Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 KATOLICY-NAUKI ŚCISŁE 
Autor Wiadomość

No coz, ateisci tez maja swoich 'nawiedzonych' ;)

Atiath:
Nieistnienia Boga nie udowodnisz bo musialbys najpierw zdefiniowac co to jest Bog. Sam nie zdefiniujesz, a od wierzacych otrzymasz mase ogolnikow z ktorych nic nie bedzie wynikalo, i to jeszcze kazdy poda inne.

Moze najpierw sprobuj udowodnic nieistnienie krasnoludkow, temat prostrzy, i nie narazisz sie na kpiny wierzacych ;)

Jeśli tak zamierzasz rozmawiać, to lepiej nic nie pisz...
Wiem co robie, więc nie potrzebuję rad...

Pt cze 02, 2006 13:56

Chyba podrzucę na racjonaliście link do tego wątku. Niech się chłopcy powstydzą. Bo do śmiechu to raczej im nie będzie...

A jak chcesz dyskutować na temat dowodu, to polecam Ci najpierw lekturę któregoś z licznych wątków na ten temat, które tu już mamy. Tak z dobrego serca - nie lubię patrzeć, jak się ktoś kompromituje. Bo w taki sposób to niewiele osiągniesz... :-D

A najpierw poszukaj tych biologów. Brakuje Ci jeszcze 998.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 13:58

Atiath napisał(a):
Na szybkiego znam tylko go, bo nie interesuję się biologią. A te dane statystyczne są przybliżone, ale na pewno bliskie prawdy :lol:

Dane statystyczne bez źródła to żadne dane :lol:

a) Pogląd, że Bóg został wymyślony dla bezpieczeństwa ludzi, to zdaje się pogląd Aroueta (Wolter się tak nazywał). Nie wymyślisz czegoś bardziej oryginalnego ?

b) Objawienia są wg ciebie "za późno" - "Wasze drogi nie są drogami moimi"
A na co ci odpowiedź ? Chcesz być mądrzejszy od Niego ? A czemu uważasz, że powinny być wcześniej ?

c) Zresztą o jakich objawieniach możesz pisać, skoro nie wierzysz w Boga. Przeczysz samemu sobie. Skoro wg. ciebie go nie ma, to jakie objawienia ??

d) Chrześcijańskim spojrzeniem na teorię ewolucji zajmowało się wiele osób. Poczytaj ich dzieła, nie chce mi się teraz ich szukać. Polecam google.pl i biblioteki naukowe.

Atiath napisał(a):
Zreszto widzę, że niektóre osoby pod siłą moich pytań, na które nie znają odpowiedzi wycofała się z dyskusji :D

Zaiste, siła twoich pytań i argumentów jest powalająca :D Szczególnie działa słowo "zreszto" :)

Mój wszechstronnie wykształcony racjonalisto :) Może porozmawiamy jakiejś filozofii ? Albo może porozmawiamy o fizyce ? O zasadzie zachowania liczby barionowej ? O współczesnych metodach przyspieszania cząstek ? Albo może wymienisz mi jakieś ciekawe dzieła Woltera (chyba wasz patron) :wink:

Ale załużmy tak. PAradoksalnie w niewyjaśniony sposób takie objawienia miały iejsce (np. w innym wymiarze). Jeśli faktycznie miały miejsce to czemu tak późno w historii? Czemu bóg nie objawił się wam tysiące lat wcześniej-jak ci ludzie, którzy żyli przed tymi objawieniami mogą być zbawieni, skoro nie mogli wieżyć we właściwego boga, ponieważ tej wiary jeszcze nie było? Proszę o odpowiedź.

Co do biologów to podaj choć jednego, współczesnego WYBITNEGO biologa chrześcijańskiego... Nie podasz?

Proszę bardzo chcesz porozmawiać o naukach-proszę-zaczynaj o czym chcesz)!

Pt cze 02, 2006 14:01

a ja proponuję poczytać słowniki i poznać różnice pomiedzy "prostacką osobą" a "prostaczkiem" :D wbrew pozorom to nie to samo ;)

Pt cze 02, 2006 14:02

Chyba podrzucę na racjonaliście link do tego wątku. Niech się chłopcy powstydzą. Bo do śmiechu to raczej im nie będzie...

A jak chcesz dyskutować na temat dowodu, to polecam Ci najpierw lekturę któregoś z licznych wątków na ten temat, które tu już mamy. Tak z dobrego serca - nie lubię patrzeć, jak się ktoś kompromituje. Bo w taki sposób to niewiele osiągniesz... :-D

Ja sie nie kompromituję. Prosze bardzo umieść ten post na stronie www.racjonalista.pl Sam nie będe się nim chwalił wśród braci w wierze ;), ale jeśli to ty chcesz się ośmieszyć to proszę podaj go... A odpowiedzi jak nie było-tak nie ma.

A co do braku odpowiedzi to już pare osób tak zrobiło... Np. ty teraz to robisz, godunow tez nie odpowiada i pare innych :P

Pt cze 02, 2006 14:04

a ja proponuję poczytać słowniki i poznać różnice pomiedzy "prostacką osobą" a "prostaczkiem" :D wbrew pozorom to nie to samo ;)

Wy widzicie nawet różnice między istnieniem boga, a istnieniem różowego jednorożca. W takim razie w tej dziedzinie z wami nie wygram (w dziedzinie różnic-podobieństw bajek). :-(

Pt cze 02, 2006 14:05

Biologów nie chce mi się szukać... Lecz jeśli bym chciał, to bym znalazł te 999 osób, a ty znajdziesz co najwyżej dodatkowo jeszcze 2 biologów teistycznych.

I jeszce apropo-jeśli faktycznie dyskutujesz na www.racjonalista.pl, to albo do ciebie z całym szacunkiem nie dochodzi wiedza, albo już nie wiem co. Bo po dyskusji na tym forum nie powinno się wierzyć w bajki typu czerwony kapturek :(

Pt cze 02, 2006 14:09

PS: angua, tylko jeśli zamieścisz ten temat na racjonaliście, to podaj link, bo będe chciał się pochwalić moją polemiką nad bezsilnością wiary :)

Pt cze 02, 2006 14:10
Atiath, jak to w niewyjaśniony sposób. Jesteś racjonalistą! Skoro nie da się ich wyjaśnić, to nie miały miejsca!

Podałem ci - Georg Johann Mendel - to WYBITNY biolog, twórca podstaw współczesnej genetyki!

A teraz o nauce.

Mam pewien problem teoretyczny. Przyjrzyjmy się zagadnieniu przyspieszania cząstek. Współcześnie używa się do tego celu głównie rożnych odmian cyklotronów, coraz większych i większych. Klasyczne cyklotrony duantowe zostały wyparte przez akceleratory koliste. W cyklotronie występują duże straty związane ze zmianą kierunku rozpędzonej cząstki, jak i z występowaniem pojemności miedzy duantami. Poza tym trudno zbudować cyklotron, tak duży by zapewnił odpowiednią energię kinetyczną cząstce. Mamy więc akceleratory w postaci koła, w "rurze panuje próżnia". Próżnie trzeba utrzymać. Potrrzeba setek elektromagnesów do kierowania wiązki. A czemu nie akcelerator liniowy ? Można przecież zawracać w nim cząstkę

Pt cze 02, 2006 14:11

A z -olfik- zgodze się w jednej sprawie. NA milion chrześcijan przypada milion bogów (bo każdy postrzega boga inaczej). Czyż nie :biggrin: ?

Pt cze 02, 2006 14:12

Atiath, jak to w niewyjaśniony sposób. Jesteś racjonalistą! Skoro nie da się ich wyjaśnić, to nie miały miejsca!

Podałem ci - Georg Johann Mendel - to WYBITNY biolog, twórca podstaw współczesnej genetyki!

A teraz o nauce.

Mam pewien problem teoretyczny. Przyjrzyjmy się zagadnieniu przyspieszania cząstek. Współcześnie używa się do tego celu głównie rożnych odmian cyklotronów, coraz większych i większych. Klasyczne cyklotrony duantowe zostały wyparte przez akceleratory koliste. W cyklotronie występują duże straty związane ze zmianą kierunku rozpędzonej cząstki, jak i z występowaniem pojemności miedzy duantami. Poza tym trudno zbudować cyklotron, tak duży by zapewnił odpowiednią energię kinetyczną cząstce. Mamy więc akceleratory w postaci koła, w "rurze panuje próżnia". Próżnie trzeba utrzymać. Potrrzeba setek elektromagnesów do kierowania wiązki. A czemu nie akcelerator liniowy ? Można przecież zawracać w nim cząstkę

A co to ma wspólnego z wiarą? Chętnie podyskutuje, ale na problemy naukowe/filozoficzne dotyczące religi, a nie ogólnie nauki :D Więc zaserwuj coś z tej dziedziny ok>?<

A ten genetyk, to zapewne deista, czyli osoba, która wieży w boga, a nie wieży w takie rzeczy typu życie około wieczności lat w niebie (tzn. chmórach?!)...

Pt cze 02, 2006 14:16

Co do biologów to podaj choć jednego, współczesnego WYBITNEGO biologa chrześcijańskiego... Nie podasz?

Ja podam. R.J. Berry http://en.wikipedia.org/wiki/R.J._Berry

I czekam na 998 niewierzących biologów. Za swoje słowa trzeba odpowiadać.

Na racjonaliście nie dyskutuję. Mam do siebie szacunek... Choć naprawdę jestem bliska wrzucenia tam tego linka :-D

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 14:18

wystarczy układać dobrze dobrane pytania i już nie widzę na wiele z nich odpowiedzi. Milczenie oznacza zgodę :).
Jeśli ktoż się nie zgadza z moimi poglądami-proszę dyskutować i wrócić też do wcześniejszych moich pytań, na które nie słyszę odpowiedzi oky?

Pt cze 02, 2006 14:18
Proszę bardzo chcesz porozmawiać o naukach-proszę-zaczynaj o czym chcesz)!

Hola,Hola, to twój cytat :D

PS. Mogę dyskutować o wierze. Ale nie chcę mi sie marnować cennego czasu na dyskutowanie z osobą która:

1mo Nie ma pojęcia o czym mówi (Vide słowa, że ludzie przed objawieniami nie mogą być zbawieni)

2do Stawia sobie za cel wyłącznie odrzucanie argumentów drugiej strony

Wolę posłuchać ZETki :)

Pt cze 02, 2006 14:19
Atiath, jak ty sie kompromitujesz tymi "domysłami" o mendlu :D
Deista ? to czemu poszedł do Augustianów (był zakonnikiem)

Mnie też powiesz, że jestem pewnie deistą :D

ROTFL <rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl><rotfl>

Pt cze 02, 2006 14:21
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona