Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
ARHIZ napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Neguję? Pierwsze słyszę.
Po pierwsz nie człowieka z małpami, gdyz linia prowadząca do człowieka i linia prowadząca do małp rozdzieliły się znacznie wczesniej. Nie istnieje linia prowadzaca od małp do ludzi.
Dany gatunek moze albo wymrzec albo wyewoluować w nowy gatunek, czyli zniknac na dwa sposoby (jest jeszcze trzecia mozliwosc, ze żyje niezmieniony, czyli nie znika).

Zatem Haplorrhini, Homininae czy Hominoidea małpami nie są?

Hm, hm, nie wchodziłem w scisła klasyfikację, tylko odnosiłęm się do pojecia małp tak jak to przedstawił Sapper. Gdyby brac ścisle, to są. Nawet i człowiek moze sie załapać.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sty 18, 2016 21:03

Askadtowiesz napisał(a):
Hm, hm, nie wchodziłem w scisła klasyfikację, tylko odnosiłęm się do pojecia małp tak jak to przedstawił Sapper. Gdyby brac ścisle, to są. Nawet i człowiek moze sie załapać.

Cóż, gdyby "wchodzić w ścisłą systematykę", zdanie "człowiek i małpa mają wspólnego przodku" brzmi podobnie jak "biegaczowate i chrząszcze mają wspólnego przodka" ;)
Zaś Sapper, z tego co widzę, wciąż kuje własne definicje. Zapewne korzystanie z tych ustalonych i będących w powszechnym użyciu jest zbyt wymagające.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Śr sty 20, 2016 12:24
ARHIZ napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):

Cóż, gdyby "wchodzić w ścisłą systematykę", zdanie "człowiek i małpa mają wspólnego przodku" brzmi podobnie jak "biegaczowate i chrząszcze mają wspólnego przodka" ;)
Zaś Sapper, z tego co widzę, wciąż kuje własne definicje. Zapewne korzystanie z tych ustalonych i będących w powszechnym użyciu jest zbyt wymagające.

Tam gdzie nie ma definicji trzeba "kuc wlasne", a to ze cos czyims zdaniem jest "zbyt wymagajace", rozumiem w tym "skomplikowane", wcale nie musi byc prawdziwe. To tylko ludzie komplikuja rzeczy ktore sa proste jak budowa cepa i twierdza ze to nauka.
Poza tym nawet jesli ktos uwaza ze jestem w bledzie to niech mi wyjasni ponad wszelka watpliwosc, dane zagadnienie.
Pillaster ciagle unika wypowiedzenia sie na temat tego "smieciowego" DNA, bo nie jest w stanie nic na ten temat powiedziec, oprocz tego ze nikt go nie bada, a przynajmniej nie szczegolowo.
Fakty sa takie, ze to "smieciowe" DNA jest mozna powiedziec glownym rdzeniem calosci w ktorym znajduja sie wszystkie najwazniejsze informacje, a genetycy zajmuja sie jedynie zewnetrznymi wizualnymi skutkami tych informacji, ktore sa ulamkiem procenta calosci informacji.
To tak jakby szukac zaleznosci pracy krosna Jacquarda w jego budowie, odrzucajac do kosza tasme kodowa i mechanizm ja czytajacy.

Śr sty 20, 2016 14:18

Tylko, że definicje są - problem w tym, że żeby je sobie przyswoić, potrzebny jest wysiłek i chęć zdobywania wiedzy. Inna sprawa, że to, że czegoś nie rozumiemy, wcale nie oznacza, że jest od razu błędne. To, że nie rozumiem w pełni działania mojego komputera, wcale nie przeszkadza owemu sprzętowi poprawnie działać ;)
To może teraz przytoczysz, skąd wiadomo, że ""smieciowe" DNA jest mozna powiedziec glownym rdzeniem calosci"? Bo o tym, jak sprawdzono, że ma ono funkcję regulatorowe, pisałem kilka postów wcześniej.

Śr sty 20, 2016 14:25

sapper napisał(a):
Nie wiedzialem ze australopiteki mialy tak rozwiniete drzewo genealogiczne. :-)
Wyglada tez na to ze nigdy w historii ziemi nie bylo naglych kataklizmow i naglych zmian klimatu, ze tak swobodnie i powolutku wszystko moglo sie "wyewoluowywac".
Moze trzeba jakos tym malpom zwrocic uwage ze z kazdym wycietym drzewem powinny nieco wyewoluowac. :-) Bo jak zauwaza to w momencie wyciecia ostatniego drzewa to nie zdaza ewoluowac, jak to pewnie robil australopitek. A moze wyciac wszystkie drzewa w jeden dzien, cos jak kataklizm, moze to zmusi je do ewolucji. :-)
Ale chyba skuteczniejsze bylo by jak napisano w innym temacie, zrobic "reset ludzkosci".

Oczywiście, że miały. Pójdźmy dalej tym tropem, a dojdziesz do twojego pierwszego przodka - bakterii, pierwszej komórki, która zaczęła się dzielić, a która powstała z pierwotnej zupy. To nas wszystkich pra-prax4x10^7 dziadek, który te 4 miliardy lat temu powstał gdzieś tam ze związków praziemi i dał początek zarówno roślinom, grzybom i zwierzętom.

Śr sty 20, 2016 15:51

ARHIZ napisał(a):
Tylko, że definicje są - problem w tym, że żeby je sobie przyswoić, potrzebny jest wysiłek i chęć zdobywania wiedzy. Inna sprawa, że to, że czegoś nie rozumiemy, wcale nie oznacza, że jest od razu błędne. To, że nie rozumiem w pełni działania mojego komputera, wcale nie przeszkadza owemu sprzętowi poprawnie działać ;)
To może teraz przytoczysz, skąd wiadomo, że ""smieciowe" DNA jest mozna powiedziec glownym rdzeniem calosci"? Bo o tym, jak sprawdzono, że ma ono funkcję regulatorowe, pisałem kilka postów wcześniej.

"sapper" nie ma żadnego pojęcia, odnośnie tego śmieciowego DNA, i właśnie z tego powodu, na ten temat sie wypowiada :-D

Śr sty 20, 2016 18:54

sapper napisał(a):
Pillaster ciagle unika wypowiedzenia sie na temat tego "smieciowego" DNA, bo nie jest w stanie nic na ten temat powiedziec, oprocz tego ze nikt go nie bada.
...Fakty sa takie, ze to "smieciowe" DNA jest mozna powiedziec glownym rdzeniem calosci w ktorym znajduja sie wszystkie najwazniejsze informacje,

Pomyśl troche. dlaczego nazwano go smieciowym. Dlatego, ze wydawało sie iz nie niesie żadnych informacji i jest tylko nieaktywną pozostałoscia ewolucyjną. Z czasem jednak okazało sie, ze są tam jednak jakieś istotne informacje. Nie znaczy to ze jest głównym rdzeniem, bo nim akurat jest ta główna część DNA, która sie cały czas zajmowano.
Znaczy tylko tyle ze nie jest całkiem śmieciowe a moze i w ogóle nie jest smieciowe, w każdym razie nie jest zanidbywalne. Taki jest stan dzisiejszy. o ile jestem całkiem na bieżąco.
A skoro tak jest, na pewno otwiera sie pole do nowych badań.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr sty 20, 2016 21:08
ChihuahuaChihuahua
Askadtowiesz napisał(a):
sapper napisał(a):
Pillaster ciagle unika wypowiedzenia sie na temat tego "smieciowego" DNA, bo nie jest w stanie nic na ten temat powiedziec, oprocz tego ze nikt go nie bada.
...Fakty sa takie, ze to "smieciowe" DNA jest mozna powiedziec glownym rdzeniem calosci w ktorym znajduja sie wszystkie najwazniejsze informacje,

Pomyśl troche. dlaczego nazwano go smieciowym. Dlatego, ze wydawało sie iz nie niesie żadnych informacji i jest tylko nieaktywną pozostałoscia ewolucyjną. Z czasem jednak okazało sie, ze są tam jednak jakieś istotne informacje. Nie znaczy to ze jest głównym rdzeniem, bo nim akurat jest ta główna część DNA, która sie cały czas zajmowano.
Znaczy tylko tyle ze nie jest całkiem śmieciowe a moze i w ogóle nie jest smieciowe, w każdym razie nie jest zanidbywalne. Taki jest stan dzisiejszy. o ile jestem całkiem na bieżąco.
A skoro tak jest, na pewno otwiera sie pole do nowych badań.

Moze tak w skrocie wyjasnie co nieco.
Te fragmenty DNA w ktorych znajdowane jest podobienstwo do innych gatunkow, to sa wlasnie te podstawowe rdzeniowe elementy, wiekszosc procesow tam wlasnie zachodzi, a ta czesc te kilka % ktora jest uznawana za element rozniacy gatunki, jest jedynie uwidocznieniem tego co zachodzi w rdzeniu.
Jesli np. w rdzeniu zaaktywowana zostanie jakas cecha, jedna z tych podstawowych budowy danego organizmu, to automatycznie wylaczany jest jakis caly ciag cech zewnetrznych w czesci tej gatunkowej, tych kilku %. Te wylaczone cechy beda tymi ktore w polaczeniu z uaktywniona cecha w rdzeniu beda nieodpowiedni-niekompatybilne, ale takze da to aktywacje cech kompatybilnych z nowo uaktywniona cecha w rdzeniu.
Prostym przykladem jest zroznicowanie skory ras czarnych i bialych, gdzie po uruchomieniu wzmozonej produkcji melaminy, jasne kolory wlosow sa wylaczane trwale. Dopiero krzyzowanie tych ras i wylaczenie wzmozonej produkcji melaminy moze uaktywnic pozostale kolory, ktore takze maja inne uzaleznienia. to co wplywa na zwiekszenie melaminy jest takze w rdzeniowym DNA.
Takze to co pisalem o psach, ze nawet Chihuahua ma w tym rdzeniu nieaktywne cechy wilka.
Cale DNA to zbior cech i wszelkich ich opcji, a takze systemu ich dzialania. Taka jakby olbrzymia biblioteka posegregowana wedlug kompatybilnosci cech i opisu mechanizmow nia zarzadzajacych.
To co genetycy badaja to w pewnym sensie zewnetrzne efekty uboczne procesow zachodzacych w rdzeniu. Tak jak badanie i manipulacja skladu kupki niemowlecia bez znajomosci procesow trawiennych.

Śr sty 20, 2016 22:00
ARHIZ napisał(a):

Juz pisalem duzo wczesniej ze dawno zrozumialem to co jest wykladane na genetyce i zbyt wiele szczegolow mi nie pasowalo, ktorych wykladowcy nie umieli wyjasnic.
Zaczalem po swojemu to ukladac i wyszlo tak jak pisalem.
Porownanie z komputerem niezbyt dobrze wychodzi, bo ktos go obsluguje i nie musi wiedziec jak jest zbudowany, a DNA dziala samoczynnie, bez operatora.
Ale skoro chcesz na bazie kompa dyskutowac to wyobraz sobie ze wiesz iz po przycisnieciu odpowiednich klawiszy klawiatury masz odpowiednie efekty na ekranie, ale nie jestes w stanie przesledzic co sie dzieje w procesorze i jakie fragmenty HD i pliki wykozystuje przy kazdej klikanej literce podczas pisania. Genetycy to jak ci operatorzy kompa ktorzy klikajac na "A" widza na ekranie "A", ale nie widza co sie dzieje wtedy w procesorze i ktore dane on wykorzystuje.
Nie wiedza nawet kiedy tylko Bios dziala, a kiedy Office, czy wyszukiwarka internetowa. :-)
Doszli jedynie ze pewnymi guziczkami mozna uzyskac jakis tam efekt na ekranie, nic poza tym :-)
Dopuki nie sprawdza wszystkich elementow i kabelkow wewnatrz i nie rozpracuja oprogramowania jak ono dziala to beda ciagle taplac sie w tej kupce dziecka i madrzyc jak to oni rozpracowali genetyke. :-)

Śr sty 20, 2016 22:48
Sapper, zadano ci proste pytanie, skąd masz wiedzę taką a taką, a ty na to "bo ja to jestem mądry, ach, jaki mądry". Ty się uważasz za człowieka poważnego, czy piszesz tu tylko po to, żeby się odstresować po robocie?

Piszesz: poukładałem sobie. Domagamy się szczegółów tego procesu, tego, jak sobie układałeś. Bez komputera i bez analogii, ale w krótkich, żołnierskich słowach.

Cz sty 21, 2016 10:24
ErgoProxy napisał(a):
Sapper, zadano ci proste pytanie, skąd masz wiedzę taką a taką, a ty na to "bo ja to jestem mądry, ach, jaki mądry". Ty się uważasz za człowieka poważnego, czy piszesz tu tylko po to, żeby się odstresować po robocie?

Piszesz: poukładałem sobie. Domagamy się szczegółów tego procesu, tego, jak sobie układałeś. Bez komputera i bez analogii, ale w krótkich, żołnierskich słowach.

Na takiej zasadzie jak istnienie troli na forach, jedni troluja na forum bo lubia i jest to ogolnie uznawane za zle, oraz takie jest stereotypowe rozumienie trola, a inni troluja dla forum, aby nakrecac dyskusje. :-) Wiecej klikniec wiecej kasy z reklam :-(

Cz sty 21, 2016 12:28

sapper napisał(a):
Takze to co pisalem o psach, ze nawet Chihuahua ma w tym rdzeniu nieaktywne cechy wilka.

A z jakiej to przyczyn Chihuahua ma w DNA, nieaktywne cechy wilka? przecież to są inne gatunki? a jak sam mówiłeś nie może jeden gatunek wyewoluować w jakiś inny.

Cz sty 21, 2016 13:53
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):

A z jakiej to przyczyn Chihuahua ma w DNA, nieaktywne cechy wilka? przecież to są inne gatunki? a jak sam mówiłeś nie może jeden gatunek wyewoluować w jakiś inny.

To tylko zalezy od tego co Ty uwazasz za gatunek.
Czy uwazasz ze Afrykanin, Azjata, Pigmej i Europejczyk to 4 rozne gatunki?

Cz sty 21, 2016 15:19

sapper napisał(a):
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):

To tylko zalezy od tego co Ty uwazasz za gatunek.
Czy uwazasz ze Afrykanin, Azjata, Pigmej i Europejczyk to 4 rozne gatunki?

To Chihuahua i wilk, należą do tego samego gatunku?

Cz sty 21, 2016 17:15

Robek napisał(a):
"sapper" nie ma żadnego pojęcia, odnośnie tego śmieciowego DNA, i właśnie z tego powodu, na ten temat sie wypowiada :-D

Jak się okazuje, nie wie też co to jest gatunek...

sapper napisał(a):
Juz pisalem duzo wczesniej ze dawno zrozumialem to co jest wykladane na genetyce i zbyt wiele szczegolow mi nie pasowalo, ktorych wykladowcy nie umieli wyjasnic.
Zaczalem po swojemu to ukladac i wyszlo tak jak pisalem.

Czyli rozumiem, że tylko udajesz, że nie wiesz na czym polegają krzyżówki mendlowskie, co to jest crossing over itd.? A doczytałeś już na czym polegają spontaniczne zmiany w genomie, o czym pisałem Ci wcześniej?
Ośmieszasz się i tyle.

Cytuj:
Porownanie z komputerem niezbyt dobrze wychodzi, bo ktos go obsluguje i nie musi wiedziec jak jest zbudowany, a DNA dziala samoczynnie, bez operatora.
Ale skoro chcesz na bazie kompa dyskutowac to wyobraz sobie ze wiesz iz po przycisnieciu odpowiednich klawiszy klawiatury masz odpowiednie efekty na ekranie, ale nie jestes w stanie przesledzic co sie dzieje w procesorze i jakie fragmenty HD i pliki wykozystuje przy kazdej klikanej literce podczas pisania. Genetycy to jak ci operatorzy kompa ktorzy klikajac na "A" widza na ekranie "A", ale nie widza co sie dzieje wtedy w procesorze i ktore dane on wykorzystuje.
Nie wiedza nawet kiedy tylko Bios dziala, a kiedy Office, czy wyszukiwarka internetowa. :-)
Doszli jedynie ze pewnymi guziczkami mozna uzyskac jakis tam efekt na ekranie, nic poza tym :-)
Dopuki nie sprawdza wszystkich elementow i kabelkow wewnatrz i nie rozpracuja oprogramowania jak ono dziala to beda ciagle taplac sie w tej kupce dziecka i madrzyc jak to oni rozpracowali genetyke. :-)

Ach ci głupi genetycy, błądzą po omacku. Całę szczęście, że jest na świecie Sapper, który wie wszystko sam z siebie. Czyżby jakieś prywatne objawienia?

Cz sty 21, 2016 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 103  Następna strona