Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość

Wszystkie zwierzęta to ateisci.

Nie byłbym tego taki pewny. Źródła naukowe podają że:

Cytuj:
Wszystkie zwierzęta świadomie odrzucają wiarę w istnienie wszelkich bogów. Zwierzęta tłumaczą zjawiska świata bez odwoływania się do przyczyn nadnaturalnych, a jako składnik refleksji filozoficznych, najczęściej łączą z postawą racjonalistyczną i materialistyczną.

Jednak nie jest to w 100% prawda. Korzystając z okazji przeprowadziłem godzinę temu wywiad z moim kotem podczas którego oświadczył mi, że nie uznaje Wielkiego Wybuchu, a nawet teorii ewolucji. Wierzy natomiast w to, że po śmierci czeka go jeszcze 4 życia.
Co to za ateista który nie uznaje faktów naukowych a w dodatku wierzy w życie po życiu? Przecież to absurd! Chyba kupię sobie psa...

Cz gru 25, 2008 1:09

Dla kolego napewno Boga nie ma . Bo zdolnosc rozpoznania Boga wymaga prawidłowo rozwiniętych płatow czołowych kory mozgowej.
Atrofia tych platow u zwierząt, ateistow i schizophrenikow powoduje ograniczenie swiadomosci do "tu i teraz" i uniemożliwia rozpoznanie Boga.
Wszystkie zwierzęta to ateisci.

Oczywiście, zdolność do dojrzenia tego co nie istnieje, wymaga bardzo specyficznego działania mógu, [na szczęście] nie występującego u większości ludzi , jeśli rozumiesz co mam na myśli...

Błagam daruj sobie teksty o "zdolności rozpoznania Boga". Nieraz już tą bajeczkę słyszałem. Powiem tylko tyle, że jest to typowy wybieg, dokładnie tak samo żenujący jak to o "niedostępności Boga dla nauki" (co ponoć ma usprawiedliwiać fakt, że nauka jakoś nie wskazuje na jego istnienie). To wybieg, a nie argument.

Cz gru 25, 2008 1:27
Nauka demaskuje antynaukowe bzdety sekty ateistow.
Jan Paweł II powiedzał : "Wiara i Rozum idą ręka w ręke"

Cz gru 25, 2008 10:08

Nie dojrzę nigdzie żadnego boga, ponieważ żadnego boga zwyczajnie nie ma.

Jako człowiek powołujący się na naukę pownieneś przedstawić dowody. Póki co, to tylko gołosłowie.

Cz gru 25, 2008 11:36

Wszystkie zwierzęta to ateiści? Nieprawda. Nie każdy człowiek jest ateistą...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz gru 25, 2008 11:53

I nie każde zwierzę jest człowiekiem.

Cz gru 25, 2008 11:55

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz gru 25, 2008 11:57

Racja człowiek to zwierzę. Tym samym teza ateistów jakoby zwierzęta były ateistami upada.

Cz gru 25, 2008 12:01

Ale każdy człowik jest zwierzęciem...

Nie ma dowodów, że każdy człowiek to zwierzę.

Cz gru 25, 2008 12:03

Do jakiego królestwa należysz? Humani?

Skoro człowiek nie jest rośliną, bakterią, glonem, grzybem ani zwierzęciem to czym jest? Może zgódźmy się z agentem Smithem, który twierdził, że człowiek to wirus...

Cz gru 25, 2008 12:11

Sewerynie już to przerabialiśmy 2 razy.

Do jakiego królestwa należysz? Humani?

Skoro człowiek nie jest rośliną, bakterią, glonem, grzybem ani zwierzęciem to czym jest? Może zgódźmy się z agentem Smithem, który twierdził, że człowiek to wirus...

Tak to już przerabialismy . Twój pies należy do mieszkańców Polski, czy według Ciebie jest on Polakiem?

Cz gru 25, 2008 12:16

Mój pies jest psem. Należy do rodziny psowate. Człowiek jak ci wiadomo należy do rodziny człowiekowate. Więc mój pies człowiekiem nie jest...

Cz gru 25, 2008 12:23

Mój pies jest psem. Należy do rodziny psowate. Człowiek jak ci wiadomo należy do rodziny człowiekowate. Więc mój pies człowiekiem nie jest...

A czy jest zwierzęciem tak jak i ty?

Cz gru 25, 2008 12:26

Witold napisał(a):
Nie dojrzę nigdzie żadnego boga, ponieważ żadnego boga zwyczajnie nie ma.

Jako człowiek powołujący się na naukę pownieneś przedstawić dowody. Póki co, to tylko gołosłowie.

Nieprawda. Wiesz zapewne czym jest "ciężar dowodu" i ten w dyskusji na temat istnienia Boga (tudzież jakiegokolwiek innego niewidzialnego, nadnaturtalnego bytu) leży tylko i wyłącznie po stronie wierzacych w jego istnienie. Dlaczego? Bo to wy głosicie teorię istnienia czegoś, czego nikt nigdy nie widział, nie doznał empirycznie, kompletnie nic - więc wy musicie udowodnić swoją teorię. Tymczasem jedyne dowody na istnienie Boga jakie kiedykolwiek zostały przedstawione, to dowody czysto filozoficzne, w dodatku logicznie błędne.

Cytuj:
Nie ma dowodów, że każdy człowiek to zwierzę.

Właściwiej byłoby raczej udowodnić, że tak nie jest.
Wyewoluowaliśmy z żyjących miliony lat temu małp. Jesteśmy zwierzetami w dokładnie takim samym stopniu jak niedźwiedzie, psy i szympansy, tyle że w toku ewolucji wyrosły nam większe mózgi o większych możliwościach. Dzięki temu potrafimy tworzyć kulturę i cywilizację (chociaż zorganizowane społeczeństwa same w sobie istnieją także wśród innych gatunków, np. u mrówek). Niestety wszystko ma swoje negatywne strony. Dzięki tymże kreatywnym mózgom, z czasem zaczęliśmy zadawać różne filozificzne pytania i używać wyobraźni, żeby na nie odpowiadać. A kiedy zaczęliśmy wierzyć w wytwory naszej wyobraźni - stworzyliśmy religię.

gazda napisał(a):
Nauka jest największym wrogiem ateizmu.
Nauka demaskuje antynaukowe bzdety sekty ateistow.
Jan Paweł II powiedzał : "Wiara i Rozum idą ręka w ręke"

Krótko: Jan Paweł II na pewno chciałby, żeby tak było, być może nawet wierzył, że tak jest, niestety Jan Paweł II się zwyczajnie mylił.

Aha i jedno - osobiście nie mogę traktować poważnie kogoś kto wypisuje takie bzdury jak "nauka demaskuje antynaukowe bzdety sekty ateistów". To po prostu śmieszne by nie rzec ŻAŁOSNE. Po pierwsze: co ma ateizm do sekty; po drugie: wytłumacz jeszcze jakim cudem najwięcej ateistów jest wśród naukowców...

Sareneth napisał(a):

W pewnym stopniu każdy jest ateistą. Po pierwsze, każdy rodzi się jako ateista. Nikt nie rodzi się katolikiem, muzułumaninem, ani hindusem, religia zostaje ludziom wpojona przez rodziców, przejmują ją od społeczeństwa w którym się wychowują.

Poza tym każdy katolik jest ateistą względem bogów hinduskich... każdy hindus jest ateistą względem Jezusa... każdy chrześcijanin jest ateistą względem Zeusa, Ozyrysa, Seta i Marduka... każdy wyznawca każdej religii świata, jest ateistą w stosunku do wszystkich innych bogów czczonych w innych religiach.

Wszyscy chrześcijanie mają do bogów mitologii egipskiej mniej więcej taki stosunek, jak ateiści do Boga czczonego w religiach abrahamowych. Jakiś tam stary kult, ludzi którzy musieli sobie tłumaczyć zjawiska przyrody wpłyywem bogów... i teraz chrześcijanin mówi: "Ale my jesteśmy mądrzejści, bo nasz Bóg jest lepszy od tamtych"; a ateista mówi: "Po co na miejsce starego zabobonu wymyślać nowy, jednocześnie wyśmiewając ten stary?". My po prostu poszliśmy o jednego boga dalej, o boga zwanego Bogiem, który nadal jest jednym z wielu bogów czczonych na świecie, w których to bogów też nie wierzymy, ani chrześcijanie zresztą też nie (tu ukłon w stronę "zasad pisowni religijnej").

Cz gru 25, 2008 12:29

Jest zwierzęciem tak jak ja, ty, biskup, papież, Michael Jackson, Doda, Piotr Kupicha, Putin, Sarkozy i inni.

Cz gru 25, 2008 12:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona