Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia
Johnny99 napisał(a): 1. czyli prawdą jest, że ta myśl jest bezpośrednim atakiem na chrześcijaństwo? Tak wygląda, choć nie wiem, jaki dokładnie jest zakres tego ataku. Johnny99 napisał(a): 2. "jest niemoralne" według jakiego wzorca moralności? Przykazanie Miłości, część druga (część pierwszą się odrzuca, ponieważ a) Boga nie ma, b) nawet jeśli jest, Samarytanie w Niego nie wierzą, a musimy z nimi żyć próg w próg, c) nawet jeśli odrzucić multi-kulti, pozostaje ten problem, że Bóg jest azjatyckim despotą, a my się rządzimy demokratycznie, co oznacza: jeden Bóg - jeden głos). Johnny99 napisał(a): Kościół nie powinien z gender walczyć, tylko ją wykorzystać. No ale do tego potrzeba intelektualnej elity, która w Kościele, niestety, jest na wymarciu.
|
Pt cze 06, 2014 12:07 |
|
|
|
 |
lokis
|
Nikt z was nie dostrzega wznioslosci i piekna dusz konowalow w deklaracji! Kiedys 300 Spartan, dzis 3000 Polakow (coz, lepszym narodem jestesmy). I jak Spartanie "na tarczy" - bez pracy, lub z tarcza - na listach wyborczych PiS-u do Sejmu nastepnej kadencji. Cieszmy sie, ze zgodnie z prawem bozym, wolow i niewolnikow sie nie domagaja. 
|
Pt cze 06, 2014 21:52 |
|
 |
andej
|
Deklaracja wiary jest ważnym i odważnym świadectwem. W lewicowo zrelatywizowanym świecie warto przywrócić wartości. Leczenie nie może być totalnie podporządkowane komercji. Ani lewicowej ideologii.
Każdy człowiek ma prawo postępować zgodnie ze swym sumieniem. Deklaracja lekarzy nie wpływa w żaden negatywny sposób na leczenie. Wprost przeciwnie, stwia życie i zdrowie na pierwszym miejscu. Mając wybór wybiorę lekarza, który podpisał taką deklarację z pełną świadomością i rzetelną chęcią wywiązania się z płynących z niej konsekwencji.
|
So cze 07, 2014 8:57 |
|
|
|
 |
Otodox
Dołączył(a): Pn mar 03, 2014 16:14 Posty: 240 Lokalizacja: nieciekawa
|
andej napisał(a): Mając wybór wybiorę lekarza, który podpisał taką deklarację z pełną świadomością i rzetelną chęcią wywiązania się z płynących z niej konsekwencji. W takim razie lista musi być jawna a przed rejestracją do lekarza powinna być informacja dla pacjenta że dany lekarz podpisał deklaracje. Jeśli jestem chory to idę do lekarza, a kryterium to kompetencje, jego skuteczność, a nie przekonania religijne.
_________________ Na forach dyscyplina intelektualna jest sztuką raczej nieznaną.
|
So cze 07, 2014 11:43 |
|
 |
lokis
|
Zyjemy w czasach "popisywania sie" wlasna odrebnoscia. "Pedaly" maszeruja ulicami, lekarze deklaruja odrzucenie skalpela. Chcesz zostac ministrem? Zatancz w TV, zaspiewaj lub wez udzial w walce na torty. Ciekawe czasy. Nikt debilowi z nadmiarem zasad nie kaze byc katem czy lekarzem. Mozna studiowac malarstwo. Komu 3000 uposledzonych (kazdy przerost ambicji jest uposledzeniem) chce zaimponowac? Czemu ta deklaracja ma sluzyc? Czas rozpedzic armie. Przeciez to katolicy, zycia poczetego nie zakoncza. Chocby w helmie ze swastyka, z kalaszem nacieralo na okopy.
|
So cze 07, 2014 16:49 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Otodox napisał(a): W takim razie lista musi być jawna A już na pewno dla pracodawców, którzy powinni mieć możliwość bezproblemoweego zrezygnowania z zatrudnienia lub zwolnienia takiego pracownika i zastąpienia go pełnowartościowym.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 07, 2014 16:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Diabła tam, pełnowartościowym - kto nie podpisał, będzie mengelizował pacjentów, na mur.
Tymczasem niedźwiedź pożarł niedźwiednika (którego to już?) i na wolności szaleje... do kruchty na prawo, na prawo!
|
So cze 07, 2014 16:57 |
|
 |
lokis
|
Na wolnosci to gender szaleje! A i prawde piszesz; "kto nie podpisał, będzie mengelizował pacjentów,". Presja jakas bedzie. Kiedy caly rzad narodu w kosciele, kosciol w policji, wojsku i szpitalnictwie, trudno bedzie nie ulegac. 
|
So cze 07, 2014 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Otodox napisał(a): Jeśli jestem chory to idę do lekarza, a kryterium to kompetencje, jego skuteczność, a nie przekonania religijne. Odmawiasz kompetencji lekarzom katolickim ze względu na ich wierność Bogu, mimo że sam epatujesz swoją chrześcijańską wiarą w logo 
|
So cze 07, 2014 20:50 |
|
 |
andej
|
Otodox napisał(a): andej napisał(a): Mając wybór wybiorę lekarza, który podpisał taką deklarację z pełną świadomością i rzetelną chęcią wywiązania się z płynących z niej konsekwencji. W takim razie lista musi być jawna a przed rejestracją do lekarza powinna być informacja dla pacjenta że dany lekarz podpisał deklaracje. Jeśli jestem chory to idę do lekarza, a kryterium to kompetencje, jego skuteczność, a nie przekonania religijne. Skoro nie zależy Ci na zdrowiu ... Uważam, że lekarz, oprócz wiedzy medycznej, powinien postępować etycznie. Nie chcę, aby na mnie eksperymentował, lub np. poddał mnie eutanazji, gdy uzna, że tego oczekują od niego włądze (bo tak taniej). A o jawności powinni decydować sami lekarze, których to dotyczy.
|
So cze 07, 2014 21:01 |
|
 |
JedenPost
|
quas napisał(a): Otodox napisał(a): Jeśli jestem chory to idę do lekarza, a kryterium to kompetencje, jego skuteczność, a nie przekonania religijne. Odmawiasz kompetencji lekarzom katolickim ze względu na ich wierność Bogu, mimo że sam epatujesz swoją chrześcijańską wiarą w logo  ? Nie napisał przecież, że komukolwiek kompetencji odmawia, tylko że na nie, a nie na co innego, zwraca przede wszystkim uwagę. andej napisał(a): A o jawności powinni decydować sami lekarze, których to dotyczy. A niby czemu?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 07, 2014 21:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): quas napisał(a): Otodox napisał(a): Jeśli jestem chory to idę do lekarza, a kryterium to kompetencje, jego skuteczność, a nie przekonania religijne. Odmawiasz kompetencji lekarzom katolickim ze względu na ich wierność Bogu, mimo że sam epatujesz swoją chrześcijańską wiarą w logo  ? Nie napisał przecież, że komukolwiek kompetencji odmawia, tylko że na nie, a nie na co innego, zwraca przede wszystkim uwagę. A kto nie zwraca, bo chyba każdy, i jest to oczywiste że każdy chciałby być leczony przez dobrego lekarza. Są to oczywistości dla każdego i katolicka wierność Bogu, nie wpływa na kompetencje, a dla katolika jest godna pochwały. Więc po co ktoś sam etapyjący swoją wiarą jak Otodox, tak wartościuje, bo można pomyśleć że kompetencje z wiarą katolicką którą epatuje są dla niego w sprzeczności.
|
So cze 07, 2014 21:49 |
|
 |
JedenPost
|
Można, jeśli się chce tak pomyśleć. Wartosciuje? No bo tak: generalnie kompetancje są ważniejsze. Pewnie, że miło by było być leczonym przez lekarza wyznajacego tę samą religię (i etykę) co Ty, ale chyba nie wybrałbyś z dwóch fachowców tego mniej zorientowanego/doświadczonego kierując się tylko tym?
|
So cze 07, 2014 21:53 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: A o jawności powinni decydować sami lekarze, których to dotyczy. Skoro decyduja ktore prawa ich dotycza, ktore olewaja, niech sie tlumacza! Niech sie Polska nie zdziwi kiedy i nasz "Bog Makaron" podpowie ogloszenie nieplacenia podatkow przez wiernych. Makaron nie Jezus, cesarzy w d... ma!  Cytuj: że każdy chciałby być leczony przez dobrego lekarza. Guzik prawda. [...] Nie wazne jak dobry, wazne na ile nawiedzony. 
Ostatnio edytowano Pn cze 09, 2014 11:45 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
obraźliwa uwaga
|
So cze 07, 2014 22:03 |
|
 |
Otodox
Dołączył(a): Pn mar 03, 2014 16:14 Posty: 240 Lokalizacja: nieciekawa
|
quas napisał(a): A kto nie zwraca, bo chyba każdy, i jest to oczywiste że każdy chciałby być leczony przez dobrego lekarza. Są to oczywistości dla każdego i katolicka wierność Bogu, nie wpływa na kompetencje, a dla katolika jest godna pochwały. Więc po co ktoś sam etapyjący swoją wiarą jak Otodox, tak wartościuje, bo można pomyśleć że kompetencje z wiarą katolicką którą epatuje są dla niego w sprzeczności. Widzę tu trudności czytania ze zrozumieniem. Wiec łopatologicznie: jeżeli jestem chory to idę do lekarza i oczekuję od niego fachowej pomocy medycznej. I nie ma na mnie większego znaczenia jakiego jest wyznania, może być mojżeszowego, chrześcijanin, katolik, katolik z podpisaną deklaracją, muzułmanin, buddysta, ateista, agnostyk itd. Miło mi będzie jeżeli lekarz będzie miał taki sam światopogląd jak ja, ale ma to dla mnie znaczenie marginalne. Służba zdrowia jest od zdrowia, a jak chce ktoś porozmawiać o Bogu to idzie do księdza, popa, rabina, pastora, imama itd. PS Proszę sobie moim avaterem "gęby nie wycierać". To że jestem chrześcijaninem to jeszcze nie oznacza że łykam jak młody pelikan wszystko jak leci co się dzieje dookoła Kościoła. A to co się dzieje bardzo mi się nie podoba. Może mają dobre chęci: Wanda Półtawska, ks. Dariusz Oko, Krystyna Pawłowicz ale co co robią Kościołowi to krecia robota. "Bo od wielkości do śmieszności jest tylko jeden krok."
_________________ Na forach dyscyplina intelektualna jest sztuką raczej nieznaną.
|
Pn cze 09, 2014 6:56 |
|
|
|