Czy płód to też człowiek?
| Autor |
Wiadomość |
|
piok333
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Jak długo trwać będzie mowa nienawiści lobby aborcyjnego? Jak długo ludzie będą pozwalać na zbrodnię? Ile jeszcze najbardziej bezbronnych ofiar pochłonie masowy mord? Nie są bez winy piewcy "wolnego wyboru", który zalegalizowany, prowadzi do nieodnotowanego wcześniej w takiej skali holocaustu ludzkich istnień. Mówi się o miliardzie aborcji w XX wieku. Miliard ludzkich istnień, nie mówiąc o tych, którym oni mogli dać życie. "Ludobójstwo" to w tym wypadku eufemizm.
Jak długo agresywni zwolennicy aborcji będą usprawiedliwiać mord? Jak długo będą "błogosławić" swą agitacją zbrodnię na najbardziej bezbronnych istotach? Ile jeszcze ofiar pochłonie ich demagogia? Czy nie przestaną nam wmawiać, że człowiek nie jest człowiekiem? Jakie jeszcze usprawiedliwienia wymyślą, by usankcjonować zabójstwo? Zabójstwo z premedytacją. Zabójstwo w imię komfortu życia, któremu "zagraża" poczęte dziecko...
Ile jeszcze kobiet będzie cierpieć, bo zdecydowały się na aborcję? Ile jeszcze ludzkich dramatów zniesie ten świat? Jak długo ludzie nie będą stawać w obronie najbardziej bezbronnych? Jak długo nie będą pomagać skazanym na zagładę? Jak długo ludzkie serca pozostaną niewrażliwe na zbrodnię "w białych rękawiczkach"?
Doprawdy... mowa nienawiści proaborcyjnego lobby jest mroczna i mordercza. Jej skutkiem jest bestialski mord na najbardziej bezbronnej istocie ludzkiej. Morderstwo w imię "wolności"... Do czego ten świat doprowadził serca matek? Wmówiono im, że zabójstwo noszonego w sobie życia jest lepszym rozwiązaniem. Mordercza agitacja proaborcyjna.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
| Śr sie 22, 2012 16:31 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lne napisał(a): Skoro nie Tobie decydować , bo uznaję swoją ignorancję - słusznie , bo to pokorne - tedy wypada powiedzieć , że Twój pogląd to wiara, że jest tak , a tak. Dlaczego więc nie wybrałeś na arbitra Jezusa , tylko ludzi , którym nie powinieneś ufać, bo oni mogą Tobą manipulować , Bóg zaś nie robi tego. Dlaczego ? Czy Bóg jest Tobie niewygodny ? Nie wybrałem, bo nie mam ochoty zawierzać fikcji, nie wybrałem, bo jestem osobą areligijną i w końcu nie wybrałem, bo nie mam najmniejszego powodu, by to zrobić. Gwoli manipulacji - przecież nic bardziej niż religia jest orężem największej manipulacji drugim człowiekiem. W imię "Boga" wmawia się ludziom wszystko, m.in tak jak teraz sugerujesz co myśli jakaś postać religijna nt. aborcji, mimo, że nigdy się nt. temat nie wypowiedziała, natomiast teologowie i osoby religijne dopowiadają sobie co chcą, a następnie doklejają to do ust swoich Bogów, wmawiając innym wiernym i całemu światu co ów istota ma na jakiś temat do powiedzenia. W efekcie wpaja się wiernym moralność jednostki, moralnośc ludzką, moralność subiektywną, pod maską, pod płaszczykiem Boga, doprawiając ten sos strachem oraz karą. Znany od wieków schemat manipulowania drugim człowiekiem w celu uzyskiwania określonych postaw. Chciałbyś bym zawierzył "jednemu arbitrowi", a ja właśnie jestem przeciwny takiemu porządkowi ustalaniu spraw. To nie może być jedna osoba, tylko wielu niezależnych uczonych specjalistów prowadzących osobne badania, razem tworząc podobny wniosek, co w efekcie daje obraz najbliższy prawdy i w największym stopniu pozbawiony wpływu ideologii oraz fałszu. Ludzi się straszy aborcją, oskarża się o "mordowanie" tak jak czyni piok powyżej. Jest to założenie uznające człowieka już od momentu poczęcia. Doklejmy do tego plakaty z operacji pełnych krwi, usuwanych nierozwiniętych zygot, płodów i już mamy gotową ideologiczną nagonkę. Taka postawa nie uwzględnia tego co nauka ma do powiedzenia, jak również innych poglądów jak ten, który zakłada, że o człowieku mówimy dopiero wtedy, gdy wykształci się w nim układ nerwowy.
|
| Śr sie 22, 2012 16:48 |
|
 |
|
lne
|
Byt przygodny , jakim jest stworzenie , jest zależny od Prawdy. Nie ma niezależnych specjalistów Bracie .
Rację ma piok333 pisząc o masowej akcji legalizacji wolnych wyborów kierunku działania, która prowadzi do zatracenia się w grzechu.
Oj Bracie , im bardziej chcesz być sobie sterem, żeglarzem i okrętem , tym mocniej rozbijesz się o skały własnego grzechu.
|
| Śr sie 22, 2012 16:55 |
|
|
|
 |
|
lne
|
Byt przygodny , jakim jest stworzenie , jest zależny od Prawdy. Nie ma niezależnych specjalistów Bracie .
Rację ma piok333 pisząc o masowej akcji legalizacji wolnych wyborów kierunku działania, która prowadzi do zatracenia się w grzechu.
Oj Bracie , im bardziej chcesz być sobie sterem, żeglarzem i okrętem , tym mocniej rozbijesz się o skały własnego grzechu.
|
| Śr sie 22, 2012 16:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie pisz do mnie trybem religijnym, do mnie to nie trafia i na mnie nie działa nie zaczarujesz mnie  I nie jestem Twoim "bratem". Prawda przez wielkie P mnie nie interesuje, nie jestem jej wyznawcą, co więcej w wielu aspektach jest ona szkodliwa. Jestem zwolennikiem prawdy przez małe p, tej zweryfikowanej merytorycznie, popartej dowodami, a nie tylko "widzimisie" jednego czy drugiego teologicznego myśliciela, chcącego narzucić wszystkim swój subiektywny pogląd...
|
| Śr sie 22, 2012 17:01 |
|
|
|
 |
|
piok333
|
@lne: to dobrze, że piszesz językiem religijnym - w końcu jesteś na chrześcijańskim forum, więc nie przejmuj się niepoważną krytyką; wierzący ma prawo do wypowiedzi; ma prawo mówić o tym, w co wierzy; ma prawo sprzeciwiać się aborcji i popierać sprzeciw swymi przekonaniami religijnymi; tym bardziej, jeśli znajduje się na chrześcijańskim forum; nie poddawaj się, lne, robisz naprawdę dobrą robotę, gdy sprzeciwiasz się aborcyjnemu lobby  EDIT a swoją drogą: jeśli ktoś cierpi na chrystofobię i wydaje mu się, że wszyscy wyznawcy Chrystusa tylko czyhają, by go nawrócić, to jest to jego problem, a nie wyznawców Chrystusa 
Ostatnio edytowano Śr sie 22, 2012 17:13 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr sie 22, 2012 17:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@piok Nie wprowadzaj ludzi w błąd... Oczywiście, że ma prawo do własnej opinii, ale nie ma szans trafić do osoby areligijnej pisząc do niej trybem religijnym.
|
| Śr sie 22, 2012 17:13 |
|
 |
|
piok333
|
Tiaa... na pewno wszyscy chrześcijanie chcą koniecznie "trafić do osoby areligijnej"  To taki punkt honoru, tak...?  EDIT: Osobiście uważam, że lne w tym wątku na forum chce przede wszystkim DAĆ PUBLICZNE ŚWIADECTWO, że aborcja jest skrajnym złem. Tę naturalną intuicję potwierdza m.in. nauka Kościoła.
Ostatnio edytowano Śr sie 22, 2012 17:22 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr sie 22, 2012 17:15 |
|
 |
|
tanie_wino
|
Mike29 napisał(a): Jest to założenie uznające człowieka już od momentu poczęcia. Doklejmy do tego plakaty z operacji pełnych krwi, usuwanych nierozwiniętych zygot, płodów i już mamy gotową ideologiczną nagonkę. Taka postawa nie uwzględnia tego co nauka ma do powiedzenia,... Co rusz czytam tu, że nauka to nauka tamto, więc proszę o konkrety. Cytuj: ...jak również innych poglądów jak ten, który zakłada, że o człowieku mówimy dopiero wtedy, gdy wykształci się w nim układ nerwowy. A dlaczego nie pokarmowy?
_________________ pajacyk.pl
|
| Śr sie 22, 2012 17:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Co rusz czytam tu, że nauka to nauka tamto, więc proszę o konkrety.
Dobrze, odpowiadając, również proszę o konkrety naukowe "4-5 tydzień Zarodek ma ok. 4 mm długości i łączy się z łożyskiem pępowiną. Początek rozwoju szkieletu i układu mięśniowego oraz nerwowego – stadium pozbawionej nerwów cewki nerwowej. Pojawiają się zawiązki kończyn, nerek, tchawicy i płuc, wątroby i trzustki, oczu i uszu."http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarodek"Płód jest to stadium rozwojowe zarodka, rozpoczynające się od ok. 6 tygodnia od chwili rozpoczęcia się ciąży."http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82%C3%B3d"W 2012 roku największe stowarzyszenie lekarzy w Kanadzie, Canadian Medical Association, uznało, że życie ludzkie zaczyna się od momentu urodzin, a nie poczęcia"http://pl.wikipedia.org/wiki/AborcjaZatem można rozpatrywać, że człowiek zaczyna się tworzyć między 4-6tygodniem ciąży. Wcześniej mamy do czynienia jedynie z zarodkiem oraz nieukształtowanym płodem pozbawionym unerwienia, odruchów i narządów wewnętrznych. tanie_wino napisał(a): A dlaczego nie wydalniczy? Bo nie odpowiada za kształtowanie się świadomości człowieka, a jest to moment, w którym uznaje się, że mamy z człowiekiem do czynienia, a nie jedynie zarodkiem, czyli jego zalązkiem... Poza tym rozumiem aluzję, nie rusza mnie to 
Ostatnio edytowano Śr sie 22, 2012 17:36 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr sie 22, 2012 17:30 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
tanie_wino napisał(a): A dlaczego nie wydalniczy? Bo gdy Ci urwie głowę, to wtedy, jako człowiek, będziesz już martwy, ale gdy Ci urwie d... to jeszcze nie 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr sie 22, 2012 17:33 |
|
 |
|
Acro
|
piok333 napisał(a): Tiaa... na pewno wszyscy chrześcijanie chcą koniecznie "trafić do osoby areligijnej"  To taki punkt honoru, tak...?  EDIT: Osobiście uważam, że lne w tym wątku na forum chce przede wszystkim DAĆ PUBLICZNE ŚWIADECTWO, że aborcja jest skrajnym złem. Tę naturalną intuicję potwierdza m.in. nauka Kościoła. Forum dyskusyjne służy do dyskusji, czyli wymiany argumentów, a nie dawania świadectw. I z tymi argumentami u lne cienko. Bo co to za argument w postaci powoływanie się na Biblię - to będzie argument dla chrzescijan, podobnie jak Sierotka Marysia i 7 krasnoludków dla krasnoludkowców. Szukamy argumentów uniwersalnych: chyba że przyznajecie się, ze takich nie macie i chcecie zwyczajnie brutalnie narzucić swoją mitologię innym. No więc, lne: jak to jest z Twoim prawem ciągłości życia i gametami? Są człowiekiem? Jeśli nie, to czym i dlaczego?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Śr sie 22, 2012 17:34 |
|
 |
|
Acro
|
Soul33 napisał(a): tanie_wino napisał(a): A dlaczego nie wydalniczy? Bo gdy Ci urwie głowę, to wtedy, jako człowiek, będziesz już martwy, ale gdy Ci urwie d... to jeszcze nie  Może tanie wino ma wszystko w małym palcu i utrata głowy mu nie straszna?  Mam nadzieję, że nie gdzieś...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Śr sie 22, 2012 17:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Nie odpowiem, bo zrobi się straszny offtop To prawda. Przy innej okazji  SweetChild napisał(a): Zapewne, ale to inna kategoria. Generalnie nie wolno mi kogoś zamordować, aby poprawić sobie (albo komukolwiek innemu) jakość życia. Oczywiście. Chodziło mi o kwestie związane z wyborem: rodzić, czy nie rodzić. Zresztą kwestia jakości życia (tak w ogóle, nie chodzi mi o połączenie tego z morderstwem) to też całkiem spory temat, i też nie na ten wątek  SweetChild napisał(a): Możliwe, chociaż ja zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania  W praktyce jakaś diametralna zmiana pewnie rzadko się zdarza, ale moje poglądy w wielu kwestiach z wiekiem ewoluują. Niekiedy również pod wpływem polemik na Forum. A ja też tak mam  Oczywiście nie w każdej kwestii. W niektórych mam bardzo mocno ugruntowane poglądy, i nie jestem w ogóle elastyczna, ale w innych wciąż mi się ten światopogląd nawet jeszcze buduje, czasami zmienia... Z tego forum (oprócz tego że pogłębił się mój antyklerykalizm ze względu na to, z czym się tu niemal codziennie spotykam  ) też wynoszę trochę nowych rzeczy dla siebie. Te związane z interesującą mnie duchowością, to jedno (dowiedziałam się tu kilku ciekawych rzeczy w tej kwestii, o których wcześniej miałam nikłe pojęcie, pewien Ktoś mnie zainspirował do poczytania o tym, czy owym...). A drugie to właśnie inne, a czasami całkiem nowe, punkty spojrzenia na pewne kwestie. Niektóre są naprawdę warte przemyślenia  Lubię też czasami poczytać różne dyskusje, w których w ogóle się nie wypowiadam, bo temat nie jest jednym z "moich", lub po prostu, uczciwie mówiąc, mam za małą w danej kwestii wiedzę. Ale czytam chętnie dla niektórych wypowiadających się (mam tu kilku takich ulubionych, których posty wśród nowych, wręcz wyszukuję  ), dla ich ciekawej argumentacji... Z tego też sporo wynoszę  Echhh... a ja znowu w offtopie Mike, zauważyłam że z Ciebie to naprawdę wyjątkowo cierpliwy człowiek jest  Cokolwiek i w jakimkolwiek tonie Ci nie piszą, to Ty zawsze próbujesz na spokojnie od początku tłumaczyć  Zupełnie inaczej niż ja 
|
| Śr sie 22, 2012 17:53 |
|
 |
|
piok333
|
Acro napisał(a): Forum dyskusyjne służy do dyskusji, czyli wymiany argumentów, a nie dawania świadectw. Świadectwo jest elementem dyskusji, a sprowadzenie tejże dyskusji do samej wymiany argumentów jest sztucznym jej ograniczaniem. Nie zauważyłem w Regulaminie, by uczestnikowi zabraniał on dawania świadectw i zmuszał do utrzymywania dyskusji w tonie wymiany argumentów. Wręcz przeciwnie: "Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych poglądów", vide: § I: Zasady ogólne, pkt 3. Co więcej, świadectwo jest ważnym elementem dla osiągnięcia celu, w jakim istnieje to forum: "Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności", vide: § I: Zasady ogólne, pkt 1. @lne: twoje świadectwo antyaborcyjne jest dobrym świadectwem; robisz dobrą robotę na tym forum i życzę, byś robił tak dalej; nie ulegaj proaborcyjnemu lobby 
|
| Śr sie 22, 2012 18:01 |
|
|
|