Argumenty na ISTNIENIE BOGA
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Altamis89 napisał(a): Uwierz mi, że mam większy rozum od Twojego... bez obrazy...  waży pewnie z 15 kg...
co to jest? "ja mam dłuższego!!"???
ludzie...
|
N paź 12, 2008 13:02 |
|
|
|
 |
Altamis89
|
_________________ My life for the Christ!
|
N paź 12, 2008 14:54 |
|
 |
Seweryn
|
Atei_ napisał(a): Seweryn napisał(a): Jak byś tego nie zwał, bez Boga jesteśmy tylko mięsem, pieknym czy brzydkim to już bez znaczenia. To jedynie Twoja subiektywna opinia nie poparta żadnymi dowodami. Czyli obecnie zupełnie nie uzasadniona.
Są dowody , nauka potwierdza ,że człowiek jest zbudowany z mięśni ,a to nic innego jak mięso.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N paź 12, 2008 16:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem mięsem, lecz mięsem myślącym 
|
N paź 12, 2008 16:34 |
|
 |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Jestem mięsem, lecz mięsem myślącym 
Są również skaczące, pływające lub pełzające .
Natomiast wierząc w Boga człowiek jest czymś więcej niż mięsem .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N paź 12, 2008 16:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jest mięsem wierzącym w Boga...
to rzeczywiście o wiele więcej 
|
N paź 12, 2008 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A będąc solipsykiem, sam będę bogiem
Jednak samo to nie popycha mnie w kierunku tego poglądu 
|
N paź 12, 2008 16:44 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Są również skaczące, pływające lub pełzające . Natomiast wierząc w Boga człowiek jest czymś więcej niż mięsem .
I tu się różnimy. Ty potrzebujesz boga by być czymś więcej, ja już bez niego wiem, że to mięso to wspaniałe dzieło ewolucji.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N paź 12, 2008 16:51 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): I tu się różnimy. Ty potrzebujesz boga by być czymś więcej, ja już bez niego wiem, że to mięso to wspaniałe dzieło ewolucji.
Nie chodzi o to, że potrzebujesz Boga lub nie by być czymś wiecej . Takie jest założenie wiary . Człowiek jest również duszą , natomiast bez niej jest tylko mięsem.
|
N paź 12, 2008 16:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Katolik za definicję człowieka obiera myśl ciało+dusza, także widze, ze nawzajem się nie rozumiecie
|
N paź 12, 2008 16:59 |
|
 |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Katolik za definicję człowieka obiera myśl ciało+dusza, także widze, ze nawzajem się nie rozumiecie
Nie jest to definicja, tylko takie są założenia wiary.
|
N paź 12, 2008 17:01 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nie chodzi o to, że potrzebujesz Boga lub nie by być czymś wiecej . Takie jest założenie wiary . Człowiek jest również duszą , natomiast bez niej jest tylko mięsem.
Dobrze, a mi chodzi o to, że mówisz o ciele z pogardą... że tylko wierząc w boga jest czymś więcej niż "mięsem".
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N paź 12, 2008 17:12 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie chodzi o to, że potrzebujesz Boga lub nie by być czymś wiecej . Takie jest założenie wiary . Człowiek jest również duszą , natomiast bez niej jest tylko mięsem. Dobrze, a mi chodzi o to, że mówisz o ciele z pogardą... że tylko wierząc w boga jest czymś więcej niż "mięsem".
Niekoniecznie z pogardą wszak ciało to świątynia duszy. Bez duszy ciało jest tylko mięsem.
|
N paź 12, 2008 17:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a gdzie dokładnie w tym ciele jest ta dusza?
|
N paź 12, 2008 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a gdzie dokładnie w tym ciele jest ta dusza?
wtrące się tylko, że ten cytat o świątyni duszy pochodzi od starożytnych greków (nie pamiętam już kto powiedział dokładnie, a nie chce mi się szukać), a dusza w grece to psyche 
|
N paź 12, 2008 17:23 |
|
|
|