Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
 Amerykanie o ewolucji 
Autor Wiadomość

:) Nie mam zamiaru dyskutować z zupełnie odmiennych powodów. Nikt z was nie jest w stanie przedstawić mi w pełni naukowych dowodów na teorię ewolucji. Sądzę, że w większości przypadków teoria ewolucji opiera się na wierze, a nie na prawdziwej nauce. Osobiście nie mam obowiązku udowadniać teorii kreacjonistycznej, bo w dużej mierze opiera się ona na wierze...

Czy ktoś z was może mi wyjaśnić skąd wziął się wielki wybuch? Jeden z największych autorytetów w dziedzinie wielkiego wybuchu powiedział:
- Na Samym Początku była pustka - zadziwiająca forma próżni - nicość nie zawierająca żadnej przestrzeni, żadnego czasu, żadnej materii, żadnego światła, żadnego dźwięku.

Hm... nic wybuchło... proponuję przeczytać dalszą część wypowiedzi w wikipedii pod hasłem - wielki wybuch.

Słowa Na samym początku była pustka bardzo dobrze współgrają z pierwszymi słowami zawartymi w Biblii - Na początku Bóg stworzył... ewolucjoniści bardzo ładnie w ten sposób zbudowali własną religię.

Oto kilka ciekawych stwierdzeń (zawartych w wikipedii) na temat teorii wielkiego wybuchu - wciąż nauczanej w szkołach jako teorię naukową:

1. wybuch nicości przy jednoczesnym samoistnym stworzeniu wszystkiego ex nihilo nie został poparty jakimkolwiek empirycznym doświadczeniem oraz przeczy znanym nam prawom fizyki;
2. teoretyczny brak jakiegokolwiek procesu czy zmian prowadzących do wybuchu (z racji braku istnienia czegokolwiek) przeczy przyczynowo-skutkowym zasadom wszelkich zmian we wszechświecie;
3. skoro przed Wielkim Wybuchem nie istniała żadna materia, nie zachodziły żadne procesy fizyczno-chemiczne oraz specyficzna próżnia pozostawała w stanie stabilnym (teoretycznie od nieskończenie długiego czasu, którego nie sposób odmierzyć) to dlaczego wybuch miał miejsce 13 miliardów lat temu, a nie tryliony lat wcześniej lub później?

Istnieje również teoria, że świat napoczątku był zgromadzony w jednej małej kropeczce i nagle zaczął się kręcić, po czym, wybuchł - zasadnicze pytanie - skoro zaczął się kręcić, czemu nie wszystkie planety kręcą się w tę samą stronę? Jestem otwarty na wszelkie pouczenia. Pozdrawiam.[/b]

Wt cze 05, 2007 12:01

:) Nie mam zamiaru dyskutować z zupełnie odmiennych powodów. Nikt z was nie jest w stanie przedstawić mi w pełni naukowych dowodów na teorię ewolucji.

Aha. Moze to, ze ewolucja jest bezposrednio obserwowana bedzie wystarczajacym dowodem? Prosty przyklad z codziennego zycia - jednym z powodow tego, ze musisz sie szczepic na grype co roku jest to, ze pojawiaja sie co chwile nowe gatunki grypy. Myslisz, ze palec Boga zmienia ten wirus i wprowadza odmienne jego gatunki?

mthomas napisał(a):
Sądzę, że w większości przypadków teoria ewolucji opiera się na wierze, a nie na prawdziwej nauce. Osobiście nie mam obowiązku udowadniać teorii kreacjonistycznej, bo w dużej mierze opiera się ona na wierze...

Mozesz sadzic co sobie tylko chcesz. Ewolucja to udowodniona nauka. Kreacjonizm to religia.

mthomas napisał(a):
Czy ktoś z was może mi wyjaśnić skąd wziął się wielki wybuch? Jeden z największych autorytetów w dziedzinie wielkiego wybuchu powiedział:
- Na Samym Początku była pustka - zadziwiająca forma próżni - nicość nie zawierająca żadnej przestrzeni, żadnego czasu, żadnej materii, żadnego światła, żadnego dźwięku.

Hm... nic wybuchło... proponuję przeczytać dalszą część wypowiedzi w wikipedii pod hasłem - wielki wybuch.

Jaki jest zwiazek wielkiego wybuchu i ewolucji? Zdaje sie, ze mowimy tutaj o ewolucji zywych organizmow.

Twierdzisz, ze "nic wybuchlo" to niezrozumiale pojecie. Wybacz, "z nicosci powstal nieskonczony, wszechmogacy, wszechwiedzacy byt" jest nieskonczenie bardziej niezrozumiale i nieprawdopodobne.

mthomas napisał(a):
1. wybuch nicości przy jednoczesnym samoistnym stworzeniu wszystkiego ex nihilo nie został poparty jakimkolwiek empirycznym doświadczeniem oraz przeczy znanym nam prawom fizyki;

Bzdura. Suma energii wszechswiata wynosi zero. Energia grawitacji jest ujemna podczas gdy energia materii jest dodatnia. "Cos" nie moze sie stac z "niczego" tylko i wylacznie jesli efektem takiego zjawiska byloby zwiekszenie ilosci istniejacej energii. Biorac pod uwage zerowa energie wszechswiata, tak, moze on zostac stworzony "z niczego".

mthomas napisał(a):
2. teoretyczny brak jakiegokolwiek procesu czy zmian prowadzących do wybuchu (z racji braku istnienia czegokolwiek) przeczy przyczynowo-skutkowym zasadom wszelkich zmian we wszechświecie;

Bzdura. Kto twierdzi, ze wszechswiat musial miec przyczyne? Zjawiska kwantowe calkiem niezle sie maja bez przyczyny.

mthomas napisał(a):
3. skoro przed Wielkim Wybuchem nie istniała żadna materia, nie zachodziły żadne procesy fizyczno-chemiczne oraz specyficzna próżnia pozostawała w stanie stabilnym (teoretycznie od nieskończenie długiego czasu, którego nie sposób odmierzyć) to dlaczego wybuch miał miejsce 13 miliardów lat temu, a nie tryliony lat wcześniej lub później?

Pojecie czasu przed wielkim wybuchem nie ma zastosowania.

Polecam "Krotka Historie Czasu" Stephena Hawkinga(tresc calosci do znalezienia w internecie) bo widze, ze Twoja wiedza naukowa ma straszne luki. Ksiazka jest napisana w formie przystepnej dla przecietnego czytelnika wiec nie powinno byc problemow.

Wt cze 05, 2007 12:22

Jaki jest zwiazek wielkiego wybuchu i ewolucji? Zdaje sie, ze mowimy tutaj o ewolucji zywych organizmow.

Więc mówimy o różnych rodzajach ewolucji. Wielki wybuch jest uznawany za teorię wywodzącą się od ewolucjonistów. Więc proszę cię o konkretne przykłady w pełni weryfikowalne naukowo na to, że zwierzęta ewoluują - i nie chodzi mi tutaj o drobne zmiany pośród gatunków, jak na przykład podobnieństwa wśród psów, czy ptaków... nie chodzi mi więc tu o pseudo naukę lub paranaukę, ale o w pełni sprawdzone hipotezy i domysły, które nie dają się zweryfikować naukowo.

tommy napisał(a):
Twierdzisz, ze "nic wybuchlo" to niezrozumiale pojecie. Wybacz, "z nicosci powstal nieskonczony, wszechmogacy, wszechwiedzacy byt" jest nieskonczenie bardziej niezrozumiale i nieprawdopodobne

:) I na tym polega wiara, nie? A ty swoją wiarę nazywasz nauką.

tommy napisał(a):
Bzdura. Suma energii wszechswiata wynosi zero. Energia grawitacji jest ujemna podczas gdy energia materii jest dodatnia. "Cos" nie moze sie stac z "niczego" tylko i wylacznie jesli efektem takiego zjawiska byloby zwiekszenie ilosci istniejacej energii. Biorac pod uwage zerowa energie wszechswiata, tak, moze on zostac stworzony "z niczego". Bzdura. Kto twierdzi, ze wszechswiat musial miec przyczyne? Zjawiska kwantowe calkiem niezle sie maja bez przyczyny. Pojecie czasu przed wielkim wybuchem nie ma zastosowania.

W tym przypadku polemizujesz jednak nie ze mną, ale z wiadomościami zwartymi w wikipedii, a dokładniej z podejściem Stephen William Hawking (Profesora matematyki na uniw. w Cambridge, uznawanego za jednego z najbywitniejszych fizyków i teoretyków na świecie - proponuję ci napisać skargę.

Wt cze 05, 2007 12:39

nie chodzi mi więc tu o pseudo naukę lub paranaukę, ale o w pełni sprawdzone hipotezy i domysły, które nie dają się zweryfikować naukowo.

:) Syndrom szybkiego pisania na klawiaturze. Zamiast "ale o w pełni..." - powinno być "i nie sprawdzone hipotezy i domysły, które nie dają się zweryfikować naukowo".

Wt cze 05, 2007 12:43

W tym przypadku polemizujesz jednak nie ze mną, ale z wiadomościami zwartymi w wikipedii, a dokładniej z podejściem Stephen William Hawking (Profesora matematyki na uniw. w Cambridge, uznawanego za jednego z najbywitniejszych fizyków i teoretyków na świecie - proponuję ci napisać skargę.

Jeśli chcesz poznać stanowisko Stephena Hawkinga, to przeczytaj tę książkę, którą zaproponował tommy. W końcu najlepiej u źródła. Niedużo czytania, w formie drukowanej 150 stron A5, a i żadnej odstraszającej matmy czy wzorów tam nie ma.

gg 3287237

Wt cze 05, 2007 13:05

Wt cze 05, 2007 13:16

Siup http://www.submarineinstitute.com/userf ... f_time.pdf

Po angielsku, mam nadzieję, że to nie problem.

gg 3287237

Wt cze 05, 2007 13:25

Wt cze 05, 2007 13:42

sa naukowe dowody na ewolucję, mozesz w muzeach ogladac wspaniałe skamieniałosci, a nawet zywe skamieniaosci, w przyrodzie nie moglo powstac cos przypadkiem, bez powiazania z czyms predzej, czyli wszystko pochodzi od naszej komorki "matki" powstalej ok.3,5mld lat temu(kiedy warunki na ziemi byly juz odpowiednie) nastepnie jest baaardzo dlugi okres kiedy powstaly organizmy wielokomorkowe=500mln lat temu widac jaki dlugi okres potrzebny byl do tego momentu, pozniej ewolucja pobiegla juz "szybko", kregowce350mln lat temu, ssaki100, naczelne20 itd...juz sam rozwoj ontologiczny wskazuje na powiazanie miedzy organizmami, ich pokrewienstwo i nastepujace po sobie cechy, u czlowieka pojawia sie struna grzbietowa-jak u strunowcow, kregoslup-jak u kregowcow, wiec pokazuje jak logicznie przechodzial po sobie pewna cecha,jak zostala ulepszana by lepiej funkcjonowac w danym srodowisku. Ludzkosc posiada organizmy "przejsciowe "pokazujace cechy np 2 grup zwierzecych (ichtiostega) czy tez archeopteryx -w tym zakresie niedawno odkryto jeszcze wczesniejszego przodka ptakow, ktory byl gadem z pokryciem zlozonym z pior, jest to bezposredni dowod na pochodzenie pior z łusek a co za tym idzie na pokrewienstwo ptakow z archaicznymi gadami.(piora te mialy znaczenie utrzymania temperatury ciala na wyzszym poziomie przez co te zmiennocieplne organizmy mogly sprawniej funkcjonowac i polowac) poza tym na swiecie istnieja bardzo stare organizmy jak stekowce( jajorodne ssaki)

poza tym co j ci bede pisal kosciol akceptuje ewolucje ale nei wiem czy o tym wiesz, tak wiec nie pisz tutaj bzdur ze ewolucja to religia niepoparta faktami, bo dowody sa i to w dosc sporej liczbie( mozesz sobie jeszcze o ziebach darwina czy brudnicy mniszki poczytac), a kreacjonizm....karma dla plytkich umysłów, twoje poglady przypominaja poglady sw. augustyna....juz lepiej sw, tomasza poczytaj, nic specjalnego ale o krok lepiej:)

o wielkim wybuchu juz nie bede pisal bo nie chce mi sie rozpisywac, bic macka poczytaj, bo przynajmniej FAKTY wysowa a nie teorie religijne

Wt cze 05, 2007 15:21

Więc mówimy o różnych rodzajach ewolucji. Wielki wybuch jest uznawany za teorię wywodzącą się od ewolucjonistów.

Eh? To dwa odrebne dzialy nauki. Fizyka i biologia. Do teorii wielkiego wybuchu naukowcy doszli analizujac dowody na wielki wybuch. Do teorii ewolucji naukowcy doszli analizujac dowody na ewolucje.

mthomas napisał(a):
Więc proszę cię o konkretne przykłady w pełni weryfikowalne naukowo na to, że zwierzęta ewoluują - i nie chodzi mi tutaj o drobne zmiany pośród gatunków, jak na przykład podobnieństwa wśród psów, czy ptaków... nie chodzi mi więc tu o pseudo naukę lub paranaukę, ale o w pełni sprawdzone hipotezy i domysły, które nie dają się zweryfikować naukowo.

Widze tutaj niestety proste zjawisko. Ty po prostu nie chcesz zaakceptowac dowodow na ewolucje. Jedyna rzecz ktora Ciebie by przekonala to chyba jak z pary szympansow urodzil by sie czlowiek. Ewolucja to drobne zmiany ktore prowadza do zmian miedzygatunkowych w czasach najczesciej milionow albo dziesiatek milionow lat. Dlatego tak, te drobne zmiany posrod gatunkow to tez dowod na ewolucje.
Moze Cie przekona to, ze istnieja dziesiatki skamielin gatunkow przejsciowych? Pewnie nie.
Moze to, ze genetyka wykazuje wspolnych przodkow dla rozmaitych gatunkow? Pewnie nie, to w koncu slabiutki dowod.
Moze to, ze okreslone gatunki zwierzat sa przystosowane do rejonow wokol nich Cie przekona? Nie, to palec Boga to zrobil oczywiscie!
Moze to, ze mamy kompletne skamieliny ewolucji conajmniej jednego gatunku(chodzi dokladnie o konie) Cie przekona? Nie, to Bog je tam umiescil zeby nas zmylic.
Moze podobienstwa pomiedzy roznymi organami w roznych gatunkach Cie przekonaja - jak np. wyrazne podobienstwo konczyn u setek gatunkow ssakow? Nie, przeciez to projekt Boga! Sugerowac ewolucje to szalenstwo!
Moze Cie przekonaja szczatkowe organy u rozmaitych gatunkow ktore juz nie sluza zadnej funkcji? A skad! Ten bagaz genetyczny przeciez zostal tam umieszczony przez Boga! (pomimo tego, ze te organy sa juz bezuzyteczne wiec to kiepski projekt)
Moze to, ze wiekszosc gatunkow zwierzat wystepuje tylko w jednej strefie geograficznej Cie przekona? Pewno, ze nie.

Wiesz, jak nie chcesz uznac ewolucji to nic Cie nie przekona.

mthomas napisał(a):
:) I na tym polega wiara, nie? A ty swoją wiarę nazywasz nauką.

...

Ok.

Rozejrzyj sie wokol siebie.

Widzisz meble? Zasluga nauki.
Widzisz komputer przed soba? Zasluga nauki.
Komunikujesz sie przez internet? Zasluga nauki.
Masz swiatlo, medycyne, dostep do jedzenia i wody? Zasluga nauki.
Kazdy pojedynczy przedmiot jaki wokol siebie obserwujesz ktory zostal wytworzony rekami ludzkimi wynika z zastosowania metody naukowej do otaczajacego nas swiata aby dojsc do pewnych wnioskow za pomoca metod empirycznych.

Wiesz dlaczego nauka nie jest wiara? Prawa naukowe moga byc uogolnieniami(np. teoria Newtona) ale to nie czyni ich mniej prawdziwymi, co najwyzej mniej dokladnymi. W obrebie swojego zastosowania, nauka po prostu dziala. I dlatego, nauka nie jest wiara.

mthomas napisał(a):

Radzilbym po raz kolejny wpisac ten wpis w wikipedii bo wydaje mi sie, ze nie zrozumiales.
Stephen Hawking te problemy adresuje i stara sie rozwiazac w swoich badaniach.

Wt cze 05, 2007 18:36

Faktycznie - to mnie nie przekonuje. Człowieczku - nawet nie wiesz ile zawdzięczasz ludziom wierzącym - dzisiaj byś nie siedział przed komputerem tylko tyrał w polu, bo byś nie miał dnia odpoczynku itd...

Wt cze 05, 2007 19:21

Faktycznie - to mnie nie przekonuje. Człowieczku - nawet nie wiesz ile zawdzięczasz ludziom wierzącym - dzisiaj byś nie siedział przed komputerem tylko tyrał w polu, bo byś nie miał dnia odpoczynku itd...

Czlowieczku? Kim Ty niby jestes, zeby sie tak do mnie zwracac? Nie chce zamieniac tego w pyskowke wiec pochamuj.

Podaj jedna technologie ktora zostala stworzona przez Boga albo wynikla z Boskiej interwencji albo chociaz z Boskiej intuicji. Jedna.

Oczywiscie, sporo inwencji zostalo stworzonych przez ludzi wierzacych. Jednakze tworzac je, korzystali oni z empirycznych metod badania - czyli jakby na to nie patrzec, z metody naukowej. Tych wynalazkow nie zawdzieczasz religii tylko racjonalnemu mysleniu.

Ah i jeszcze jedno. Podaj jeden dowod na kreacjonizm. To bym chcial chetnie uslyszec.

Wt cze 05, 2007 19:54

Nie chciałem cię urazić - przepraszam - uwidoczniła się pewna róznica kulturowa, wśród moich znajomych nie uznajemy tego określenia za obraźliwe. Jeszcze raz przepraszam.

Co się tyczy dowodów na kreacjonizm - wcale nie muszę ich przytaczać. Bo wcale nie mam zamiaru nikogo przekonywać do kreacjonizmu. Kreacjonizm oparty jest na wierze. Sądzę jedynie, że ewolucjonizm również, a podane przez ciebie "dowody" są dla mnie niewystarczające.

Wt cze 05, 2007 19:59

mthomas, ile ty masz lat?? rozumiem ze polegasz na biblii, ktora zostala napisana tysiace lat temu (przez ludzi uwazajacych ze nietoperze to ptaki) zamiast na naukowych i opracowanych dowodach?? uwazasz ze podobienstwo i udoskonalenia narzadow roznych grup zwierzat sa zbiegiem okolicznosci?? moim zdaniem powinienes wrocic do szkoly sredniej i pobrac nauki jeszcze raz, a juz na pewno nie wmawiaj ciemnoty o kreacjonizmie, to bylo dobre w sredniowieczu ale w XXI w ..wybacz ale to juz parodia,groteska, zenada i tragedia....za podobne stwierdzenia giertycha wywalili z uczelni na szczescie...sie pewnie powtarzam ale musze....

jak widzisz tommy niektorzy ludzie chca trwac w ciemnocie.

Wt cze 05, 2007 20:50

Twoja słowa brzmią mi bardzo znajomo. Jest taki fragment w Biblii, który mówi o ludziach i podejściu pewnych ludzi podobnych tobie. W średniowieczu również odrzucano istnienie Boga (PS: Swoją drogą ciekawe, jak oni wtedy mówili, bo z pewnością nie mówili, że to średniowiecze).

Chcesz, czy nie, komuś służyć będziesz. Masz do tego zupełne prawo i wcale nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać. Ja i mój dom będziemy jednak służyć Bogu.

Wciąż jednak nie otrzymałem dowodów przedstawionych w formie badania. Ciągle otrzymuję rzekome dowody na temat ewolucji, a jeszcze nie otrzymałem żadnych wyników badań. Chętnie na nie popatrzę (PS: Przetłumaczone na j. polski).

Co się tyczy wieku - mam dla ciebie taki piękny fragment z Biblii:
"Niechaj cię nikt nie lekceważy z powodu młodego wieku; ale bądź dla wierzących wzorem w postępowaniu, w miłości, w wierze, w czystości."

Wt cze 05, 2007 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona