Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 39  Następna strona
 Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucj
DanRism napisał(a):
Pilaster,
Jeżeli nauczanie Kościoła masz gdzieś, "no gdzieś masz", to jesteś dla mnie człowiekiem małego formatu, pod względem intelektualnym, a co najważniejsze-duchowym. Dlatego Twoje wypowiedzi są dla mnie bez wartości. I już mi nie wyjaśniaj.
Jakbyś nie załączył, to prawdopodobnie było to o tobie...

A stanowisko Kościoła jest takie, że ewolucjonizm nie jest całkowicie odrzucany, bo nie postrzega się go jako "ateistyczny".

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 12, 2010 16:00
Ćpasz coś? Ile razy już tutaj pisałem o stanowisku Kościoła? Dwa razy przynajmniej. Daj już sobie na luz.

Czy ktoś z tu obecnych jest wyznania katolickiego i przyjmuje EWOLUCJONIZM za prawdę? Podreślam `ewolucjonizm`, nie `ewolucję`. Ale ktoś naprawdę katolickiego wyznania, nie "tak jakby".

Śr maja 12, 2010 16:04

Cytuj:
Ćpasz coś? Ile razy już tutaj pisałem o stanowisku Kościoła? Dwa razy przynajmniej. Daj już sobie na luz.
Widocznie zdanie polskich biskupów (Rady Naukowej Episkopatu) i papieża JPII cię nie obchodzi, więc masz je gdzieś.

DanRism napisał(a):
Czy ktoś z tu obecnych jest wyznania katolickiego i przyjmuje EWOLUCJONIZM za prawdę? Podreślam `ewolucjonizm`, nie `ewolucję`. Ale ktoś naprawdę katolickiego wyznania, nie "tak jakby".
A zajrzałeś do słownika co to jest 'ewolucjonizm'?
"Dziedzina nauki, zajmująca się badaniem ewolucji, jako procesu przyrodniczego,
opisująca fakt ewolucji, mechanizmy tego procesu oraz formułująca teorie ewolucyjne".

Nie można mówić, że ewolucjonizm to prawda lub fałsz (tak samo jak matematyka czy filologia angielska).

Skoro nie chcesz się pofatygować i poszukać, to cię wyręczę:
W 2007 roku papież Benedykt XVI w komentarzu do nowego wydania książki "Kreacja i Ewolucja" ("Creation and Evolution") stwierdził, że
teoria Darwina o stopniowym udoskonalaniu się form życia na Ziemi jest "nie do końca udowodniona", a także że
"nauka niepotrzebnie marginalizuje poglądy na temat kreacjonizmu".

Czyli upraszczając:
- teoria Darwina (w ocenie papieża) zawiera braki,
- TE powinno wiązać się z elementami boskiej interwencji (np. tchnął duszę w małpiszona).

Czy wg ciebie papież jest wiarygodną osobą "naprawdę katolickiego wyznania"?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 12, 2010 16:28

A ja słyszałem jak to KK jest zwolennikiem teorii ewolucji. Komentarze takie jak te wyżej są miodem na moje czarne, heretyckie serce. Takie sceptyczne komentarze jak ten papieża nasilą tylko ruch kreacjonistyczny wśród katolików i przeciwnicy religii nawet nie będą musieli się starać z robieniem z wierzących nieuków.

Śr maja 12, 2010 18:02
zbanowany na stałe

Cytuj:
Diderot, Robespierre, Lenin, Trocki, Stalin, Dzierżyński, Bierut, Dawkins, Hitchens i Dural - to wszystko ateiści. Niczym, poza niuansami się nie różniący. Nie ma potrzeby ich dzielić, bo nie ta głowa :biggrin:

W rzeczy samej, nie ma! Wymienieni ludzie roznia sie pod wieloma wzgledami, ale laczy ich poglad na istnienie istoty nadprzyrodzonej i o tym tu rozmawiamy!
Zarowno o. Rydzyk, ks. Natanek, Lepper i pilaster to katolicy. Ukryc sie nie da! :D

Cytuj:
Jak mi się wydaje, w ogóle twierdzenie, że jakakolwiek prawda rozumowa (naukowa) może być sprzeczna z prawdą objawioną jest herezją 8)

To trafne spostrzezenie. Przypuszczalnie istnieje zaledwie kilka tysiecy "prawdziwych" katolikow. Podchodzac zlosliwie do sprawy wiary mozna twierdzic, ze wszystkie odlamy chrzescijanizmu, wiecej, kazda wiara posiada nie tylko wlasne tlumaczenie istnienia, ale i wlasnego Boga. Nie moze Jezus protestancki byc tym katolickim, jego Matka nie odwiedza Polski. To przeciez podstawa kazdego wyznania; "Nasza Prawda w 100% jedyna i nieomylna!". W religii nie ma "chyba", "moze" czy niepewnosci w ogole.
Nauka musie sie miec na bacznosci przed taka stanowczoscia! :D

Śr maja 12, 2010 18:24
"A zajrzałeś do słownika co to jest 'ewolucjonizm'?
"Dziedzina nauki, zajmująca się badaniem ewolucji, jako procesu przyrodniczego,
opisująca fakt ewolucji, mechanizmy tego procesu oraz formułująca teorie ewolucyjne"."

A gdzie jest w tej teorii Bóg, akt stwórczy Boga? Brak. A jak wspomnisz o Bogu, to rasowy ewolucjonista wpadnie w szał :)

Ja tutaj cały czas prowokuję tymi naiwnymi pytaniami bo ciekawi mnie co o TE sądzą wierzący i praktykujacy katolicy, jak ja. Znam zdania papieży. A sprawa jest "wagi państwowej". Co do ewolucjonizmu i nauki, oraz prawdy z tym związanej, to bym dyskutował. Są odkrycia i są interpretacje. A czy to prawda? Tego do końca nie wiadomo.

Śr maja 12, 2010 18:56

DanRism napisał(a):
A gdzie jest w tej teorii Bóg, akt stwórczy Boga? Brak.

A gdzie twoim zdaniem powinien być? Gdzie jest Bóg w teorii heliocentrycznej? W teorii Newtona? W ogólnej teorii względności...?

Śr maja 12, 2010 20:55

DanRism napisał(a):
A gdzie jest w tej teorii Bóg, akt stwórczy Boga?

[Sire,] ta hipoteza nie jest mi potrzebna.
Pierre Simon de Laplace

Śr maja 12, 2010 21:44
SgrA napisał(a):
DanRism napisał(a):
A gdzie jest w tej teorii Bóg, akt stwórczy Boga?

[Sire,] ta hipoteza nie jest mi potrzebna.
Pierre Simon de Laplace

Podobnie jak mnie hipoteza, że człowiek pochodzi od małpy nadrzewnej. Jestem jednak ciekaw co na to normalni katolicy.
Ewolucjonizm, ta teoria, jest z gruntu teorią ATEISTYCZNĄ, i nie bawmy się w takie różne podchody i gierki. Na pewnym forum, w wątku Ateizm, teoria ewolucjonistyczna była swoistym dogmatem wiary, rzekomych ateistów. Jak śmiałem się przeciwstawić to mnie zbanowali.

Cz maja 13, 2010 7:17

Cytuj:
Ewolucjonizm, ta teoria, jest z gruntu teorią ATEISTYCZNĄ

ciekawe, o takim podziale nie słyszałem. Wiem, że sa teorie naukowe lepiej lub gorzej udokumentowane, ale że też ateistyczne i teistyczne...

Tak z ciekawości: np taka teoria względności - ona jest ateistyczna czy teistyczna?

Cz maja 13, 2010 8:20
Teoria względności nie zajmuje się pochodzeniem człowieka i nie jest domeną ateistów. Teoria ewolucji jest. Pewnie, że każdy zwolennik ewolucjonizmu powie, że to z religią nie ma nic wspólnego, ale słowo "Bóg" działa na niego jak płachta na byka.

Cz maja 13, 2010 8:28

Cytuj:
Teoria względności nie zajmuje się pochodzeniem człowieka

I co z tego?

Cytuj:
i nie jest domeną ateistów

To już nie wina ewolucji, że niektórzy wierzący mają problem, bo bardziej wiarygodna wydaje im się wersja, że mężczyzna powstał z piasku, a kobieta z żebra mężczyzny.

Cytuj:
Teoria ewolucji jest. Pewnie, że każdy zwolennik ewolucjonizmu powie, że to z religią nie ma nic wspólnego, ale słowo "Bóg" działa na niego jak płachta na byka.

Tak, zwłaszcza na tych wierzących "zwolennikach ewolucjonizmu".

Co to w ogóle jest "zwolennik ewolucjonizmu"? To coś jak "zwolennik grawitacjonizmu", "zwolennik heliocentryzmu" i "zwolennik geometrii euklidesowej"?

Bełkoczesz od rzeczy.

Cz maja 13, 2010 10:42

Elbrus napisał(a):
DanRism napisał(a):
Pilaster,
Jeżeli nauczanie Kościoła masz gdzieś, "no gdzieś masz", to jesteś dla mnie człowiekiem małego formatu, pod względem intelektualnym, a co najważniejsze-duchowym. Dlatego Twoje wypowiedzi są dla mnie bez wartości. I już mi nie wyjaśniaj.
Jakbyś nie załączył, to prawdopodobnie było to o tobie...

Załączył, załączył. Tylko uznał, że bezpieczniej bedzie pilastrowi nie odpowiadać, więc musiał znaleźć jakiś pretekst. :)

danrism

Cytuj:
Teoria względności nie zajmuje się pochodzeniem człowieka i nie jest domeną ateistów. Teoria ewolucji jest.

Teoria ewolucji ani nie zajmuje się pochodzeniem człowieka (tym się zajmuje antropologia), ani nie jest "domeną ateistów". Zresztą żadna gałąź nauki nie jest rozpatrywana w kategoriach tezim/ateizm

Cytuj:
Podobnie jak mnie hipoteza, że człowiek pochodzi od małpy nadrzewnej.

Czlowiek pochodzi od małpy naziemnej. Ba! Człowiek taksonomicznie właściwie JEST taką małpą.

dural

Cytuj:
Zarowno o. Rydzyk, ks. Natanek, Lepper i pilaster to katolicy. Ukryc sie nie da!

Lepper? To pewnie Napieralski też?

SgrA

Cytuj:
przeciwnicy religii nawet nie będą musieli się starać z robieniem z wierzących nieuków

Na razie nieuków najłatwiej znaleźć po przeciwnej stronie. :)

Np nik zacytowanego użytkownika powinien być pisany w postaci

SgrA*

A nie samo SgrA :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz maja 13, 2010 11:52

DanRism napisał(a):
Podobnie jak mnie hipoteza, że człowiek pochodzi od małpy nadrzewnej. Jestem jednak ciekaw co na to normalni katolicy.
Ewolucjonizm, ta teoria, jest z gruntu teorią ATEISTYCZNĄ, i nie bawmy się w takie różne podchody i gierki. Na pewnym forum, w wątku Ateizm, teoria ewolucjonistyczna była swoistym dogmatem wiary, rzekomych ateistów. Jak śmiałem się przeciwstawić to mnie zbanowali.

To nie jest hipoteza, to fakt. Chodzi mi o to, że człowiek pochodzi od "małpy".
Teorią ateistyczną? Jakie teorie są jeszcze z gruntu ateistyczne, a które teistyczne? Gdzie teoria ewolucji mówi coś o nieistnieniu Boga, gdzie w ogóle mówi coś o Bogu, co ona ma do istnienia Boga? ;)
A ja trafiłem na ludzi, którzy by mnie spalili na stosie za mówienie o ewolucji. Są ludzie i ludzie, jedni są w porządku, inni nie. Zawsze w "stadzie" znajdą się jakieś czarne owce.
Ale ateiści są specyficzną grupą społeczną, nas wszystkich łączy tylko jedna rzecz - brak wiary w byty nadprzyrodzone :) Większość z nas, żyje "na własny rachunek", nie mamy dogmatów, określonych zakazów i nakazów. Każdy z nas postępuje trochę inaczej, ponieważ każdy miał inny powód by odejść od wiary lub jej nie wybrać. Jedni zrobili to z bardziej rozsądnych i dobrych powodów, inni z gorszych powodów.
Tak jak chrześcijanie są jednym zbiorem, tak każdy ateista jest jest zbiorem jednoelementowym ;)

Cz maja 13, 2010 12:30

pilaster napisał(a):
Np nik zacytowanego użytkownika powinien być pisany w postaci

SgrA*

A nie samo SgrA :)

"Zacytowany użytkownik" to wie jednak większość for nie obsługuje znaczków typu * / | w nikach

Więc "zacytowany użytkownik" utworzył neologizm. :evil:

Cz maja 13, 2010 16:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 39  Następna strona