Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
Witold napisał(a): pilaster napisał(a): Miał, miał. Jak zwykle, aby dokopać głupim katolom, Witold jest zdolny do palnięcia największej nawet głupoty 10 000 - 8 000 lat temu poziom mórz podniósł się o ponad 100 metrów. Aha. I to był ten globalny potop, który zatopił wszystkie kontynenty, kiedy to Noe zbudował szalupę, na którą załadował wszystkie zwierzęta, pływał sobie przez trzy miesiące po czym wpadał w wielką radochę, dlatego że gołąb przyniósł mu gałąź.
Zapewne urósł bardzo w trackie wielu tysiacleci opowiadania z ust do ust.
W końcu nawet niejaki Hitchens, jedne z proroków świeckiego humanizmu i antyklerykalizmu, podający się równiez za ateistę opisał ów nieglobalny potop puszczajac wodze fantazji bez żadnych oporów.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N lip 05, 2009 19:31 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
I oczywiście znajdziemy miliony dowodów, które poprzą tezę o potopie, co pilasterze? Skończ, bo się kompromitujesz...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N lip 05, 2009 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Potop jest opisany w Piśmie Świętym więc po co ta dyskusja?
|
N lip 05, 2009 20:53 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Do teistów pytanie:
Po ile par zwierząt wziął Noe na Arkę?
a) po jednej parze z każdego rodzaju
b) po 7 par z każdego rodzaju
|
N lip 05, 2009 22:32 |
|
 |
No hay banda.
|
pilaster napisał(a): Zapewne urósł bardzo w trackie wielu tysiacleci opowiadania z ust do ust.
Czyli fakt, że przez dziesiątki pokoleń ludzie sobie opowiadali jakąś historie opartą na rzeczywistych wydarzeniach, ale zmieniając ją na bardziej katastroficzną i dodając elementy mitologiczne, świadczy za czy przeciwko Biblijnemu przekazowi? Czy gdyby historia nie została zmieniona w przekazie ustnym to znalazłaby się w Biblii?
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
N lip 05, 2009 23:15 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Sareneth napisał(a): I oczywiście znajdziemy miliony dowodów, które poprzą tezę o potopie, A oto kolejny sarenizm. Poziom morza jest stały i nigdy sie nie zmienia. A kto twierdzi inaczej, ten heretyk. Na dnie Morza Pólnocnego do dzisiaj istnieją koryta dawnych rzek i ujście Tamizy do Renu 12 000 lat temu Bałtyk jeszcze wogóle nie istniał. na dnie Morza Czarnego, kilkadziesiat kilometów od dzisiejszego brzegu istnieją ślady osadnictwa, odkryte zresztą przez Ballarda. Jest to wiedza powszechnei dostępna. Ale jak widać nie dla sarenetha. Wszak wiadomo, zlodowaceń nie ma i nigdy nie było. Tako rzecze sareneth, zatem to prawda. No hay banda Cytuj: Czyli fakt, że przez dziesiątki pokoleń ludzie sobie opowiadali jakąś historie opartą na rzeczywistych wydarzeniach, ale zmieniając ją na bardziej katastroficzną i dodając elementy mitologiczne, świadczy za czy przeciwko Biblijnemu przekazowi?
Zależy co rozumiesz pod tym pojeciem. Jest faktem ze doszło do potopu światowego, chociaż nie tak katastroficznego jak później urosło to w legendzie. Natomiast opis biblijny wykorzystuje tę historię jako przypowieść.
Równie dobrz można zapytać jak się nazywali synowie marnotrawni i ich ojciec z przypowieści Jezusa i czy "naprawdę" istnieli.
|
Pn lip 06, 2009 7:37 |
|
 |
Sareneth
|
I to, że odnajdujemy ślady dawnych rzek, to świadczy o potopie? Brawo. Gdzie się tego nauczyłeś?
I nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałem. Bo świadczy to tylko o twojej głupocie...
To, że podnosi się poziom morza nie świadczy o tym, ze jest to opisywany potop. Bo istnieje coś, o czym Profesor Ewolucji i Geologii Pilaster nie wie. Ze jak topią się lodowce, to poziom wody się podnosi. Wiedza zpodstawówki, której pilaster również nie opanował...
Nadeszło zlodowacenie. Więc wiara w Deskę Na Błogosławionym Kółku też jest prawdziwa. Bo w Świętej Księdze ZDeski, jest napisane "Nadeszło zlodowacenie"...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pn lip 06, 2009 10:05 |
|
 |
pilaster
|
Sareneth napisał(a): To, że podnosi się poziom morza nie świadczy o tym, ze jest to opisywany potop.
Tak jest. Kolejny sarenizm. Poziom morza się podnosi, ale potopu od tego nie ma. Ląd nie jest zalewany, pomimo że podniósł się poziom morza.
Oto Wielka Tajemnica Wiary Sarenetha. nie próbujcie jej zrozumieć. To nie na wasz rozum.

|
Pn lip 06, 2009 12:39 |
|
 |
Sareneth
|
I znów piszesz o czymś, o czym nie napisałem. Rób tak dalej, a z hukiem cię wykopią z tego forum...
Napisałem: To, że podnosi się poziom morza nie świadczy o tym, ze jest to opisywany potop.
Ty napisałeś: Poziom morza się podnosi, ale potopu od tego nie ma.
Widzisz rożnicę? Naucz sie czytać ze zrozumieniem. Jest napisane wyraźnie, zę podnoszenie się poziomu wody NIE MUSI BYĆ OPISYWANYM POTOPEM. Proponuję zacząć kurs czytania ze zrozumieniem.
A tak wogóle, to dyskusja nie jest o potopach (definicja itp) tylko czy biblijny potop jest prawdziwy.
Cytuj: Ląd nie jest zalewany, pomimo że podniósł się poziom morza. Aj tak napisałem? W którym miejscu?
Ale bijmy pokłony przed oświeconą wiedzą Jedynego Prawdziwego Geniusza Pilastera, który już wkrótce otzryma Nobla...
|
Pn lip 06, 2009 13:07 |
|
 |
WIST
|
Za dużo emocji z jednej i drugiej strony. Proponuje obydwu Panom ostudzić te emocje i kontynuować w atmosferze wzajemnego poszanowania i merytorycznej dyskusji.
EDIT: Ostudźcie emocje, albo nie ma sensu abyście pisali w tym temacie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn lip 06, 2009 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytanie wszystkiego od mojego ostatniego wpisu mnie przerasta. Dlatego krotki wtret.
Historia o potopie jest napisana w gatunku literackim (?) mitu
Polska definicja mitu wydaje mi sie mocno okrojona (moze ktos zna lepsze), bardziej podoba mi sie niemiecka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mit
http://de.wikipedia.org/wiki/Mythos
Mit przekazuje pewna tresc, ale niekoniecznie fakty historyczne w naszym rozumieniu.
Badania Morza Czarnego wydaja sie potwierdzac teze, ze okolo 7500 lat (po koncu epoki lodowcowej) temu nastapilo "przelanie" Morza Srodziemnego do basenu (wtedy slodkowodnego) M. Czarnego. Kontakt ze slonymi wodami mial basen M. Czarnego juz ponad 130 tys. lat temu, przed ostatnim zlodowaceniem.
Np tutaj (niestety po niemiecku, ale nie watpie, ze mozna znalezc to tez np. po angielsku)
http://www.atlantis-schoppe.de/flut.html
Mogl wie to byc dla owczesnych ludzi "potop biblijny" o ktorym opowiadaja tez mity babilonskie.
Istotne dla biblijnego opisu historii Noego jest jednak przeslanie, jakie on ma nam przekazac. I nie jest nim fakt historyczny potopu, ktory wydarzyl sie miedzy dniem takim a takim, w roku takim albo innym.
Traktowanie Biblii jako dokumentu historycznego, potwierdzonego wieloma pieczeciami od Pana Boga, jest kompletna pomylka. Biblia jest opowiescia wieloglosowa, ktora opowiada nam o historii duchowej Boga z ludzmi, na kanwie wydarzen faktycznych, ale tylko na kanwie, a nie w formie dokumentu historycznego.
|
Pn lip 06, 2009 13:51 |
|
 |
Sareneth
|
Dokładnie. Nie jest ważny sam potop, ale to co ten mit ma nam pokazać.
Bo np. to, zę zabrał po parze zwierząt każdego gatunku jest bzdurą...
|
Pn lip 06, 2009 13:54 |
|
 |
WIST
|
Dziwaku chciałbym Ci zwrócić uwagę że jesteś w dziale Wiara a nauka, więc powoływanie się jedynie na Pismo Święte, co jak widzę czynisz, jest niewystarczające. Twoje pretensje do rozmówców też są nieuzasadnione w takim razie.
WIST
|
Pn lip 06, 2009 19:54 |
|
 |
WIST
|
Może to faktycznie dla Ciebie nie jest jasne. To nie jest kwestia przekonań, tylko zasad. Dział wiara i nauka jak sama nazwa wskazuje porusza kwestie wiary z perspektywy naukowej, oraz kwestie naukowe oglądane przez pryzmat wiary. Jeśli toczy się tu dyskusja o potopie to pod uwagę bierzemy zarówno Biblie jak i ustalenia naukowe, szczególnie że wypowiadają się tu ateiści, którzy oczekują dowodów naukowych. Jeśli zatem jesteś zamknięty na naukę Kościoła Katolickiego, jeśli jesteś zamknięty na ustalenia naukowców, oraz brak Ci poszanowania odmiennego punktu widzenia, to nie jest dział dla Ciebie.
Darować możesz sobie również tego typu podważanie mej wiary i przekonań, bo naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia co Ty tam sobie myślisz, szczególnie że rozumiesz Biblie po swojemu i w dodatku nie chcesz zrozumieć o czym jest ten dział. Ja pouczyłem, wyjaśniłem, zrozumiałeś to naprawdę fajnie, nie zrozumiałeś to nie musisz tutaj pisać.
WIST
|
Pn lip 06, 2009 20:44 |
|
 |
romulus
|
Kamala napisała Cytuj: Historia o potopie jest napisana w gatunku literackim (?) mitu Czy to wszystko to jest mit!!! Romulus napisał Cytuj: Ponadto najbardziej się dziwię ludziom wierzącym w Boga oraz Biblii ,a odrzucaja że potop miał miejsce . Podam teksty w oparciu o Biblię. Rdz 6:17 bwp- Ja zaś sprowadzę na ziemię wody potopu i wytracę wszystko, co żyje pod niebem; wyginie wszystko, co się rusza na ziemi. Rdz7:6 bwp- Kiedy Noe ukończył sześćset lat, rozpoczął się potop. Rdz7:7 bwp- Schronił się tedy Noe do arki z synami, z żoną i żonami swoich synów, aby się w ten sposób uratować przed wodami potopu. Rdz7:10 bwp- Po siedmiu dniach [od wejścia Noego do arki] wody potopu zaczęły zalewać ziemię. Rdz7:17 bwp- Potop utrzymywał się na ziemi przez czterdzieści dni. Wody tak wezbrały, że podniosły arkę wysoko ponad ziemię. Rdz8:14 bwp- Dnia dwudziestego siódmego drugiego miesiąca cała ziemia była wolna od wód [potopu] Rdz8-21Upodobawszy sobie w miłej woni ofiar, Bóg postanowił: Nie będę już zsyłał przekleństwa na ziemię z powodu człowieka, który od wczesnej młodości skłania się swoim ludzkim sercem ku złemu. Nie będę już karał, tak jak to uczyniłem [zsyłając wody potopu], żadnej istoty żywej. Rdz10:32 bwp- Oto potomkowie Noego według podziału na rodziny, języki, zamieszkiwane przez nich krainy i ludy, jakie tworzą. Z nich wywodzą się wszystkie narody rozsiane po całej ziemi po potopie Mt24:38 bwp- jak przed potopem jedli i pili, żenili się i za mąż wydawali aż do momentu wejścia Noego do arki Mt24:39 bwp- i nawet nie spostrzegli, że przyszedł potop i pochłonął wszystkich – tak też będzie i z przyjściem Syna Człowieczego. Łk17:27 bwp- jedli, pili, żenili się, wychodziły za mąż – aż do chwili, kiedy to Noe wszedł do arki. Potem przyszedł potop i zniszczył wszystkich. 2Piotra.2:5 bwp- nie darował również dawnemu światu zsyłając na bezbożnych groźny potop, z którego uratował jedynie Noego, głosiciela sprawiedliwości, i jego siedmioro towarzyszy. 2Piotra3:6 bwp- Woda również, wskutek wielkiego potopu, stała się przyczyną zagłady dla ówczesnego świata. To nie są wszystkie teksty ,jest ich wiecej.
Jeśli to jest mit Jezus jest kłamcą .
A odnośnie nauki skąd tak ogromne pokłady węgla nikt mi do tej pory nie wyjaśnił http://www.ppwb.org.pl/wb/58/9.php
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4293048947
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4293048947
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Pn lip 06, 2009 20:50 |
|
|
|