Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 5:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 851 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 57  Następna strona
 Przyczynowość i czas 
Autor Wiadomość

Pozostaje jeszcze pytanie, czy ciąg przyczyn i skutków mógłby się ciągnąć od nieskończoności. Nawet jeśli przekroczylibyśmy w jakiś sposób granicę wielkiego wybuchu w łańcuchu przyczyn i skutków, to i tak z zasady brzytwy Ockhama otrzymamy wniosek, że zakładanie nieskończonego (poruszając się wstecz) łańcucha przyczyna->skutek jest podejściem nienaukowym, dopóki nie dostarczymy jakichś rozsądnych argumentów za taką "wygórowaną", co do wymagań, teorią przemawiających. Nikt jeszcze takowych nie przedstawił, więc jak do tej pory, z naukowego punktu widzenia, istnienie Pierwszej Przyczyny nie zostało jeszcze przez nikogo faktycznie zakwestionowane. Jedyne argumenty jakie się pojawiały należy uznać po prostu za rodzaj "chciejstwa" ateistów.

Pt sie 24, 2007 0:39

wieczny_student napisał(a):
Dlatego, że przyjęcie wiary w Boga może uczynić człowieka szczęśliwym, na przykład.

Heroina tez moze uczynic czlowieka szczesliwym.

I tym właśnie różni się wierzący od Ateisty , Ateista wierzy ,że szczęście można znaleźć w narkotykach , alkoholiźmie i innych nałogach ,które jednak doprowadzają do tego ,że człowiek się stacza ,chyli sie ku upadkowi i jeśli nie ląduje w więzieniu to w rowie. Tak że tommy zastanów się jaką cenę zapłacisz za szczęście, które dają ci narkotyki.

Pt sie 24, 2007 6:48
zbanowany na stałe

Ateista wierzy ,że szczęście można znaleźć w narkotykach

w coś takiego wierzy raczej do czasu ćpun.więc daruj sobie sugerowanie ,że jest to różnica między wierzącym a ateistą,bo jest to chwyt na poziomie reprezentantów naszej sceny politycznej.Ateista po prostu wierzy,że wyobrażenie Boga nie jest człowiekowi koniecznie potrzebne do szczęścia.A jeśli jest szczęśliwy wtedy po prostu to wie.

Pt sie 24, 2007 9:50

w coś takiego wierzy raczej do czasu ćpun.więc daruj sobie sugerowanie ,że jest to różnica między wierzącym a ateistą,bo jest to chwyt na poziomie reprezentantów naszej sceny politycznej.Ateista po prostu wierzy,że wyobrażenie Boga nie jest człowiekowi koniecznie potrzebne do szczęścia.A jeśli jest szczęśliwy wtedy po prostu to wie.

Powołuje sie na przykład który przedstawił Tommy
Tommy pisze że Heroina tez moze uczynic czlowieka szczesliwym,jako że tommy jest Ateistą to jest jest dobrym przykładem tego co Ateista uważa za szczęcie .Narkomana możesz nazwać ćpunem ,ale to nie zmienia faktu że człowiek który widzi szczęście w narkotykach i ćpaniu ,nie jest zbyt wielkim szczęściarzem. Narkomanów uważa sie raczej za ludzi bardzo słabych i nieszczęśliwych.

Pt sie 24, 2007 17:55

Tommy pisze że Heroina tez moze uczynic czlowieka szczesliwym,jako że tommy jest Ateistą to jest jest dobrym przykładem tego co Ateista uważa za szczęcie .

Tommy jest wręcz idealnym przykładem na to co Tommy uważa za szczęście a nie każdy kto zażywa narkotyki jest ćpunem.

Pt sie 24, 2007 18:23

Cytuj:
Tommy pisze że Heroina tez moze uczynic czlowieka szczesliwym,jako że tommy jest Ateistą to jest jest dobrym przykładem tego co Ateista uważa za szczęcie .

Tommy jest wręcz idealnym przykładem na to co Tommy uważa za szczęście a nie każdy kto zażywa narkotyki jest ćpunem.

Tommy jest Ateistą i mówi to jako człowiek żyjący bez Boga.
Tommy nie jest człowiekiem głęboko wierzącym w Boga Tommy wcale nie wierzy w Boga i nie kieruje sie jego naukami gdyż uważa je za głupie(pisał o tym w innym dziale) Tommy kieruje sie prawami które uważa za słuszne w tym wypadku jest to szczęście ,które znalazł w narkotykach.

Pt sie 24, 2007 18:31

(...) człowiek który widzi szczęście w narkotykach i ćpaniu ,nie jest zbyt wielkim szczęściarzem. Narkomanów uważa sie raczej za ludzi bardzo słabych i nieszczęśliwych.

Znam też taki pogląd, że osoby wierzące są ludźmi bardzo słabymi i nieszczęśliwymi, tak bardzo, że musieli wymyślić sobie urojonego przyjaciela/pocieszyciela - Boga.

Tak więc widzisz, że to co mówisz to czysty subiektywizm, którym także Ciebie można potraktować... I gdzie tu Prawda?

Pt sie 24, 2007 18:55

Seweryn napisał(a):
(...) człowiek który widzi szczęście w narkotykach i ćpaniu ,nie jest zbyt wielkim szczęściarzem. Narkomanów uważa sie raczej za ludzi bardzo słabych i nieszczęśliwych.

Znam też taki pogląd, że osoby wierzące są ludźmi bardzo słabymi i nieszczęśliwymi, tak bardzo, że musieli wymyślić sobie urojonego przyjaciela/pocieszyciela - Boga.

Tak więc widzisz, że to co mówisz to czysty subiektywizm, którym także Ciebie można potraktować... I gdzie tu Prawda?

Jeśli ja mówię że narkomani są słabi i nieszczęśliwi a ty mówisz że to subiektywizm to znaczy ,że ty uważasz narkomanów za ludzi silnych i szczęsliwych?

Pt sie 24, 2007 19:16

Jeśli ja mówię że narkomani są słabi i nieszczęśliwi a ty mówisz że to subiektywizm to znaczy ,że ty uważasz narkomanów za ludzi silnych i szczęsliwych?

Masz rację, zapędziłem się - przepraszam.
Niemniej zaczynając brać narkotyki mogą być silni, ćpając mogą się czuć silni i szczęśliwi, katastrofa przychodzi dopiero pod koniec, ale to nie jest wyłączna domena narkotyków, tylko niemal każdego upatrywania szczęścia w doczesności.

Pt sie 24, 2007 19:21

Masz rację, zapędziłem się - przepraszam.
Niemniej zaczynając brać narkotyki mogą być silni, ćpając mogą się czuć silni i szczęśliwi, katastrofa przychodzi dopiero pod koniec, ale to nie jest wyłączna domena narkotyków, tylko niemal każdego upatrywania szczęścia w doczesności.

Dlatego my wierzący upatrujemy szczęście w Bogu i jego prawdach, które są ponadczasowe . Powiedz mi czy ty upatrujesz szczęscie w doczesności ,a jesli nie to w czym?

Pt sie 24, 2007 19:25

Dlatego my wierzący upatrujemy szczęście w Bogu i jego prawdach, które są ponadczasowe . Powiedz mi czy ty upatrujesz szczęscie w doczesności ,a jesli nie to w czym?

Nie upatruję szczęścia w doczesności, szukam szczęścia w tym co jest ponadczasowe i prawdziwe. Ja tylko tego ani nie nazywam, ani z niczym nie utożsamiam.

Pt sie 24, 2007 20:00

Czas jak go pojmujemy jest liczbą rzeczywistą.
Czy mógłbyś mi to lepiej wytłumaczyć?Wydaje mi sie ,że nie mozemy sie porozumiec do tego czym jest czas .Dla mnie czas jest przemijaniem ,jezeli się ze mną zgadzasz to powiedz?

Pt sie 24, 2007 20:02

I tym właśnie różni się wierzący od Ateisty , Ateista wierzy ,że szczęście można znaleźć w narkotykach , alkoholiźmie i innych nałogach ,które jednak doprowadzają do tego ,że człowiek się stacza ,chyli sie ku upadkowi i jeśli nie ląduje w więzieniu to w rowie. Tak że tommy zastanów się jaką cenę zapłacisz za szczęście, które dają ci narkotyki.

Jak zwykle kochasz nadinterpretacje. Moja wypowiedz miala na celu jedynie pokazanie, ze nie wszystko co czyni Cie szczesliwym jest od razu dobre, pozadane lub wartosciowe.

Pt sie 24, 2007 20:10

Seweryn napisał(a):

Nie upatruję szczęścia w doczesności, szukam szczęścia w tym co jest ponadczasowe i prawdziwe. Ja tylko tego ani nie nazywam, ani z niczym nie utożsamiam.

To powiedz mi co to jest bo jeśli nie umiesz tego nazwać ,a mówisz że jest to ponadczasowe to gotów jestem pomyśleć że to Bóg.

Pt sie 24, 2007 20:13

Jak zwykle kochasz nadinterpretacje. Moja wypowiedz miala na celu jedynie pokazanie, ze nie wszystko co czyni Cie szczesliwym jest od razu dobre, pozadane lub wartosciowe.

Jeśli mówisz ,że heriona daje szczęście to znajdź mi jednego szczęśliwego narkomana .

Pt sie 24, 2007 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 851 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 57  Następna strona