Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Skąd się wziął Bóg?
Coś, Seweryn, mieszasz. Materia i energia nie znika, zmienia tylko swój stan. Nic paranormalnego ani nielogicznego nie ma więc w hipotezie, że Wszechświat istniał od zawsze. Nie rozumiem dlaczego teiści uważają za oczywiste, że ich bóg istniał od zawsze, ale Wszechświat to już nie mógł!?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn kwi 16, 2012 10:27 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Jajko napisał(a): Coś, Seweryn, mieszasz. Materia i energia nie znika, zmienia tylko swój stan. Nic paranormalnego ani nielogicznego nie ma więc w hipotezie, że Wszechświat istniał od zawsze. Nie rozumiem dlaczego teiści uważają za oczywiste, że ich bóg istniał od zawsze, ale Wszechświat to już nie mógł!? Jeśli istnieje od zawsze to znaczy, że mamy do czynienia z nieskończonym okresem jej istnienia , a jak wiadomo nieskończoność to wartość teoretyczna i nie istnieje w praktyce, dlatego wszechświat nie mógł istnieć od zawsze jeśli chcemy podpierać się nauką . Religia natomiast opiera się na ponad naturalnych zjawiskach dlatego tam takie zjawisko jest dopuszczalne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn kwi 16, 2012 11:34 |
|
 |
Jajko
|
Faktycznie, wydaje się to nieco dziwne, że coś mogłoby po prostu istnieć od zawsze, ale wyobraź sobie, że to coś jest nagle tworzone przez niematerialną, wszechmogącą, wszechwiedzącą istotę, istniejącą od zawsze. Co jest dziwniejsze??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn kwi 16, 2012 11:41 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Dziwniejszy jest Wszechświat istniejący od zawsze, bo doświadczenie nam mówi, że nie ma do tego przesłanek, natomiast co do rzeczy ponadnaturalnych to nigdzie nie widać przeciwwskazań (raczej można by sądzić, że rzeczy ponadnaturalne będą mieć inne cechy niż naturalne - a więc np. niezmienność, w przeciwieństwie do zmienności rzeczy naturalnych). Cytuj: Nie rozumiem dlaczego teiści uważają za oczywiste, że ich bóg istniał od zawsze, ale Wszechświat to już nie mógł!? A może powiesz, ile razy i na ile sposobów trzeba ci to wyjaśniać, żebyś zrozumiał??  (pewnie nie powiesz, tylko znowu napiszesz, że nie dostałeś ŻADNEJ odpowiedzi, bo zadałeś niewygodne pytanie..)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 16, 2012 12:21 |
|
 |
Jajko
|
Rybce żyjącej w akwarium ocean wyda się absurdem, bo doświadczenie mówi, że gdzie nie popłyniesz, to natkniesz się na szybę.
Twoje wyjaśnienia, delikatnie mówiąc, były mało przekonujące. Postaraj się jeszcze raz, jeśli mogę Cię o to uniżenie prosić.
|
Pn kwi 16, 2012 12:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Rybce żyjącej w akwarium ocean wyda się absurdem, bo doświadczenie mówi, że gdzie nie popłyniesz, to natkniesz się na szybę. Albo stwierdzi, że coś takiego jak ocean może ewentualnie istnieć jedynie w świecie "ponadakwaryjnym".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 16, 2012 12:31 |
|
 |
Jajko
|
Tymczasem jej dziadkowie spokojnie z tego ponadakwaryjnego świata mogli pochodzić...
|
Pn kwi 16, 2012 12:35 |
|
 |
Johnny99
|
No, mogli, więc?
|
Pn kwi 16, 2012 12:36 |
|
 |
Jajko
|
Wniosek jest taki, że LOKALNE doświadczenie NIE DETERMINUJE cech globalnych. Wyciaganie takich wniosków jest bezpodstawne. Podobnie jak odrzucanie tez przeciwnych.
|
Pn kwi 16, 2012 12:39 |
|
 |
Seweryn
|
Jajko napisał(a): Faktycznie, wydaje się to nieco dziwne, że coś mogłoby po prostu istnieć od zawsze, ale wyobraź sobie, że to coś jest nagle tworzone przez niematerialną, wszechmogącą, wszechwiedzącą istotę, istniejącą od zawsze. Co jest dziwniejsze?? Fizyka kwantowa zdaje się potwierdzać, że na poziomie kwantowym zachodzą zjawiska dziwniejsze niż nam się wydaje . To z czego jest zbudowany świat jest zupełnie czym innym niż to co widzimy . Dla przykładu pojedyncze cząstki tego z czego jesteśmy zbudowani mogą znajdować się jednocześnie w dwóch miejscach we wszechświecie, przy czym odległość nie ma znaczenia bo drugim miejscem w którym znajduje się ta sama cząstka może być najdalsza galaktyka . Oczywiście nie znamy mechanizmu tego zjawiska, jest również z góry założone, że nie da się go poznać gdyż nawet sam akt pomiaru wpływa na zachowanie układu a informacja o drugim miejscu w którym znajduje się ta sama cząstka jest tracona. Czyli informacja do drugiego miejsca przechodzi w tym samym czasie mimo, że może ono być oddalone o miliardy lat świetlnych. Zjawisko to znane jako zasada nieoznaczoności.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn kwi 16, 2012 13:06 |
|
 |
Jajko
|
Trochę chyba popuściłeś wodze fantazji z tą interpretacją zasady nieoznaczoności... Niemniej faktycznie w skali mikro nasz wszechświat wydaje się dziwny i nieracjonalny. Trudno więc a priori odrzucać tezę wiecznego wszechświata i dorabiać sobie bogów tylko dlatego, że coś się kłóci z naszym OGRANOCZONYM doświadczeniem.
|
Pn kwi 16, 2012 13:17 |
|
 |
Eubulides
|
Parę rzeczy odnośnie pytania w temacie. 1. Najpierw należałoby zdefiniować co rozumie się przez pojecie "Bóg". Różne religie przecież mogą inaczej pojmować Boga. 2. Pytanie jest źle postawione. Pytanie zawiera w sobie ukrytą przesłankę, że "Bóg się skądś wziął", tymczasem ja wierzę w takiego Boga który nie ma żadnej przyczyny ale jest bytem odwiecznym, koniecznym i samoistnym. Znikąd więc się nie wziął, bo nigdy nie było tak, aby go nie było.
Takich parę uwag metodologicznych apropo właściwego stawiania pytania.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pn kwi 16, 2012 13:33 |
|
 |
Jajko
|
To ja tak samo wierzę o Wszechświecie. A może Wszechświat jest bogiem???
|
Pn kwi 16, 2012 13:36 |
|
 |
Eubulides
|
Nikt ci nie zabrania uznać wszechświat za Boga, nie byłbyś zresztą pierwszy. Taka wiara nosi nazwę panteizmu; Spinoza i paru innych przecież tak wierzyli. Ja jednak uważam że Bóg jest osobą a wszechświat nią z pewnością nie jest.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pn kwi 16, 2012 13:40 |
|
 |
Jajko
|
Z ostatnim się zgadzam (znaczy z tym, że wszechświat nie jest osobą). Nie wierzę w bogów osobowych.
|
Pn kwi 16, 2012 13:43 |
|
|
|