Dlaczego biblia nie jest dziełem naukowym ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ddv163 napisał(a): Proszę - bądź łaskaw poczytać wpierw temat, "Stationary Traveller"
Przeczytalem i udzielilem odpowiedzi, nawet zakladajac (a takie zalozenie jest w pierwszym poscie w temacie, wiec nalezy go uzyc), ze to Bog dyktowal swoim slugusa co maja pisac to dowodzi Bog nie opieral sie na nauce.
|
N kwi 22, 2007 23:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg storzył prawa odkrywane teraz przez nauke ..
Niezleżnie od tego czy "naukka" przykjmie te prawa czy nie - one tak czy inaczej istnieją .
Podobna relacja istnieje pomiędzy człowiekiem i Prawem Bożym (opisanym m.in. w Biblii) - niezależnie od tego czy człowiek przymie do swojej świadomośći Prawo Boże czy nie - to Prawo i tak istnieje ...
|
N kwi 22, 2007 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Istnieje Wszechswiat, ktory ma okreslone elementy i nasz opis i wiedza nie wplywa na stan faktyczny. Zgadzam sie z tym, ale ja o tym w ogole nie pisalem.
Napisalem, ze skoro Biblia nie opiera sie na nauce, to jej autorzy nie opierali sie na nauce piszac ja, wiec Bog, ktory im w tym pisaniu magicznie pomagal, rowniez na nauce sie nie opieral. Trudne?
|
N kwi 22, 2007 23:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja o kozie ty o wozie 
|
N kwi 22, 2007 23:48 |
|
 |
Renata_ZG
|
A jednak to fascynujące, że w czasach, kiedy ludzie nie mieli pojęcia o strukturze wszechświata, ktoś opisał jego stworzenie, które prawie się pokrywa z obecnym, XXI-wiecznym stanem wiedzy naukowej. Te kolejne dni, wyliczanie dokładnie sugeruje nam sekwencję zdarzeń, jakby chciał podkreślić etapowość powstawania ziemi. Nam zajęło to tyle lat aby to udowodnić.
|
Pn kwi 23, 2007 5:45 |
|
|
|
 |
Renata_ZG
|
Powiem więcej. Fascynuje mnie właśnie to, że są dwa opisy stworzenia świata, jeden fizyczny, który fenomenalnie wręcz pasuje do współczesnej wiedzy, a drugi dotyczący duchowego rozwoju człowieka jego duszy. W tych opisach stworzenia człowieka nic nie jest przypadkowe.
Czasami sobie myślę, czy tego jabłka z drzewa, to my właśnie teraz dopiero nie zjadamy, ale to filozofowanie 
|
Pn kwi 23, 2007 5:53 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Pokaż mi droga Renatko co jest takiego podobnego do dzisiejszej versii ; )
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn kwi 23, 2007 12:29 |
|
 |
Renata_ZG
|
Cytuj: Pokaż mi droga Renatko co jest takiego podobnego do dzisiejszej versii ; ) a dokładniej, jakie jest pytanie ? domyślam się, ze chodzi o zbieżność nauki z opisem w Biblii. Pisałam kilka postów niżej  Nic więcej nie mam do dodania  [/quote]
|
Pn kwi 23, 2007 13:53 |
|
 |
dobry_dziekan
|
O, racja. Przepraszam
No więc jak to u nas opowiadał sam ksiądz na religii.
"Koleś piszący opis świata spojrzał na niebo i powiedział sobie: <<Kurcze... no jest niebo, więc musiało zostać stworzone>> i zapisał."
Więc wiesz. To że napisali o roślinkach, niebie i istotach żywych to już wielkie prawdopodobieństwo? W każdym pokoleniu ludzie wiedzieli że to wszystko jest 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn kwi 23, 2007 14:09 |
|
 |
Renata_ZG
|
ale kolejność opisu jest fascynująco podobna do rzeczywistej kolejności powstawania pewnych składowych naszej ziemi  (poza roślinkami  )
|
Pn kwi 23, 2007 14:35 |
|
 |
No
|
Renata_ZG napisał(a): A jednak to fascynujące, że w czasach, kiedy ludzie nie mieli pojęcia o strukturze wszechświata, ktoś opisał jego stworzenie, które prawie się pokrywa z obecnym, XXI-wiecznym stanem wiedzy naukowej. Te kolejne dni, wyliczanie dokładnie sugeruje nam sekwencję zdarzeń, jakby chciał podkreślić etapowość powstawania ziemi. Nam zajęło to tyle lat aby to udowodnić.
Myśle, że to bardzo daleko idąca interpretacja, osobiście nie widze w tym nic co by przewyższało wiedze uwczesnych ludzi czy np.zdradzało, że spisali jej więcej niż sami zrozumieli (co mogłoby w jakimś stopniu potwierdzać Boskie natchnienie autorów)
Sama etepowość się w pewnym stopniu zgadza zgadza ale nieniem co w tym takiego niezwykłego :
Dzień pierwszy – Stworzenie światła i oddzielenie go od ciemności.
Dzień drugi – Stworzenie sklepienia niebieskiego oddzielającego wody górne od dolnych.
Dzień trzeci – Stworzenie lądu i roślinności.
Dzień czwarty – Stworzenie słońca, księżyca i gwiazd.
Dzień piąty – Stworzenie zwierząt wodnych i latających.
Dzień szósty – Stworzenie zwierząt lądowych i ludzi.
Chyba nie trzeba udowadniać, że sam opis jest pełen błędów nawet jeśli przyjmiemy jego symboliczność która z resztą odnosi się raczej do tygodnia niż epok geologicznych.
|
Pn kwi 23, 2007 14:57 |
|
 |
Renata_ZG
|
Renata_ZG napisał(a): A mnie opis stworzenia świata w Biblii pasuje do obecnej naukowej wiedzy. No może prawie pasuje  "Niechaj stanie się światłość" i był wielki wybuch " 'Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono odzieli jedne wody od drugich.' Uczyniwszy to sklepienie, Bóg oddzielił wody pod sklepieniem od wód ponad sklepieniem, a gdy to się stało Bóg nazwał to sklepienie Niebem" Niechaj zbiorą się wody spod nieba w jedno miejsce i niech się ukarze powierzchnia sucha." - ziemia zaczęła się ochładzać, para zaczęła się skraplać i powstały kontynenty i morza a jednocześnie powstała atmosfera. "Niechaj ziemia wyda rośliny zielone..." Niechaj powstaną ciała niebieskie, świecące na sklepieniu nieba, aby oddzielały dzień od nocy, aby wyznaczały pory roku, dni i lata..." Na ziemi nie było początkowo atmosfery i chmury pyłu i gazu nie pozwoliły z ziemi zobaczyć ciał niebieskich , pomimo, że one były. Z czasem jak pyły opadły atmosfera pozwoliła zobaczyć niebo. No co wam się nie zgadza ? to poezja  "Niechaj się zaroją wody od roju istot żywych" No życie przecież powstało w wodzie. "niechaj ziemia wyda istoty żywe..." no i życie wyszło z wody na ziemię, ewolucja  "Uczyńmy człowieka..." i co to też wam się nie zgadza ?  dalej Renata_ZG napisał(a): te rośliny mi tylko nie pasują 
Myślę, że sinice, produkujace tlen mogłyby być elementem układaniki dotyczącej roślin
tylko nie róbcie ze mnie oszołoma

|
Pn kwi 23, 2007 16:34 |
|
 |
No
|
?
Cytuj: Dzień drugi – Stworzenie sklepienia niebieskiego oddzielającego wody górne od dolnych. Rosyjscy naukowcy potwierdzili empirycznie, że nie otacza nas żadne kosmiczne morze:) Jeśli wierzyć Biblii Gagarin powinien rostrzaskać się o niewidzialne(?) sklepienie, ewentualnie utonąć... Cytuj: Dzień trzeci – Stworzenie lądu i roślinności. Tu się zgadzam z Renatą jeśli przyjąć, że "wody dolne" to praocean Cytuj: Dzień czwarty – Stworzenie słońca, księżyca i gwiazd. Coś troche kolejność nie ta... Cytuj: Dzień piąty – Stworzenie zwierząt wodnych i latających. Latające powstały akurat najpóźniej... Cytuj: Dzień szósty – Stworzenie zwierząt lądowych i ludzi.
latające powstały z lądowych-zła kolejność
Nie wspominając już, że tak naprawdę opis w żaden sposób nie sugeruje ewolucji kolejne rodzaje istot żywych pojawiają się znikąd niema mowy o istotach wodno-lądowych czy innych formach pośrednich nie istnieje też kwestia przodków i krewniaków człowieka, wszyscy zaliczeni są do zwierząt lądowych choć jak wiemy często nie ustępowali nam wiele inteligencją itd. ...
|
Pn kwi 23, 2007 17:11 |
|
 |
Renata_ZG
|
Cytuj: Dzień drugi – Stworzenie sklepienia niebieskiego oddzielającego wody górne od dolnych. chodzi o parę wodną która w wyniku ochładzania się ziemi zaczęła się skraplać. Cytuj: Dzień drugi – Stworzenie sklepienia niebieskiego oddzielającego wody górne od dolnych.
tu akurat chodzi mi o to, że z punktu widzenia ziemianina, słońca i gwiazd nie było, bo nie można ich było zobaczyć. Z czasem jak pyły opadły wyłoniły się gwiazdy, to tak jakby powstały.
|
Pn kwi 23, 2007 18:02 |
|
 |
Renata_ZG
|
pomyłka, w ostatnim cytacie chodziło mi o stworzenie słońca i gwiazd.
Pamiętajmy, to tylko twórcza zabawa
nikt niczego nie udowadnia na siłę 
|
Pn kwi 23, 2007 18:03 |
|
|
|