Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona
 Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucj
Dural napisał(a):
Panowie chyba czegos nie rozumieja. Koledze DanRism chodzi o SPOSOB polaczenia jablka jedzonego przez Ewe rajska z Ewa sawanny afrykanskiej. Przeciez pyta 10-raz o proste wyjasnienie przypasowania grzechu pierworodnego do pierwszych ludzi darwinizmu.

No proszę, dural uważa, ze grzech pierworodny polegał na tym, że Ewa zjadła jabłko... :(

A ostrzegałem, zeby nie uczyć religii w rezimowej szkole, ostrzegałem... :cry:

Ale kto by tam słuchał głosu rozsądku... :-(

Grzech pierworodny polegał na tym, że człowiek mając do wyboru dobro i zło, świadomie wybrał zło. Być może był to nawet jeszcze nie Homo Sapiens, tylko jakiś wcześniejszy gatunek. Ale stało się.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

So maja 15, 2010 19:26
zbanowany na stałe

Cytuj:
No proszę, dural uważa, ze grzech pierworodny polegał na tym, że Ewa zjadła jabłko... :(

Dostosowalem sie do poetyckosci Prawdy biblijnej. :)
... a konkretow jak nie bylo tak nie ma. Cos, gdzies, kiedys... :D

So maja 15, 2010 19:35

Cytuj:
Grzech pierworodny polegał na tym, że człowiek mając do wyboru dobro i zło, świadomie wybrał zło. Być może był to nawet jeszcze nie Homo Sapiens, tylko jakiś wcześniejszy gatunek. Ale stało się.

Ciekawi mnie, czy pilaster ma jakiś pomysł, na czym owo "świadome wybranie zła" miałoby polegać (i to do w taki sposób, żeby obciążyć odpowiedzialnością za ów incydent WSZYSTKIE następne pokolenia - normalnie gorzej niż w Korei Północnej)?

So maja 15, 2010 19:43

Witold napisał(a):
Ciekawi mnie, czy pilaster ma jakiś pomysł, na czym owo "świadome wybranie zła" miałoby polegać (i to do w taki sposób, żeby obciążyć odpowiedzialnością za ów incydent WSZYSTKIE następne pokolenia - normalnie gorzej niż w Korei Północnej)?

No ja nie wiem... Może nasi pierwotni wzięli jakiś mega kredyt, który teraz my musimy spłacać...

So maja 15, 2010 20:02

O ile ludzi nieuczonych , mniemających że biblia jest poprostu wiedzą przekazaną przez przodków jestem w pewien sposób w stanie zrozumieć , to wciąż pozostaje dla mnie zagadką wiara osób wiedzących że przekaz biblijny nie jest wiedzą [ metaforyczna baśń ] a mimo to twierdzących że treść jest prawdziwa mimo że forma zmyślona .

No ale wiara jak to wiara - rozumem się nie rządzi .

N maja 16, 2010 7:26
Dural napisał(a):
Panowie chyba czegos nie rozumieja. Koledze DanRism chodzi o SPOSOB polaczenia jablka jedzonego przez Ewe rajska z Ewa sawanny afrykanskiej. Przeciez pyta 10-raz o proste wyjasnienie przypasowania grzechu pierworodnego do pierwszych ludzi darwinizmu. Wy w dziwny sposob krazycie kolo zagadnienia i tylko ja wiem, ze nie da rady. :)

Dosłownie o to mi chodzi. Człowiek został stworzony na "obraz i podobieństwo Boga", potem był `grzech pierworodny`, człowiek "wygnany z raju", jakkolwiek to wszystko rozumieć. Kościół nie naucza, że "obaz i podobieństwo" było małpoludem, a małpa nie mogła popelnić grzechu i nie mogła być stworzona na obraz i podobieństwo Boga, bo to byłoby zwierzę. Taka jest wiara katolicka (nie tylko) i takie nauczanie Kościoła. A ja zatem pytam, jak powyższe nauczanie ludzie wierzący, zwłaszcza katolicy, łaczą z TE. I proszę mnie nie uswiadamiać, że wiara nie ma tu nic do rzeczy bo ja pytam WŁAŚNIE o wiarę i TE. Jakbym nie był na portalu Wiara.pl to może bym nie pytał o to. Bo tak czy inaczej, człowiek współczesny drastycznie przewyższa inne istoty, przewyższa swą duchowością i inteligencją, jak widzicie żadne inne stworzenie nie pisuje w internecie i nie rozmyśla o ewolucji. Zatem nie jest tylko instynktownym zwierzęciem. Z drugiej strony jego fizycznosć faktycznie bywa podobna do stworzeń człekopodobnych. Zdarzają się ludzie z ogonami, to są fakty. Anomalia ale fakty. Albo obfite owłosienie ciała, sam dość obfite posiadam. A `TE` stwierdza, że TYLKO MATERIA, żadnego aktu stwórczego Boga, człowiek od małpy, a nawet wcześniej od innych stworzeń. Dlatego ciekaw jestem opinii wierzących i ewolucjonistów zarazem. Innych też, ale szczególnie katolików, chrześcijan. Jak to godzicie? Bo fizycznie to rzeczywiście człowiek przejawia podobieństwa zwierzętom...

N maja 16, 2010 10:38
danbog napisał(a):
O ile ludzi nieuczonych , mniemających że biblia jest poprostu wiedzą przekazaną przez przodków jestem w pewien sposób w stanie zrozumieć , to wciąż pozostaje dla mnie zagadką wiara osób wiedzących że przekaz biblijny nie jest wiedzą [ metaforyczna baśń ] a mimo to twierdzących że treść jest prawdziwa mimo że forma zmyślona .

No ale wiara jak to wiara - rozumem się nie rządzi .

"Wiara i rozum"- jak mawiał Jan Pawel II, a za nim Kościół. W Biblii (ST) jest wzmianka o "okręgu ziemi" czyli nie są to jakieś nieprawdziwe opowiastki, wiele zdań jest wręcz naukowych, a gdy pisano teksty to nie latano jeszcze w kosmos, uważano, że ziemia jest płaska, a prorok pisał o okręgu. Ks. Rodzaju nie jest traktatem naukowym, wiadomo, jak inne księgi, ale na niej opiera się też nauka Kościoła i wiara chrześcijańska (Chrystus wspomina). A tutaj wyskakujecie z "człowiekiem od małpiszona"... Albo `wspólny przodek`. Czyli co, małpa od człowieka? Zatem ja ponownie pytam.

N maja 16, 2010 10:44
Grzegor napisał(a):
DanRism
Uwaga wstępna: Pojęcia bywają wieloznaczne, słowa człowiek (podobnie jak małpa) można używać w znaczeniu: zoologicznym, biologicznym, religijnym, etycznym w każdym ma inny sens
Mamy dwa modele stworzenia człowieka:
1. W pewnym momencie przedstawiciel gatunku Homo (człowieka w sensie biologicznym nie małpolud) np. Homo Erectus, lub Homo Sapiens stał się zdolny do odróżnienia dobra od zła, a zatem do wyboru zła i grzechu. Od tego momentu rozpoczęła się historia człowieka w sensie religijnym. W świcie materialnym nie wiele się zmieniło, w świecie duchowym bardzo dużo. Bóg stworzył człowieka nie naruszając praw przyrody, który tez przecież stworzył, i to właśnie w sposób metaforyczny opisuje Biblia.
2. Jak z dziecinnej czytanki. W jakimś miejscu, w chmurach czy naziemni nie wiadomo coś błysnęło i walnęło (w każdym razie jakieś efekty specjalne powinny być) i pojawił się Adam, chyba od razu jako dorosły i zdolny do porozumiewania się mową, chociaż nikt go tego nie uczył i chwilę później Ewa....

Ty wolisz – jak sądzę - drugi model stworzenia. Ale wielu katolików uważa go za idiotyczny. Co tu więcej tłumaczyć?

Grzegorz, dziękuję za objaśnienie, o to mi mniej więcej chodziło. Ale znowu przypomnę: "Na obraz Boży go stworzył". Jakkolwiek metaforycznie czytalibyśmy opis stworzenia w Ks. Rodzaju,to musimy przyjąć, że człowiek jednak od razu stał się człowiekiem w obecnym "wydaniu", no ok, może w wydaniu np. ludzi ze starożytności, o których wiemy z opisow historycznych. Nie można tam wnioskować o ewolucji z małpoluda. A Ty jesteś katolikiem? Pytam z ciekawości, w odniesieniu do powyższych wyjaśnień.

N maja 16, 2010 11:00

DanRism napisał(a):
W Biblii (...) wiele zdań jest wręcz naukowych

Jakieś przykłady...?

Cytuj:
gdy pisano teksty to nie latano jeszcze w kosmos, uważano, że ziemia jest płaska

I w Biblii również jak najbardziej pojawiają się przebłyski takiego światopoglądu. Kilkakrotnie wspomina się o Ziemi "opartej na słupach".

Cytuj:
a prorok pisał o okręgu.

Okrąg – zbiór wszystkich punktów płaszczyzny euklidesowej odległych od ustalonego punktu o zadaną odległość.

Cytuj:
A tutaj wyskakujecie z "człowiekiem od małpiszona"... Albo `wspólny przodek`. Czyli co, małpa od człowieka? Zatem ja ponownie pytam.

A można wiedzieć na jakiej podstawie stawiasz religijny obraz świata (oparty na wierze w starożytne pisma) ponad naukowym (opartym na badaniach, obserwacjach, dowodach, logice, wnioskowaniu) i chcesz naukowy weryfikować względem zgodności z religijnym? Pytam się NA JAKIEJ PODSTAWIE. Gdzie tu w ogóle logika?

Wszelkie zdrowe rozumowanie wskazywałoby, że to raczej starożytne pisma, będące starożytną koncepcją pochodzeniu człowieka i Wszechświata, powinny podlegać weryfikacji przez naukę współczesną (a właściwie - nie powinny być w ogóle przez nią brane pod uwagę, jako że miały czysto religijny charakter), skoro nauka wskazuje, że człowiek powstał w inny sposób, aniżeli magiczne powstanie z kupki piasku, to oznacza że opis Biblijny musi być albo metaforyczny/literacki/coś tam albo po prostu fałszywy.

N maja 16, 2010 11:38
zbanowany na stałe

Postanowilem dociec czym mogl byc ten grzech nad grzechami. Poniewaz sam Bog topil, palil, trul, pozbawial dobytku itd odrzucilem Biblie w pierwszym rzedzie.
Pozostala jedna rzecz ktorej Bog Kochajacy nam oszczedzil i o ktorej cicho. Bog nigdy nie zjadl czlowieka, a wiadomo, nasi przodkowie to i owszem, czesto. Niestety, to tez mi odpadlo. Mamy przeciez sprawe hostii i namawiania do takowej konsumpcji.
Dajmy spokoj szczegolom, oto moja ostateczna odpowiedz. Musi chodzic o to, ze Bog nigdy nie mial zamiaru stworzyc ludzi. To pierwsze ogniwa DNA, wskazujace na nasza odmiennosc od malpiszonoluda, staly sie przyczyna boskiego zdenerwowania i zlosci. To ten grzech pierworodny, bo co innego mogl przeskrobac noworodek 100000 lat temu jak nie to, ze byl dzieckiem niechcianym?
Oczywiscie zdaje sobie sprawe z drobnych niescislosci w tej tezie i uprzedzam ataki typu; "Skad mogli wiedziec o Bogu skoro Mojzesz byl dopiero w planie?" badz "Przeciez rozum u nich jeszcze calkiem nie tego, sa niewinni jak dziecko.". Otoz moj post trzeba czytac ZE ZROZUMIENIEM (jak to robimy przy innej cennej lekturze) i wszystko gra! :)
Macie odmienne koncepcje?

N maja 16, 2010 14:19
Witek! Do jasnej ciasnej, za przeproszeniem. Na pewno prorokowi nie chodziło o okrąg wg definicji jaką podajesz. Trochę elastyczności myślenia. Potem odniosę się do innych spraw, teraz muszę iść.

N maja 16, 2010 16:30

Cytuj:
Witek! Do jasnej ciasnej, za przeproszeniem. Na pewno prorokowi nie chodziło o okrąg wg definicji jaką podajesz. Trochę elastyczności myślenia. Potem odniosę się do innych spraw, teraz muszę iść.

Przypuszczam raczej że chodziło mu o coś na kształt koła. Zresztą nie ma to wielkiego znaczenia. Odpowiedz lepiej na resztę mojego posta.

N maja 16, 2010 16:37

Dural napisał(a):
Cytuj:

Dostosowalem sie do poetyckosci Prawdy biblijnej. :)
... a konkretow jak nie bylo tak nie ma. Cos, gdzies, kiedys... :D

Jakich konkretów by się dural spodziewał?

Witold.

Cytuj:
Ciekawi mnie, czy pilaster ma jakiś pomysł, na czym owo "świadome wybranie zła" miałoby polegać

No normalnie. Np wchodzi Witold do supermarketu i widzi na półce np płytę z muzyką. Muzyka mu się podoba, ale nie na tyle, żeby za płytę zapłacić.

Zatem Witold tą płytę z marketu WYNOSI. :(

Wie, że czyni zło i czyni to świadomie i dobrowolnie :(

Cytuj:
w taki sposób, żeby obciążyć odpowiedzialnością za ów incydent WSZYSTKIE następne pokolenia

Przeciez to się ciągle dzieje :)

N maja 16, 2010 20:14

I prosiłbym danrisma o odpowiedź na zadane uprzednio pytanie. Które z wymienionych ZAŁOŻEŃ TE sa sprzeczne z nauczaniem Krk i dlaczego

N maja 16, 2010 20:19

Drogi pilastrze.
Właśnie cała zabawa polega na tym, że żadne założenia teorii ewolucji nie są sprzeczne z wiarą. Natomiast sprzeczne są wnioski, jakie pojawiają się z konfrontacji dalszych rozwinięć zagadnień naukowych i religijnych. I dlatego kreacjonizm atakuje. A że atakuje postawy? Bo atak na podstawy daje możliwość obalenia całości "za jednym zamachem" zamiast paprania się w szczegóły, których "nauka kreacjonistyczna" nie jest w stanie ruszyć. Z tego właśnie powodu kreacjoniści opierają się na cytatach, zazwyczaj wyrwanych z kontekstu, a nie na rzeczowych badaniach naukowych.

Pn maja 17, 2010 5:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona