Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 10:40

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość

Nieprawda. Wiesz zapewne czym jest "ciężar dowodu" i ten w dyskusji na temat istnienia Boga (tudzież jakiegokolwiek innego niewidzialnego, nadnaturtalnego bytu) leży tylko i wyłącznie po stronie wierzacych w jego istnienie. Dlaczego? Bo to wy głosicie teorię istnienia czegoś, czego nikt nigdy nie widział, nie doznał empirycznie, kompletnie nic - więc wy musicie udowodnić swoją teorię. Tymczasem jedyne dowody na istnienie Boga jakie kiedykolwiek zostały przedstawione, to dowody czysto filozoficzne, w dodatku logicznie błędne.
.

Nie chodzi o niewidzialne byty, ale o problem stworzenia wszechświata . Ty wierzysz, że powstał sam z niczego , choć jest to absurdalne, a ja wierzę iż była to Moc Stwórcza jakkolwiek byś jej nie zwał. Więc oboje wierzymy w cud z tym, że ja wierzę, że ten cud ktoś uczynił bo takie są argumenty historyczne, a ty wierzysz,że cud ten uczynił się sam choć nie masz na to żadnych argumentów.

Cz gru 25, 2008 12:38

Jakie znasz argumenty historyczne, na to, żę jakaś siła sprawcza stworzyła świat?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz gru 25, 2008 12:40

Uściślijmy: nie wierzę, że Wszechświat powstał z niczego. Spopularyzowaną wersję teorii Wielkiego Wybuchu uważam za równie smieszny co oryginał, przekład teorii religijnej na język naukowy. Teoria zakładająca interwencję boską dokładnie tak samo zakłada, że coś powstało z niczego, tym razem to "coś" z "niczego" zrobił Bóg, niestety nikt nie raczy wyjaśnić skąd on sam się wziął.

Dalej. Nauka ma jakieśtam swoje argumenty przemawiające za Wielkim Wybuchem, ale nie znam się na tyle na fizyce, żeby się w to wgłębiać.

Aha... jakie "argumenty historyczne"?

Cz gru 25, 2008 12:43
Sekta ateistow wierzy w groteskowego bożka SAMO.
Kosmos SAMO wypie*rdział sie
Zycie SAMO zlepiło się

Cz gru 25, 2008 12:46

Uściślijmy: nie wierzę, że Wszechświat powstał z niczego. Spopularyzowaną wersję teorii Wielkiego Wybuchu uważam za równie smieszny co oryginał, przekład teorii religijnej na język naukowy. Teoria zakładająca interwencję boską dokładnie tak samo zakłada, że coś powstało z niczego, tym razem to "coś" z "niczego" zrobił Bóg, niestety nikt nie raczy wyjaśnić skąd on sam się wziął.

Dalej. Nauka ma jakieśtam swoje argumenty przemawiające za Wielkim Wybuchem, ale nie znam się na tyle na fizyce, żeby się w to wgłębiać.

Aha... jakie "argumenty historyczne"?

Wielki wybuch niczego nie tłumaczy .Należy przedstawić przyczynę WW ,no chyba, że powstał sam z niczego ,ale to należy udowodnić jeśli opieramy sie tylko na nauce . Gdyby wszystko dało sie wyjaśnić naukowo ,nauka nie miałaby racji bytu po tym jak odkryje ostatnią rzecz jaka jest do odkrycia , a w to chyba sam nie wierzysz. Teoria zakładająca interwencję Boską przyjmuje, że są rzeczy poza zdolnością poznawczą człowieka .

Cz gru 25, 2008 12:56

Argumenty historyczne związane z Jezusem .

Cz gru 25, 2008 12:58

Jest zwierzęciem tak jak ja, ty, biskup, papież, Michael Jackson, Doda, Piotr Kupicha, Putin, Sarkozy i inni.

Czy więc jesteś za równouprawnieniem zwierząt?

Cz gru 25, 2008 13:03

Nieprawda. Wiesz zapewne czym jest "ciężar dowodu" i ten w dyskusji na temat istnienia Boga (tudzież jakiegokolwiek innego niewidzialnego, nadnaturtalnego bytu) leży tylko i wyłącznie po stronie wierzacych w jego istnienie. Dlaczego? Bo to wy głosicie teorię istnienia czegoś, czego nikt nigdy nie widział, nie doznał empirycznie, kompletnie nic - więc wy musicie udowodnić swoją teorię.

Nie znasz znaczenia słów którymi się posługujesz. Wiary się nie udowadnia. Wiara polega na przyjęciu istnienia lub nie istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiara

Witold napisał(a):
stworzyliśmy religię.

Naginasz rzeczywistość do swoich teorii. Prądu elektrycznego nie stworzyliśmy tylko odkryliśmy np węgorz elektryczny posługiwał się nim na długo przed pojawieniem się człowieka. Tak samo jest z religią. My ją tylko odkryliśmy.

Cz gru 25, 2008 13:19

Sekta ateistow wierzy w groteskowego bożka SAMO.
Kosmos SAMO wypie*rdział sie
Zycie SAMO zlepiło się

Sekta teistów wierzy w groteskowego bożka, który zanim stworzył świat z niczego, stworzył SAM siebie.

Seweryn napisał(a):
Argumenty historyczne związane z Jezusem .

Nie rozśmieszaj mnie. Jezus jest postacią na wpół legendarną, większość niechrześcijańskich historyków milczało na jego temat, a wartość historyczna ewangelii jest kompletnie zerowa. Nie mamy pojęcia, co tak naprawdę robił i głosił Jezus, znamy tylko wersję, którą Kościół ustalił na 200 lat po jego śmierci (a same ewangelie zaczęły powstawać jakieś 30 lat po jego śmierci).
Nie ma żadnego "argumentu związanego z Jezusem", bo najpierw musielibyśmy mieć dowody dotyczące jego działalności, że już nie wspomnę o zmartwychwstaniu (na takie jednak za bardzo nie licze, bo dowodów na to co się zwyczajnie nie mogło wydarzyć, raczej nie ma i nie będzie).
Historia pokazuje raczej, że "argumenty związane z Jezusem" są czysto zmyślone, gdyż życiorys Jezusa został zmyślony i oparty na życiorysach conajmniej kilku innych bóstw, szczególnie perskiego bożka Mitry. No chyba, że Mitra to reinkarnacja Horusa, a Jezus to reinkarnacja Mitry.

Cz gru 25, 2008 13:22

Witold napisał(a):
stworzyliśmy religię.

Naginasz rzeczywistość do swoich teorii. Prądu elektrycznego nie stworzyliśmy tylko odkryliśmy np węgorz elektryczny posługiwał się nim na długo przed pojawieniem się człowieka. Tak samo jest z religią. My ją tylko odkryliśmy.

To w którym miejscu ona była, zanim ją wymy... odkryliśmy? Mrówki faraona modliły się do Amona?

Cz gru 25, 2008 13:24

Nie rozśmieszaj mnie. Jezus jest postacią na wpół legendarną, większość niechrześcijańskich historyków milczało na jego temat, a wartość historyczna ewangelii jest kompletnie zerowa. Nie mamy pojęcia, co tak naprawdę robił i głosił Jezus, znamy tylko wersję, którą Kościół ustalił na 200 lat po jego śmierci (a same ewangelie zaczęły powstawać jakieś 30 lat po jego śmierci).
Nie ma żadnego "argumentu związanego z Jezusem", bo najpierw musielibyśmy mieć dowody dotyczące jego działalności, że już nie wspomnę o zmartwychwstaniu (na takie jednak za bardzo nie licze, bo dowodów na to co się zwyczajnie nie mogło wydarzyć, raczej nie ma i nie będzie).
Historia pokazuje raczej, że "argumenty związane z Jezusem" są czysto zmyślone, gdyż życiorys Jezusa został zmyślony i oparty na życiorysach conajmniej kilku innych bóstw, szczególnie perskiego bożka Mitry. No chyba, że Mitra to reinkarnacja Horusa, a Jezus to reinkarnacja Mitry.

Jesli nie masz pojęcia co tak naprawdę robił Jezus to skąd wiesz że argumenty związane z Jezusem są czysto zmyślone?
Dowody proszę no chyba, że to jest tylko kwestia Twojej wiary.

Równie dobrze można powiedzieć , że Krzysztof Columb nie musiał odkryć Ameryki, a postać ta została zmyślona oparta na życiorysach wcześniejszych podróżników. Podważanie historii 2000 lat póżniej jest o wiele mniej racjonalne niż spisywanie historii 30 lat póżniej.

Cz gru 25, 2008 13:39

Jesli nie masz pojęcia co tak naprawdę robił Jezus to skąd wiesz że argumenty związane z Jezusem są czysto zmyślone?

Dlatego że ci, którzy tych argumentów używają, twierdzą, że wiedzą. Co więcej twierdzą, że on wstał z grobu, a tego to już przekracza możliwości spekulacji. Powiedzmy, że ta bajeczka rzuca wielki cień na prawdziwość opowieści o Jezusie w ogóle.

Cytuj:
Dowody proszę no chyba, że to jest tylko kwestia Twojej wiary.

To ja proszę o dowody:
- na to, że człowiek zwany Jezusem Chrystusem naprawdę istniał;
- na to, że naprawdę był nauczycielem, filozofem, głosił nauki i miał uczniów;

Cytuj:
Równie dobrze można powiedzieć , że Krzysztof Columb nie musiał odkryć Ameryki, a postać ta została zmyślona oparta na życiorysach wcześniejszych podróżników. Podważanie historii 2000 lat póżniej jest o wiele mniej racjonalne niż spisywanie historii 30 lat póżniej.

To nie ja podważam historię, tylko ty wierzysz w coś, czego historia nie potwierdza.

Cz gru 25, 2008 13:52

Dlatego że ci, którzy tych argumentów używają, twierdzą, że wiedzą. Co więcej twierdzą, że on wstał z grobu, a tego to już przekracza możliwości spekulacji. Powiedzmy, że ta bajeczka rzuca wielki cień na prawdziwość opowieści o Jezusie w ogóle.

To ja proszę o dowody:
- na to, że człowiek zwany Jezusem Chrystusem naprawdę istniał;
- na to, że naprawdę był nauczycielem, filozofem, głosił nauki i miał uczniów;

To nie ja podważam historię, tylko ty wierzysz w coś, czego historia nie potwierdza.

1)Dlaczego uważasz, że Jezus nie mógł wstać z grobu jeśli założymy że rzeczywiście był synem Bożym?

2) Jeśli Jezus nie istniał to czemu tylu ateistów o nim ciągle rozmawia?

3) O Jezusie i zmartwchwstaniu nie dowiedziłabyś się gdyby nie źródła historyczne, więc to dzięki źródłom historycznym o tym wiemy .

Cz gru 25, 2008 14:06

1)Dlaczego uważasz, że Jezus nie mógł wstać z grobu jeśli założymy że rzeczywiście był synem Bożym?

Ponieważ ludzie nie wstają z grobów, a możliwości żeby był synem Bożym, jakoś nie biorę pod uwagę. Zmartwychwstanie nie jest faktem historycznym, historia tego nie potwierdza, a biologia mówi że to niemożliwe.

Cytuj:
2) Jeśli Jezus nie istniał to czemu tylu ateistów o nim ciągle rozmawia?

Ponieważ w jego istnienie i boskość statystycznie wierzy większość populacji. Zresztą ja nie mówię, że Jezus nie istniał, tylko że bardzo mało możemy powiedzieć na pewno o jego życiu.

Cytuj:
3) O Jezusie i zmartwchwstaniu nie dowiedziłabyś się gdyby nie źródła historyczne, więc to dzięki źródłom historycznym o tym wiemy

O Jezusie słyszeliśmy dzięki Biblii, która nie jest źródłem historycznym. Dowiedziałem się też kiedyś o Świętym Mikołaju, ale nie uważam by była to zasługa źródeł historucznych (mówię oczywiście o krasnalu z reklamu CocaColi a nie o tureckim biskupie z III wieku, tak dla ścisłości). [/quote]

Cz gru 25, 2008 14:20
Ateist jak zdarta plyta chrzani "gdzie jest poczatek Nieskonczonego Boga?"
Ateisci to ludzie majacy ograniczone zdolnosci abstrakcyjnego myslenia i nigdy nie ztozumieja , zadnego wyjasnienia dotyczącego nieskonczonosci
Bog nieskonczony, bez początku, bez konca, bez przyczyny.
Dla kontrastu kosmos jest skonczony w kazdym aspekcie.
Musi byc zakotwiczony w nieskonosci by istniec.

Pt gru 26, 2008 14:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona