Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Opis stworzenia świata 
Autor Wiadomość

Post Re: Opis stworzenia świata
Nie chcę rozmawiać o grafach, węzłach, cyklach, bo nie jestem w tym zorientowany.

W drodze poznania przyjmujemy wiele informacji na wiarę.
Nie mam możliwości sprawdzenia, czy faktycznie w próżni mogą nagle z "niczego" powstać elektron i pozyton.
Wierzę w publikacje naukowe. Jasne, że tam też mogą być błędy, nadużycia.
Ale to jest weryfikowalne i po miesiącu, po roku, dziesięciu latach wychodzi na jaw, jeśli nie było to prawdą.
Niech ktoś stwierdzi, że przyciąganie ziemskie wynosi 15 m/s2.
Przypuszczam, że w żadnej branży związanej z astronomią nie zagrzałby długo miejsca.

Cz lis 06, 2014 12:26
niewiarek napisał(a):
Nie chcę rozmawiać o grafach, węzłach, cyklach, bo nie jestem w tym zorientowany.
Ale to nie jest żadna wyższa topologia w pięciu wymiarach, tylko kółka połączone strzałkami. Uznałem, że graficznie łatwiej to przedstawić niż w formie zdań.
Cytuj:
No to dlaczego tak temu zaprzeczałeś, krzyczałeś i machałeś rękami? Przecież to od dłuższego czasu jakieś cztery osoby próbują Ci wytłumaczyć.
Cytuj:
Wierzę w publikacje naukowe.
A jest ktoś, kto nie wierzy, że takowe istnieją?
Cytuj:
Ale to jest weryfikowalne i po miesiącu, po roku, dziesięciu latach wychodzi na jaw, jeśli nie było to prawdą.
Niby masz rację. Ale to nie jest najważniejszym czynnikiem potwierdzającym słuszność nauki.

Cz lis 06, 2014 12:38
Moderator

niewiarek napisał(a):
Nie mam możliwości sprawdzenia, czy faktycznie w próżni mogą nagle z "niczego" powstać elektron i pozyton.

Na poczatek warto przyjąć rozróżnienie:
- czym innym jest powstanie elektronów i pozytonów z próżni
- czym innym jest powstanie z "niczego"

Próżnia to nie to samo, co "nic".

Cz lis 06, 2014 12:46
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Uznałem, że graficznie łatwiej to przedstawić niż w formie zdań.

A możesz postarać się o jakąś grafikę?

Cytuj:
Cytuj:
No to dlaczego tak temu zaprzeczałeś, krzyczałeś i machałeś rękami?

Dla mnie co innego znaczy wiara, w żaden sposób nie potwierdzona, napisana przez hagiografów w porównaniu z tekstami np. w Nature, Science i innymi pismami naukowymi.

Cytuj:
Niby masz rację. Ale to nie jest najważniejszym czynnikiem potwierdzającym słuszność nauki.

To może uświadomisz mnie, a może przy okazji jeszcze kogoś, jaki to ten najważniejszy czynnik?

Cz lis 06, 2014 12:57

medieval_man:
Cytuj:
Na poczatek warto przyjąć rozróżnienie:
- czym innym jest powstanie elektronów i pozytonów z próżni
- czym innym jest powstanie z "niczego"
Próżnia to nie to samo, co "nic".

I o to mi chodzi.
Zgadzam się.

Cz lis 06, 2014 13:01

andej napisał(a):
Jak pogodzić z nauką powstawanie czegoś z niczego?

Nijak, nie ma takiej potrzeby.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lis 06, 2014 21:27

Bóg jest dynamiczną energią (również duchowym bytem), część energii zamienił na materię i w ten sposób powstał materialny wszechświat.

„Podnieście oczy ku górze i popatrzcie. Kto stworzył te rzeczy? Ten, który ich zastęp wyprowadza według liczby, wszystkie je woła po imieniu. Dzięki obfitości dynamicznej energii — jako że jest również pełen werwy w swej mocy — ani jednej z nich nie brak.( Iz 40:26)

Pt lis 07, 2014 15:30

Jefte:
Cytuj:
Bóg jest dynamiczną energią (również duchowym bytem), część energii zamienił na materię i w ten sposób powstał materialny wszechświat.

Nic mi o tym nie wiadomo. Zdradzisz trochę więcej szczegółów i źródła tej sekretnej wiedzy?

Pt lis 07, 2014 15:46

niewiarek napisał(a):
Jefte:
Cytuj:

Nic mi o tym nie wiadomo. Zdradzisz trochę więcej szczegółów i źródła tej sekretnej wiedzy?

Powyższy werset z Izajasza 40:26, przestudiuj na spokojnie... :-)

Pt lis 07, 2014 17:55

Nic w nim nie ma na ten temat oprócz stwierdzenia, kto jest Stworzycielem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lis 07, 2014 18:21
Moderator

Jefte napisał(a):

„Podnieście oczy ku górze i popatrzcie. Kto stworzył te rzeczy? Ten, który ich zastęp wyprowadza według liczby, wszystkie je woła po imieniu. Dzięki obfitości dynamicznej energii — jako że jest również pełen werwy w swej mocy — ani jednej z nich nie brak.( Iz 40:26)

Które słowo w Biblii hebrajskiej albo greckiej jest tu tłumaczone jako "dynamiczna energia"?
I dlaczego "dynamiczna energia"?
Czy takie tłumaczenie ma prowadzić do wniosku, że świat został stworzony z czegoś, a nie z niczego? Że Bóg uczynił świat materialny z energii?

Pt lis 07, 2014 19:02
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Jefte napisał(a):

Które słowo w Biblii hebrajskiej albo greckiej jest tu tłumaczone jako "dynamiczna energia"?
I dlaczego "dynamiczna energia"?
Czy takie tłumaczenie ma prowadzić do wniosku, że świat został stworzony z czegoś, a nie z niczego? Że Bóg uczynił świat materialny z energii?

W Bw jest przetłumaczone ,,wobec takiego ogromu siły i potężnej mocy''(..)
Czyli sens ten sam- jeżeli Bóg jest duchem i posiada w sobie dynamiczną energię (ogrom siły i mocy) to jest uzasadnione że świat został stworzony z czegoś, jest to możliwe i logiczne że część energii wykorzystał do stwarzania...

Uczeni odkryli, że materia jest skoncentrowaną formą energii

Pt lis 07, 2014 21:12
Moderator

Obawiam się, że to pomieszanie.
I tak tłumaczony fragment z Iz 40,26 ma, w pojęciu niektórych, uzasadniać tezę, że Bóg stworzył świat z energii/z wykorzystaniem energii.
Oczywiście nic takiego nie zapisano w Piśmie świętym. To słowo z Iz 40, 26 to "potęga" albo "moc". Zupełnie jak trzy wersy dalej w Iz 40, 29.
Słowo "energia" jest w tym przypadku użyte anachronicznie.

Pt lis 07, 2014 23:12
Zobacz profil WWW

Cytuj:
(26): Podnieście oczy w górę i patrzcie: Kto stworzył te [gwiazdy]? — - Ten, który w szykach prowadzi ich wojsko, wszystkie je woła po imieniu. Spod takiej potęgi i olbrzymiej siły nikt się nie uchyli. [Biblia Tysiąclecia II, Izaj 40]

Cytuj:
(26): Podnieście ku górze oczy wasze, a obaczcie kto to stworzył: który wywodzi w poczcie wojsko ich, a wszystko po imieniu zowie: prze mnóstwo siły i mocy i możności jego, i jedno nie zostało. [Biblia Jakuba Wujka, Izaj 40]

Cytuj:
(26): Wznieście ku górze swoje oczy i patrzcie: kto je stworzył? Ten, który wyprowadza w [pełnej] liczbie jej wojsko, wszystkie je woła po imieniu. Wobec pełnego mocy i przemożnej siły nikogo nie może zabraknąć! [Biblia Lubelska, Izaj 40]

Cytuj:
(26): Podnieście ku górze wasze oczy i patrzcie: Kto to stworzył? Ten, który wyprowadza ich wojsko w pełnej liczbie, na wszystkich woła po imieniu. Wobec takiego ogromu siły i potężnej mocy nikogo nie brak. [Biblia Mesjańska, Izaj 40]

Cytuj:
(26): Podnieście ku wysokości wasze oczy i zobaczcie - kto to stworzył? Ten, co wyprowadził niezliczone ich zastępy, a wszystkie wzywa po imieniu; przed pełnym sił oraz potężnym mocą nic się nie ukryje. [Nowa Biblia Gdańska, Izaj 40]

Cytuj:
(26): Turn your eyes to the heavens! See who created these? He brings out the army of them in sequence, summoning each by name. Through his great might and his massive strength, not one of them is missing. [The Complete Jewish Bible, Izaj 40]

(26): Regardez le ciel, là-haut, voyez qui a créé les étoiles, qui les fait sortir au complet comme une armée à la parade. Il les embauche toutes par leur nom. Sa force est si grande et son pouvoir est tel, qu'aucune ne manque à l'appel. [French Bible en français courant, Izaj 40]

Więcej cytować nie będę.
Można interpretować moc i gwiazdy jako zamianę energii na materię.

So lis 08, 2014 7:20

niewiarek napisał(a):
Można interpretować moc i gwiazdy jako zamianę energii na materię.

Na jakiej podstawie? :D

So lis 08, 2014 9:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona