Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna strona
 Potop 
Autor Wiadomość
Post Re: Potop
Marek_Piotrowski napisał(a):
Quinque napisał(a):
Z tym że naukowy Adam i Ewa to nie nasi Rodzice. Ks. Rodzaju mówi na o tym że były to istoty bardzo dobre żyjące z Bogiem w komunii
Przestrzegam przed zbyt "przyrodzoną" lekturą Księgi Rodzaju. Zastanawiajmy się raczej co ona znaczy a nie szukajmy bezpośredniego opisu zdarzeń.
Pozwolę sobie na autocytat:
Warto zauważyć, że wyrzucenie z raju - w przeciwieństwie do uciążliwości opisanych we wcześniejszych wersetach - to było raczej ograniczanie strat, niż kara (czy nawet skutek). Powód wydalenia jest tak określony:
[Biblia] (22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się jak jeden z Nas: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. [/Biblia]
Gdyby człowiek stał się nieśmiertelny w tym stanie, znalazłby się w sytuacji szatana; bez szans na nawrócenie i odkupienie. Pobyt w doczesności daje nam szansę (i szansę Chrystusowi na działanie).

I tu czas na popuszczenie trochę wodzy teologicznej fantazji; czy nie jest przypadkiem tak, że dopiero w tym momencie człowiek pojawia się na ziemi (w sensie doczesnej planety?)
A może w ogóle cały opis to nie sprawozdanie z wydarzeń, tylko opis sytuacji egzystencjalnej człowieka?

Już pisałem. Że jest to sprzeczne z dogmatem o grzechu pierworodnym. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie

N maja 26, 2019 12:34

Quinque napisał(a):
. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie

Jak to rozumiesz?

N maja 26, 2019 12:39

Quinque napisał(a):
Już pisałem. Że jest to sprzeczne z dogmatem o grzechu pierworodnym. Grzech który każdy z nas dziedziczy poprzez zrodzenie
A kto mówi, że nie przez zrodzenie?

N maja 26, 2019 13:10
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Quinque napisał(a):
A kto mówi, że nie przez zrodzenie?

Zaraz co? Mowa o tym że dogmat mówi na tym iż dziedzicyzmy grzech po jedynym Ojcu i Matce. Dlatego musimy przyjąć historyczność tych postaci

N maja 26, 2019 15:17

A kto mówi że nie przyjmujemy?
Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym.

A tak nawiasem mówiąc - nie ma takiego dogmatu.

N maja 26, 2019 17:52
Zobacz profil WWW
Doprawdy? Nie ma dogmatu o grzechu pierworodnym ustalonym na Soborze Trydencki podczas Sesji V?
Cytuj:

Nauki biologiczne sugerują że ludzie nie pochodzą od jednego Adama i Ewy. Stąd moja niechęć do ewolucji. Zresztą, chyba św. Jan Paweł II stwierdził że nauka na to wskazuje
Cytuj:
Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym

Czyli nauka jedno, religia drugie

Nie wiem jak można połączyć naukę z wiarą. Choćby tylko w tym zakresie

N maja 26, 2019 18:35

Naukę z wiarą bez problemu, gorzej z godzeniem religii pełnej dogmatów z nauką...
A gdy się Biblię interpretuje praktycznie dosłownie to ilość problemów rośnie lawinowo.

Marek, serio nie potrafisz wskazać dobrych pozycji, abym zapoznała się z tym właściwym sposobem interpretowania opowieści o potopie?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N maja 26, 2019 19:50

IrciaLilith napisał(a):
Naukę z wiarą bez problemu, gorzej z godzeniem religii pełnej dogmatów z nauką...
A gdy się Biblię interpretuje praktycznie dosłownie to ilość problemów rośnie lawinowo.

Marek, serio nie potrafisz wskazać dobrych pozycji, abym zapoznała się z tym właściwym sposobem interpretowania opowieści o potopie?

W kwestii potopu już Tobie wysyłałem. W tej problematyce, ciezko coś nowego wymyslić, a do tego niesprzecznego z nauką.

N maja 26, 2019 19:53

Przeczytałam, ale Marek nadal twierdzi, że interpretuję źle i nic nie rozumiem, więc kolejny raz proszę o podesłanie materiałów, które wskażą mi tą właściwą interpretację.

Tak samo pytania na które ponoć czekano z utęsknieniem pozostały bez większego echa, jedynie padł tekst o prawie naturalnym, którego zakresu też jakoś nie mogę się doczekać, a jak szperam w necie to albo mowa o prawach fizycznych, albo czysta ezoteryka, ew znane mi teksty o ewolucyjnym pochodzeniu podstaw moralności...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N maja 26, 2019 19:59

IrciaLilith napisał(a):
Przeczytałam, ale Marek nadal twierdzi, że interpretuję źle i nic nie rozumiem, więc kolejny raz proszę o podesłanie materiałów, które wskażą mi tą właściwą interpretację.

Tak samo pytania na które ponoć czekano z utęsknieniem pozostały bez większego echa, jedynie padł tekst o prawie naturalnym, którego zakresu też jakoś nie mogę się doczekać, a jak szperam w necie to albo mowa o prawach fizycznych, albo czysta ezoteryka, ew znane mi teksty o ewolucyjnym pochodzeniu podstaw moralności...

To czytałaś http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Stu ... s35-51.pdf ?
A co to jest właściwa interpretacja? Kto o tym decyduje?

N maja 26, 2019 20:28

Właśnie nie wiem co to jest właściwa interpretacja i próbuję od Marka, który uważa, że moja( mimo, że nie przyjmuję żadnej jako jedynej poprawnej!) to brednie, w końcu dowiedzieć się jaka jest ta właściwa... Po prostu chcę poznać jego punkt widzenia, bo może być przecież wartościowy i kluczowy, no nie?

Pn maja 27, 2019 8:59

Dzięki Proteom, przeczytałam, z tym , że ten artykuł tak jak autor podkreśla jest tylko zasygnalizowaniem kwestii prawa naturalnego oraz zmierza się z domniemaną koniecznością wiązania tego prawa z wiarą w Boga czy z religią.

Jak zawsze po zapoznaniu się z czymś i uzyskaniu kilku odpowiedzi pojawia się jeszcze więcej pytań...
Na szybko i roboczo zdefinuję prawo naturalne jako prawo do zaspokajania swoich potrzeb wynikających z naturalnych uwarunkowań( czyli nie chodzi o zachcianki) z nieodbieraniem tego prawa innym.
Piramidę Maslowa raczej każdy zna, no nie?
Więc powtórzę zasadnicze pytanie: na czym polegały grzechy ludzi, że Bóg uznał, że ich wytopi razem z wszystkimi zwierzętami? Dlaczego tak kluczowa kwestia została praktycznie pominięta?
Skoro zwierzęta też zostały ukarane to też łamały to prawo? Przecież większość z nich opiera się na instynkcie...

To prawo wydaje się proste, ale tak naprawdę jest bardzo skomplikowane i dużo zależy od wiedzy danej osoby, przynajmniej wiedzy o potrzebach i metodach ich zaspokajania, umiejętności ustalania priorytetów, rozumienia przyczyn i skutków. Do tego nasze potrzeby wbrew pozorom nie są identyczne, każdy musi jeść, ale jednak nie dla każdego to samo jest dobre, a im wyższe potrzeby tym te różnice większe...

Do tego, ja sobie je roboczo tak sformuowałam, ale w praktyce każdy zrobi to inaczej, no nie?

Pn maja 27, 2019 9:45

IrciaLilith napisał(a):
Dzięki Proteom, przeczytałam, z tym , że ten artykuł tak jak autor podkreśla jest tylko zasygnalizowaniem kwestii prawa naturalnego oraz zmierza się z domniemaną koniecznością wiązania tego prawa z wiarą w Boga czy z religią.

Jak zawsze po zapoznaniu się z czymś i uzyskaniu kilku odpowiedzi pojawia się jeszcze więcej pytań...
Na szybko i roboczo zdefinuję prawo naturalne jako prawo do zaspokajania swoich potrzeb wynikających z naturalnych uwarunkowań( czyli nie chodzi o zachcianki) z nieodbieraniem tego prawa innym.
Piramidę Maslowa raczej każdy zna, no nie?
Więc powtórzę zasadnicze pytanie: na czym polegały grzechy ludzi, że Bóg uznał, że ich wytopi razem z wszystkimi zwierzętami? Dlaczego tak kluczowa kwestia została praktycznie pominięta?
Skoro zwierzęta też zostały ukarane to też łamały to prawo? Przecież większość z nich opiera się na instynkcie...

To prawo wydaje się proste, ale tak naprawdę jest bardzo skomplikowane i dużo zależy od wiedzy danej osoby, przynajmniej wiedzy o potrzebach i metodach ich zaspokajania, umiejętności ustalania priorytetów, rozumienia przyczyn i skutków. Do tego nasze potrzeby wbrew pozorom nie są identyczne, każdy musi jeść, ale jednak nie dla każdego to samo jest dobre, a im wyższe potrzeby tym te różnice większe...

Do tego, ja sobie je roboczo tak sformuowałam, ale w praktyce każdy zrobi to inaczej, no nie?

Może tutaj spróbuj http://teologkatolicki.blogspot.com/ lub na fejsie https://www.facebook.com/theologuscatholicus/

Pn maja 27, 2019 9:56

Quinque napisał(a):
Doprawdy? Nie ma dogmatu o grzechu pierworodnym ustalonym na Soborze Trydencki podczas Sesji V?
Cytuj:

Nauki biologiczne sugerują że ludzie nie pochodzą od jednego Adama i Ewy. Stąd moja niechęć do ewolucji. Zresztą, chyba św. Jan Paweł II stwierdził że nauka na to wskazuje
W sensie biologicznym zapewne nie.
Cytuj:
Cytuj:
Mylisz porządek duchowy z przyrodzonym

Czyli nauka jedno, religia drugie
Nie. Każda nauka w swoim zakresie i perspektywie.

Cytuj:
Nie wiem jak można połączyć naukę z wiarą. Choćby tylko w tym zakresie
Rozumiem że w powyższym przez "naukę" rozumiesz nauki przyrodnicze (fizyka, biologia, chemia itd). A co chciałbyś łączyć? Przecież one zajmują się innymi sprawami.

Pn maja 27, 2019 9:56
Zobacz profil WWW

Proteom, mi nie tyle chodzi o katolickie czy powiązane z jakąkolwiek religią czy ideologią opisy i interpretacje prawa naturalnego, ale o konkretne sformułowanie będące ponad tymi podziałami, bo w końcu ma to być prawo, które każdy może odnaleźć w sobie niezależnie od poziomu intelektualnego, wiary czy kultury.

Dlatego mi do prawa naturalnego pasuje wrodzony zmysł moralny oparty na empatii, poczuciu sprawiedliwości i regule wzajemności.
Na najgłębszym poziomie jest to wspólne z innymi zwierzętami społecznymi i tym samym niejako skażone aspektami hierarchicznymi oraz podziałem: swoi-wrogowie.
Aby to przeskoczyć wystarczy być tego świadomym i na poziomie umysłowym po prostu nazywać co jest czym, aha na tzw negatywne emocje też działa.

W 'czystej' wersji być może byłoby to połączone ze świadomością tego kim się jest a co jest tylko iluzją, bo wówczas przenosisz się jakby ponad hierarchiczność na poziomie stada i gatunku, nie dzielisz na lepszych i gorszych w kontekście respektowania ich potrzeb...

Dzięki, wygląda na to że mam kolejny klocek :D

Pn maja 27, 2019 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna strona