Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy ewolucja jest nauką ? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
No sorry ale ja tak właśnie widze świat. Świat to dla mnie jedna wielka niespójność w dodatku wpadłem ostatnio w solipsyzm z którego nie mogę wyjść.

Zapewniam Cię , że nie wpadłeś w solipsyzm , bo jednak myślisz więc i jesteś .

Świat jest spójny , bo musi takim być , byś mógł istnieć w obecnej niesolipsystycznej formie .
Niespójność tkwi zaś w tobie , a wynika z błędnych założeń na których opierasz swój światopogląd .

Cytuj:
Jak ty to robisz że wszystko jest dla ciebie takie proste? Niby jak mam wytłumaczyć przyczyne tego wszystkiego?

Myśle .

Logicznie rzecz biorąc "wszystko" niema żadnej przyczyny , ponieważ przyczyna to związek przyczynowo skutkowy pomiędzy dwoma zdarzeniami .
Jeśli zaś mówimy o "wszystkim" , to niema niczego poza tym "wszystkim" , więc o związku z czymkolwiek innym nie może być mowy .

Musisz się przyzwyczaić do tego , że nie wszystkie pytania mają sens .
Zaś pytanie o przyczyne wszystkiego do nich właśnie należy .

Pozdrawiam .

Wt mar 04, 2008 23:44

Mcfunthomas !

Zaczne od przeprosin za odpowiedź na twój post z Sro Sty 30, 2008 2:47 [ strona 2 ] z tak wielkim opóźnieniem .
Poprostu przeoczyłem .
spoko. no problem.

danbog napisał(a):
Cytuj:
Dostrzegam tu brak szacunku. No ale to problem autora wypowiedzi, a nie mój.

Uważam , że doza szacunku jest odpowiednia .
Wypowiedź moja [ użyta w kontekście tzw "kreacjonistów naukowych" , podważających ewolucje , lub ewolucjonizm ] dotyczy osób które świadomie posuwają się do kłamstw i cynicznej manipulacji .
Uważam że nie są oni upośledzeni umysłowo , tylko działają świadomie kłamiąc [ jak przypuszczam ] w słusznej w ich mniemaniu sprawie .
Właściwie poprzez szacunek i wrodzoną kulture nie używam określeń bardziej dosadnych.
Skoro piszesz o manipulatorach to ok.

danbog napisał(a):
Cytuj:
I co dalej? Jako kolejny wniosek, mają zamiar usunąć z języków świata wyrazy - stwórca i stworzenie?

Usuwanie idei stwórcy to nie domena ewolucjonistów [ bo teoria ewolucji jest w stanie współistnieć z założeniem istnienia stwórcy , mimo że jest to pewna niekonsekwencja ] , tylko raczej biologów molekularnych.
No ja do końca nie wiem jak ewolucjoniści podchodzą do istnienia Boga, ale domyślam się, że raczej nie wierzą w Jego istnienie. Moje pytanie było czysto językowo-logiczne. ;) Bez podtekstów.

danbog napisał(a):
Cytuj:
Przypadkowo się zgodzę. Też zauważam istnienie TZW. KREACJONISTÓW (pośród INNYCH ODMIAN kreacjonistów)

Zatem ja muszę się niezgodzić :-) .
Kreacjonizm w ogóle to pogląd conajmniej nieuzasadniony , by nie powiedzieć szkodliwy .
Muszę się jednak zgodzić że kreacjoniści nie są jednorodni .
Jedni mniej a inni bardziej szkodliwi.
Kreacjonizm związany jest z zasadą antropiczną. Na razie nie dowiedziono jej szkodliwości, a wręcz przeciwnie, pokazały fizykom pewne kierunki w badaniach.

danbog napisał(a):
Cytuj:
Najlepiej zaufać Bogu. Wszak nie każdy kaznodzieja mówi prawdę. Podobnie jest z naukowcami. Co do umysłu i sumienia, to też różnie z nimi bywa. Przykłady widać dookoła, prawda?

Tylko , że bóg nie odzywa się ze 4000 lat .
Podasz mi wzór jak to policzyłeś? ;)

danbog napisał(a):
Pewnie chodzi Ci o zaufanie papieżowi . W takim razie może jednak podziękuje.
Pewne jest to, że się mylisz w tym momencie. ;)

danbog napisał(a):
Nie widzę lepszego kandydata do zaufania niż własny umysł i sumienie.
Daleko nie zajedziesz na własnym rozumie a sumienie często jest zniekształcone kulturą i środowiskiem w jakim żyjemy. W każdy razie jesteś na "dobrej" drodze do utopii.

danbog napisał(a):
Cytuj:
BTW: przyrównywanie kaznodziei (l.poj.) do naukowców (l.mn.) nie jest chyba zbyt merytorycznie poprawne w dyskusji.

Jeśli wyraz "kaznodziei" rzeczywiście jest l. poj ., to masz racje .
Mam nadzieje że czytelnicy zrozumieli jednak co chciałem powiedzieć .
Chciałem to tylko wyjaśnić i tyle. Kwestia języka i wyrazów, które czasem wyglądają identycznie a znaczenie mają inne (np. rzeczowniki w różnych przypadkach, czasem dochodzi do "nakładania się wyglądu" wyrazu w 2 przypadkach.)

POZDRÓWKI

Śr mar 05, 2008 17:48
Zapewniam Cię , że nie wpadłeś w solipsyzm , bo jednak myślisz więc i jesteś .

A niby jak ja to robię że myślę? 8) poprzez rozdwojenie jaźni? :D

danbog napisał(a):
Logicznie rzecz biorąc "wszystko" niema żadnej przyczyny , ponieważ przyczyna to związek przyczynowo skutkowy pomiędzy dwoma zdarzeniami .
Jeśli zaś mówimy o "wszystkim" , to niema niczego poza tym "wszystkim" , więc o związku z czymkolwiek innym nie może być mowy .

Podobno na poziomie kwantowym naukowcy obserwują zjawiska bezprzyczynowe tzn. takie które nie podlegają zasadzie przyczynowo skutkowej. Gdzie tu nauka? lol

danbog napisał(a):
Musisz się przyzwyczaić do tego , że nie wszystkie pytania mają sens .
Zaś pytanie o przyczyne wszystkiego do nich właśnie należy .

Pytania nie mają sensu bo co? bo mamy doczynienia z magią?

Cz mar 06, 2008 3:58

Cytuj:
No ja do końca nie wiem jak ewolucjoniści podchodzą do istnienia Boga, ale domyślam się, że raczej nie wierzą w Jego istnienie. Moje pytanie było czysto językowo-logiczne. Mruga 2 Bez podtekstów.

Sądze , że podchodzą różnie .
Sam Darwin był człowiekiem wierzącym , tyle że znalazł wytłumaczenie prostsze od religijnego [ prostsze w sensie brzytwy Ockhama ] .
Tyle , że to [ wiara w boga i równoczesne odwołanie do brzytwy ] moim zdaniem pewna niespójność w myśleniu .

Cytuj:
Kreacjonizm związany jest z zasadą antropiczną. Na razie nie dowiedziono jej szkodliwości, a wręcz przeciwnie, pokazały fizykom pewne kierunki w badaniach.

Zasada antropiczna nie jest szkodliwa , tylko konieczna .
Niezależnie czym byśmy byli , czy to wielorybami w morskich głębinach , inteligencją nieorganiczną [ nie opartą na węglu ] , czy dwuwymiarowymi "płaszczakami" zasada antropiczna obowiązywała by zawsze [ olie obowiązywała by logika ] .
W końcu stwierdza ona tylko tyle, że skoro coś istnieje , to znaczy że panują warunki umożliwiające istnienie tego czegoś .
Tylko co z tego wynika ?

Cytuj:
Podasz mi wzór jak to policzyłeś?

Wogóle nie liczyłem - podałem tylko rząd wielkości .

Ostanio rzekomo bóg objawił się osobiście jako płonący krzak na górze Synaj [ wokół której podobno występuje roślinność halucynogenna ] , pod postacią płonącego krzaka .
Sądziłem że było to ok. 2000 lat przed Chrystusem , czyli ok. 4000 lat przed dniem dzisiejszym .

Od tamtego czasu w jego imieniu mówią ludzie .

Cytuj:
Pewne jest to, że się mylisz w tym momencie.

Ja nie doznaje boga .
Doznaje jedynie ludzi którzy powołują się na niego , opowiadając przytym dziwne rzeczy , które najprościej jest wytłumaczyć dbaniem o własny interes .

Cytuj:
Daleko nie zajedziesz na własnym rozumie a sumienie często jest zniekształcone kulturą i środowiskiem w jakim żyjemy. W każdy razie jesteś na "dobrej" drodze do utopii.

Uważam , że na własnym rozumie zajdę tak daleko jak tylko się da .

Sumienie zaś jest w dużej mierze wynikiem kultury/środowiska w jakim żyjemy . Jest wyrazem potrzeb danej grupy .

Uważam że mnie o wiele dalej do utopii , niż wierzącym .

Pozdrawiam .

Cz mar 06, 2008 9:35

Cytuj:

Wtedy też nie objawił się ludziom tylko rzekomo jednemu człowiekowi , który mówił za niego .

Cz mar 06, 2008 9:40

Cytuj:
A niby jak ja to robię że myślę? poprzez rozdwojenie jaźni?

Najwyraźniej tak .

Cytuj:
Podobno na poziomie kwantowym naukowcy obserwują zjawiska bezprzyczynowe tzn. takie które nie podlegają zasadzie przyczynowo skutkowej. Gdzie tu nauka?

Nauka nie neguje bezprzyczynowości .
Bada jedynie czy przyczynowość istnieje .

Cytuj:
Pytania nie mają sensu bo co? bo mamy doczynienia z magią?

Nie . Niektóre pytania nie mają sensu , bo sens wynika z logiki , a te pytania są nielogiczne .

Pozdrawiam .

Cz mar 06, 2008 9:44
Najwyraźniej tak .

To jak to jest w końcu z tym myśleniem? Ja myśle czy to mój mózg myśli? Jeżeli ja myśle to jak ja to robie że mi impulsy w mózgu skaczą bezprzyczynowo?

danbog napisał(a):
Nauka nie neguje bezprzyczynowości .
Bada jedynie czy przyczynowość istnieje .

Dla ciebie to jest normalne że nie neguje? Przecież jak coś zachodzi bez przyczyny to jest to zjawisko nienormalne , magia i cud.

danbog napisał(a):
Nie . Niektóre pytania nie mają sensu , bo sens wynika z logiki , a te pytania są nielogiczne .

Dlaczego pytania nie są logiczne? Dla mnie wszystko musi mieć logiczny sens i przyczyne więc jak będziesz mi tu mówić że moje pytania są nielogiczene i bez sensu to nie mamy o czym rozmawiać.

Cz mar 06, 2008 18:45

To jak to jest w końcu z tym myśleniem? Ja myśle czy to mój mózg myśli? Jeżeli ja myśle to jak ja to robie że mi impulsy w mózgu skaczą bezprzyczynowo?
Witaj Pepe ,widzę że roztrzygasz tutaj poważne kwestie.Widzisz gdyby to myślał tylko twój mózg a nie ty to mógłbyś go po prostu wyłączyć ,tak jak wyłancza się niesprawne urządzenie z gniazdka.

Pt mar 07, 2008 0:38

Gdyby to sam mózg myślał, bylibyśmy tylko wielkim związkiem chemicznym, nie mającym wpływu na to co się stanie, bo mózg działałby na zasadzie komputera.

Zapytam tak - i co z tego, że do ruszania mięśniami jest potrzebny impuls z mózgu. Jakoś ruszać się muszą co nie. A że Bóg wymyślił taki a nie inny sposób to co z tego?

Pt mar 07, 2008 0:54
Widzisz gdyby to myślał tylko twój mózg a nie ty to mógłbyś go po prostu wyłączyć ,tak jak wyłancza się niesprawne urządzenie z gniazdka.

Ale jak ja to robie że myśle , przecież najpierw musi pomyśleć mój mózg zanim ja pomyśle czy może na odwrót? wtf czy ja już zwariowałem? :shock:

Pt mar 07, 2008 3:17

Ty podejmujesz pewną decyzję - twoja dusza.
I w zależności jaką decyzję podejmiesz tak elektrony nagle w twoim mózgu się poprzemieszczają. (czyt. takie impulsy nerwowe powstaną)

Pt mar 07, 2008 14:08

A ja przypomnę, że temat dotyczy tego, czy ewolucja jest teorią naukową a nie tego czy istnieje bezprzyczynowość, nie dotyczy też zagadnienia dualizmu psychofizycznego ani solipsyzmu.

Pt mar 07, 2008 19:26

danbog napisał(a):
Mcfunthomas !

Cytuj:
No ja do końca nie wiem jak ewolucjoniści podchodzą do istnienia Boga, ale domyślam się, że raczej nie wierzą w Jego istnienie. Moje pytanie było czysto językowo-logiczne. Mruga 2 Bez podtekstów.

Sądze , że podchodzą różnie .
Sam Darwin był człowiekiem wierzącym , tyle że znalazł wytłumaczenie prostsze od religijnego [ prostsze w sensie brzytwy Ockhama ] .
Tyle , że to [ wiara w boga i równoczesne odwołanie do brzytwy ] moim zdaniem pewna niespójność w myśleniu .
Dla mnie wszelkie pomysły i ideologie mające swoje cele i jednocześnie chcące odrzucić istnienie Boga są z góry skazane na śmietnik, ewentualnie na alternacje.

danbog napisał(a):
Cytuj:

Zasada antropiczna nie jest szkodliwa , tylko konieczna .
Niezależnie czym byśmy byli , czy to wielorybami w morskich głębinach , inteligencją nieorganiczną [ nie opartą na węglu ] , czy dwuwymiarowymi "płaszczakami" zasada antropiczna obowiązywała by zawsze [ olie obowiązywała by logika ] .
W końcu stwierdza ona tylko tyle, że skoro coś istnieje , to znaczy że panują warunki umożliwiające istnienie tego czegoś .
Tylko co z tego wynika ?
miałem na myśli jej silną wersję.

danbog napisał(a):
Cytuj:
Podasz mi wzór jak to policzyłeś?

Wogóle nie liczyłem - podałem tylko rząd wielkości .

Ostanio rzekomo bóg objawił się osobiście jako płonący krzak na górze Synaj [ wokół której podobno występuje roślinność halucynogenna ] , pod postacią płonącego krzaka .
Sądziłem że było to ok. 2000 lat przed Chrystusem , czyli ok. 4000 lat przed dniem dzisiejszym .

Cóż, niewiele wiesz w tej sprawie. No ale to nic złego że się pewnych rzeczy nie wie. Kwestia dotarcia do informacji. Bóg przemawia i tak i tak. Przynajmniej na podstawie informacji, które ja mam.

danbog napisał(a):
Cytuj:
Pewne jest to, że się mylisz w tym momencie.

Ja nie doznaje boga .
Doznaje jedynie ludzi którzy powołują się na niego , opowiadając przytym dziwne rzeczy , które najprościej jest wytłumaczyć dbaniem o własny interes .
Powiem Ci, że moje doświadczenie i znajomość osób, które doświadczają Boga są na tyle bogate, że mam możliwość selekcji odrzucenia prawdy od fałszu; tych którzy robią dym by czerpać zyski, od tych, którzy są prawdziwie używani przez Niego, dla JEGO chwały.

danbog napisał(a):
Cytuj:

Uważam , że na własnym rozumie zajdę tak daleko jak tylko się da .
Podróż nie zajmie Ci więc dużo czasu. ;)

danbog napisał(a):
Sumienie zaś jest w dużej mierze wynikiem kultury/środowiska w jakim żyjemy . Jest wyrazem potrzeb danej grupy.
A psychologia mówi o tym trochę inaczej: Sumienie to coś więcej niż tylko wynik kultury/środowiska w jakim żyjemy.

danbog napisał(a):
Uważam że mnie o wiele dalej do utopii , niż wierzącym .
Trudno to zmierzyć, trudno generalizować. Trudno porównywać jednostkę do grupy...

Ponieważ zrobiłem duży OT, więc może lepiej dyskusję o pewnych rzeczach 'o Bogu' przenieść do innego wątku.

Pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 16:21

Cytuj:
Dla mnie wszelkie pomysły i ideologie mające swoje cele i jednocześnie chcące odrzucić istnienie Boga są z góry skazane na śmietnik, ewentualnie na alternacje.

Twoja wiara , twój problem .

Cytuj:
miałem na myśli jej silną wersję.

To znaczy ?

Cytuj:
Cóż, niewiele wiesz w tej sprawie. No ale to nic złego że się pewnych rzeczy nie wie. Kwestia dotarcia do informacji. Bóg przemawia i tak i tak. Przynajmniej na podstawie informacji, które ja mam.

Muszę zweryfikować swoje stanowisko .
Na górze Synaj mówił o bogu Mojrzesz , więc nawm tam się nie objawił ludzkości .

Niema żadnych obiektywnie powtarzalnych danych na temat istnienia boga , a nawet wręcz przeciwnie .

Cytuj:
Powiem Ci, że moje doświadczenie i znajomość osób, które doświadczają Boga są na tyle bogate, że mam możliwość selekcji odrzucenia prawdy od fałszu; tych którzy robią dym by czerpać zyski, od tych, którzy są prawdziwie używani przez Niego, dla JEGO chwały.

Nie zaprzeczam istnieniu ludzi promujących idee boga bez gratyfikacji finansowej . Tyle że uważam , że wszystkie ludzkie działania wynikają z zaspokajania własnych potrzeb .
To zaś że w pewnych ludziach wykształcono takie a nie inne potrzeby to odrębna sprawa .

W każdym razie absolutna bezinteresowność nie istnieje .

Cytuj:
A psychologia mówi o tym trochę inaczej: Sumienie to coś więcej niż tylko wynik kultury/środowiska w jakim żyjemy.

Co więcej ?

Cytuj:
Trudno to zmierzyć, trudno generalizować. Trudno porównywać jednostkę do grupy...

Jak się chce , to się da .

Pozrawiam .

Cz mar 20, 2008 0:25

Ewolucja jest procesem.
Teoria ewolucji oparta na darwinizmie i neodarwinizmie jest teorią naukową, uznaną przez świat nauki i autorytety z wielu dyscyplin za prawdziwą.
I tyle
Kreacjonizm, ID,ewolucjonizm teologiczny to teorie nienaukowe, wymyślone w celu usprawiedliwienia wiary religijnej lub pogodzenia wiary z nauką.Niektóre z nich oparte są na dogmatach.

Cz mar 20, 2008 20:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona