Pusta Ziemia - Teoria Agarthy.
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Pusta Ziemia - Teoria Agarthy.
felek_ napisał(a): [formek1"] Jak widzisz samoloty z Chin do Brazylii weług ziemi kuli nadkładają tysiace km aby sobie lecieć przez europe zamiast najkrótszą droga przez afrykę . No widocznie taka już polityka linii lotniczych aby robić ludziom wycieczki krajoznawcze.
Jeśli natomiast to jest najkrótsza droga to tylko na płaskiej ziemi co wykazałem wczesniej.
felek Nie wykazałeś. Zamiast wskazać trasę z Chin do Brazylii, narysowałeś ją, ale nie z Chin a z Indii. Zrobiłeś to celowo, żeby nie pokazać najkrótszej drogi na mapie płaskiej Ziemi.
Czy ty też naprawde udajesz .? Prosze bardzo . Wytycz jak według ciebie na mojej mapie płaskiej ziemi wygladałaby droga z Pekinu do Brazylii. Tylko sie nie wymiguj a narysuj. Teraz poprawiłem . Jeśli coś jest źle to popraw. http://vlep.pl/nvs9jq.jpgCytuj: Felek Spróbujmy więc wytyczyć najkrótszą trasę na płaskiej Ziemi z Auckland (AKL) do Santiago De Chile (SCL). Zgodnie z twoją mapą samolot musiałby przemierzyć prawie całą średnicę dysku Ziemi. Byłaby to jeszcze dłuższa trasa niż z Chin do Brazylii, którą oszacowałeś na 17000-18000 km.: Cytuj: Z Chin do europy zachodniej to jakieś 8000 . Z Europy do Brazylii następne 9000 -10000. Na twojej mapie trasa ta swobodnie by wynosiła ponad 20 000 km. Tymczasem samoloty rejsowe pokonują ją w 11 godzin bez międzylądowania: https://www.fru.pl/flight_search/from/A ... /ad/1/ow/1możesz to jakoś wytłumaczyć? Nie wiem co ty mi pokazujesz. Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin. Narysuj zatem jak wedlug Ciebie wygladałaby najkrótsza droga z Chin do Brazylii.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
Ostatnio edytowano Pn lut 05, 2018 23:37 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 05, 2018 23:29 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
formek1 napisał(a): Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin. Problem w tym, że na Twojej mapie nie były to Chiny a Indie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn lut 05, 2018 23:36 |
|
 |
formek1
|
Małgosiaa napisał(a): formek1 napisał(a): Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin. Problem w tym, że na Twojej mapie nie były to Chiny a Indie. To nie problem bo juz poprawiłem. I jest to samo.
|
Pn lut 05, 2018 23:38 |
|
|
|
 |
Iago
|
Małgosiaa napisał(a): Problem w tym, że na Twojej mapie nie były to Chiny a Indie. Problem w tym, że powyżej Pan Inżynier ma mapę globu z której jasno wynika, iż wbrew jego międleniu, najkrótsza trasa z Pekinu do Sao Paluo wiedzie przez Europę – dokładnie kilkadziesiąt kilometrów pod Rzeszowem.  I teraz faktyczny problem: Czy w związku z tym, że ma podany na tacy dowód na to, że się myli, a mimo to idzie w zaparte, świadczy o tym że (a) jest trollem czy raczej (b) zwykłym matołkiem? 
|
Pn lut 05, 2018 23:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Nie wiem co ty mi pokazujesz. Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin.
Narysuj zatem jak wedlug Ciebie wygladałaby najkrótsza droga z Chin do Brazylii. Najkrótsza i najszybsza wiedzie przez Pacyfik. Z przesiadką w USA to będzie niecałe 24 godziny lotu: https://www.fru.pl/flight_search/from/P ... /ad/1/ow/1Ale nie uciekniesz tak łatwo od trasy z Auckland (AKL) do Santiago De Chile (SCL). Jak to możliwe, że samolot rejsowy lecący z prędkością ok. 900 km/godz. przemierza dwadzieścia parę tysięcy kilometrów w 11 godz. Potrafisz wytłumaczyć ten fenomen?
|
Wt lut 06, 2018 0:05 |
|
|
|
 |
Iago
|
felek_ napisał(a): Najkrótsza i najszybsza wiedzie przez Pacyfik. Może względem puli dostępnych lotów. Jeżeli mówimy stricte o najkrótszym możliwym połączeniu dwóch punktów na globie, gdzie jednym jest Sao Paulo a drugim Pekin, to takowa droga wiedzie przez Europę. Tak czy inaczej, rzeczą ewidentną jest, że Pan Inżynier bezmyślnie bajdurzy, łże i plecie kocopoły – no ale o tym już chyba wszyscy na forum zdążyli się przekonać. 
|
Wt lut 06, 2018 0:25 |
|
 |
formek1
|
felek_ napisał(a): formek1 napisał(a): Nie wiem co ty mi pokazujesz. Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin.
Narysuj zatem jak wedlug Ciebie wygladałaby najkrótsza droga z Chin do Brazylii. felek Najkrótsza i najszybsza wiedzie przez Pacyfik. Z przesiadką w USA to będzie niecałe 24 godziny lotu: https://www.fru.pl/flight_search/from/P ... /ad/1/ow/1Czy ty rozumiesz moje zdanie ? Narysuj zatem jak wedlug Ciebie wygladałaby najkrótsza droga z Chin do BrazyliNie opowiadaj tylko narysuj . Opowiadaja wszyscy ale nikt nie podaje jak to wyglada na jednej czy na drugiej mapie. Więc jak coś opowiadasz to przedstaw na to dowody. Oto moje rysuneczki z Pekinu przez chicago do Brazylii. http://vlep.pl/4sjpvo.jpgjak widac droga jest podobna jak przez europe w lini prawie prostej i najkrótszej. A teraz to samo na kuli. http://vlep.pl/3mo15x.jpgI wyjaśnij w jakim celu na ziemi kuli samolot leci przez cała ameryke żeby potem pod kątem prostym skrecic do Brazylii. ? Pewnie wycieczka nad wielkim kanionem dla pasażerów? Cytuj: Ale nie uciekniesz tak łatwo od trasy z Auckland (AKL) do Santiago De Chile (SCL). Jak to możliwe, że samolot rejsowy lecący z prędkością ok. 900 km/godz. przemierza dwadzieścia parę tysięcy kilometrów w 11 godz. Potrafisz wytłumaczyć ten fenomen? Narysuj mi ten fenomen ponieważ nie wiem w czym rzecz. Na jednej mapie i na drugiej i powioedz o co ci chodzi?
|
Wt lut 06, 2018 0:29 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
formek1 napisał(a): Małgosiaa napisał(a): formek1 napisał(a): Mówilismy o CHINACH. Więc odnoś sie do Chin. Problem w tym, że na Twojej mapie nie były to Chiny a Indie. To nie problem bo juz poprawiłem. I jest to samo. No, skoro dla pana inżyniera nie stanowi problemu niewiedza, gdzie leżą Chiny a gdzie Indie, to ... czapki z głów.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt lut 06, 2018 5:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Jak widzisz samoloty z Chin do Brazylii weług ziemi kuli nadkładają tysiace km aby sobie lecieć przez europe zamiast najkrótszą droga przez afrykę . Przecież wkleiłem Ci obrazek, który pokazuje, że najkrótsza droga prowadzi przez Europę. A Ty m piszesz „jak widzisz najkrótsza droga prowadzi przez Afrykę”. No po prostu jak z Tobą dyskutować? Cytuj: Narysuj zatem jak wedlug Ciebie wygladałaby najkrótsza droga z Chin do Brazyli Przecież dwie osoby wkleiły Ci wizualizację takiej drogi stworzoną przez dwa różne serwisy internetowe. Ty nawet sam cytowałeś moją wklejkę. A teraz udajesz, że nikt Ci nigdy takiego czegoś nie dostarczył. To jest po prostu patologiczna skłonność do kłamstwa, bo jak to inaczej wyjaśnić?
|
Wt lut 06, 2018 6:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Narysuj mi ten fenomen ponieważ nie wiem w czym rzecz. Na jednej mapie i na drugiej i powioedz o co ci chodzi? Trasa na płaskiej Ziemi:  I najkrótsza trasa na kulistej Ziemi: http://www.gcmap.com/mapui?P=AKL-sclZwróć uwagę, że bezpośredni lot, którego dystans jest o ponad połowę krótszy na mapie płaskiej Ziemi, z Los Angeles do Santiago de Chile zgodnie z rozkładem lotów trwa 11 godz. https://www.fru.pl/flight_search/from/L ... /ad/1/ow/1Jeszcze raz pytam, jak to możliwe, że samolot rejsowy lecący z prędkością ok. 900 km/godz. przemierza dwadzieścia parę tysięcy kilometrów w 11 godz.
|
Wt lut 06, 2018 8:42 |
|
 |
Paulito
|
JedenPost napisał(a): @Paulito
Widzę, że albo umyka Ci, albo celowo pomijasz dość zasadniczy fakt, że współcześnie zawierzenie"teorii" Płaskiej Ziemi wymaga przyjęcia w pakiecie teorii o gigantycznym, nie mającym precedensu w historii ludzkości, obejmującym swoimi mackami cały świat i angażującym setki tysięcy (jeśli nie miliony) ludzi spisku, którego celu nie sposób wskazać.
Widzisz coś podobnego po stronie metody naukowej? Jakiego spisku? Wystarczy że uruchomi się pewien mechanizm myślowy na zasadzie" krok po kroku" poprzez utrwalenie jedynego słusznego dogmatu i mamy uzasadnioną teorię działająca na masy.Wszystko się zazębia i wszystko jest logicznie działającą strukturą.To podobnie jak z wiarą w Trójce.Nie jest to nauka która jest spójna logicznie (choć swoją wewnętrzną logikę posiada), a mimo to wierzą w nią miliony.Jest mnóstwo książek na ten temat. I co.ma do tego metoda naukowa? chwat napisał(a): . Bo 200 głupot, nazwanych dowodami, dowodami nie jest. Dlaczego ktokolwiek miałby nazywać je dowodami? Głupoty? A wedle jakiej definicji? Jak mamy w takim razie rozpoznać ten jedyny prawdziwy dowód? Cytuj: . Zrobiono to za mnie. Co można przewidzieć modelem KZ, kładli nam do głów w podstawówkach, więc te informacje każdy już słyszał i zna. Jeśli ktoś twierdzi, że któraś z tych informacji zawiera błąd, to niech ten błąd wskaże. Ależ nie może zawierać błędu kolego.Na tym właśnie polega jego siła! Kiedy myślisz kanonami logiki Arystotelesa to masz dwie przeciwstawne wartości:prawdę i fałsz.W logikach wschodu mamy układ logiczny który działa komplementarnie gdzie obie wartości są prawdą : foton jest falą i foton jest cząstką. Po drugie. Czy jakikolwiek argument za kulistą ziemią może być użyty przeciwko płaskiej ziemi? Taka możliwość nie istnieje z powodu o którym napisałem powyżej. Cytuj: .Oznacza. Modelu nie dającego się przewidywać, nie można nazwać modelem. Nieprzewidywalność dowodzi, że taki model jest błędny. Błędny względem czego ? Chcesz cały czas przeciwstawiać cząstkę fali? zefciu napisał(a): . Co to są „narzędzia pośredniczące” i jakie ma znaczenie, czy ich używamy czy nie? Nasze narządy zmysłów mogą nas mylić tak samo, jak sztucznie skonstruowane narzędzia. Kryterium używania, czy nie „narzędzi pośredniczących” jest mało istotne. Cytuj: Narzędzie pośredniczące to np :teleskop. Jest to przyrząd o dużym stopniu skomplikowania.A im bardziej złożony mechanizm tym bardziej nierealny obraz generuje (spełnia de facto dwie funkcje: przybliża obraz, ale oddała nas od realiów "nagiej" rzeczywistości którą obserwujemy wzrokiem) Jeszcze inaczej: Czyli różne obrazy (zjawiska) które możemy obserwować są de facto determinowane nie tylko przez narzędzia, ale również poprzez koncepty które implikują określone wnioski.(werbalne i konceptualne destynacje). Jest to dość prosty mechanizm: im więcej tym gorzej. I tutaj masz oczywiście "rację", że czasami nasz wzrok "płata figle". Ale im większe płata figle jak włożymy okulary.Obraz staje się wtedy podwójnie zaburzony.Taka de facto jest rola nauki jeżeli chodzi o zakres oceny rzeczywistości obserwowanej.Jej paktyczny cel to zupełnie inna działka. Cytuj: . Ależ oczywiście zawsze możemy założyć, że Ziemia ma tak naprawdę kształt banana i potem wprowadzić tysiąć dodatkowych bytów, które sprawiają, że wygląda jak kula. Tak samo jak możemy założyć, że Paulinito jest psem i wprowadzić tysiąc dodatkowych bytów, które sprawiają, że może się składnie wypowiadać w Internecie. Ale po co? Ale w szkole robią to samo.Zakładają że ziemia jest kulą ( bezwarunkowo co de facto dziwne zważywszy na fakt że uzasadnienie jest determinowane przez narzędzia) i wprowadzają byty potwierdzające.Jakakolwiek krytyka tegoż dogmatu bazująca na zmysłach jest nie do przyjęciaa.Mamy więc klasykę religii - niepodważalnośc orzeczeń. Cytuj: . I znowu obłuda. To formek tak właśnie czyni, że najpierw zakłada, że Ziemia jest płaska, a potem na podstawie tego założenia dowodzi, że Ziemia jest płaska. Natomiast klasyczna kosmologia takich błędnych kół nie tworzy. Klasyczna kosmologia zakłada jedynie, że jakiś poznawalny i rządzony jakimiś prawami Wszechświat istnieje. No i że nasze zmysły przyjmują sygnały jakoś tam korelujące z tym Wszechświatem. Cytuj: Nie istnieją żadne prawa wszechświata. Te prawa to tylko ludzka optyka (konecpcje przykładane do natury) brana za prawa wszechświata.Wystarczy zabrać takiemu matematykę i świat przestaje być matematyczny. Albo: zabrac takiemu świadomość i przestaje opowiadać dyrdymały. Cytuj: . oparta na obserwacji płaskoziemców. Jeśli uważasz, że jest inaczej i że płaskoziemcy czynią jakikolwiek wysiłek w kierunku naukowego uściślenia swoich bajań, to wykaż. formkowi nawet się nie chce opisać po polsku praw rzekomo rządzących Wszechświatem. Twoja obserwacja oparta jest na arbitralnie przyjętych założeniach, że istnieje tylko jeden prawdziwy i absolutny świat: świat kulisty. A prawa rządzące wszechświatem, to arbitralnie dobrana współzależność :naukowiec dogmatyk formujący świadomość laika.Jeden model rządzi, inne opcje (pomimo że istnieją) to nic nie warte śmieci.Przy tak skonfigurowanym umyśle istnieją tylko jedne prawa przyrody i wszechświata.Czyli model świata brany jest za sam świat.!Czy ktokolwiek z was się do tego przyzna? Cytuj: . Regulamin I/4. Jeśli masz taki model, który jesteś w stanie tutaj przedstawić, to go przedstaw. Z radością się z nim tutaj rozprawimy. Cytuj He he ściema na całego. Dopóki model nie będzie Twoim modelem nigdy go nie zaakceptujesz. Cytuj: . A co to znaczy „postrzegać naturalnie bądź nienaturalnie”? Oko jest przyrządem optycznym mającym swoje ograniczenia i swoje zniekształcenia. Cytuj To co powiedzieć dopiero na temat oko plus teoria czy przyrząd.Mamy zaburzony obraz wielokrotnie.Mnożenie bytów nigdy nie wychodzi na dobre, nieprawdaż? Cytuj: . W takim razie cała owa „perspektywa naturalna” jest nic nie warta. A co powiedzieć o Twojej, gdzie wszystko stoi na głowie? Cytuj: . Można zaobserwować, że Słońce i moja pozycja na Ziemi poruszają się względem siebie. Ta obserwacja może być interpretowana geocentrycznie lub heliocentrycznie.
Z perspektywy naturalnej, czyli kiedy stoisz w miejscu obserwując słońce, widzisz jak zmienia pozycję (porusza się) podobnie jak te analogiczne samochody.Można to interpretować tylko geocentrycznie.Weź teraz te bzdurne narzędzia i zaprzecza temu, no zaprzecz Cytuj: . Kłamiesz. Ale nie dziwi mnie to A mnie nie dziwi to , że Ty kłamiesz, twierdząc że ja kłamię. Cytuj: . Napisałeś, że wadą metody naukowej jest to, że używa „określonych narzędzi”. Czyli skoro określa, jakich narzędzi należy używać, to znaczy, że innych nie pozwala. Zacytuj Cytuj: . Aha. Czyli jeśli np. na pustyni ujrzysz w oddali majaczący zbiornik wodny, a potem tam pójdziesz i zbiornika już nie zobaczysz, to czy słusznie zaufałeś oku? I czy słusznie ufałeś oku na początku, czy potem? Jeżeli ujrzę zbiornik, to zdanie:" widzę zbiornik" będzie zawsze prawdziwe. A jeżeli dojdę i go nie będzie, to zdanie: "nie widzę zbiornika" też będzie prawdziwe. Oko nigdy mnie nie myli. Cytuj: .Rozróżnia. Ale już w siedząc w bardzo delikatnie przyspieszającym pociągu patrząc na pociąg po drugiej stronie peronu, ma czasami problem z ustaleniem, czy to jego pociąg rusza, czy tamten Nie zmieniamy warunków obserwacji kolego zefciu ! Cały czas stoimy nieruchomo i obserwujemy słońce i samochody.Co zefciu widzi? Słońce i samochód porusza się czy nie? Cytuj: . Nie. Jest to po prostu typowe kubusiowanie – zadawanie setki niezwiązanych pytań, aby udawać dyskusję, jednocześnie dbając, by tak dyskusja nie poszła do przodu. Ale nie dziwi mnie to. To bardzo nieprawomocna konkluzja. Zadawanie tych konkretnych pytań ma na celu wykazanie, dlaczego Zefciu wierzy na ślepo innym niż sobie.
|
Wt lut 06, 2018 8:48 |
|
 |
JedenPost
|
Paulito napisał(a): JedenPost napisał(a): @Paulito
Widzę, że albo umyka Ci, albo celowo pomijasz dość zasadniczy fakt, że współcześnie zawierzenie"teorii" Płaskiej Ziemi wymaga przyjęcia w pakiecie teorii o gigantycznym, nie mającym precedensu w historii ludzkości, obejmującym swoimi mackami cały świat i angażującym setki tysięcy (jeśli nie miliony) ludzi spisku, którego celu nie sposób wskazać.
Widzisz coś podobnego po stronie metody naukowej? Jakiego spisku? Wystarczy że uruchomi się pewien mechanizm myślowy na zasadzie" krok po kroku" poprzez utrwalenie jedynego słusznego dogmatu i mamy uzasadnioną teorię działająca na masy.Wszystko się zazębia i wszystko jest logicznie działającą strukturą. Nie, nie wystarczy. Gdyby "teoria" PZ była prawdziwa, oznaczałoby to, że setki tysięcy ludzi zatrudnionych w różnych branżach (lotnictwo, astronautyka, ludzie od systemów GPS) aktywnie i porozumieniu ukrywają fakty, których musieliby być naocznymi świadkami.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 06, 2018 9:06 |
|
 |
Paulito
|
JedenPost napisał(a): Paulito napisał(a): JedenPost napisał(a): @Paulito
Widzisz coś podobnego po stronie metody naukowej? Jakiego spisku? Wystarczy że uruchomi się pewien mechanizm myślowy na zasadzie" krok po kroku" poprzez utrwalenie jedynego słusznego dogmatu i mamy uzasadnioną teorię działająca na masy.Wszystko się zazębia i wszystko jest logicznie działającą strukturą. Nie, nie wystarczy. Gdyby "teoria" PZ była prawdziwa, oznaczałoby to, że setki tysięcy ludzi zatrudnionych w różnych branżach (lotnictwo, astronautyka, ludzie od systemów GPS) aktywnie i porozumieniu ukrywają fakty, których musieliby być naocznymi świadkami. Dopóki nie zrozumiesz działania mechanizmów myślenia "sekciarskiego" dopóty ta prawda będzie dla Ciebie czymś co jest niezależne od determinantów (wdruków). W takim razie proszę podać bezwarunkowe kryteria według których, teoria PZ jest fałszywa.
|
Wt lut 06, 2018 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paulito napisał(a): Jakiego spisku? Spisku wszystkich geodetów, pilotów i innych pracowników linii lotniczych, żeglarzy, astronautów, producentów żyroskopów elektronicznych i pewnie jeszcze większej liczby ludzi, o których teraz nie pomyślałem. Cytuj: Nie jest to nauka która jest spójna logicznie To nie jest wątek na ten temat. Jeśli tak uważasz, to wykaż to w innym wątku. Cytuj: Jak mamy w takim razie rozpoznać ten jedyny prawdziwy dowód? Dowodem na prawdziwość teorii jest to, że daje ona pewne przewidywania, które bardziej pasują do rzeczywistości, niż przewidywania teorii alternatywnych. formek takich podać nie potrafi i musi się uciekać do kłamstw. A może Ty potrafisz? Czy też jesteś intelektualnie zdolny jedynie do pseudofilozoficznego chrzanienia? Cytuj: W logikach wschodu mamy układ logiczny który działa komplementarnie gdzie obie wartości są prawdą : foton jest falą i foton jest cząstką. Matko i córko! To nie jest żadna „logika wschodu”. Logika arystotelesowska nigdzie nie zabrania dualizmu falowo-korpuskularnego. Nie twierdzi przecież fizyka kwantowa, że „foton jest falą” i jednocześnie, że „foton nie jest falą”. Twierdzi, że jego właściwości są zarówno falowe, jak i korpuskularne. Nie gwałci tym samym logiki (bo niby które prawo logiki Twoim zdaniem gwałci?) Cytuj: Czy jakikolwiek argument za kulistą ziemią może być użyty przeciwko płaskiej ziemi? Ależ oczywiście! I można to łatwo wykazać. Każda teoria płaskoziemska zakładać musi jakoś mapować punkty na Ziemi-kuli na Ziemię-płaszczyznę. Ponieważ dowiedziona jest nierozwijalność kuli na płaszczyznę, toteż każde takie odwzorowanie musi wprowadzać jakieś zniekształcenie. Każda zatem teoria płaskoziemska musi czynić jakieś przewidywania inne, niż teoria okrągłoziemska. Toteż zawsze możemy dokonać jakiegoś pomiaru, który zweryfikuje, czy bardziej pasuje do rzeczywistości ta teoria, czy też teoria o Ziemi-kuli. Cytuj: Taka możliwość nie istnieje z powodu o którym napisałem powyżej. Jakoś nie zauważyłem tego powodu. Cytuj: Narzędzie pośredniczące to np :teleskop. A ja nie prosiłem, żebyś mi napisał przykład narzędzia pośredniczącego, tylko żebyś mi wyjaśnił, jaka jest definicja i czemu jest to problem. Cytuj: Jest to przyrząd o dużym stopniu skomplikowania. Przecież oko jest dużo bardziej złożone, niż teleskop. Co to jest realny obraz? Cytuj: I tutaj masz oczywiście "rację", że czasami nasz wzrok "płata figle". No to skoro mam rację, to się odnieś do tej racji. Cytuj: Ale w szkole robią to samo.Zakładają że ziemia jest kulą ( bezwarunkowo co de facto dziwne zważywszy na fakt że uzasadnienie jest determinowane przez narzędzia) i wprowadzają byty potwierdzające.Jakakolwiek krytyka tegoż dogmatu bazująca na zmysłach jest nie do przyjęciaa.Mamy więc klasykę religii - niepodważalnośc orzeczeń. Łżesz. Nigdzie w szkole tego nie robią. Zresztą nawet gdyby robili, to co to ma do rzeczy. Przyjmujemy iż Ziemia jest kulą nie dlatego, że taki jest autorytet szkoły, tylko dlatego, że wszystkie obserwacje na to wskazują. Cytuj: Nie istnieją żadne prawa wszechświata. No to nie ma sensu dyskusja z Tobą. Cytuj: Wystarczy zabrać takiemu matematykę i świat przestaje być matematyczny. Ta! Wystarczy zabrać linijkę i przedmioty przestają mieć długości. Wystarczy wykłuć oczy i światłol przestanie istnieć. Cytuj: Twoja obserwacja oparta jest na arbitralnie przyjętych założeniach, że istnieje tylko jeden prawdziwy i absolutny świat: świat kulisty. Moja obserwacja oparta jest na arbitralnie przyjętym założeniu, że istnieje jeden prawdziwy świat. Tu masz rację. Natomiast nigdzie nie zakładałem, że to świat kulisty. Cytuj: Czyli model świata brany jest za sam świat. Nie. Model to model. A świat to świat. Model pozwala pewne rzeczy przewidywać i weryfikować je w rzeczywistości. I na tym zasadza się przydatność modelu. Jeśli model daje inne przewidywania, niż obserwujemy, to znaczy, że jest modelem błędnym. Nikt poważny nie ma z tym problemu. Cytuj: Dopóki model nie będzie Twoim modelem nigdy go nie zaakceptujesz. Aha. Z góry wiesz, co ja zrobię, a czego nie zrobię. Cytuj: To co powiedzieć dopiero na temat oko plus teoria czy przyrząd.Mamy zaburzony obraz wielokrotnie. Nie. Jeśli np. użyjemy tak prostego narzędzia jak linijka, to możemy określić, czy dana linia jest prosta czy nie. Fakt, że oko zniekształca w danej sytuacji obraz nic tutaj nie będzie miał do rzeczy. Cytuj: Mnożenie bytów nigdy nie wychodzi na dobre, nieprawdaż? Pojęcie „mnożenia bytów” ma inne znaczenie, niż „używanie narzędzi”. Mnożenie bytów to to, co czyni wielu płaskoziemców – tworzą liczne, na siłę dobrane wyjaśnienia, dlaczego Ziemia wygląda jak kula, mimo że jest płaska. Cytuj: Z perspektywy naturalnej, czyli kiedy stoisz w miejscu obserwując słońce, widzisz jak zmienia pozycję (porusza się) podobnie jak te analogiczne samochody.Można to interpretować tylko geocentrycznie. Ale dlaczego można tylko? Inny przykład. Przysnąłem w pociągu. Budzę się, patrzę przez okno i widzę przesuwające się za oknem okna innego pociągu. Nie czuję kołysania, ani przyspieszenia. Co mogę powiedzieć? Mogę powiedzieć tyle, że przynajmniej jeden z dwóch pociągów jedzie. I tyle. Nie ma żadnego argumentu, że to co widzę mogę interpretować „tylko jako tamten pociąg jadący”. Proszę bardzo, skoro chcesz zgrywać idiotę, który nie wie, co sam pisze: Cytuj: Metoda naukowa jest ściśle subiektywna (sztuczna) ponieważ determinuje obserwację tylko z jednej perspektywy używając do tego określonych narzędzi, które de facto warunkują skutek tychże obserwacji. Naprawdę – jestem cierpliwy i wbrew temu, na co liczysz nie nazwę Cię idiotą, bo wiem, że idiotą nie jesteś. Próbuj mnie sprowokować dalej. Cytuj: Jeżeli ujrzę zbiornik, to zdanie:" widzę zbiornik" będzie zawsze prawdziwe. Ale ja nie pytam o zdanie „widzę zbiornik”, tylko o zdanie „zbiornik tam jest”. Cytuj: Oko nigdy mnie nie myli.  Nawet jak myli, to nie myli. Cytuj: Nie zmieniamy warunków obserwacji kolego zefciu ! Daję po prostu przykład, w którym wykluczony jest dodatkowy element odniesienia. Cytuj: Cały czas stoimy nieruchomo i obserwujemy słońce i samochody.Co zefciu widzi? Że położenie Słońca względem mojego położenia na Ziemi się zmienia. Oraz że położenie samochodów względem Ziemi się zmienia. Tyle widzę. Cytuj: Zadawanie tych konkretnych pytań ma na celu wykazanie, dlaczego Zefciu wierzy na ślepo innym niż sobie. I znowu. Paulinito liczy na to, że teraz zefciu napisze „ Paulinito to skretyniały debil, który nie potrafi pisać po polsku”. Zaraz potem Paulinito planuje pobiec do moderacji, by zefcia wywalili, a sam Paulinito odtrąbi zwycięstwo. Tyle że Paulinito się przeliczył, bowiem zefciu doskonale wie, że Paulinito nie jest tak skrajnie upośledzonym idiotą, by napisać takie „zdanie”. Oczywistym jest, że celowo napisał bełkotliwie, by wywołać konkretną reakcję. Tak samo jak celowo np. stawia spacje przed wykrzyknikami i kropkami, mimo że przecież nie jest tak chory na łeb, by nie wiedzieć, że tak się nie robi. Cytuj: W takim razie proszę podać bezwarunkowe kryteria według których, teoria PZ jest fałszywa. Konkretnie która teoria PZ? Proszę podać taką teorię, to będziemy z nią dyskutować.
|
Wt lut 06, 2018 9:35 |
|
 |
JedenPost
|
Paulito napisał(a): Dopóki nie zrozumiesz działania mechanizmów myślenia "sekciarskiego" dopóty ta prawda będzie dla Ciebie czymś co jest niezależne od determinantów (wdruków).
Rozumiem, że rzeczowego odniesienia się do kwestii wiary zwolenników PZ w monstrualną teorię spiskową nie będzie? Paulito napisał(a): W takim razie proszę podać bezwarunkowe kryteria według których, teoria PZ jest fałszywa. System GPS działa.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 06, 2018 9:37 |
|
|
|