Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość

Post Re: Całun Turyński
Pewnie, to średniowieczny fałszerz potrafi oszukać dzisiejszą naukę

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N wrz 09, 2018 21:08

No przecież właśnie wychodzi na to, że nie potrafi :)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N wrz 09, 2018 21:09
[ciach... wulgaryzmy. M.]

N wrz 09, 2018 21:11
Andy72 napisał(a):
Ja tam czytałem książkę
Gratuluję!

Andy72 napisał(a):
Ja tam czytałem książkę na temat Całunu i tam były opisane badania.
Zdradzę ci coś w sekrecie, tylko nie rozpowiadaj, bo to coś, co wiedzą dorośli i nie wszystkim dzieciom mówią: Otóż każdy, dosłownie każdy, kto ma sam dość pieniędzy lub potrafi przekonać jakiegoś wydawcę, że będzie z tego zarobek, może napisać książkę i powypisywać w niej dowolne rzeczy, mądre czy głupie, prawdziwe albo nie. W tym także dowolne głupoty, kłamstwa i zmyślenia, w szczególności również kłamstwa i zmyślenia o rzekomych badaniach, jeśli będzie uważał, że to pomoże w znalezieniu większej liczby nabywców. A następnie wydać taką książkę drukiem i puścić na sprzedaż. Jak znajdzie wielu ludzi, którzy kupią książkę, to zarobi. A najprościej to osiągnąć, pisząc na jakiś chwytliwy temat, dając odpowiednio zachęcający tytuł oraz okładkę, no i blurba.

Ostatnio edytowano N wrz 09, 2018 23:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

N wrz 09, 2018 22:55
Zbigniew3991 napisał(a):
Jestem Chrześcijaninem

A co to za wyznanie? że religia taka to wiem, ale wyznanie?

Cytuj:
Kościół ogłasza jako dogmaty i prawdy wiary, musi być zgodne z Biblią

Musi to na Rusi. To co Kościół ogłasza jako dogmaty musi być zgodne z wiarą Kościoła, wiarą którą wyznawał na przestrzeni wieków

Cytuj:
a nie objawieniami maryjnymi, czy jakimiś innymi

Ale co objawienia Maryjne mają do rzeczy?

Cytuj:
Tradycja jest kontynuacją Biblii,

Nic podobnego. Biblia jest wytworem Tradycji. Ergo, imao Tradycja>Biblia. Choć prawowierny Kościół Katolicki stawia je na równi

Cytuj:
Katolik ma obowiązek wierzyć w dogmaty ogłoszone przez Kościół

Owszem

Cytuj:
ale nie ma żadnego obowiązku wierzyć w żadne objawienia, nawet te zatwierdzone przez Kościół

To widać jaki katolik

Cytuj:
bo to, co objawił Jezus na kartach Ewangelii, jest wystarczającym objawieniem

Szkoda że zapomniał powiedzieć jakie Ewangelie czy księgi powinny wchodzić w skład PŚ

Pn wrz 10, 2018 0:00
Quinque napisał(a):

Cytuj:
ale nie ma żadnego obowiązku wierzyć w żadne objawienia, nawet te zatwierdzone przez Kościół

To widać jaki katolik

Tu sie nie zgodze. Z tego co wiem, nie ma objawien prywatnych zatwierdzonych przez Kosciol.
Sa takie, ktore sa uznane przez Kosciol, ale zaden katolik nie ma obowiazku w nie wierzyc.
Poniewaz
Cytuj:
Dane ludziom objawienia prywatne nie dodają nic nowego do Objawienia Bożego, które jest przekazywane w Piśmie świętym i w żywej Tradycji Kościoła.
(...)Należy więc pamiętać, że wartość objawień prywatnych różni się zasadniczo od jedynego Objawienia publicznego: to ostatnie wymaga naszej wiary; w nim bowiem ludzkimi słowami i za pośrednictwem żywej wspólnoty Kościoła przemawia do nas sam Bóg (Verbum Domini, 14).

https://diecezja.waw.pl/2544

Cytuj:
KKK 67 W historii zdarzały się tak zwane objawienia prywatne; niektóre z nich zostały uznane przez autorytet Kościoła. Nie należą one jednak do depozytu wiary. Ich rolą 84 nie jest "ulepszanie" czy "uzupełnianie" ostatecznego Objawienia Chrystusa, lecz pomoc w pełniejszym przeżywaniu go w jakiejś epoce historycznej.

Pn wrz 10, 2018 6:53
ErgoProxy napisał(a):
Andy, ja nie wiem, co to jest "fakt naukowy". Tyle wiem, że jak całun nie byłby oszustwem, to poważni naukowcy rzuciliby się na to płótno jak sępy, badać. Jak by je już zbadali, to zaczęliby solidarnie bronić kolegów odkrywców przed wściekłymi innowiercami, wyznawcami islamu na przykład. Tak jak bronią np. dobrego imienia Darwina czy Galileusza. Niecodziennie się w końcu odkrywa samego Boga, no nie?

Tymczasem rzeczywistość jest taka, że chór oszustów broni swojego średniowiecznego kolegi fałszerza jak umie, czyli fałszując, co tylko im wejdzie w łapy. Na końcu łańcuszka oszustów są zaś oddający im pieniądze za oszukańcze książki całunnicy w typie Aluś. Tylko po co...

...ech, no właśnie, po co komu taka wiara. Chcesz być poganką? Cesarz Japonii zaprasza, sam nie wierząc w swoje szczęście. Chcesz być katoliczką? Masz całą furę oficjalnych dokumentów Kościoła do przetrawienia, celem zorientowania się, w co i jak powinnaś wierzyć. Chcesz łączyć jedno z drugim? Cóż rzec - Kacmajor...

Pierwszoplanowym działaniem gremium uczonych, gdyby całun był średniowiecznym oszustwem, byłoby dowiedzenia oszustwa naukowcom go badającym.
Nikt przy zdrowych zmysłach na rzuca sie na prawdę, ale na oszustwa, które bez problemu można dowieść.
Prawda zawsze się obron, tak było i jest od zarania dziejów.

Pn wrz 10, 2018 7:02
[ciach... odpowiedź na usunięty post. M.]

Pn wrz 10, 2018 7:08
Alus napisał(a):
Pierwszoplanowym działaniem gremium uczonych, gdyby całun był średniowiecznym oszustwem, byłoby dowiedzenia oszustwa naukowcom go badającym.
A jak ci się wydaje, kto udowodnił oszustwa Kuzniecowa, jakieś nienaukowe Alusie, łykające wszystko jak młody pelikan rybę? Jako pierwszy w 1994 profesor biologii molekularnej Dan Larhammar z Uniwersytetu w Uppsali napisał do samego Kuzniecowa (bez odpowiedzi), a następnie do redakcji "International Journal of Neuroscience", że opublikowany w tym piśmie naukowym artykuł "In vitro studies of interactions between frequent and unique mRNAs and cytoplasmic factors from brain tissue..." Kuzniecowa, rzekomo podważający ewolucję, zawiera zmyślone periodyki i autorów. W sprawie całunu Damon, Donahue i Jull z University of Arizona powtórzyli eksperyment wykonany rzekomo przez Kuzniecowa, mający wskazywać na zaburzenie wskazań C14 w wyniku pożaru, ale nie bynajmniej uzyskali opisywanych przez niego wyników. Co opisali, rzecz jasna. Detalicznie zbadał i opisał oszustwa Kuzniecowa Gian Marco Rinaldi. I tak dalej...

Natomiast oszustw całunomaniaków, które nie są publikowane w periodykach naukowych, ale na stronkach internetowych, w broszurach czy książkach o całunie, jak na przykład nazywanie malarki fizykiem, pielęgniarki czy dziennikarza naukowcem, zmyślanie zespołów naukowych, badań itp. -- naukowcy z reguły nie dowodzą, co oczywiste. Nie ma powodu, żeby poświęcać czas i prostować wszelkie bzdury i kłamstwa, jakie ktoś gdzie wypisuje. Ba! W gruncie rzeczy nie ma powodu, żeby w ogóle do takich miejsc zaglądać.

Alus napisał(a):
Prawda zawsze się obron, tak było i jest od zarania dziejów.
Zanim prawda włoży buty, kłamstwo trzy razy obiegnie ziemię.

Pn wrz 10, 2018 8:01

akruk napisał(a):

...w czym wydatnie pomagają osoby bezkrytycznie łykające i puszczające dalej kłamsta np. publikowane na dziwacznych stronkach pokroju "źródeł", z których korzysta Alus.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn wrz 10, 2018 8:30
JedenPost napisał(a):
akruk napisał(a):

...w czym wydatnie pomagają osoby bezkrytycznie łykające i puszczające dalej kłamsta np. publikowane na dziwacznych stronkach pokroju "źródeł", z których korzysta Alus.

Nie istnieje kłamstwo, tajemnica, które nie zostałoby kiedyś zweryfikowana i wtedy sie okaże kto będzie się miał z niepyszna.....pażywiom, uwidim....

Niemniej śmieszny argument stanowi list biskupa przesądzającego o wiarygodności całunu z czasów gdy w Kościele obowiązywała teoria o Ziemi w centrum wszechświata, wokół której krąży Słońce :D

Pn wrz 10, 2018 10:23

Kael napisał(a):
Quinque napisał(a):

Cytuj:

To widać jaki katolik

Tu sie nie zgodze. Z tego co wiem, nie ma objawien prywatnych zatwierdzonych przez Kosciol.
Sa takie, ktore sa uznane przez Kosciol, ale zaden katolik nie ma obowiazku w nie wierzyc.
Poniewaz
Cytuj:
Dane ludziom objawienia prywatne nie dodają nic nowego do Objawienia Bożego, które jest przekazywane w Piśmie świętym i w żywej Tradycji Kościoła.
(...)Należy więc pamiętać, że wartość objawień prywatnych różni się zasadniczo od jedynego Objawienia publicznego: to ostatnie wymaga naszej wiary; w nim bowiem ludzkimi słowami i za pośrednictwem żywej wspólnoty Kościoła przemawia do nas sam Bóg (Verbum Domini, 14).

https://diecezja.waw.pl/2544

Cytuj:
KKK 67 W historii zdarzały się tak zwane objawienia prywatne; niektóre z nich zostały uznane przez autorytet Kościoła. Nie należą one jednak do depozytu wiary. Ich rolą 84 nie jest "ulepszanie" czy "uzupełnianie" ostatecznego Objawienia Chrystusa, lecz pomoc w pełniejszym przeżywaniu go w jakiejś epoce historycznej.

No... To do jakiego wyznania należysz, Quinque?

Nie spycham Tradycji z jej piedestału. Zależy jeszcze, jaka to tradycja jest.

Objawienia maryjne mają do tego to, że w wiarygodność Całunu Turyńskiego także nikt wierzyć nie musi i nikt się nim zajmować nie jest zobowiązany.

Pn wrz 10, 2018 10:33
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
akruk napisał(a):
Nie istnieje kłamstwo, tajemnica, które nie zostałoby kiedyś zweryfikowana
Całun już został zweryfikowany, pochodzi ze średniowiecza. Nie zmienią tego kłamstwa, manipulacje i oszustwa, jakimi notorycznie posługują się całunomaniacy, którzy tej prawdy nie chcą zaakceptować.

Alus napisał(a):
Niemniej śmieszny argument stanowi list biskupa przesądzającego o wiarygodności całunu z czasów gdy w Kościele obowiązywała teoria o Ziemi w centrum wszechświata, wokół której krąży Słońce :D
Nie wiem, kto cię uczył myślenia (bo powinnaś złożyć reklamację), ale jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Dosłownie nic.

Pn wrz 10, 2018 11:03
akruk napisał(a):
Całun już został zweryfikowany, pochodzi ze średniowiecza. Nie zmienią tego kłamstwa, manipulacje i oszustwa, jakimi notorycznie posługują się całunomaniacy, którzy tej prawdy nie chcą zaakceptować.

Nawet setne powtorzenie tej tezy przez akruka nie zmieni faktu, ze nic nie jest przesadzone. Ze sredniowiecza moga byc takze lazy na Calunie wykonane po pozarze.
Dla mnie nauka nie wyjssnila wszystkiego zwiazanego z Calunem, chocby techniki jego powstania, wiec nic nie jest przesadzone.
Jak akruk wykona identyczna kopie, to mozna bedzie zaczac soe zastanawiac, czy ta technika byla w owym sredniowieczu dostepna.

Pn wrz 10, 2018 11:12
Całun pochodzi ze średniowiecza. Próbek nie pobierano z łat.

Czy piramidy zbudowali kosmici? Bo technika ich budowy jest nieznana nauce; istnieją tylko hipotezy i konsensusu nie ma. Jak Kael wykona identyczną kopię piramidy, będzie mogła zacząć się zastanawiać, czy ta technika byłą dostępna ludziom w czasach Cheopsa.

Pn wrz 10, 2018 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona