Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 17:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona
 Być może wszechświat nie miał początku . 
Autor Wiadomość
Noooo, jeśli byłby haos, to nie ma rady, Bóg musi istnieć. ;)
Cytuj:
To nie przypadek że chaos napisałem przez samo h. Jak widzisz dzięki Tobie nie ma chaosu. ;)

Zło jest nieodłącznym elementem dobra.

To wytłumacz mi, jak to będzie w Niebie? Ja myślałem, że tam nie ma zła. 8)

A czy ja powiedziałem że w niebie będzie zło , powiedziałem tylko że zło jest przeciwstawnym elementem dobra.

Pt lip 13, 2007 18:43

A czy ja powiedziałem że w niebie będzie zło , powiedziałem tylko że zło jest przeciwstawnym elementem dobra.

Powiedziales, ze jest jego nieodlacznym elementem. To sugeruje, ze dobro nie moze istniec bez zla. A wiec czy w niebie jest zlo skoro jest ono nieodlacznym elementem dobra?

Pt lip 13, 2007 19:04

Powiedziales, ze jest jego nieodlacznym elementem. To sugeruje, ze dobro nie moze istniec bez zla. A wiec czy w niebie jest zlo skoro jest ono nieodlacznym elementem dobra?

Tu na ziemi jest nieodłącznym elementem . W niebie Bóg odłączy zło od dobra. :D

Pt lip 13, 2007 19:57
Przepraszam, ale tu mi ręce opadły wobec pokrętnej logiki ludzi wierzących i nie pozostaje nic innego, tylko skomentowanie tego slowami mojego znajomego: pierdol**ie o Szopenie. 8)

Pt lip 13, 2007 20:03

Gdyby Bog istniał nie było by tyle zła.

Zauważ Inny ,że zło nie pochodzi od Boga ,lecz od ludzi ,chyba że masz jeszcze inne zło na myśli. No i trzeba pamiętać że to nie Raj.

Pt lip 13, 2007 20:16
Przepraszam, ale tu mi ręce opadły wobec pokrętnej logiki ludzi wierzących i nie pozostaje nic innego, tylko skomentowanie tego slowami mojego znajomego: (censored)**ie o Szopenie. 8)

Nie musisz wszystkiego rozumieć, twoja logika jest na równi pokręcona co moja. No comments.

Pt lip 13, 2007 20:18

Nie musisz wszystkiego rozumieć, twoja logika jest na równi pokręcona co moja. No comments.

Pozwole sobie Ciebie pocytowac:

Pepe napisał(a):
Zło jest nieodłącznym elementem dobra. Bez zła nie byłoby dobra i vice versa.

Pepe napisał(a):
Tu na ziemi jest nieodłącznym elementem . W niebie Bóg odłączy zło od dobra.

To jest nieodlaczne czy nie? Albo jest nieodlaczne, albo nie jest albo Twoja logika jest pokrecona. :-D

Pt lip 13, 2007 20:26

Pepe napisał(a):

Tommy we wszechświecie istnieje Moc ,która jest dobrem (Bóg) i jest to jasna strona Mocy . Jest jeszcze ciemna strona Mocy zło (Szatan ) .Jako ,że Szatan odłączył się od Boga jest częścią Mocy.
Jak zauważasz w mniejszym wymiarze jest też tak na Ziemi, czyli analogia zachodzi. Na ziemi istnieje dobro ale w o wiele mniejszym wymiarze niż posiada je Bóg .Jest też zło ale w o wiele mniejsze od tego jakie posiada Szatan.

Pt lip 13, 2007 20:28

To jest nieodlaczne czy nie? Albo jest nieodlaczne, albo nie jest albo Twoja logika jest pokrecona. :-D

No przecież mówie że tu na ziemi jest nieodłączne a w niebie odłączne. Odnoszę się do dwóch różnych elementów. Co w tym nielogicznego? Chyba tylko to że sam nie myślisz logicznie.

Poza tym jak wyjaśnisz mi superpozycje kwantową skoro wszystko chcesz brać na logikę?

Pt lip 13, 2007 20:43

Inny_punkt_widzenia napisał:
A jezeli Bog nie istnieje?

Uważasz że to co widzisz jest możliwe bez Boga? Moim zdaniem nie da rady, świat musi być Bogiem z samego założenia, inaczej byłby haos a nie ład.

Inny_punkt_widzenia napisał:
Gdyby Bog istniał nie było by tyle zła.

Zło jest nieodłącznym elementem dobra. Bez zła nie byłoby dobra i vice versa. Zauważ że zła jest na ogół o wiele mniej niż dobra tak więc świat jest z założenia dobry.
Co to znaczy:"Musi być Bogiem"?Czy to jest rozkaz?Dlaczego Bogu rozkazujesz być wszechświatem?A ten ład ,czy haos to nie jest żadne usprawiedliwienie , czy wytłumaczenie.Twoim zdaniem bez zła nie było by dobra ,więc dalej do dzieła :modrójmy ,gwałćmy ,ograbiajmy biednych i bogatych ,wszczynajmy wojny,bo bez zła nie będzie dobra! :kreci:

Pt lip 13, 2007 20:58
Co to znaczy:"Musi być Bogiem"?Czy to jest rozkaz?Dlaczego Bogu rozkazujesz być wszechświatem?A ten ład ,czy haos to nie jest żadne usprawiedliwienie , czy wytłumaczenie.

Tak rozkazuje Bogu żeby po prostu był sobą a nie kimś innym ;)

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Twoim zdaniem bez zła nie było by dobra ,więc dalej do dzieła :modrójmy ,gwałćmy ,ograbiajmy biednych i bogatych ,wszczynajmy wojny,bo bez zła nie będzie dobra! :kreci:

Tu nie chodzi o czynienie zła tylko o sam fakt możliwości zła.

Pt lip 13, 2007 21:09

No przecież mówie że tu na ziemi jest nieodłączne a w niebie odłączne. Odnoszę się do dwóch różnych elementów. Co w tym nielogicznego? Chyba tylko to że sam nie myślisz logicznie.

Mowiles to w odniesieniu na stwierdzenie, ze gdyby istnial Bog to nie istnialoby zlo. Na co odpowiedziales - dobro jest z zlem nieodlaczne.

W porzadku - to mozna uznac za odpowiedz z ktora po czesci tez sie zgadzam. Jako ludzie w koncu wiekszosc z naszych doswiadczen oceniamy na podstawie porownania do innych.

Po czym jednak stwierdzasz, ze dobro jest z zlem odlaczne. To oznacza tyle, ze Twoja pierwsza odpowiedz jest niewazna i Bog albo nie istnieje albo doprowadza nas do do standardowej tezy Bog vs. zlo, czyli:

- Jesli nie zwalcza zla to nie jest dobry.
- Jesli nie moze zwalczac zla to nie jest wszechmogacy.
- Jesli nie zdaje sobie sprawy z istnienia zla to nie jest wszechwiedzacy.

Pepe napisał(a):
Poza tym jak wyjaśnisz mi superpozycje kwantową skoro wszystko chcesz brać na logikę?

Jest spora roznica pomiedzy "nieintuicyjne" a "nielogiczne".

Pt lip 13, 2007 21:26
Mowiles to w odniesieniu na stwierdzenie, ze gdyby istnial Bog to nie istnialoby zlo. Na co odpowiedziales - dobro jest z zlem nieodlaczne.

W porzadku - to mozna uznac za odpowiedz z ktora po czesci tez sie zgadzam. Jako ludzie w koncu wiekszosc z naszych doswiadczen oceniamy na podstawie porownania do innych.

Bóg stworzył ziemie gdzie połączył dobro ze złem i dał człowiekowi możliwość wyboru.

tommy napisał(a):

Po czym jednak stwierdzasz, ze dobro jest z zlem odlaczne. To oznacza tyle, ze Twoja pierwsza odpowiedz jest niewazna i Bog albo nie istnieje albo doprowadza nas do do standardowej tezy Bog vs. zlo, czyli:

- Jesli nie zwalcza zla to nie jest dobry.
- Jesli nie moze zwalczac zla to nie jest wszechmogacy.
- Jesli nie zdaje sobie sprawy z istnienia zla to nie jest wszechwiedzacy.

Bóg jest samym dobrem dlatego w niebie zło jest zwyciężone dobrem i nie istnieje.

-Bóg jest zawsze po stronie dobra , to ludzie są czasami po stronie zła.
-Może zwalczać zło poprzez miłość dlatego jest wszechmogący.
-Zdaje sobie sprawę z istnienia zła bo sam taką możliwość stworzył.

tommy napisał(a):

Jest spora roznica pomiedzy "nieintuicyjne" a "nielogiczne".

Według Ciebie superpozycja jest logiczna?

Pt lip 13, 2007 21:52

-Może zwalczać zło poprzez miłość dlatego jest wszechmogący.

Nieskutecznie. Kiepska ta wszechmoc. Cos widze, ze po ST mu sie chyba baterie wyczerpaly.

Pepe napisał(a):
-Zdaje sobie sprawę z istnienia zła bo sam taką możliwość stworzył.

Czlowieka ktory wolno pozwala na zle uczynki wokol siebie nazwalbys zlym albo tchorzliwym. Bog nie moze sie bac, gdyz jest wszechmocny i niesmiertelny. Pozostaje jedna opcja... :-)

tommy napisał(a):
Według Ciebie superpozycja jest logiczna?

Dopoki nie powiesz co w niej uwazasz konkretnie nielogicznego to Ci nie moge dokladnie odpowiedziec bo sam nie widze w niej nic nielogicznego. Jest dziwna i nieintuicyjna, tyle.

So lip 14, 2007 12:09

Nieskutecznie. Kiepska ta wszechmoc. Cos widze, ze po ST mu sie chyba baterie wyczerpaly.

Jak rozumimujesz wogóle pojęcie wszechmoc? Dla mnie wszechmoc to sposobność robienia wszystkiego ale zarazem beznadzieja że tak jest anie inaczej. Więc mówienie że coś jest wszecmocne to zarazem mówienie że coś jest beznadzejnie niewszechmocne.

tommy napisał(a):
Czlowieka ktory wolno pozwala na zle uczynki wokol siebie nazwalbys zlym albo tchorzliwym. Bog nie moze sie bac, gdyz jest wszechmocny i niesmiertelny. Pozostaje jedna opcja... :-)

Bóg poprzez człowieka poznaje się. Jest to nieskończony proces poznawania swojej postaci. Jesteśmy niczym program komputerowy, który szuka sensu swojego istnienia. Jesteśmy Bogiem pod postacią człowieka.

tommy napisał(a):
Dopoki nie powiesz co w niej uwazasz konkretnie nielogicznego to Ci nie moge dokladnie odpowiedziec bo sam nie widze w niej nic nielogicznego. Jest dziwna i nieintuicyjna, tyle.

Np jak tranzystor może być w stanie 0 i 1 równocześnie? Przezież to nielogiczne.

So lip 14, 2007 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona