Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 63  Następna strona
 Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia. 
Autor Wiadomość

Post Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
Acro, a co tak NA PEWNO WIEMY o powstaniu człowieka?

Wt lut 15, 2011 19:04

Mamy pięknie i dokładnie przebadaną całą linię z odnogami. Mamy przeróżne badania genetyczne (które ostatnio nam namieszały, bo wygląda, że mieszaliśmy się z neardeńczykami), począwszy od znalezienia tzw Ewy mitochondrialnej. Więcej można osiągnąć tylko podróżując w czasie. :)

Szczegóły : http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution

Wt lut 15, 2011 20:11

Acro, nie zasłaniaj się Wikipedią. Ponawiam pytanie: co wiemy NA PEWNO? Jak jesteś tak zorientowany w temacie to nie będzie dla Ciebie problemem podanie chociaż jednego niepodważalnego faktu wyjaśniającego pochodzenie człowieka.
Z góry dziękuję!

Wt lut 15, 2011 20:58

marta987 napisał(a):
co wiemy NA PEWNO?
Na pewno, niczego nie wiemy NA PEWNO.
Na pewno pewną prawdę zna tylko Bóg i ci, którym Bóg zechce ją objawić.
Reszta to tylko spekulacje.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lut 15, 2011 21:02

marta987 napisał(a):
Acro, nie zasłaniaj się Wikipedią. Ponawiam pytanie: co wiemy NA PEWNO? Jak jesteś tak zorientowany w temacie to nie będzie dla Ciebie problemem podanie chociaż jednego niepodważalnego faktu wyjaśniającego pochodzenie człowieka.
Z góry dziękuję!

Co rozumiesz przez "na pewno"?
Na pewno to ja nie wiem, czy nie jesteś seryjną morderczynią próbującą namierzyć mnie - kolejną ofiarę, więc zmywam się.

Wt lut 15, 2011 21:32

Acro, nie mogę uwierzyć, że nie rozumiesz co znaczy "na pewno". Skoro jednak nie rozumiesz, to może odpowiedz mi inaczej. Wymień chociaż jeden fakt, który Ciebie przekonuje, że człowiek powstał w wyniku ewolucji (podkreślam - konkretny fakt, a nie przypuszczenie).
A jak nie umiesz odpowiedzieć, to nie wymyślaj żałosnych wykrętów.

Śr lut 16, 2011 12:47

Ja może odwrócę nieco pytanie: marta987 - czy istnieją na naszym świecie jakiekolwiek teorie naukowe, które uważasz za "niepodważalne"? Innymi słowy uważasz je ze twory, które opisują bardzo dokładnie jakiś kawałek otaczającej nas rzeczywistości i się z nimi zgadasz?

Śr lut 16, 2011 13:57

Tak, oczywiście! I NA PEWNO nie należy do nich teoria ewolucji.

Śr lut 16, 2011 15:04

marta987 napisał(a):
Która w takim razie z tych teorii jest taka pewna, że możesz o niej powiedzieć:
-konkretny fakt, a nie przypuszczenie,
-Tak, oczywiście!,
-NA PEWNO
??

Jakiej rangi/jakiego typu są te niezaprzeczalne dowody,
żeby można je było odnieść do dowodów przemawiających za prawdziwością TE?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lut 16, 2011 15:08

marta987 napisał(a):

A jakie są te teorie? I na podstawie jakich kryteriów marta987 twierdzi że nie należy do nich TE?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lut 16, 2011 15:49

Odwróćmy sytuację - Marto, jakie masz dowody przeciw?

Gdybyśmy mogli się przekonać nawzajem, to wszyscy by już byli w jedną albo drugą stronę przekonani..

Choć uważam, że skamieliny ludzkich przodków i badania DNA wykazujące nasze pokrewieństwo z innymi gatunkami prowadzą do całkiem logicznych wniosków.

Śr lut 16, 2011 16:07

Pani Marta zdaje się posiadać wiedzę tajemną uprawniającą ją do twardych i jednoznacznych stwierdzeń. Jednakże nie dostarcza nawet skrawka argumentu potwierdzającego owe silne stwierdzenia.
Bardzo poproszę o jakieś argumenty, do których można by się odnieść, bo na razie było tylko "oczywiste", "nie należy" oraz "żałosne wykręty".

Śr lut 16, 2011 18:25

awaryjan napisał(a):
marta987 - czy istnieją na naszym świecie jakiekolwiek teorie naukowe, które uważasz za "niepodważalne"? Innymi słowy uważasz je ze twory, które opisują bardzo dokładnie jakiś kawałek otaczającej nas rzeczywistości i się z nimi zgadasz?

marta987 napisał(a):

I to mnie niezmiennie fascynuje... Jedna z najlepiej udokumentowanych teorii budzi tak wiele kontrowersji. Na dzień dzisiejszy mamy bez mała miliony obserwacji potwierdzających jej słuszność i... wielu osobom brakuje woli, aby nieco o tym poczytać.

Poza tym jeśli uważasz, że coś jest "niepodważalne", to znaczy, że masz nieco błędne wyobrażenie. Każda z teorii przechodzi "ewolucję", każda jest tak czy inaczej zmieniania, gdyż pogłębia się nasza wiedza i się rozwijamy. To się nazywa postęp. I na tym polega nauka.

I jeszcze, żebyś miała wyobrażenie jak to zazwyczaj wygląda.
1) teoria grawitacji (czy jakakolwiek inna, w którą "wierzysz")->twierdzę, że to bzdura, a jabłka spadają, bo przyciągają je niewidzialne krasnoludki->100000 naukowców pochyla się nad tym i miażdży mnie stwierdzeniami, że jakieś pola, jakieś oddziaływania itp.->albo przyznaję im rację i wychodzę na reformowalnego, albo brnę dalej i wierzę w krasnoludki = gdulizm/beheizm.

2) teoria ewolucji->twierdzę, że to bzdura, a cały proces kreowania się bogactwa życia to wynik inteligentnego projektu/dzieło kosmitów/nieśmieszny żart powyższych krasnoludków->100000 naukowców pochyla się nad tym i miażdży mnie stwierdzeniami, że jakieś homologie, że jakieś geny, że jakieś pozostałości, bo tak się składa, że od lat obserwują zjawiska tu zachodzące i jakoś pasują im one do tej pięknej układanki. Dalszy ciąg jak wyżej. Tak się jednak składa, że TE "podważana" jest znacznie częściej, choć powodów (racjonalnych) ku temu jest znacznie mniej. Reasumując: albo argumentuj (ale nie jak Gdula...), albo przenieś się do działu Wiara, bez dopisku Nauka.

Dobrej nocy.

Śr lut 16, 2011 22:39

Skoro teoria ewolucji jest jedną z najlepiej udokumentowanych teorii, to dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na proste pytanie, jaki jest chociaż jeden naukowy dowód na jej prawdziwość (wśród „bez mała milionów obserwacji potwierdzających jej słuszność”). Ja niestety nie znam żadnego takiego dowodu. Jeżeli zatem nie mam dowodu, to w takim razie musiałabym w teorię ewolucji UWIERZYĆ. W teorię grawitacji nie muszę wierzyć, ponieważ WIEM, że grawitacja istnieje i doświadczam jej na co dzień (a w krasnoludki NIE WIERZĘ podobnie jak w ewolucję, bo nie ma naukowych dowodów na ich istnienie).

P.S. I nie należę do osób, którym brakuje woli, aby „nieco poczytać” o teorii ewolucji. Właśnie dlatego w nią NIE WIERZĘ, ponieważ „nieco poczytałam”.

Cz lut 17, 2011 14:02

marta987 napisał(a):
Skoro teoria ewolucji jest jedną z najlepiej udokumentowanych teorii, to dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na proste pytanie, jaki jest chociaż jeden naukowy dowód na jej prawdziwość (wśród „bez mała milionów obserwacji potwierdzających jej słuszność”).

W zasadzie tak postawione pytanie powinno się potraktować jako żart/brak wiedzy interlokutora/zaślepienie i po prostu je zignorować... Ale co mi tam: te właśnie miliony obserwacji to właśnie te naukowe dowody. Poczytaj sobie choćby o eksperymencie Lenskiego, zobacz z jaką starannością został przeprowadzony, z jakim poszanowaniem dla prawideł sztuki. Jeżeli dokumentacja i wnioski płynące z tego eksperymentu dla Ciebie nie są dowodami, to w takim razie nie mówisz o dowodach, tylko jakimś innymi, nieokreślonym tworze. I takich właśnie obserwacji/eksperymentów jest masa.

marta987 napisał(a):
Ja niestety nie znam żadnego takiego dowodu.

Wiem, nie jesteś pierwsza, ale naprawdę wystarczy nieco się tym zainteresować.

marta987 napisał(a):
Jeżeli zatem nie mam dowodu, to w takim razie musiałabym w teorię ewolucji UWIERZYĆ.

Mylisz naukę z religią -> nie ten dział.
marta987 napisał(a):
W teorię grawitacji nie muszę wierzyć, ponieważ WIEM, że grawitacja istnieje i doświadczam jej na co dzień (a w krasnoludki NIE WIERZĘ podobnie jak w ewolucję, bo nie ma naukowych dowodów na ich istnienie).

A skąd wiesz, że to nie niewidzialne krasnoludki Cię ciągną u ziemi, tylko jakaś grawitacja? Rutus przytoczył wątek, gdzie teorię grawitacji "bez problemu" podważono. Teoria ewolucji to na dzień dzisiejszy fakt, czy tego chcesz czy nie. Jeśli uważasz, że nie, to zaproponuj coś, co lepiej opisuje i tłumaczy te same aspekty.

marta987 napisał(a):
P.S. I nie należę do osób, którym brakuje woli, aby „nieco poczytać” o teorii ewolucji. Właśnie dlatego w nią NIE WIERZĘ, ponieważ „nieco poczytałam”.

Wybacz, ale powyższa Twoja wypowiedź sugeruje coś wprost przeciwnego...

Cz lut 17, 2011 14:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 63  Następna strona