Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 18:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dobra wiadomosc dla wierzacych... 
Autor Wiadomość

Post Re: Dobra wiadomosc dla wierzacych...
Australijczyk napisał(a):
Rozumiem, ze Ty Johnny99, skladasz Jahwe calopalne ofiary przeblagalne z jednorocznych baranow i dwoch synogarlic?

Gdybyś rzeczywiście przeczytał Biblię, to wiedziałbyś, dlaczego prawie nikt ich już nie składa (poza bodajże niedobitkami Samarytan).

Cytuj:
Prawdziwy Bog nie wymagalby od ludzi skladania ofiar ze zwierzat, ktore ludzie mogliby sami zjesc.

Bo prawdziwy Bóg jest dobry, prawda? Masz świętą rację. Idź w tym kierunku dalej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N cze 26, 2011 14:11

Johnny99 napisał(a):
Australijczyk napisał(a):
Rozumiem, ze Ty Johnny99, skladasz Jahwe calopalne ofiary przeblagalne z jednorocznych baranow i dwoch synogarlic?

Gdybyś rzeczywiście przeczytał Biblię, to wiedziałbyś, dlaczego prawie nikt ich już nie składa (poza bodajże niedobitkami Samarytan).

Bogowie też są omylni, poszli po rozum do głowy i zmienili zasady.

N cze 26, 2011 14:39

@Johnny99

Ciekawe, skąd ta pewność, że wierzący jej sobie "prawie zawsze odmawiają"?

Drogi Johnny, rzadko, bo rzadko, ale czasem wdaję się ze znajomymi w jakieś pogawędki o religii. Żaden z moich znajomych przyznających się do katolicyzmu nie przeczytał nawet NT. Nie mówiąc już o ST. Oni wiedzą, że jest „jakoś”. Nie znają szczegółów. Generalnie wiedza większości sprowadza się do tego, że był kiedyś Jezus, miał uczniów, ale źli ludzie go zabili, a on zmartwychwstał. Potem Ci uczniowie spisali to co się zdarzyło, wiara zaczęła się szerzyć i tak powstał kościół w obecnym kształcie.

Jeśli rozmowa zaczyna wchodzić na takie tory a następnie się rozwija to proszę by rozmówca wymienił księgi nowotestamentowe by ustalić czy wie w co wierzy. Oczywiście nie wymagam aby wymienił wszystkie listy. Wystarczy aby podał, że listy będące w kanonie NT napisał ten i tamten. I wiesz co? Mało kto potrafi imiona wszystkich ewangelistów wymienić.

Ja wiem, że są katolicy, którzy wiedzą to wszystko a nawet i więcej. Jednak w większości niewiedza podających się za katolików jest porażająca.

N cze 26, 2011 14:49

forestgun napisał(a):
Bogowie też są omylni, poszli po rozum do głowy i zmienili zasady.

Czy każda zmiana zasad musi wynikać z błędu?

greg(R) napisał(a):
Drogi Johnny, rzadko, bo rzadko, ale czasem wdaję się ze znajomymi w jakieś pogawędki o religii. Żaden z moich znajomych przyznających się do katolicyzmu nie przeczytał nawet NT. Nie mówiąc już o ST.

Drogi Gregu, z myleniem przez ateistów wiary z religią spotykam się często, ale z myleniem przez nich wiary z katolicyzmem - chyba równie często.

Cytuj:
Ja wiem, że są katolicy, którzy wiedzą to wszystko a nawet i więcej. Jednak w większości niewiedza podających się za katolików jest porażająca.

Większość katolików nie dyskutuje na tematy religijne na forach. Jeśli już ktoś się za to bierze, to raczej właśnie ci, którzy wiedzą to i wiele więcej. Zatem stosowanie na takich forach argumentu: "nie czytacie, więc nie wiecie, jakie to straszne" mija się zupełnie z celem. To tylko taka rada na przyszłość.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N cze 26, 2011 15:15

greg(R) napisał(a):
@formek1

Niestety nie znasz Jahwe.

Rozumiem, że Ty znasz? Chodzisz z nim na piwo?

Żarty żartami. Wiesz o Jahwe tylko tyle ile ci powiedzieli inni ludzie. Im też powiedzieli inni ludzie. Na samym początku są ludzie, którzy tę religię wymyślili. Żadnego z licznych bogów ani nikt nigdy nie widział, ani nikt nigdy nie słyszał. Ot takie starożytne bajędy.

Ze starożytnych Bogów może i masz rację. choć nie wiem o kim mówisz .
Jeśli chodzi o Jahwe wręcz przeciwnie. Wielu go widziało i rozmawiało z nim.
Co do piwa .Bóg jahwe nie chodzi na piwo ponieważ jest duchem ,. czyli niematerialny.
A jeśli chodzi o to czy go znam .tak znam Go.
Nie osobiście ale wiele o nim czytałem.

N cze 26, 2011 15:37
Johnny99 napisał(a):
To samo tutaj - zmusza ktoś kogoś do uznania, że Bóg jest istotą doskonałą? Nie potrafisz tego przyjąć, to nie przyjmuj. Może kiedyś zrozumiesz. Tylko czy ateiści w ogóle są zdolni do myślenia o tych sprawach w oderwaniu od konieczności "walki z religią i wiarą", która prowadzi ich nie do myślenia, tylko wyłącznie szukania kontrargumentów? Ateista widząc jakieś zdanie dotyczące Boga czy wiary nie nastawia się na to, by to samodzielnie przemyśleć - nastawia się jedynie na to, czy np. przypadkiem nauka katolicka albo Biblia nie mówi czegoś innego, więc od tej strony będzie ją można zaatakować. No ale czego innego oczekiwać od czystego negacjonizmu? Myślenia? Samodzielnego? Wolne żarty.

Najpierw wierzący powtarzają, że Bóg jest super, hiper, naj i w ogóle, kiedy jednak taki obraz nie bardzo pasuje do wyjaśnienia pewnych spraw to nagle okazuje się, że Bóg wcale nie musi być znowu taki wszechwiedzący (albo co najwyżej wyłącza sobie tą funkcję w różnych sytuacjach :D ). Jednak dzięki Johnnemu wiem już, że wąptliwości jak takie stwierdzenia pogodzić z powszechną opinią wierzących o doskonałości Boga to nic innego jak tylko „walka z wiarą i religią” , czysty negacjonizm i braku samodzielnego myślenia. Dziękuję za wyjaśnienia tych skomplikowanych kwestii :) .

N cze 26, 2011 15:45

@Johnny99

Drogi Gregu, z myleniem przez ateistów wiary z religią spotykam się często, ale z myleniem przez nich wiary z katolicyzmem - chyba równie często.

Jeśli ktoś sam o sobie twierdzi, jest katolikiem, że wierzy w Boga chrześcijańskiego to mogę chyba założyć, że ta wiara powinna mieć pewne zakotwiczenie w wiedzy na temat wyznawanej religii?

Większość katolików nie dyskutuje na tematy religijne na forach. Jeśli już ktoś się za to bierze, to raczej właśnie ci, którzy wiedzą to i wiele więcej.

To prawda, że średni poziom wiedzy tutejszych katolików jest większy niż średni poziom wiedzy przyznających się do katolicyzmu w ogóle. Ale chyba nie ma w tym nic dziwnego? Również tutejsi ateiści z reguły wiedzą o religii katolickiej o wiele więcej niż przeciętny ateista „z ulicy”. Po jednej i po drugiej stronie barykady mamy na tym forum osoby zaangażowane, czyli takie, które są zainteresowane przedmiotem dyskusji. To o czym piszesz jest zatem zjawiskiem normalnym.

N cze 26, 2011 15:56

formek1 napisał(a):
viewtopic.php?f=27&t=27234 - Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca?
viewtopic.php?f=27&t=23639 - Widział ktoś Boga ?
formek1 napisał(a):
Co do piwa .Bóg jahwe nie chodzi na piwo ponieważ jest duchem ,. czyli niematerialny.
viewtopic.php?f=1&t=28032 - wygląd Boga Ojca, jego sług, jego wszechmoc w Rdz 18
viewtopic.php?f=27&t=28131 - Czy Bóg się starzeje i jak go sobie wyobrażacie?
formek1 napisał(a):
Ja też o Nim czytałem - widzę, że mamy wspólnych znajomych.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 26, 2011 16:08

@formek1

Widział albo i nie widział. Biblia przeczy sama sobie. BTW: jesteś świadkiem Jehowy?

Idąc tym tokiem rozumowania: przeczytałem mitologię grecką, znam zatem Zeusa, wprawdzie nie osobiście, ale wiele o nim czytałem.

Religia jest naprawdę fascynującym zjawiskiem.

N cze 26, 2011 16:21

Jeśli znasz Zeusa to wiesz zapewne, że nie jest obiektem czci , nie jest uważany również za Stwórcę świata. Poza tym w dzisiejszym świecie jest on mało popularny i mało wiarygodny, podobnie jak pana poglądy ideologiczne . Dlatego porównanie jak kulą w płot.

N cze 26, 2011 18:38

Seweryn napisał(a):
Jeśli znasz Zeusa to wiesz zapewne, że nie jest obiektem czci
Jak to nie jest?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Najwyższa_Rada_Hellenów
http://pantheion.pl/?art=Do_Zeusa_i_Hery
Seweryn napisał(a):
nie jest uważany również za Stwórcę świata
Nie przeczy to jednak Jego boskości.
Seweryn napisał(a):
Poza tym w dzisiejszym świecie jest on mało popularny
Popularność kultu danego bóstwa nie przesądza o jego prawdziwości.
Fałszywych proroków i fałszywych bóstw nie brakuje.
Seweryn napisał(a):
i mało wiarygodny
A to dlaczego?
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106189,piorun-jak-palec-zeusa-dotknal-akropolu
Szkoda, że zatwardziałych w swej niewierze pyszałków
nie przekonają nawet najbardziej oczywiste dowody Jego obecności.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N cze 26, 2011 19:05

Im bardziej coś jest wiarygodne tym więcej osób daje temu wiarę , jak sama nazwa wskazuje, godne jest wiary. Zeus jest mało wiarygodny podobnie jak Pana poglądy ideologiczne.

N cze 26, 2011 19:28

Seweryn napisał(a):
Im bardziej coś jest wiarygodne tym więcej osób daje temu wiarę
Czy uznać więc należy, że poglądy niechrześcijańskie są bardziej wiarygodne niż chrześcijańskie?
Seweryn napisał(a):
jak sama nazwa wskazuje, godne jest wiary
Należy rozgraniczyć wiarygodność istnienia bóstwa od wartości wierzenia w nie.
Istnienie Zeusa jest obiektywnie niezależne od ilości czczących Go osób.
Seweryn napisał(a):
Zeus jest mało wiarygodny
A może przedstawiłby Pan powody małej wiarygodności Zeusa
bez powtarzania tego samego nieuzasadnionego żadnym konkretem stwierdzenia?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N cze 26, 2011 19:56

greg(R) napisał(a):

Widział albo i nie widział. Biblia przeczy sama sobie. BTW: jesteś świadkiem Jehowy?

1Biblia nie przeczy sama sobie.Po prostu nie rozumiesz jej do końca.
2Wielu już mnie o to pytało czy jestem ŚJ. Zawsze odmawiałem odpowiedzi ponieważ uważam że nie ma to znaczenia czy jestem murzynem czy żydem czy ŚJ.
Rozmawiasz z człowiekiem o określonych poglądach.
Czy ma znaczenie kim jest? Dyskutuj z moimi poglądami.

Cytuj:

Idąc tym tokiem rozumowania: przeczytałem mitologię grecką, znam zatem Zeusa, wprawdzie nie osobiście, ale wiele o nim czytałem.

Religia jest naprawdę fascynującym zjawiskiem.

Być może znasz Zeusa.
To co Zeus zrobi z mordercami?

N cze 26, 2011 20:13

Elbrus napisał(a):
Czy uznać więc należy, że poglądy niechrześcijańskie są bardziej wiarygodne niż chrześcijańskie

Nie ma czegoś takiego jak poglądy niechrześcijańskie, podobnie jak nie ma czegoś takiego jak poglądy nieElbrusowskie, błąd stylistyczny.

Elbrus napisał(a):
A może przedstawiłby Pan powody małej wiarygodności Zeusa
bez powtarzania tego samego nieuzasadnionego żadnym konkretem stwierdzenia?

Ot chociażby to, że wiara w Zeusa upadła nie licząc wyjątków, które zapewne Pan przytoczy.

N cze 26, 2011 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona