Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 2:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona
 Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum? 
Autor Wiadomość

Atryu napisał(a):
a wyobraz sobie nieistenie liczb, lim n-1 do nieskonczonosci, czy nieistniejaca liczba ma w tym osrodku nieistniejaca mniejsza liczbe ? :D

Z tego, jak to napisałeś, nie jestem w stanie dojść, czego ode mnie oczekujesz i o co pytasz.

Ale powiedz, czy:
- niemożliwy jest nieskończony łańcuch
- niemożliwe jest "upakowanie" nieskończonego łańcucha na skończonej długości
- nieskończony łańcuch ma pierwszy element

Jak dla mnie są to 3 "NIE". I w takim wypadku:
- możliwy jest nieskończony łańcuch przyczyn i skutków
- mieszczący się w skończonym przedziale czasowym
- bez pierwszej przyczyny.

To nie jest oczywiście dowód, że właśnie tak było ze wszechświatem, ale fałszem jest, że jest to sytuacja wykluczona przez logikę.

Wszem jeśli założymy ze w owym abstrakcyjnie hipotetycznym ośrodku istnieje coś takiego jak liczba/łańcuch liczb.
Przyczyny/skutki są związane z pojęciem linii czasu (która powstała wraz z WW), jeśli zaś nie istnieje owa linia, prowadzi to do sprzeczności przyczynowości.
Wraz z WW zaistniała linia czasu jej pochodne wynikające (przyczynowość i skutek)

Śr wrz 10, 2008 23:25

Śr wrz 10, 2008 23:26

Wszem jeśli założymy ze w owym abstrakcyjnie hipotetycznym ośrodku istnieje coś takiego jak liczba/łańcuch liczb.
Przyczyny/skutki są związane z pojęciem linii czasu (która powstała wraz z WW), jeśli zaś nie istnieje owa linia, prowadzi to do sprzeczności przyczynowości.
Wraz z WW zaistniała linia czasu jej pochodne wynikające (przyczynowość i skutek)

Nadal nie rozumiem o co ci chodzi. Toż to ja mówię o nieskończonym łańcuchu przyczyn i skutków zawartym w skończonym przedziale czasu (od WW, ściśle mówiąc). To wciąż nie zapewnia istnienia pierwszej przyczyny (tak jak nie ma najmniejszej liczby dodatniej).

Kwestią jest, czy istnieje coś takiego jak "chwila 0", czy jedynie można mówić o chwili "10^-8 s", "10^-30 s", "10^-50 s" itd. nigdy nie osiągając początku; czy półprosta obrazująca czas jest domknięta (zawiera swój początek), czy otwarta (początku nie zawiera); czy mówimy o liczbach nieujemnych, czy o dodatnich.

Cz wrz 11, 2008 9:51

Nikt nie dostał Nobla za odkrycie bezprzyczynowości, bo nikt tego nie udowodnił. :)

Werner Karl Heisenberg w 1932 roku dostał Nobla z fizyki m.in. za zasadę nieoznaczoności, której konsekwencją są m.in. cząstki wirtualne - a te jak wiadomo powstają bezprzyczynowo:
wikipedia napisał(a):
cząstka o zerowej energii (czyli cząstka nieistniejąca) może w krótkiej chwili zaistnieć i posiadać energię

Cz wrz 11, 2008 14:23

Seweryn napisał(a):
Nikt nie dostał Nobla za odkrycie bezprzyczynowości, bo nikt tego nie udowodnił. :)

Werner Karl Heisenberg w 1932 roku dostał Nobla z fizyki m.in. za zasadę nieoznaczoności, której konsekwencją są m.in. cząstki wirtualne - a te jak wiadomo powstają bezprzyczynowo:
wikipedia napisał(a):
cząstka o zerowej energii (czyli cząstka nieistniejąca) może w krótkiej chwili zaistnieć i posiadać energię

Nie twierdzę, że coś się nie może w krótkiej chwili zaistnieć . Jednak nie ma dowodów na to ,że dzieje się to bezprzyczynowo , a o tym piszę . Może się to pojawiać za przyczyną której nauka jeszcze nie zna , lub jej nie odkryła , gdyż fizyka nie odkryła jeszcze wszystkiego co jest do odkrycia , nawet fizyka kwantowa .

Cz wrz 11, 2008 18:04

Nie twierdzę, że coś się nie może w krótkiej chwili zaistnieć . Jednak nie ma dowodów na to ,że dzieje się to bezprzyczynowo

Seweryn, czytałeś czym jest zasada nieoznaczoności? Bo gdybyś czytał to byś wiedział że odbywa się to bezprzyczynowo, zgodnie z pewną statystyką. Nie ma tu przyczyn w naszym rozumieniu, jest tylko prawdopodobieństwo wystąpienia. I m.in właśnie za odkrycie tego Heisenberg dostał Nobla.

Cz wrz 11, 2008 18:35

Seweryn, czytałeś czym jest zasada nieoznaczoności? Bo gdybyś czytał to byś wiedział że odbywa się to bezprzyczynowo, zgodnie z pewną statystyką. Nie ma tu przyczyn w naszym rozumieniu, jest tylko prawdopodobieństwo wystąpienia. I m.in właśnie za odkrycie tego Heisenberg dostał Nobla.

Nic nie odbywa się bezprzyczynowo ,gdyż nie ma na to dowodów. Są pewne teorie , hipotezy , uproszczenia wzorów i obliczeń , jednak nie ma to nic wspólnego z bezprzyczynowością w sensie powstania czegoś bez przyczyny.

Cz wrz 11, 2008 20:47

Nic nie odbywa się bezprzyczynowo ,gdyż nie ma na to dowodów.

I to jest rozmowa z tobą - ja ci daję argumenty i linki, a ty recytujesz to ci się wydaje słuszne, nie popierając ich niczym, poza tym co uznajesz za zdrowy rozsądek.
Twierdzenie że nie ma dowodów na bezprzyczynowość jest twierdzeniem, że nie ma dowodów na zasadę nieoznaczoności.

Seweryn napisał(a):
Są pewne teorie , hipotezy , uproszczenia wzorów i obliczeń , jednak nie ma to nic wspólnego z bezprzyczynowością w sensie powstania czegoś bez przyczyny.

Mylisz się. Tu sprawdza się to mi snafu wykasował w innym temacie. Przestań recytować te swoje dogmaty i sięgnij w końcu po jakąś książkę do fizyki.

Cz wrz 11, 2008 21:19

Nic nie odbywa się bezprzyczynowo ,gdyż nie ma na to dowodów. .

Sewerynie , czy ty czytasz to co piszesz ? Załozmy ze jest osrodek w ktorym nie mozemy udowodnic istnia przyczynowosci , badz bezprzyczonowsci , czyli logicznie zakladamy ze jest prawdobienstwo istnienia przyczynowosci jak i bezprzycznowosci. Wiec to co napisales jest sprzeczne.

Cz wrz 11, 2008 21:27

I to jest rozmowa z tobą - ja ci daję argumenty i linki, a ty recytujesz to ci się wydaje słuszne, nie popierając ich niczym, poza tym co uznajesz za zdrowy rozsądek.
Twierdzenie że nie ma dowodów na bezprzyczynowość jest twierdzeniem, że nie ma dowodów na zasadę nieoznaczoności.

Mylisz się. Tu sprawdza się to mi snafu wykasował w innym temacie. Przestań recytować te swoje dogmaty i sięgnij w końcu po jakąś książkę do fizyki.

W Twoich linkach nie ma dowodów na bezprzyczynowość, jeśli przeoczyłem , zacytuj.
Możesz sobie łatwo udowodnić, że nic nie odbywa się bezprzyczynowo .
Wpisz w google hasło bezprzyczynowość znajdziesz tam swoje i innych ateistów wykłady na jej temat . No i jeszcze moje tłumaczenie, że nie ma na to dowodów :)

http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1 ... Szukaj&lr=

Cz wrz 11, 2008 21:35

W Twoich linkach nie ma dowodów na bezprzyczynowość, jeśli przeoczyłem , zacytuj.

wikipedia napisał(a):
Wirtualne cząstki to cząstki fizyczne, które manifestują swoją obecność poprzez oddziaływanie z innymi cząstkami, jednak ich istnienie łamie zasadę zachowania energii w klasycznym sensie (ale nie kwantowym).

Seweryn napisał(a):
Wpisz w google hasło bezprzyczynowość znajdziesz tam swoje i innych ateistów wykłady na jej temat . No i jeszcze moje tłumaczenie, że nie ma na to dowodów

Wpisałem w google niechaotyczność - i wypadły mi tylko 4 wyniki. Czy to znaczy że niechaotyczność nie istnieje i wszystko jest chaotyczne?
Tania sztuczka, Seweryn.

Cz wrz 11, 2008 21:44

Seweryn napisał(a):

wikipedia napisał(a):
Wirtualne cząstki to cząstki fizyczne, które manifestują swoją obecność poprzez oddziaływanie z innymi cząstkami, jednak ich istnienie łamie zasadę zachowania energii w klasycznym sensie (ale nie kwantowym).

Seweryn napisał(a):
Wpisz w google hasło bezprzyczynowość znajdziesz tam swoje i innych ateistów wykłady na jej temat . No i jeszcze moje tłumaczenie, że nie ma na to dowodów

Wpisałem w google niechaotyczność - i wypadły mi tylko 4 wyniki. Czy to znaczy że niechaotyczność nie istnieje i wszystko jest chaotyczne?
Tania sztuczka, Seweryn.

No i co z tego, że wikipedia napisał że :
Cytuj:
ich istnienie łamie zasadę zachowania energii w klasycznym sensie

Skoro wikipedia miał podać dowód, że dzieje się to bezprzyczynowo. :)

Niechaotyczność nie istnieje to błędne sformuowanie .

Cz wrz 11, 2008 21:54

No i co z tego, że wikipedia napisał że :
Cytuj:
ich istnienie łamie zasadę zachowania energii w klasycznym sensie

Skoro wikipedia miał podać dowód, że dzieje się to bezprzyczynowo.

A wiesz jakie są konsekwencje nieprzestrzegania klasycznej zasady zachowania energii? Jakbyś wiedział to byś nie pytał.

Cz wrz 11, 2008 22:00

A wiesz jakie są konsekwencje nieprzestrzegania klasycznej zasady zachowania energii? Jakbyś wiedział to byś nie pytał.

Konsekwencją nieprzestrzegania czegokolwiek nie może być bezprzyczynowość , no chyba, że za wyjątkiem nie przestrzegania zasad logiki.
Cytuj:

Zasada zachowania energii w mechanice klasycznej i kwantowej jest konsekwencją symetrii translacji (przesunięć) w czasie

Pt wrz 12, 2008 7:54

Konsekwencją nieprzestrzegania czegokolwiek nie może być bezprzyczynowość

Mylisz się.

Pt wrz 12, 2008 10:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona