Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 9:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość
Post Re: Całun Turyński
Oczywiście świat nie kreci się wokół całunu, ale nie sprawia to znikniecie profesora Paulo Di Lazzaro, co usiłuje dowieść kruk :)
http://calun.info/2018/

W tym zaprezentowanym gąszczu dezinformacji już sam kruk sie pogubił :D

Wt wrz 11, 2018 10:30
Alus napisał(a):
Oczywiście świat nie kreci się wokół całunu, ale nie sprawia to znikniecie profesora Paulo Di Lazzaro, co usiłuje dowieść kruk :)
Nigdy nie twierdziłem, że Lazzaro nie istnieje. Coś za długo siedziałaś na słońcu. Albo znowu premedytacją kłamiesz, jak to całunomaniacy.

I przestań, do cholery, wrzucać kolejne odnośniki do tekstów, których nie chce ci się czytać, komentowane pojedynczymi zdaniami.

Wt wrz 11, 2018 10:33
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
Nigdy nie twierdziłem, że Lazzaro nie istnieje. Coś za długo siedziałaś na słońcu. Albo z premedytacją insynuujesz.

Fakt, ze w tym konkretnym tekście nie ma wypowiedzi prof. P. Di Lazzaro nie stanowi żadnego dowodu, jakoby takich badań nie było.
Największym argumentem za prawdziwością całunu, jest Twoja furia z jaką odnosisz się do wszelkich zaprezentowanych badan, i naukowców wykonujących je.
Bo w mojej wierze nic nie zmieni dowiedzenie autentyczności lub fałszerstwa całunu, to Ty będziesz miał z tym problem.

Ps. nie chce Ci sie czytać, czyli już nie polemizujesz z zapodanymi faktami, ale wciąż jedynie forsujesz swój "jedynie słuszny" pogląd.

Wt wrz 11, 2018 10:38

Alus napisał(a):
Ps. nie chce Ci sie czytać

To Tobie nie chce się czytać tego, co sama wklejasz.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt wrz 11, 2018 10:44
Alus napisał(a):
akruk napisał(a):
Alus napisał(a):
Nigdy nie twierdziłem, że Lazzaro nie istnieje.
Fakt, ze w tym konkretnym tekście nie ma wypowiedzi prof. P. Di Lazzaro nie stanowi żadnego dowodu, jakoby takich badań nie było.
Ach, więc nawet nie stać cię na odszczekanie oszczerstwa? U całunomaniaków to nic dziwnego. Nie przypominam sobie żadnego, który by się przyznał do udowodnionego kłamstwa, czy to jego własnego, czy innego całunisty. Ludzie bez wstydu.

Na temat Lazzarro i jego kumpli całunomaniaków z Frascati oraz charakteru ich badań i wniosków, jakie faktycznie z nich wypływają już się wypowiadałem, i to dość obszernie.

Wt wrz 11, 2018 10:47
Jak juz zagladamy na strone Watykanu... Mozna w roznych wersjach jezykowych znalezc rozne ciekawostki. Zalezy, gdzie wzrok padnie

Mi sie spodobal wpis niemiecki, ktory oddaje to, co i ja o Calunie mysle
Cytuj:
Mit Grabtuch-Dummheiten könnte man ganze Bibliotheken füllen. Leider. Ich halte mich da an einen Satz, den einmal ein Kardinal aus Bologna gesagt hat: Wenn das Grabtuch falsch ist, dann ändert das für einen Katholiken nichts, weil sich unser Glaube natürlich nicht auf das Grabtuch stützt. Aber wenn es echt ist, dann ändert das für einen Atheisten alles…

https://www.vaticannews.va/de/welt/news ... rview.html
Cytuj:
Glupotami (innymi niz akruk mysli) o Calunie mozna by wypelnic biblioteki. Niestety. Ja jestem tego samego zdania, ktore kiedys padlo z ust kardynala z Bolonii: Jezeli Calun jest falszerstwem, nie zmienia to niczego dla katolika, bo nasza wiara oczywiscie nie opiera sie o Calun. Ale jezeli jest prawdziwy, to zmienia to dla ateisty wszystko...

Co do zwalczania objawien. Czym innym jest wykazanie, ze rozni samozwanczy prorocy, ktorych wymysly sa wrecz dla latwowiernych ludzi szkodliwe, sa oszustami, a czym innym sceptycyzm w stosunku do oceny wieku przedmiotow.
akruk nie wie, jakiej metody uzyto (przynajmniej) 800 lat temu, zeby Calun wykonac i nic go to nie obchodzi. Jego wiedza konczy sie na wierze, ze ktos jakims sposobem Calun wykonal, technika dzis nie znana, wtedy latwodostepna i to jako zwolennikowi czystej wiedzy i nauki mu wystarcza.
Ale da sie zabic za przekonanie, ze Calun jest falszerstwem

Podziwiam zarliwosc. Ja nie dam sie zabic za przypuszczenie, ze Calun moze byc autentyczny.

Wt wrz 11, 2018 10:50
Kael napisał(a):
akruk [...] da sie zabic za przekonanie, ze Calun jest falszerstwem
Kłamiesz. Kolejny raz. Obrońcy autentyczności całunu widać tak mają, nie potrafią się powstrzymać.

Ostatnio edytowano Wt wrz 11, 2018 10:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt wrz 11, 2018 10:53

Alus ma rację. Gdyby Całun okazał się fałszerstwem, nie znaczyło by to że Jezus nie zmartwychwstał.
Gdyby jednak nie, to ci, którzy NIE wierzą w Zmartwychwstanie, mieli by bardzo duży kłopot.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt wrz 11, 2018 10:55
Andy72 napisał(a):
Gdyby Całun okazał się fałszerstwem, nie znaczyło by to że Jezus nie zmartwychwstał.
Już się okazał, zostało to udowodnione. Dlatego w obronie jego rzekomej autentyczności całunomaniacy manipulują, kłamią i oszukują. I będą to robić nadal.
Andy72 napisał(a):
Gdyby jednak nie, to ci, którzy NIE wierzą w Zmartwychwstanie, mieli by bardzo duży kłopot.
IrciaLilith tłumaczyła przecież, że wykazanie autentyczności całunu jest z zasady niemożliwe.

Wt wrz 11, 2018 11:04
akruk napisał(a):
Kael napisał(a):
Kłamiesz. Kolejny raz. Obrońcy autentyczności całunu widać tak mają, nie potrafią się powstrzymać.

Klamie? Czyli Calun jest ci obojetny i dlatego tyle czasu przeznaczyles na wykazywanie, ze to nedzne falszerstwo wykonane nieznana ci technika? No to przepraszam za bledna ocene twojej postawy.

Wt wrz 11, 2018 11:07
Kael napisał(a):
Mi sie spodobal wpis niemiecki, ktory oddaje to, co i ja o Calunie mysle
https://www.vaticannews.va/de/welt/news ... rview.html
Cytuj:
Glupotami (innymi niz akruk mysli) o Calunie mozna by wypelnic biblioteki. Niestety.
Kurde, napisali o mnie w Vatican News? Ale sława!

Wt wrz 11, 2018 11:09
Kael napisał(a):
akruk napisał(a):
Kael napisał(a):
Klamie? Czyli Calun jest ci obojetny i dlatego tyle czasu przeznaczyles na wykazywanie, ze to nedzne falszerstwo wykonane nieznana ci technika? No to przepraszam za bledna ocene twojej postawy.
Nędzne manipulacje są... nędzne. Tak jak te twoje.

Wt wrz 11, 2018 11:09
akruk napisał(a):
IrciaLilith tłumaczyła przecież, że wykazanie autentyczności całunu jest z zasady niemożliwe.

Wykazanie procesu powstania w przypadku mnóstwa rzeczy, przez wiele wieków było z zasady niemożliwe, a systematyczny postęp w nauce ujawnił fakty wcześnie trudne do rozeznania.
Podobnie zapewne będzie i z całunem.

Wt wrz 11, 2018 11:17

Kael napisał(a):
Ja jestem tego samego zdania, ktore kiedys padlo z ust kardynala z Bolonii: Jezeli Calun jest falszerstwem, nie zmienia to niczego dla katolika, bo nasza wiara oczywiscie nie opiera sie o Calun. Ale jezeli jest prawdziwy, to zmienia to dla ateisty wszystko...

Niestety praktyka wydaje się pokazywać coś zupełnie przeciwnego, obrońcy Całunu chwytają się go niczym tonący brzytwy. Jeśli to nic nie zmienia dla katolika, to po co te mataczenia całunników? Sami siebie przekonywać nie muszą, a nieprzekonani w najlepszym razie wzruszą ramionami na takie "dowody". A w najgorszym dojdą do przekonania, że cały ten katolicyzm to ściema.

Kael napisał(a):
Co do zwalczania objawien. Czym innym jest wykazanie, ze rozni samozwanczy prorocy, ktorych wymysly sa wrecz dla latwowiernych ludzi szkodliwe, sa oszustami, a czym innym sceptycyzm w stosunku do oceny wieku przedmiotow.

Jak pisałem wyżej, uważam, że mataczenia całunników za podobnie szkodliwe co wymysły samozwańczych proroków.

Wt wrz 11, 2018 11:20
SweetChild napisał(a):
Kael napisał(a):
Ja jestem tego samego zdania, ktore kiedys padlo z ust kardynala z Bolonii: Jezeli Calun jest falszerstwem, nie zmienia to niczego dla katolika, bo nasza wiara oczywiscie nie opiera sie o Calun. Ale jezeli jest prawdziwy, to zmienia to dla ateisty wszystko...

Niestety praktyka wydaje się pokazywać coś zupełnie przeciwnego, obrońcy Całunu chwytają się go niczym tonący brzytwy. Jeśli to nic nie zmienia dla katolika, to po co te mataczenia całunników? Sami siebie przekonywać nie muszą, a nieprzekonani w najlepszym razie wzruszą ramionami na takie "dowody". A w najgorszym dojdą do przekonania, że cały ten katolicyzm to ściema.

Masz na myśli wyznawców całunu, czy różnych narodowości naukowców, którzy na łamach specjalistycznych, naukowych, świeckich periodykach, w trakcie sympozjów naukowych, prezentują wyniki swych badań?
A jeśli ktoś na podstawie jakichś nie do końca zwryfikowanych relikwii traci wiarę, to jedynie dowodzi jakiej kondycji była ta wiara.

Ostatnio edytowano Wt wrz 11, 2018 11:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt wrz 11, 2018 11:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 67  Następna strona