Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
Basiu: 1. Zencognito Ci napisał za mnie - nie chodzi o to żeby pisac co się myśli, gdzie popadnie, tylko żeby pisać na temat 2. Taką wiadomość wpisałaś w kilku różnych tematach - tak się nie robi
|
Wt lis 06, 2007 16:57 |
|
|
|
 |
paweł28
|
 Stworzenie świata.
MarcinQ napisał(a): Mam pytanie, jak wg. szanownych Katolików powstał świat? I kiedy? Co było zanim stworzył go Bóg? Jak i kiedy powstał Bóg? Gdzie się on znajdował wcześniej i gdzie się znajduje obecnie? Z czego jest zrobiony sm Bóg?
1 odp... polecam przeczytać księgę rodzaju rozdziały( od 1 do 3 a najlepiej całą księgę Rodzaju).
2 odp...Nic nie było przed stworzeniem świata przez Boga.
3 odp... Bóg jest początkiem wszystkiego, jest początkiem i końcem.
4 odp...Bóg jest wszędzie jest w Tobie, we mnie, w świecie, w każdym człowieku, wszędzie, w niebie, w sakramentach świętych, po prostu wszędzie!!!!
BÓG JEST OD POCZĄTKU, JEST POCZĄTKIEM I KOŃCEM!!!
_________________ Pozdrawiam:)
Paweł
|
Pn lut 04, 2008 18:43 |
|
 |
paweł28
|
 Stworzenie świata.
A jeszcze co do istoty Boga i kim jest to:
Jest Miłością
Jest Prawdą
Jest Światłem
Jest Zbawieniem
Jest Drogą, Prawdą, Życiem
Jest dobrym Ojcem i....
Bóg nie jest istotą materialną. Jest czystym duchem, czyli bytem niematerialnym, zdolnym do poznania rozumowego, potrafiącym kochać, działać.
_________________ Pozdrawiam:)
Paweł
|
Pn lut 04, 2008 18:52 |
|
|
|
 |
MichałMorbidmetal
|
Jedyną sensowną odpowiedzą na pytanie jak powstał świat jest : nie wiem. Dlaczego?Ponieważ myśląc jak człowiek nigdy nie pojmiemy aktu stworzenia świata. Ateiści - ....wszystko chcecie mieć udowodnione "kawa na ławę" jak niewierny Tomasz. Nie to że was potępiam ale tyle słyszy sie o cudach, uzdrowieniach, których medycyna nie morze wyjaśnić, coś w tym jest. Nie czujecie tego?
_________________ " I ujrzałem niebo nowe i ziemię nową, bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia już przeminęły....."Ap. św. Jana 21,1
|
N lut 10, 2008 20:06 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Nie to że was potępiam ale tyle słyszy sie o cudach, uzdrowieniach, których medycyna nie morze wyjaśnić, coś w tym jest. Nie czujecie tego?
Nie. To nie są wiarygodne dowody.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N lut 10, 2008 20:40 |
|
|
|
 |
No
|
Dużo słyszy się też ostatnio o zielonych ludzikach, erze wodnika i końcu świata w roku 2012 ...
|
N lut 10, 2008 21:29 |
|
 |
R6
|
Bóg poznaje?
Pewni są wśród nas 
|
N lut 10, 2008 21:44 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
MarcinQ napisał(a): Mam pytanie, jak wg. szanownych Katolików powstał świat? Według nauki katolickiej Bóg zawsze był i nigdy nie powstał.A według nauki to wszechświat zawsze był i nigdy nie powstał.Co wybierasz?
|
N lut 10, 2008 23:13 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Myślę, ze na temat powstania wszechświata z punktu naukowego to jestem tu jednym z tych którzy wiedzą więcej.
Cały wszechświat powstał 16,5 miliarda lat temu, w wyniku wielkiego wybuchu.( Nie będę wam szczegółowo opisywał co i jak przebiegało w pierwszych 16 milisekundach bo jest to wypracowanie na 100 stron.  ) Tak mówią naukowcy i ja w to wierze. Tyle, ze przed WW nie było nic, czasu materii ni przestrzeni. Pytanie nie brzmi czy pierwszy był wielki wybuch tylko skąd się wziął. Te 16,5 mld lat to tylko czas istnienia materialistyczności (czy jakoś tak  ) Lepiej sobie zadaj pytanie co ten wybuch spowodowało.
Później została stworzona ( czy też sama powstała) ziemia. Ziemia charakteryzowała się na początku tym, że 100% pokrywała woda, ziemia była gorąca a wilgotność około 90% z czasem ziemia ostygła i cud! Pojawiło się życie, znikąd, samo. To mi wytłumacz jak to możliwe, ze powstała pierwsza bakteria sama z siebie, jak to możliwe że kupa przypadkowo zebranych atomów ułożyła się w DNA i to w taki sposób, że było w stanie, poruszać się, jeść, ROZMNAŻAĆ i co najciekawsze EWOLUOWAĆ! Wierze w całą naukę i umiem ją pogodzić z wiarą poza jednym szczegółem. Naukowcy uważają właśnie że pierwsza bakteria powstała wskutek przypadkowego ułożenia cząsteczek, że stworzyło się DNA i cała powłoka chroniąca je itd a do ożycia był potrzebny katalizator w postaci pioruna który uderzył w to miejsce!
Ja po prostu twierdze, że Bóg powiedział, niech się stanie, życie proste i ewoluuje w człowieka.
Spójrz też ba takie coś: Stworzenie świata według biblii...
1 dnia Bóg stworzył światłość i oddzielił ją od ciemności.
- Można to na dziś zrozumieć jako wielki wybuch czyli początek wszystkiego, pierwsze z gazów pojawiły się gwiazdy. ( chociaż dość późno)
2 dnia Bóg stworzył Ziemię (jako planetę) i Niebo (jako przestrzeń kosmiczną).
- Pierw powstają gwiazdy a później planety, taka jest kolej rzeczy.
3 dnia na planecie Ziemi Bóg utworzył ląd suchy i wody, morza. Następnie stworzył rośliny.
- Na początku ziemia byłą cała pokryta wodą piałem to już wcześniej, aż w końcu pojawiły się lądy.
4 dnia Bóg stworzył Słońce i Księżyc. Stworzył zatem czas. Słońce i Księżyc były pierwszymi "przyrządami" do stwierdzenia upływającego czasu.
- Odnośnie księżyca to nic o nim na dobrą sprawę nie wiemy. Nie wiemy skąd się wziął ale podejrzewa się że dużo później niż ziemia. Odnośnie słońca no cóż, słońce było przed ziemią, ale raczej chodzi o symbolikę mierzenia czasu.
5 dnia Bóg stworzył zwierzęta wodne i powietrzne.
6 dnia Bóg utworzył zwierzęta lądowe. Następnie stworzył CZŁOWIEKA.
- Czyli ewolucja, dla mnie jest to domów na to, że ewolucja była i nie jest sprzeczna z wiarą. Bóg stworzył, życie i powiedział, niech się stanie ewolucja i niech się stanie człowiek.
7 dnia odpoczywał, ale wiadomo, ze ilość dni jest symboliczna.
Pisząc te wypracowanie odpowiem na pytania. Bóg stworzył świat i czas tak jak uważają naukowcy tak na prawe Bóg nie stworzył świata w 7 dni. To jest tylko symbolika, poza tym są opisane 2 różne stworzenia świata. Stary testament jest bardzo oparty na symbolice i nie dowiemy się z niego nic bezpośredniego. Był teolog, który stwierdził, że stary testament jest tak symboliczny, że nie powinno się go specjalnie analizować.
Czas... Czas też jest dziełem Boga i Bóg jest ponad czasem, czas nie dotyczy Boga. Myślę, że nikt nie jest w stanie pojąć tego, ale taka jest prawda. Stworzył również materię i przestrzeń, więc jest również ponad nimi. Bóg jest naraz wszędzie i w każdym czasie. Jest jednocześnie przy Tobie teraz w domu i przy tobie w szpitalu w chwili twoich narodzin i w chwili twojej śmierci na końcu świata. Bóg jest ponad tym światem.
Kiedyś przyrównałem Boga do operatora wirtualnego świata.
Może cofnąć czas i zmienić jego bieg. Może robić co chce, mimo, że dla wirtualnych ludzików to nie pojęte. I oczywiście operator jest poza wirtualnością świata jakim się opiekuje. Może nie jest to idealne porównanie ale mi się podoba.
Oczywiście nie mówię, że tak jest słowo w słowo, mówię tylko to jak ja to widzę i co ja uważam, nie chce głosić herezji, jeżeli powiedziałem coś niezgodnego pouczcie mnie.
|
N lut 10, 2008 23:37 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Cały wszechświat powstał 16,5 miliarda lat temu 16,5mld? Skąd ta liczba? Jakieś nowe szacunki? (13.7mld) Cytuj: Pojawiło się życie, znikąd, samo. To mi wytłumacz jak to możliwe, ze powstała pierwsza bakteria sama z siebie, jak to możliwe że kupa przypadkowo zebranych atomów ułożyła się w DNA i to w taki sposób, że było w stanie, poruszać się, jeść, ROZMNAŻAĆ i co najciekawsze EWOLUOWAĆ! Wierze w całą naukę i umiem ją pogodzić z wiarą poza jednym szczegółem. Naukowcy uważają właśnie że pierwsza bakteria powstała wskutek przypadkowego ułożenia cząsteczek, że stworzyło się DNA i cała powłoka chroniąca je itd a do ożycia był potrzebny katalizator w postaci pioruna który uderzył w to miejsce! Hehe  Ciekawa teoria, ale muszę Cię zmartwić: z nauką to nie ma nic wspólnego. To tak, jakbyś twierdził, że samochody potrafią jeździć dzięki połączeniu kół z kierownicą i rurą wydechową  Podstawą powstania życia na Ziemi były samo replikujące się cząstki. Nawet gdy mówimy o życiu, to trudno jest ustalić gdzie leży początek tego życia: trudno je zdefiniować. Stopniowa przemiana materii nieożywionej w ożywioną przebiegała płynnie. Nie było takiego momentu jak "kupka ułożonych atomów którą uderzył piorun zamieniając ją w organizm żywy". Wyładowania elektryczne przyczyniły się do powstawania kolejnych cząstek. Niektóre z nich mogły się samoczynnie replikować. Więcej na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_%C5%BCyciaTo wydaje się trochę niesamowite, że te pierwotne cząsteczki mogły budować coraz to bardziej złożone struktury, które później zgodnie z zasadami ewolucji mogły ewoluować. Patrzymy cały czas na Ziemię, ale spójrzmy na cały Wszechświat: miliardy galaktyk, a w każdej z nich znajdują się miliardy gwiazd. Wokół części z nich krążą planety. Część z nich (w tym Ziemia) posiada warunki w których teoretycznie może powstać życie. Miliony lat, miliardy atomów które tworzą miliardy cząstek o różnej trwałości i cechach. Na Ziemi były sprzyjające warunki, dlatego też powstało tu życie. Gdyby nie było warunków, to życie by nie powstało nigdy. Ziemia to tylko jedna planeta z miliardów innych, gdzie chemia ciągle coś testuje. Na Ziemi się udało, może nie tylko na Ziemi. Cytuj: Spójrz też ba takie coś: Stworzenie świata według biblii... 1 dnia Bóg stworzył światłość i oddzielił ją od ciemności. - Można to na dziś zrozumieć jako wielki wybuch czyli początek wszystkiego, pierwsze z gazów pojawiły się gwiazdy. ( chociaż dość późno) 2 dnia Bóg stworzył Ziemię (jako planetę) i Niebo (jako przestrzeń kosmiczną). - Pierw powstają gwiazdy a później planety, taka jest kolej rzeczy. 3 dnia na planecie Ziemi Bóg utworzył ląd suchy i wody, morza. Następnie stworzył rośliny. - Na początku ziemia byłą cała pokryta wodą piałem to już wcześniej, aż w końcu pojawiły się lądy. 4 dnia Bóg stworzył Słońce i Księżyc. Stworzył zatem czas. Słońce i Księżyc były pierwszymi "przyrządami" do stwierdzenia upływającego czasu. - Odnośnie księżyca to nic o nim na dobrą sprawę nie wiemy. Nie wiemy skąd się wziął ale podejrzewa się że dużo później niż ziemia. Odnośnie słońca no cóż, słońce było przed ziemią, ale raczej chodzi o symbolikę mierzenia czasu. 5 dnia Bóg stworzył zwierzęta wodne i powietrzne. 6 dnia Bóg utworzył zwierzęta lądowe. Następnie stworzył CZŁOWIEKA. - Czyli ewolucja, dla mnie jest to domów na to, że ewolucja była i nie jest sprzeczna z wiarą. Bóg stworzył, życie i powiedział, niech się stanie ewolucja i niech się stanie człowiek. 7 dnia odpoczywał, ale wiadomo, ze ilość dni jest symboliczna.
Czwarty dzień całkowicie nie pasuje. Wiec musiałeś uznać go jako symbolikę, aby całość trzymała się kupy.
Trochę naciągane to wszystko. Nie potrzebna była wiedza astronomiczna, aby napisać taki "schemat" powstawania wszystkiego.
Jak ja jeszcze wierzyłem, to naukę w taki sam sposób chciałem podciągnąć pod wiarę, ale ciągle coś nie pasowało. Uznałem, że wiara kłóci się z tym, co obserwuje nauka. Nauka nie może być teistyczna.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Pn lut 11, 2008 13:18 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: 4 dnia Bóg stworzył Słońce i Księżyc. Stworzył zatem czas. Słońce i Księżyc były pierwszymi "przyrządami" do stwierdzenia upływającego czasu. - Odnośnie księżyca to nic o nim na dobrą sprawę nie wiemy. Nie wiemy skąd się wziął ale podejrzewa się że dużo później niż ziemia. Odnośnie słońca no cóż, słońce było przed ziemią, ale raczej chodzi o symbolikę mierzenia czasu. . Czwarty dzień całkowicie nie pasuje. Wiec musiałeś uznać go jako symbolikę, aby całość trzymała się kupy. Trochę naciągane to wszystko. Nie potrzebna była wiedza astronomiczna, aby napisać taki "schemat" powstawania wszystkiego. Jak ja jeszcze wierzyłem, to naukę w taki sam sposób chciałem podciągnąć pod wiarę, ale ciągle coś nie pasowało. Uznałem, że wiara kłóci się z tym, co obserwuje nauka. Nauka nie może być teistyczna.
Czwarty dzień jak najbardziej pasuje . Ponieważ w Bibli nie ma mowy o słońcu ,jast natomiast mowa o świetle ,a reakcja termojadrowa na słońcu dająca wystarczające światło , mogła powstać po tym jak Ziemia już istniała.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lut 11, 2008 17:05 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: a reakcja termojadrowa na słońcu dająca wystarczające światło , mogła powstać po tym jak Ziemia już istniała. ]
Czyli według Ciebie mogło być tak, że najpierw powstała Ziemia, a dopiero później Słońce zaczęło świecić?
|
Pn lut 11, 2008 17:55 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Najpierw powstało słońce później ziemia a jak w końcu wody na ziemi opadły i pojawiły się lądy to się wszystko zaczęło, (bakterie roślinki rybki zwierzątka i człowiek).Słońce i księżyc jako mierniki czasu. Kiedy się zaczęło życie na ziemi. Bynajmniej nie chodzi o to, że ziemia była przed słońcem.
"4 dnia Bóg stworzył Słońce i Księżyc. Stworzył zatem czas. Słońce i Księżyc były pierwszymi "przyrządami" do stwierdzenia upływającego czasu."
|
Pn lut 11, 2008 18:01 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: a reakcja termojadrowa na słońcu dająca wystarczające światło , mogła powstać po tym jak Ziemia już istniała. ] Czyli według Ciebie mogło być tak, że najpierw powstała Ziemia, a dopiero później Słońce zaczęło świecić?
Najpierw mogło powstać słońce .Jednak słońce według nauki nie będzie świecić wiecznie , więc równie dobrze nie musiało świecić od razu . Mogło zacząc świecić po tym jak powstała już Ziemia.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 12, 2008 18:09 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Najpierw mogło powstać słońce .Jednak słońce według nauki nie będzie świecić wiecznie , więc równie dobrze nie musiało świecić od razu . Mogło zacząc świecić po tym jak powstała już Ziemia.
Żaden model powstawania układów planetarnych nie przewiduje takiego scenariusza, aby planety powstały przed rozpoczęciem reakcji jądrowych w gwieździe. Także wszystkie model ewolucji gwiazd twierdzą, że aby Słońce mogło osiągnąć obecny stan, musiało świecić dłużej niż trwa Ziemia.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt lut 12, 2008 20:48 |
|
|
|