskutować... Nie. Jak wykazać, że Ziemia nie jest płaska, przy waszych kryteriach totalnej abnegacji? Jaki dowód was przekona? Wystarczy wskazać kryteria/warunki które dowiodą, że ziemia zawsze manifestuje jako kulista.
|
Pt gru 29, 2017 14:22 |
|
 |
Paulito
|
Małgosiaa napisał(a): Jak ja uwielbiam takie dowody, zwłaszcza w dobie komputerów  Nie ośmieszałbyś się. To ma być kontrargument? Nie ośmieszałabyś się 
|
Pt gru 29, 2017 14:25 |
|
 |
Eubulides
|
Paulito napisał(a): Wystarczy wskazać kryteria/warunki które dowiodą, że ziemia zawsze manifestuje jako kulista. Ok, takim dobrym narzędziem by to wykazać, jest prawidłowo wykonany eksperyment z wahadłem Foucaulta. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wahad%C5%82o_FoucaultaZawsze, i na każdej szerokości geograficznej wykaże, że teoria płaskiej ziemi jest fałszywa. Poza tym podałem Ci, że 2 niezależne ośrodki zaobserwowały ruch fal grawitacyjnych. Był z tego Nobel. To jest fakt. To jest dowód. Jeszcze mało?
|
Pt gru 29, 2017 14:44 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Paulito napisał(a): To ma być kontrargument? Nie ośmieszałabyś się Wiesz jaka temperatura panuje na powierzchni słońca, a jaka wewnątrz? No, ale ten samolot pewnie leciał w nocy  Jaka jest odległość ziemi od słońca? Jak ta odległość wpływa na to, że na ziemi mamy lato i zimę?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pt gru 29, 2017 14:54 |
|
 |
Eubulides
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Nie. Zignoruje ten fragment dyskusji i dalej będzie twierdził, że w Biblii nie ma sprzeczności i trzeba ją zawsze czytać dosłownie. Stało się jak powiedziałeś. Brak odniesienia, do podjętej przeze mnie kwestii. Oczywiście Bóg też jest istotą cielesną bo: Cytuj: Co nazywamy ciałem? To, co ma trzy wymiary. A właśnie Pismo św. przypisuje Bogu trzy wymiary. Czytamy bowiem u Joba: "Czy głębin Boga dosięgniesz? ... Wyższe nad niebo. Przenikniesz? Głębsze niż szeol. Czy zbadasz? Powierzchnią dłuższe od ziemi, a szersze nawet od morza". A więc Bóg jest ciałem. [...]. [Dalej,]co ma części cielesne, jest ciałem. Otóż Pismo św. przypisuje Bogu narządy cielesne; czytamy bowiem u Joba: "A czy masz ramię jako Bóg"; to samo w psalmach: "Oczy Pana ku sprawiedliwym", oraz "Prawica Pańska moc okazała". A więc Bóg jest ciałem. Cytatów takich jest całe mnóstwo, a Bóg nie kłamie... nauka tak.
|
Pt gru 29, 2017 15:06 |
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): Proponuję oglądać od 2:05. A oglądać filmiki trzeba...  Na jakiej wysokości nad Ziemią krąży Słońce? Czy jest kulą, czy dyskiem? Jaką średnicę ma Słońce?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt gru 29, 2017 15:30 |
|
 |
Paulito
|
Eubulides napisał(a): Paulito napisał(a): Wystarczy wskazać kryteria/warunki które dowiodą, że ziemia zawsze manifestuje jako kulista. Ok, takim dobrym narzędziem by to wykazać, jest prawidłowo wykonany eksperyment z wahadłem Foucaulta. https://pl.wikipedia.org/wiki/Wahad%C5%82o_FoucaultaZawsze, i na każdej szerokości geograficznej wykaże, że teoria płaskiej ziemi jest fałszywa. Chyba się nie rozumiemy. Siedząc w balonie na wysokości 33 km każdy zdrowo myślący obserwator przyzna, że teoria kulistej ziemi jest fałszywa.Wiesz dlaczego, czy mam wyjaśnić?
|
Pt gru 29, 2017 15:32 |
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Paulito napisał(a): Proponuję oglądać od 2:05. A oglądać filmiki trzeba...  Na jakiej wysokości nad Ziemią krąży Słońce? Czy jest kulą, czy dyskiem? Jaką średnicę ma Słońce? Chwat nie w temacie. Odpowiedzi już padały na te pytania.
|
Pt gru 29, 2017 15:52 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Tutaj jest widok z 30 km: https://www.youtube.com/watch?v=jEep15ijaEkA co, gdy poleci się na 100 km?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt gru 29, 2017 15:53 |
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): chwat napisał(a): Na jakiej wysokości nad Ziemią krąży Słońce? Czy jest kulą, czy dyskiem? Jaką średnicę ma Słońce? Chwat nie w temacie. Odpowiedzi już padały na te pytania. Może i padały, ale chyba w domowym zaciszu na zebraniu płaskoziemców, nie tu.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pt gru 29, 2017 15:58 |
|
|
|