Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 2:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona
 Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucj
Rutus napisał(a):
Gatunek homo sapiens jako pochodzący od wspólnego przodka z dzisiejszymi małpami jest zwierzęciem tak, jak zwierzętami były wszystkie gatunki go poprzedzające.

O ile dobrze Cię rozumiem, to KK uważa, iż ciało człowieka powstało na drodze ewolucji (tak, jak wszystko co żyje) a dusza została stworzona przez Boga. Jak dla mnie to dość dziwna dychotomia by nie rzec, filozoficzna schizofrenia. Do jednego Bóg przyłożył rękę a drugie zrobiło się samo, czyli ewoluowało na drodze doboru naturalnego. No chyba, że mamy na myśli ewolucję sterowaną, czyli taką której wynik końcowy był ściśle określony przez Stwórcę. Tylko, że na taką teorię żaden tradycyjny ewolucjonista się nie zgodzi, ponieważ podważałoby to jej główne założenia. W teorii ewolucji rolę „Boga” pełni dobór naturalny a to przecież nie do pogodzenia z kreacjonizmem. Coś mi się wydaje, że kościół zaakceptował zbyt pochopnie TE, pewnie chciał pokazać, że idzie z duchem czasów, że jest nowoczesny i postępowy, no ale nic na siłę. :)

Jak myślisz, po co człowiekowi dusza skoro wszystko wyjaśniają zjawiska kognitywne, czyżby za osobowość (świadomość) człowieka odpowiadała sieć neuronowa w mózgu a nie dusza?

Wt maja 11, 2010 9:16

Cytuj:
Tylko, że na taką teorię żaden tradycyjny ewolucjonista się nie zgodzi,

A komu i do czego jest potrzebna zgoda ewolucjonisty, w dodatku "tradycyjnego" ?

Cytuj:
Jak myślisz, po co człowiekowi dusza skoro wszystko wyjaśniają zjawiska kognitywne, czyżby za osobowość (świadomość) człowieka odpowiadała sieć neuronowa w mózgu a nie dusza?

A co ma potrzeba duszy do wyjaśniania zjawiskami kognitywnymi ? Dziwne pytania zadajesz. Za osobowość człowieka odpowiada zapewne wiele czynników, w tym sieć neuronowa w mózgu. Nie widzę problemu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 11, 2010 9:31

buscador napisał(a):
O ile dobrze Cię rozumiem, to KK uważa, iż ciało człowieka powstało na drodze ewolucji (tak, jak wszystko co żyje) a dusza została stworzona przez Boga. Jak dla mnie to dość dziwna dychotomia by nie rzec, filozoficzna schizofrenia. Do jednego Bóg przyłożył rękę a drugie zrobiło się samo, czyli ewoluowało na drodze doboru naturalnego. No chyba, że mamy na myśli ewolucję sterowaną, czyli taką której wynik końcowy był ściśle określony przez Stwórcę. Tylko, że na taką teorię żaden tradycyjny ewolucjonista się nie zgodzi, ponieważ podważałoby to jej główne założenia. W teorii ewolucji rolę „Boga” pełni dobór naturalny a to przecież nie do pogodzenia z kreacjonizmem. Coś mi się wydaje, że kościół zaakceptował zbyt pochopnie TE, pewnie chciał pokazać, że idzie z duchem czasów, że jest nowoczesny i postępowy, no ale nic na siłę. :)

1. To proste. Istnieją dwie rzeczywistości materialna i duchowa. Pierwsza daje się opisać w sposób racjonalny druga nie. Pierwsza daje sie opisać przy pomocy praw przyrody np.: dobór naturalny grawitacja, stała Plancka, zasada nieoznaczoności... . Bóg tworząc świat, stworzył też prawa przyrody (można sobie wyobrazić wszechświat rządzony przez inne prawa przyrody) nie ma potrzeby aby, aby je łamał magicznymi interwencjami i to w sposób dostrzegalny przez człowieka.
A co do ewolucji sterowanej: współczesna anuka opisuje świat jako zdeterminowany statystycznie tzn. można jedynie przewidzieć prawdopodobieństwo pewnych zdarzeń: mutację tego konkretnego genu, rozpad promieniotwórczy tego konkretnego atomu (kreacjoniści upierają się w związku z tym, iż teoria ewolucji głosi, że człowiek pojawił się na ziemi przypadkowo, co jest ewidentnym nieporozumieniem). Owa „nieoznaczoność” - w czym większość naukowców się zgadza (szczególnie fizyków) – wynika raczej z natury samej rzeczywistości niż z ograniczoności ludzkiej wiedzy, zatem jest tu miejsce na boską i nie magiczną interwencje.

2.Świadomość ma naturę materialną a dusza jest tym co pozwala przetrwać świadomości po śmierci

3. Nie wiem czy wszystko da się opisać kognitywnie. Problem etyki Kanta, całkwicie świeckiej: w jaki sposób wyjaśnić że w pewnych sytuacjach masz poczucie, że twoim obowiązkiem jest postąpić w pewien sposób, nawet wbrew własnemu interesowi?

Wt maja 11, 2010 10:34
Czyli tak, ja, jako katolik, mam wyznawać takie mniej więcej stanowisko: Człowiek pochodzi od małpy(wspólny przodek), a biblijny Adam był zwierzęciem które przeobraziło się z latami w człowieka współczesnego. Tak?

Wt maja 11, 2010 12:09

DanRism napisał(a):
Czyli tak, ja, jako katolik, mam wyznawać takie mniej więcej stanowisko:
Człowiek pochodzi od małpy(wspólny przodek), a biblijny Adam był zwierzęciem które przeobraziło się z latami w człowieka współczesnego. Tak?
Nie latami:

wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia,
wskutek czego stał się człowiek istotą żywą
.

(Rdz 2:7)

Czyli sytuacja "włożenia" w Adama (neandertalczyka lub czł. współczesnego) duszy nie jest wykluczona.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 11, 2010 12:27
Ja napisałem jak miałbym godzić ewolucjonizm z wiarą katolicką, według tu piszących... "Adam" miałby być małpiszonem...

Wt maja 11, 2010 12:52

DanRism napisał(a):
według tu piszących...
Jeśliby mówić o ewolucji BEZ INGERENCJI BOGA.
DanRism napisał(a):
"Adam" miałby być małpiszonem...
Jeśli powstał "z prochu ziemi", to dlaczego nie z małpiszona?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 11, 2010 13:19
Elbrus napisał(a):
DanRism napisał(a):
według tu piszących...
Jeśliby mówić o ewolucji BEZ INGERENCJI BOGA.
DanRism napisał(a):
"Adam" miałby być małpiszonem...
Jeśli powstał "z prochu ziemi", to dlaczego nie z małpiszona?

Dlatego, że `grzech pierworodny`...

Wt maja 11, 2010 13:31

DanRism napisał(a):
Dlatego, że `grzech pierworodny`...

KKK 1871 Grzech jest to "słowo, czyn lub pragnienie przeciwne prawu wiecznemu".
//skoro Bóg nie powiedział małpiszonowi o "odwiecznym prawie" (ale z tego drzewa nie wolno...), to jak ten mógł popełnić grzech?

KKK 1872 Grzech jest aktem przeciwnym rozumowi.
//małpiszon był jest "rozumny" dostatecznie, by móc popełnić grzech

KKK 1850 Grzech jest obrazą Boga: "Tylko przeciw Tobie zgrzeszyłem i uczyniłem, co złe jest przed Tobą" (Ps 51, 6).
//skoro Bóg nie objawił się małpiszonowi, to skąd ten miał wiedzieć co jest złe i przeciwko komu/czemu grzeszy?

KK 1874 Wybrać w sposób dobrowolny – to znaczy wiedząc o tym i chcąc tego coś,
co jest w poważnej sprzeczności z prawem Bożym i celem ostatecznym człowieka, oznacza popełnić grzech śmiertelny.
(...) Przy braku skruchy powoduje on śmierć wieczną.
//jeśli małpiszon o czymś nie wiedział, to jak mógł okazać skruchę?

KKK 1859 Grzech śmiertelny wymaga pełnego poznania i całkowitej zgody.
Zakłada wiedzę o grzesznym charakterze czynu, o jego sprzeczności z prawem Bożym.
//jeśli małpiszon nie wiedział o prawie bożym, to jak mógł ŚWIADOMIE postąpić sprzecznie z nim?

P.S.Nie ma czegoś takiego jak odwieczne prawo naturalne wpisane w naszą duszę, tak że wiemy co jest dobre, a co złe.
Taka sytuacja nastąpiła dopiero po wielu wiekach od "stworzenia" człowieka.
//i dotyczy raczej też nie każdego, ale tylko osoby ochrzczonej w Duchu Świętym (Pocieszycielu, Nauczycielu...)
Lecz takie będzie przymierze, jakie zawrę z domem Izraela po tych dniach - wyrocznia Pana:
Umieszczę swe prawo w głębi ich jestestwa i wypiszę na ich sercu.

(Jeremiasza 31:33)
//zawrę, umieszczę - czas przyszły

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 11, 2010 14:52
"skoro Bóg nie powiedział małpiszonowi o "odwiecznym prawie" (ale z tego drzewa nie wolno...), to jak ten mógł popełnić grzech?"

To właśnie dlatego napisałem o tym `grzechu pierworodnym`. Jak katolik może uznać ewolucjonizm i grzech pierworodny? Zresztą każdy chrześcijanin.

Wt maja 11, 2010 16:49

Johnny99 napisał(a):
A komu i do czego jest potrzebna zgoda ewolucjonisty, w dodatku "tradycyjnego" ?

Źle mnie zrozumiałeś, ja także nie czekam na jakąś tam zgodę czy aprobatę środowisk ateistycznych względem ewolucji sterowanej, (której notabene jestem zwolennikiem). :) Chodziło mi jedynie o zwrócenie uwagi na istotne różnice między ewolucją rozumianą przez kościół a tą którą reprezentują właśnie ci „tradycyjni” ewolucjoniści.
Jak dotychczas kościół nie wypowiedział się w sposób jednoznaczny, tzn. czy rozumie ją tak samo jak przedstawia to obowiązująca TE (dobór naturalny), czy jeszcze jakoś inaczej.
A z tym wszystkim wiąże się szereg istotnych szczegółów natury teologicznej, chociażby takie pytania – w jakim momencie tej ewolucji ze zwierzęcia narodził się człowiek, czy był to proces stopniowy (prawie niedostrzegalny), czy było to jednorazowe (historyczne) wydarzenie, kiedy to „zwierzę” zostało obdarzone duszą, jaka jest relacja między duszą a ciałem itd.

Cytuj:
A co ma potrzeba duszy do wyjaśniania zjawiskami kognitywnymi ? Dziwne pytania zadajesz. Za osobowość człowieka odpowiada zapewne wiele czynników, w tym sieć neuronowa w mózgu. Nie widzę problemu.

Dlaczego dziwne, :) To bardzo istotne pytania, chodzi o stosunek duszy do ciała, jaką rolę pełni dusza w ciele człowieka, tzn. czy tak sobie tylko siedzi w ciele, a może ma jakieś istotne funkcje do spełnienia, ale oczywiście Ty znasz moje poglądy na ten temat więc nie będę się rozpisywał :)

Grzegor napisał(a):
Owa „nieoznaczoność” - w czym większość naukowców się zgadza (szczególnie fizyków) – wynika raczej z natury samej rzeczywistości niż z ograniczoności ludzkiej wiedzy, zatem jest tu miejsce na boską i nie magiczną interwencje.

Oczywiście zgadzam się z Tobą, ta „rzeczywistość” (o której wspomniałeś) to chaos, właśnie z niego wywodzą się wszelkie znane i nieznane nam prawa, no tak ale w ten sposób nie jesteś już kreacjonistą :) w tradycyjnym znaczeniu, kreacjoniści twierdzą ze świat został stworzony z niczego a czy nie przypomina to wyciąganie królika z kapelusza? To jest dopiero magia. :)

Cytuj:
2.Świadomość ma naturę materialną a dusza jest tym co pozwala przetrwać świadomości po śmierci

Ja to rozumiem inaczej, materia nie ma żadnej świadomości dopóki nie padnie na nią „światło” duszy, to właśnie dusza ożywia i integruje materię (w tym wypadku fizyczny mózg). Bez duszy to tylko kawał mięsa i nic więcej. Owszem dusza jest m.in. przetrwalnikiem naszej świadomości, czyli takim magazynem gdzie mieszczą się wszelkie nasze doświadczenia z wielu różnych żywotów. Właśnie przez te doświadczenia dusza się doskonali (dorasta do świadomości Nieba)

Wt maja 11, 2010 20:06

DanRism napisał(a):
To właśnie dlatego napisałem o tym `grzechu pierworodnym`. Jak katolik może uznać ewolucjonizm i grzech pierworodny? Zresztą każdy chrześcijanin.
Czy ty nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć?

Spróbuję przedstawić krótką historię grzechu pierworodnego (wg Elbrusa):

Małpiszon był podobny do człowieka, ale nie był na tyle rozumny, żeby popełnić grzech (tak jak małe dziecko).
Pan Kent Hovind (którego ktoś dla niepoznaki przezwał 'doktorem') mówi w swoich wykładach, że
ewolucji i boskiej kreacji nie da się pogodzić, gdyż
śmierć weszła dopiero, gdy pojawił się grzech ("karą za grzech jest śmierć"), więc
uważa się, że dopóki Ewa nie zerwała owocu, to Prarodzice oraz wszystkie zwierzęta w Edenie nie umierały.
Jednak pojęcie śmierci wielu wiąże ze śmiercią duszy, o czym mówił Jezus, a co
kreacjoniści z których większość to protestanccy biblijni fundamentaliści rozumie DOSŁOWNIE
(a np. chleb jako ciało traktują już niedosłownie).

KK 1874 Wybrać w sposób dobrowolny – to znaczy wiedząc o tym i chcąc tego coś,
co jest w poważnej sprzeczności z prawem Bożym i celem ostatecznym człowieka, oznacza popełnić grzech śmiertelny.
(...) Przy braku skruchy powoduje on śmierć wieczną.

Skro śmierć nie jest wieczna, to co to za śmierć? Małpiszon nie mógł pójść do piekła, bo nie odróżniał dobra od zła.
Kiedy Bóg obdarzył małpiszona duszą rozumną, to ten stał się Adamem (mogło to wiązać się z transformacją ciała i utratą sierści... :-D ).
//ewolucja "sterowana" Ręką Boga, który dopiero teraz ingeruje w ewolucję, BEZPOŚREDNIO
Bóg powiedział Adamowi to, czego nie mógł powiedzieć małpiszonowi - nie zrywaj owoców z drzew pośrodku ogrodu.
Od tego momentu można mówić o ustanowieniu/wyartykułowaniu boskiego prawa (odwiecznego?).
Ewa zerwała, podała swojemu mężowi i zostali wygnani, bo popełnili PIERWSZY grzech.

Wywód dość naciągany, ale mniej "inwazyjny" niż stworzenie świata w 6 dni, a człowieka z "garści gliny".

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt maja 11, 2010 20:10
Człowieku, Ty mi nie tłumacz czym jest grzech, do cholery jasnej. Daj na luz bo zaczyna to przypominać dyskusję z jehowitą.
Ale dobra, żeby nie zostawić niedomówienia, bo będzie, że nie rozumiem.
Wspomniałem o `grzechu pierworodnym` bo MAŁPA nie mże popełnić grzechu, bo jest ZWIERZĘCIEM. A wg ewolucjonizu my pochodzimy od zwierząt, więc jak katolik może łączyć TE z wiarą katolicką? Nie odpowiadaj już.

Śr maja 12, 2010 6:54
.
Tylko dlaczego z wiarą katolicką? To Bóg tylko katolików stworzył? :D

Ja naprawdę nie rozumiem tych Waszych problemów. Słyszałeś kiedyś bajkę? Taką zwykłą, klasyczną, dla dzieci i z morałem? Zaczyna się zwykle od słów: "Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i za siedmioma rzekami..." - Rozumiesz że liczba gór i rzek jest symboliczna w tym zdaniu? Czy też bierzesz je dosłownie i usiłujesz zlokalizować na mapie?

Śr maja 12, 2010 7:13
Liam napisał(a):
.
Tylko dlaczego z wiarą katolicką? To Bóg tylko katolików stworzył? :D

Ja naprawdę nie rozumiem tych Waszych problemów. Słyszałeś kiedyś bajkę? Taką zwykłą, klasyczną, dla dzieci i z morałem? Zaczyna się zwykle od słów: "Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i za siedmioma rzekami..." - Rozumiesz że liczba gór i rzek jest symboliczna w tym zdaniu? Czy też bierzesz je dosłownie i usiłujesz zlokalizować na mapie?

Bo jestem katolikiem! I to jest jakby nie patrzeć portal katolicki. Poza tym napisałem wcześniej, że każdy chrześcijanin powinien mieć z tym problem. Ty nie masz, bo nie myślisz. Co dosłownie, co na mapie? Jak pogodzisz `pochodzenie człowieka od małpy i odrzucenie Boga` z wiarą katolicką/chrześcijańską? Albo "Adam" i `grzech pierworodny`, albo `wielki wybuch i człowiek od małpiszona, bez Boga`. Bo taka jest ideologia ewolucjonizmu.

Śr maja 12, 2010 8:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona