Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Potop
Marek_Piotrowski napisał(a): Quinque napisał(a): Z tym że naukowy Adam i Ewa to nie nasi Rodzice. Ks. Rodzaju mówi na o tym że były to istoty bardzo dobre żyjące z Bogiem w komunii Przestrzegam przed zbyt "przyrodzoną" lekturą Księgi Rodzaju. Zastanawiajmy się raczej co ona znaczy a nie szukajmy bezpośredniego opisu zdarzeń. Pozwolę sobie na autocytat: Warto zauważyć, że wyrzucenie z raju - w przeciwieństwie do uciążliwości opisanych we wcześniejszych wersetach - to było raczej ograniczanie strat, niż kara (czy nawet skutek). Powód wydalenia jest tak określony: [Biblia] (22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się jak jeden z Nas: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. [/Biblia] Gdyby człowiek stał się nieśmiertelny w tym stanie, znalazłby się w sytuacji szatana; bez szans na nawrócenie i odkupienie. Pobyt w doczesności daje nam szansę (i szansę Chrystusowi na działanie). I tu czas na popuszczenie trochę wodzy teologicznej fantazji; czy nie jest przypadkiem tak, że dopiero w tym momencie człowiek pojawia się na ziemi (w sensie doczesnej planety?) A może w ogóle cały opis to nie sprawozdanie z wydarzeń, tylko opis sytuacji egzystencjalnej człowieka? Już pisałem. Że jest to sprzeczne z dogmatem o grzechu pierworodnym. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie
|
N maja 26, 2019 12:34 |
|
|
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): . Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie Jak to rozumiesz?
|
N maja 26, 2019 12:39 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Quinque napisał(a): Już pisałem. Że jest to sprzeczne z dogmatem o grzechu pierworodnym. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie A kto mówi, że nie przez zrodzenie?
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N maja 26, 2019 13:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Quinque napisał(a): Już pisałem. Że jest to sprzeczne z dogmatem o grzechu pierworodnym. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie A kto mówi, że nie przez zrodzenie? Zaraz co? Mowa o tym że dogmat mówi na tym iż dziedzicyzmy grzech po jedynym Ojcu i Matce. Dlatego musimy przyjąć historyczność tych postaci
|
N maja 26, 2019 15:17 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
A kto mówi że nie przyjmujemy? Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym.
A tak nawiasem mówiąc - nie ma takiego dogmatu.
|
N maja 26, 2019 17:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Doprawdy? Nie ma dogmatu o grzechu pierworodnym ustalonym na Soborze Trydencki podczas Sesji V? Cytuj: A kto mówi że nie przyjmujemy? Nauki biologiczne sugerują że ludzie nie pochodzą od jednego Adama i Ewy. Stąd moja niechęć do ewolucji. Zresztą, chyba św. Jan Paweł II stwierdził że nauka na to wskazuje Cytuj: Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym Czyli nauka jedno, religia drugie Nie wiem jak można połączyć naukę z wiarą. Choćby tylko w tym zakresie
|
N maja 26, 2019 18:35 |
|
 |
IrciaLilith
|
Naukę z wiarą bez problemu, gorzej z godzeniem religii pełnej dogmatów z nauką... A gdy się Biblię interpretuje praktycznie dosłownie to ilość problemów rośnie lawinowo.
Marek, serio nie potrafisz wskazać dobrych pozycji, abym zapoznała się z tym właściwym sposobem interpretowania opowieści o potopie?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N maja 26, 2019 19:50 |
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): Naukę z wiarą bez problemu, gorzej z godzeniem religii pełnej dogmatów z nauką... A gdy się Biblię interpretuje praktycznie dosłownie to ilość problemów rośnie lawinowo.
Marek, serio nie potrafisz wskazać dobrych pozycji, abym zapoznała się z tym właściwym sposobem interpretowania opowieści o potopie? W kwestii potopu już Tobie wysyłałem. W tej problematyce, ciezko coś nowego wymyslić, a do tego niesprzecznego z nauką.
|
N maja 26, 2019 19:53 |
|
 |
IrciaLilith
|
Przeczytałam, ale Marek nadal twierdzi, że interpretuję źle i nic nie rozumiem, więc kolejny raz proszę o podesłanie materiałów, które wskażą mi tą właściwą interpretację.
Tak samo pytania na które ponoć czekano z utęsknieniem pozostały bez większego echa, jedynie padł tekst o prawie naturalnym, którego zakresu też jakoś nie mogę się doczekać, a jak szperam w necie to albo mowa o prawach fizycznych, albo czysta ezoteryka, ew znane mi teksty o ewolucyjnym pochodzeniu podstaw moralności...
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N maja 26, 2019 19:59 |
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): Przeczytałam, ale Marek nadal twierdzi, że interpretuję źle i nic nie rozumiem, więc kolejny raz proszę o podesłanie materiałów, które wskażą mi tą właściwą interpretację.
Tak samo pytania na które ponoć czekano z utęsknieniem pozostały bez większego echa, jedynie padł tekst o prawie naturalnym, którego zakresu też jakoś nie mogę się doczekać, a jak szperam w necie to albo mowa o prawach fizycznych, albo czysta ezoteryka, ew znane mi teksty o ewolucyjnym pochodzeniu podstaw moralności... To czytałaś http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Stu ... s35-51.pdf ? A co to jest właściwa interpretacja? Kto o tym decyduje?
|
N maja 26, 2019 20:28 |
|
 |
IrciaLilith
|
Właśnie nie wiem co to jest właściwa interpretacja i próbuję od Marka, który uważa, że moja( mimo, że nie przyjmuję żadnej jako jedynej poprawnej!) to brednie, w końcu dowiedzieć się jaka jest ta właściwa... Po prostu chcę poznać jego punkt widzenia, bo może być przecież wartościowy i kluczowy, no nie?
|
Pn maja 27, 2019 8:59 |
|
 |
IrciaLilith
|
Dzięki Proteom, przeczytałam, z tym , że ten artykuł tak jak autor podkreśla jest tylko zasygnalizowaniem kwestii prawa naturalnego oraz zmierza się z domniemaną koniecznością wiązania tego prawa z wiarą w Boga czy z religią.
Jak zawsze po zapoznaniu się z czymś i uzyskaniu kilku odpowiedzi pojawia się jeszcze więcej pytań... Na szybko i roboczo zdefinuję prawo naturalne jako prawo do zaspokajania swoich potrzeb wynikających z naturalnych uwarunkowań( czyli nie chodzi o zachcianki) z nieodbieraniem tego prawa innym. Piramidę Maslowa raczej każdy zna, no nie? Więc powtórzę zasadnicze pytanie: na czym polegały grzechy ludzi, że Bóg uznał, że ich wytopi razem z wszystkimi zwierzętami? Dlaczego tak kluczowa kwestia została praktycznie pominięta? Skoro zwierzęta też zostały ukarane to też łamały to prawo? Przecież większość z nich opiera się na instynkcie...
To prawo wydaje się proste, ale tak naprawdę jest bardzo skomplikowane i dużo zależy od wiedzy danej osoby, przynajmniej wiedzy o potrzebach i metodach ich zaspokajania, umiejętności ustalania priorytetów, rozumienia przyczyn i skutków. Do tego nasze potrzeby wbrew pozorom nie są identyczne, każdy musi jeść, ale jednak nie dla każdego to samo jest dobre, a im wyższe potrzeby tym te różnice większe...
Do tego, ja sobie je roboczo tak sformuowałam, ale w praktyce każdy zrobi to inaczej, no nie?
|
Pn maja 27, 2019 9:45 |
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): Dzięki Proteom, przeczytałam, z tym , że ten artykuł tak jak autor podkreśla jest tylko zasygnalizowaniem kwestii prawa naturalnego oraz zmierza się z domniemaną koniecznością wiązania tego prawa z wiarą w Boga czy z religią.
Jak zawsze po zapoznaniu się z czymś i uzyskaniu kilku odpowiedzi pojawia się jeszcze więcej pytań... Na szybko i roboczo zdefinuję prawo naturalne jako prawo do zaspokajania swoich potrzeb wynikających z naturalnych uwarunkowań( czyli nie chodzi o zachcianki) z nieodbieraniem tego prawa innym. Piramidę Maslowa raczej każdy zna, no nie? Więc powtórzę zasadnicze pytanie: na czym polegały grzechy ludzi, że Bóg uznał, że ich wytopi razem z wszystkimi zwierzętami? Dlaczego tak kluczowa kwestia została praktycznie pominięta? Skoro zwierzęta też zostały ukarane to też łamały to prawo? Przecież większość z nich opiera się na instynkcie...
To prawo wydaje się proste, ale tak naprawdę jest bardzo skomplikowane i dużo zależy od wiedzy danej osoby, przynajmniej wiedzy o potrzebach i metodach ich zaspokajania, umiejętności ustalania priorytetów, rozumienia przyczyn i skutków. Do tego nasze potrzeby wbrew pozorom nie są identyczne, każdy musi jeść, ale jednak nie dla każdego to samo jest dobre, a im wyższe potrzeby tym te różnice większe...
Do tego, ja sobie je roboczo tak sformuowałam, ale w praktyce każdy zrobi to inaczej, no nie? Może tutaj spróbuj http://teologkatolicki.blogspot.com/ lub na fejsie https://www.facebook.com/theologuscatholicus/
|
Pn maja 27, 2019 9:56 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Quinque napisał(a): Doprawdy? Nie ma dogmatu o grzechu pierworodnym ustalonym na Soborze Trydencki podczas Sesji V? Cytuj: A kto mówi że nie przyjmujemy? Nauki biologiczne sugerują że ludzie nie pochodzą od jednego Adama i Ewy. Stąd moja niechęć do ewolucji. Zresztą, chyba św. Jan Paweł II stwierdził że nauka na to wskazuje W sensie biologicznym zapewne nie. Cytuj: Cytuj: Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym Czyli nauka jedno, religia drugie Nie. Każda nauka w swoim zakresie i perspektywie. Cytuj: Nie wiem jak można połączyć naukę z wiarą. Choćby tylko w tym zakresie Rozumiem że w powyższym przez "naukę" rozumiesz nauki przyrodnicze (fizyka, biologia, chemia itd). A co chciałbyś łączyć? Przecież one zajmują się innymi sprawami.
|
Pn maja 27, 2019 9:56 |
|
 |
IrciaLilith
|
Proteom, mi nie tyle chodzi o katolickie czy powiązane z jakąkolwiek religią czy ideologią opisy i interpretacje prawa naturalnego, ale o konkretne sformułowanie będące ponad tymi podziałami, bo w końcu ma to być prawo, które każdy może odnaleźć w sobie niezależnie od poziomu intelektualnego, wiary czy kultury. Dlatego mi do prawa naturalnego pasuje wrodzony zmysł moralny oparty na empatii, poczuciu sprawiedliwości i regule wzajemności. Na najgłębszym poziomie jest to wspólne z innymi zwierzętami społecznymi i tym samym niejako skażone aspektami hierarchicznymi oraz podziałem: swoi-wrogowie. Aby to przeskoczyć wystarczy być tego świadomym i na poziomie umysłowym po prostu nazywać co jest czym, aha na tzw negatywne emocje też działa. W 'czystej' wersji być może byłoby to połączone ze świadomością tego kim się jest a co jest tylko iluzją, bo wówczas przenosisz się jakby ponad hierarchiczność na poziomie stada i gatunku, nie dzielisz na lepszych i gorszych w kontekście respektowania ich potrzeb... Dzięki, wygląda na to że mam kolejny klocek 
|
Pn maja 27, 2019 10:41 |
|
|
|