Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Teleportacja 
Autor Wiadomość

Post Re: Teleportacja
baran napisał(a):
Albo ty czytać nie umiesz albo nie wiem z tyłka wyciągasz niektóre fakty
Dziękuję za kulturalne podejście. Pan np. wyciągnął z pewnego miejsca taki dowód: "Dostałeś dowód na to że Dusza może istnieć i może tak robić lub nie może i jej nie ma" - to oczywiście jest logiczne (???)... Dostałem przy okazji dowód, że Niewidzialne Różowe Jednorożce lub że może ich nie ma - tak, to logiczne, i jakie naukowe!

baran napisał(a):
Tak link który podałem jest dobrym przykładem nauki która jest do konca nie udowodniona a dzięki której obecnie masz pan TV w domu i inne elektrorzeczy.
Potrafię posługiwać się liczbami zespolonymi (osoby spoza branży nazywają je błędnie urojonymi - urojona jest tylko część liczby zespolonej, ta pomnożona przez i) i wiem, że rachunek na tych liczbach wykorzystywany jest w elektrotechnice (mam i takie wykształcenie), ale ten rachunek nijak się ma do ezoterycznego tematu duszy.

baran napisał(a):
{na temat udowodnienia istnienia duszy} Ja osobiście uważam taka rozmowe za jałowa bo to w stylu rozmowa braci braci Montgolfier
Człowiek może latac inni hahaha pokaz dowody ze może hahaha to nie możliwe sru pare lat pozniej balonik
Jest taka możliwość, ze nauka dojdzie do takiego poziomu, przy którym będzie możliwe udowodnienie istnienia duszy oraz wykonanie jej pełnego opisu teoretycznego.
Jednakże to będzie koniec religii. Dusza zostanie "obdarta" z duchowości, stanie się elementem poznania naukowego podobnie, jak np. zjawiska elektryczne (o ile to w ogóle nastąpi, jak na razie temat leży w sferze ezoteryki a porównywanie technik opisu naukowego w XXI i w XVIII wieku to nadużycie a przynajmniej nieporozumienie - wtedy nawet nie istniały założenia dzisiejszej metody naukowej, o poziomie wiedzy nie wspomnę).
Poczekamy? Jak na razie to pozanaukowe dywagacje - nie ma wszak nawet próby sformułowania jakiejkolwiek hipotezy roboczej, a nazywanie pewnych przekształceń w matematyce "dowodem na istnienie duszy" ma tyle samo sensu co stwierdzenie Cardana w temacie metod rozwiązywania równań 3-go i 4-go stopnia, że metoda ta umożliwi zdobywanie wiedzy o przyszłości (Girolamo Cardano obliczył sobie za pomocą tej metody dzień swojej śmierci a kiedy nie nadeszła popełnił samobójstwo).
Przy okazji - rozmawialiśmy o liczbach zespolonych, Girolamo Cardano był jednym z prekursorów tego rachunku.

N sie 07, 2011 15:10

@baran

Z tego co wiem i z tego co się ucyłem na studiach

I tu jest zdaje się pies pogrzebany. Ja na studiach się uczyłem. Aż boję się spytać, na której uczelni tak ucą. :| Strasznie się wyższe wykształcenie zdewaluowało. :(

Podaj jakieś naukowe źródło które mówi że dusza nie istnieje potwierdzające to dowodami. potrafisz?

Argumentum ad ignorantiam

To jest tak oklepane, że aż mi się nie chce odpowiadać. Podaj źródło naukowe, które mówi, że nie istnieją elfy, krasnale, jednorożce itp. itd. Potrafisz? Nie? A zatem istnieją.

N sie 07, 2011 16:50

Rutus napisał(a):
baran napisał(a):
Tak link który podałem jest dobrym przykładem nauki która jest do konca nie udowodniona a dzięki której obecnie masz pan TV w domu i inne elektrorzeczy.
Potrafię posługiwać się liczbami zespolonymi (osoby spoza branży nazywają je błędnie urojonymi - urojona jest tylko część liczby zespolonej, ta pomnożona przez i) i wiem, że rachunek na tych liczbach wykorzystywany jest w elektrotechnice (mam i takie wykształcenie), ale ten rachunek nijak się ma do ezoterycznego tematu duszy.

To pokazuje tylko, że nauka też wykorzystuje coś, co nie istnieje chyba, że potrafisz podać mi wartość liczby „i" najlepiej z jakiegoś naukowego źródła.

greg(R) napisał(a):
@baran

Z tego co wiem i z tego co się ucyłem na studiach

I tu jest zdaje się pies pogrzebany. Ja na studiach się uczyłem. Aż boję się spytać, na której uczelni tak ucą. :| Strasznie się wyższe wykształcenie zdewaluowało. :(

oj czepiasz się literówek a tak nawiasem to PWR.

greg(R) napisał(a):
Podaj jakieś naukowe źródło które mówi że dusza nie istnieje potwierdzające to dowodami. potrafisz?

Argumentum ad ignorantiam

To jest tak oklepane, że aż mi się nie chce odpowiadać. Podaj źródło naukowe, które mówi, że nie istnieją elfy, krasnale, jednorożce itp. itd. Potrafisz? Nie? A zatem istnieją.

Standardowa odpowiedź na oklepane udowodnij naukowo, że istnieje.

Jeżeli nie ma dowodów na to, że coś istnieje lub nie, to z naukowego punktu widzenia jest możliwe, że istnieje, w takim wypadku można prowadzić teoretyczna dyskusje, jakie właściwości może posiadać dany obiekt czy jest to błędne albo nie logiczne. Uważam, że jest jak najbardziej logiczne.

Z jednej strony jest dla mnie śmieszne, że ktoś może teoretyzować na temat np. napędów nadświetlnych lub podprzestrzennych (chyba tak je nazywają w Sci-fi) a nie potrafi tego zrobić z Duszą?

N sie 07, 2011 18:13

Duszą?
To znaczy z czym, konkretnie?

N sie 07, 2011 18:28

Post Re:
Seweryn napisał(a):
Nawet hipotetycznie jeśli możnaby teleportować człowieka to w momencie przemiany informacji o nim w energie ,można by zmaterializować dowolną liczbę tych samych osobników ,gdyż nawet przy teleportacji fizycznej potrzebna jest informacja o teleportowanej osobie.
Czyli możnaby zmaterializować np. 1000 tych samych osób ,która z nich byłaby prawdziwa? ,a może żadna?
Moim zdaniem żadna ,gdyż duszy nie dałoby się teleportować.

Nie da się zrobić 1000 tych samych osób bo teleportacja niszczy oryginał

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sie 07, 2011 18:35

filippiarz napisał(a):
Duszą?

i o tym mowa była wcześniej z jednej strony niby otwarty umysła z drugiej zamknięty :mrgreen:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_(religia)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_(filozofia)

N sie 07, 2011 19:05

baran napisał(a):
To pokazuje tylko, że nauka też wykorzystuje coś, co nie istnieje chyba, że potrafisz podać mi wartość liczby „i" najlepiej z jakiegoś naukowego źródła.
Pan się na pewno dobrze czuje? Może jeszcze mam podać wartość laplasjanu albo całki? To operator a nie wielkość mierzalna. Powstał co prawda przez wymóg oznaczenia pierwiastka z (-1), ale to jest jednak operator.
Proszę mi odpowiedzieć, tylko szczerze - Pan to pisze dla zgrywy, czy rzeczywiście ma Pan takie braki w wykształceniu?

baran napisał(a):
Jeżeli nie ma dowodów na to, że coś istnieje lub nie, to z naukowego punktu widzenia jest możliwe, że istnieje, w takim wypadku można prowadzić teoretyczna dyskusje, jakie właściwości może posiadać dany obiekt czy jest to błędne albo nie logiczne. Uważam, że jest jak najbardziej logiczne.
Oczywiście, że jest to "logiczne".
Proponuję zacząć od teoretycznego rozważenia wzrostu i długości zarostu krasnoludków w wieku reprodukcyjnym (o samym akcie reprodukcji z przyczyn oczywistych nie będziemy rozmawiać). Wszak z naukowego punktu widzenia nie ma dowodów, że krasnoludki nie istnieją, a więc można rozważać teoretycznie problemy związane z wymienionymi cechami u krasnoludków.
Potem proponuję rozważyć kolor macek i wagę Wielkiego Potwora Spaghetti. W tym przypadku również nauka nie dostarcza dowodów na jego nieistnienie, więc dyskusja nie będzie pozbawiona "sensu".
Na koniec proponuję rozważyć geograficzne umiejscowienie wioski smerfów. Nauka również nigdy nie dostarczyła dowodów na jej nieistnienie, więc i w tym przypadku dyskusja będzie "sensowna".

Czy ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości?

Dlaczego drążę ten temat? Gdyż niedawno (maksimum rok temu) jeden zagorzały kreacjonista tak bardzo chciał udowodnić, że nauka kłamie a on ma rację, że dokładnie podał dowód z obliczeń na temat tego, że wszechświat ma 6000 lat a dowodem na to jest temperatura eteru kosmicznego (ok. 3 kelwiny). Niestety nie potrafił podać, skąd ma dane dotyczące przenikalności cieplnej oraz ciepła właściwego tego medium, skoro nikt go nigdy nie zaobserwował. Dziś trafiłem na podobny schemat "rozumowania".

N sie 07, 2011 19:14

Rutus napisał(a):
.
Proszę mi odpowiedzieć, tylko szczerze - Pan to pisze dla zgrywy...

Eh… rozgryzłeś mnie :D

Rutus napisał(a):
Oczywiście, że jest to "logiczne".
Proponuję zacząć od teoretycznego rozważenia wzrostu i długości zarostu krasnoludków w wieku reprodukcyjnym (o samym akcie reprodukcji z przyczyn oczywistych nie będziemy rozmawiać). Wszak z naukowego punktu widzenia nie ma dowodów, że krasnoludki nie istnieją, a więc można rozważać teoretycznie problemy związane z wymienionymi cechami u krasnoludków.
Potem proponuję rozważyć kolor macek i wagę Wielkiego Potwora Spaghetti. W tym przypadku również nauka nie dostarcza dowodów na jego nieistnienie, więc dyskusja nie będzie pozbawiona "sensu".
Na koniec proponuję rozważyć geograficzne umiejscowienie wioski smerfów. Nauka również nigdy nie dostarczyła dowodów na jej nieistnienie, więc i w tym przypadku dyskusja będzie "sensowna".

hehe a dlaczego wg. Ciebie miały by nie istnieć?

Rutus napisał(a):
Dlaczego drążę ten temat? Gdyż niedawno (maksimum rok temu) jeden zagorzały kreacjonista tak bardzo chciał udowodnić, że nauka kłamie a on ma rację, że dokładnie podał dowód z obliczeń na temat tego, że wszechświat ma 6000 lat a dowodem na to jest temperatura eteru kosmicznego (ok. 3 kelwiny). Niestety nie potrafił podać, skąd ma dane dotyczące przenikalności cieplnej oraz ciepła właściwego tego medium, skoro nikt go nigdy nie zaobserwował.]

Fajnie widziałem lepsze rzeczy np. wycieranie stężonego kwasu siarkowego IV ubraniem ^^

Rutus napisał(a):
Dziś trafiłem na podobny schemat "rozumowania".

Ja nie przeczę nauce nie mam zamiaru jej negować a przynajmniej nie mam takowego zamiaru chociaż fajnie czasami pofantazjować i odłożyć na bok zdrowy rozsądek :D

Nauka ma swoje ograniczenia wiedza, technologia i wyobraźnia ludzka.

A tak szczerze to obecnie mam bardziej zajmujący temat z dziedziny która się zajmuje :D
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-14405122

N sie 07, 2011 20:17

baran napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Duszą?

i o tym mowa była wcześniej z jednej strony niby otwarty umysła z drugiej zamknięty :mrgreen:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_(religia)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_(filozofia)

Aha, czyli tak jak myślałem - rozmawiamy o niczym konkretnym...

Pn sie 08, 2011 10:42

baran napisał(a):
W matematyce są liczby urojone http://4eu.pl.tl/Matematyka-kreatywna.htm
Gratulacje. Zostało "udowodnione", że 1 = -1. Stosując takie rozumowanie można również udowodnić, że (...) = -2 = -1 = 0 = 1 = 2 = (...). A jeśli chodzi o sam "dowód", to błąd jest już w trzeciej linijce, gdyż operacja pierwiastkowania w dziedzinie liczb zespolonych wygląda zupełnie inaczej.

baran napisał(a):
Z chęcią odpowiem. Wartość liczby i to i. Jeżeli chodzi o źródło, to polecam jakikolwiek podręcznik do algebry obejmujący zagadnienie liczb zespolonych. 1, 2, pi, e, 0 są w takim samym stopniu realne jak i. Liczby nie występują same w sobie świecie, a mają jedynie interpretacje w rzeczywistości. Jeżeli powiem, że mam prąd I = 200*sin(t - 135) mogę również powiedzieć, że wynosi on I = -100 - 100*i. Prąd pewnie by się zdziwił tak samo, gdyby się dowiedział, że jest opisany funkcją sinusoidalną jak w przypadku opisania liczbami zespolonymi. Jesteśmy przyzwyczajeni do działania w dziedzinie liczb rzeczywistych, bo rachunki tam są proste i często wystarczające. Gdybyśmy od dziecka uczyli się działać na liczbach zespolonych, to by nie było tego problemu.

Przy okazji. Ta nazwa użytkownika to celowy zabieg?

Pn sie 08, 2011 13:30

kum napisał(a):
Przy okazji. Ta nazwa użytkownika to celowy zabieg?

i Tak i nie :)

Rutus do Ciebie to kieruje
Trudno jest udowodnić cokolwiek (o ile w ogóle można) ale mimo wszystko udowadniający istnienie czegoś jest w korzystniejszej sytuacji od udowadniającego nieistnienie. W przeogromnym (i być może nieskończonym) świecie znajdować się może bardzo wiele (a być może nieskończenie wiele) zjawisk, bytów oraz istot. Negacja istnienia jakiegokolwiek bytu zakłada znajomość tego ogromu.

Jeżeli coś negujesz wypadałoby przedstawić swoje dowody na poparcie tego.

A tak na poważnie żaden z nas nie jest w stanie udowodnić tego, że nie istnieje jak i że istnieje,

Biorę pod, uwage że dusza to,że nie koniecznie może być jakiś byt nadnaturalny.

Ja osobiście w tej kwestii skłaniam się bardziej w stronę przemyśleń Arystotelesa w tej kwestii, że duszą jest Esencją danego bytu.

Pn sie 08, 2011 17:57

baran napisał(a):
Ja osobiście w tej kwestii skłaniam się bardziej w stronę przemyśleń Arystotelesa w tej kwestii, że duszą jest Esencją danego bytu.

A co arystotelesowe przemyślenia mówią o mózgu człowieka z przeciętym spoidłem wielkim (corpus callosum - łączenie półkul), którego przecięcia wynikiem jest wydzielenie się dwóch świadomości w obu rozdzielonych półkulach, z których jedna nie wierzy w Boga, a druga wierzy? (przypadki neurologiczne - autentyczne)
Czy to oznacza, że pół duszy tego człowieka pójdzie do nieba, a druga połowa do piekła?
Które pół duszy i na jakiej zasadzie wybrane (jak części duszy zależą od półkul mózgu i na jakiej zasadzie i na jakie części dzieli się dusza)?

Wt sie 09, 2011 2:02

Rutus napisał(a):
Nasz mózg nie jest w stanie pojąć przestrzeni posiadającej wskazane wyżej warunki .

tu się zgadzam ,dlatego pana wysiłki mające na celu próbę pojęcia i wyjaśnienia wyżej wymienionych warunków są bezpodstawne.

Rutus napisał(a):
Wiem, to trudne. Dodam tylko, że zjawisko grawitacyjnej dylatacji czasu jest obserwowalne w naturze a system GPS wręcz musi go uwzględniać i wykonywać korekty obliczeń na dylatacje czasu, gdyż bez nich jego rozdzielczość z 3 metrów spadłaby do 2 km i przestałby być użyteczny.

to zupełna bzdura .

So sie 13, 2011 23:07

Uważa Pan, że system pozycjonowania globalnego, gdzie elementy składowe systemu umieszczone są daleko od centrum grawitacyjnego planety (orbita okołoziemska) prowadzą obliczenia bez uwzględnienia poprawek na grawitacyjną dylatację czasu? Czy po prostu nie wie Pan nic na temat efektu grawitacyjnej dylatacji czasu?
Bo wypowiedź wygląda (tylko powierzchownie) na wypowiedź znawcy, który ogłasza oczywistość.

N sie 14, 2011 8:00

Niestety Rutusie wydaje mi się, że popełniłeś błąd. Nigdy nie słyszałem o wpływie dylatacji czasu na rozdzielczość obrazu w satelitach. Dylatacja czasu, która wynika z odległości Ziemia - satelita oraz z bycia w innym potencjale grawitacyjnym, ma wpływ jedynie na precyzję systemu. Gdyby tego nie uwzględniać błędy w pozycjonowaniu wynosiłyby około 500 metrów na godzinę i by się nakładały na siebie. Nie wiem tylko, czy Sewerynowi chodziło o to, że dylatacja czasu nie ma wpływu na system GPS czy właśnie o to, co napisałem.

Tutaj przykładowe źródło - LINK.

N sie 14, 2011 11:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona