Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia.
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
Acro napisał(a): [Prawa fizyki własnie stworzył Bóg. Tylko prawa fizyki? A np prawo Moora? A prawa biurokracji Parkinsona? Nie znam prawa Moora ale pewnie stworzył je Moor. I z biurokracją podobnie. formek1 napisał(a): Po prostu ktoś kto ma rozum. Ja akurat wierze, że to Bóg opisany w Biblii ponieważ Biblia zawiera na ten temat wiele informacji które to potwierdzają. Niby dlaczego musi mieć rozum. Wystarczy, że będzie miał magiczną moc tworzenia praw fizyki. magiczna moc bez rozumu pewnie stworzyłby coś bez sensu Cytuj: Ci potwierdza, że akurat Bóg chrześcijański a nie Trygław i Swaróg? Bo czytałem Biblie a na temat Swaroga Trygława nic nie wiem. Jakoś mi się nie ujawnili.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt mar 27, 2012 12:12 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: Nie znam prawa Moora ale pewnie stworzył je Moor. I z biurokracją podobnie. Prawo Moora mówi, że co1,5 roku nastepuje podwojenie mocy obliczeniowej procesorów. Sugerujesz, ze p. Moor ma boską moc tworzenia praw? I że zanim p. Moor opisał w.w. zależność, moc procesorów nie rosła w takim tempie - dopiero zapisania prawa z cudowny sposób zmieniło przeszłość? Coraz ciekawiej... Cytuj: magiczna moc bez rozumu pewnie stworzyłby coś bez sensu Pewnie, ale niekoniecznie. Poza tym - może to akurat jest bez sensu, ale jako że nie mamy punktu odniesienia, to nie zdajemy sobie sprawy z owego bezsensu? Cytuj: Bo czytałem Biblie a na temat Swaroga Trygława nic nie wiem. Jakoś mi się nie ujawnili. O czy otworzyłeś serce swoje na Trygława i Swaroga? Błogosławieni, którzy nie czytali run swarogicznych a uwierzyli... Sugerujesz, że jak czegoś nie czytałeś, to to nie tylko nie jest fałszywe, ale nawet tego nie ma? Albo że istnieją tylko bogowie, którzy ci się ujawnili? Czemu więc w różnych miejscach i czasie ujawniają się różni? Jakieś podziały wpływów mają? Coraz ciekawiej...  Dobra. Ale to były akurat zupełne OT. Może ustosunkujesz się do meritum? Czeka na ciebie długa lista pytań.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt mar 27, 2012 13:08 |
|
 |
artik
|
Podziwiam cię Formek. Acro i Rutus punktują cię lepiej niż Kliczko Adamka, a ty nadal stoisz w ringu.  Podejrzewam, że gdyby podali ci dokładna datę i godzinę powstania nowego gatunku z własnoręcznym podpisem pierwszego osobnika to i tak by cię nie przekonali. Najlepsze jest to, że żądasz na wszystko dowodu a sam piszesz: Cytuj: Prawa fizyki własnie stworzył Bóg Ja nawet nie chcę od ciebie dowodu, wystarczy mi mała, delikatna przesłanka, że za tym wszystkim stoi Bóg...
|
Wt mar 27, 2012 14:16 |
|
|
|
 |
Acro
|
Jakikolwiek Bóg - a Formek do tego wie, że to akurat katolicki... Będę jednak bronił Adamka. W sumie w czasie walki nieźle Kliczce poobijał ręce swoją twarzą... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt mar 27, 2012 14:46 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Nie uważają też, że z jednej małej komórki powstało całe życie.Np bo przecież ta komórka musialaby by mieć jakąś prapraprakomórke a jej nie ma.
Uważają, ze powstało z jednej komórki. Ta komórka powstała z czegoś prostszego, to coś z kolei - ze związków organicznych.
Wcześniej pisałeś że koń miał przodka prakonia. Czemu nagle komórka nie ma przodka prakomórki? Co to jest coś prostszego? Skąd się wzięły związki organiczne? Cytuj: Czyli z "ryb" nie powstały "płazy" i "gady" no bo niby z jakiego powodu miałoby to się odbyć skoro w wodzie jest fajnie a ewolucja "działa" po to aby przetrwać w zmieniających się warunkach I dlatego, ze w wodzie jest "fajnie", ryby tam pozostały - to środowisko nie opustoszało bynajmniej. Płazy i gady zdobyły nowe nisze. czyli płazy nie powstały przez miliardy lat z ryb? Cytuj: Wreszcie ewolucjoniści wierzą, że to wszystko dzieje się samo bez rozumu i niczyjego działania. Taki przypadek. Ewolucja jest procesem kierunkowym, deterministycznym, więc gatunki nie powstaja przypadkowo. Tak . Kierunkowym a kierunek obierany jest przypadkowo . Czy ktoś to ustala? Cytuj: samochód może istnieć tylko nie bedzie dobrze funkcjonował bo dopóki nie ma dróg i przepisów to by dobrze nie jeździł W czym gorzej jeździ auto bez przepisów? Gorzej spala? Koła przestają mu się kręcić? Zderza się z innymi autami i się niszczy.Wtedy koła mu się przestają kręcić i gorzej albo wcale nie spala. poniewaz jest wrakiem. Cytuj: Raczej pierwsze prawo szczura A. : "Ja podchodzę pierwszy". Szczur A ustalił to prawo. (Mnie jeszcze na świecie nie ma.Jako człowiek pojawię się później.) Chodzi o to, że "ktoś" prawo musi stworzyć.(według Ciebie robi to szczur, rozwielitka, mucha , ) A najpierw ktoś szczura musi włożyć do klatki , przedtem ktoś musiał szczura" zrobić" idt,itp.
Prawo szczura A to dopiero sam koniec działania. Aha. Jeszcze lepiej. Czyli nawet nie formek - istota (ponoć) rozumna tworzy prawa, ale już wystarczy szczur! Mnie nie było na świecie kiedy był szczur.Podobno. Więc prawo stworzył szczur.Bo to on pierwszy wlazł po jedzenie. Cytuj: Ba! Jesli rzucisz w powietrze piórko i kamyk, to kamyk (przy współpracy piórka) razem świadomie stworzą prawo mówiące, że pierwszy wyląduje kamyk! I to prawo powstanie dopiero wtedy, kiedy oba obiekty formek rzuci w powietrze - wcześniej kamień nigdy by szybciej od piórka nie wylądował. Ech, chyba marnujemy pieniądze na szkoły...  Marnujecie. Szkoły uczą a przynajmniej uczyły że z ryb w wyniku milionów czy miliardów lat powstały płazy.A ty mówisz ze ryba ma przodka prarybę a płaz przodka prapłaza. kamyk i piórko "nie żyją"więc nie mogą tworzyć praw. A zanim ktoś nie rzuci kamienia i piórka w górę prawa według ciebie nie ma.? Cytuj: Popatrzyłem i po 80 latach nadal na jabłoni rosną jabłka.No bo niby z jakiego powodu miałyby rosnąć gruszki?
Powtórzę: Popatrz troszkę dalej niż swoje obejście i okres od przednówka do przednówka. 80 lat (gratuluję wieku) to jeszcze troszkę za mało na nowy gatunek. Obserwuj sad jeszcze przez milion lat - i równo po tym okresie przyślij posta, co tam ci w sadzie rośnie. Ja pożyje jeszcze milion lat to ci zrobię zdjęcie i wyślę. Ale już dziś mogę ci powiedzieć co wyrośnie .Jabłko . Bo ja sadzę jabłonie i sprzedaje jabłka. I tak jeszcze będę robił milion lat Cytuj: Z którego fragmentu zacytowanych fragmentów wnioskujesz, że tylko 7 lat? (czas chyba na naukę rozumienia czytanego tekstu  ) Za mojego życia ocieplenie się "rozpoczęło" to jakoś niedawno było.Przynajmniej tak pisano w prasie i podawano w telewizji. Proszę na temat: Z którego fragmentu zacytowanych fragmentów wnioskujesz, że tylko 7 lat? To cudzysłów .może by 8 lat , 10 i 20 .tak samo brzmi Cytuj: I co w związku z tym? domyślam się, że zmierzasz do pytania: czy ewolucja miała dosyć czasu. Od razy wstepnie odpowiem: tak. Rozumiem zatem , że człowiek aby powstał z  ???? (własnie z czego) musiało upłynąć jakieś parę milionów lat. To coś aby powstało ...też parę milionów lat itd itd. Gdzie to coś teraz żyje.? Cytuj: Czy mysz jest koniem?Wg twoje definicji jest: ma nogi, łeb i uszy. Ale mysz jest mała i to nie jest koń.Ustaliliśmy, że koń wyglada tak. https://www.google.pl/search?q=ko%C5%84 ... 00&bih=775Cytuj: Bo 10 tys lat to raczej za mało na powstanie gatunku. Ale zgadzasz się, ze przez ten czas koń się zmieni.
To zależy .jak będzie miał ciepło , sucho będzie maił co żreć i bezie miał stałe warunki to po co miałby się zmieniać? Ewolucja (łac. evolutio – rozwinięcie, rozwój) – ciągły proces, polegający na stopniowych zmianach cech gatunkowych kolejnych pokoleń wskutek eliminacji przez dobór naturalnyDobór naturalny (selekcja naturalna) – jeden z mechanizmów ewolucji biologicznej, prowadzący do ukierunkowanych zmian w populacji zwiększających ich przeciętne przystosowanie, czyli adaptację do warunków środowiskowychA skoro warunki się nie zmienią bo koń ma ciepło ,sucho , ma co żreć i ma stałe warunki to nie ma do czego się przystosowywać. No chyba że warunki się zmienia i koń aby przetrwać będzie musiał się przystosować Cytuj: Czy przez kolejny miliona lat będzie się zmieniał dalej? A przez 100 mln lat? Czy taki "koń" po 100 mln lat zmian to bedzie jeszcze koń? Po czy to poznasz? Tak nadal to będzie koń.A czy go poznam? Ja go nie poznam.Ale ja nawet znajomego ze szkoły nie poznam po 50 latach. Czy to oznacza że ten znajomy to już inny gatunek ? Cytuj: Czyli, jeśli pinczerek z berdardynem nie skrzyzują się ze sobą, to mamy różne gatunki, nie sadzisz? Zależnie od umowy. jak się tak umówimy to tak bedzie. Cytuj: Nie odpowiedziałeś: skąd organizm wie, ze zmian ubierało sie za dużo i może grozić zmianą w nowy gatunek?Jak zahamowuje dalsze zmiany? No bo jesli jeden gatunek nie może przechodzić w inny, to muszą byc takie mechanizmy. Rozmnażanie hamuje takie zmiany. A organizm nie wie .Tak jest stworzony.' Cytuj: Zatem, w jednej warstwie powinny być tylko organizmy tej samej wielkości. Zatem czemu absolutnie niczego takiego nie obserwujemy? Bo może nie żyły w tym okresie Cytuj: I czemu w tysiąc lat z luźnego żwiru nie powstaje lita skała? Tego nie wiem czy nie powstaje. A jeśli tak jest to nie mam pojęcia dlaczego. Cytuj: Jak królik wrzucony w żwirek wpółcześnie przejdzie test C14 aby okazać się królikiem prekambryjskim?[/i]
[/quote] Gdzieś czytałem ze wystarczy tylko jakieś zanieczyszczenie. I trzeba założyć, że przez miliardy lat stężenie węgla w atmosferze było takie samo. A takie nie było
|
Wt mar 27, 2012 15:33 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
artik napisał(a): Podziwiam cię Formek [...] żądasz na wszystko dowodu a sam piszesz: Cytuj: Prawa fizyki własnie stworzył Bóg Ja nawet nie chcę od ciebie dowodu, wystarczy mi mała, delikatna przesłanka, że za tym wszystkim stoi Bóg... Ja bym jeszcze poprosił o to JAKI bóg za tym stoi i dlaczego akurat ten, a nie inny.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt mar 27, 2012 15:34 |
|
 |
tanie_wino
|
artik napisał(a): Podziwiam cię Formek. Acro i Rutus punktują cię lepiej niż Kliczko Adamka, a ty nadal stoisz w ringu. No i dobrze! Pan Jezus mówił, że życie chrześcijanina nie będzie łatwe. Brawo formek!!! Cytuj: Najlepsze jest to, że żądasz na wszystko dowodu a sam piszesz: Prawa fizyki własnie stworzył Bóg Starsi od formka, mądrzejsi, lepiej wykształceni i bywający w świecie wierzą, że Bóg zapoczątkował naszą rzeczywistość, więc formek tym bardziej może! Cytuj: Ja nawet nie chcę od ciebie dowodu, wystarczy mi mała, delikatna przesłanka, że za tym wszystkim stoi Bóg... Daj dowód, że nie stoi, albo pozwól ludziom wierzyć. Wszak jesteś na wiara.pl Jajko napisał(a): Ja bym jeszcze poprosił o to JAKI bóg za tym stoi i dlaczego akurat ten, a nie inny. Jeżeli jednak Bóg "za tym stoi", to raczej nieważne będzie jak go nazwiesz, bo najprawdopodobniej jest to jeden i ten sam.
_________________ pajacyk.pl
|
Wt mar 27, 2012 15:45 |
|
 |
Jajko
|
tanie_wino napisał(a): Jajko napisał(a): Ja bym jeszcze poprosił o to JAKI bóg za tym stoi i dlaczego akurat ten, a nie inny. Jeżeli jednak Bóg "za tym stoi", to raczej nieważne będzie jak go nazwiesz, bo najprawdopodobniej jest to jeden i ten sam. Nie rozumiem dlaczego pragniesz ograniczać liczbę bogów do jednego...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt mar 27, 2012 15:57 |
|
 |
tanie_wino
|
Jajko napisał(a): Nie rozumiem dlaczego pragniesz ograniczać liczbę bogów do jednego... Z powodu czysto-ludzko-logicznego, mimo iż przyjmujemy teraz, że Bóg może wszystko, czyli nawet i powielić się do kilku takich samych "sztuk", to jednak pierwotnie musiałby On występować jako jeden niezależny byt, w innym przypadku wszechmogącość innych bogów oznaczałaby to, że tak naprawdę to całkiem wszechmogący nie byłby żaden z nich. Ludzka logika podpowiada mi, że wszechmogący i wieczny Bóg może być tylko jeden, ale to tylko moje takie filozofowanie. A pomijając marginalne wierzenia, to wychodzi nam tak; największe religie mają to samo zródło i co najmniej kilku wspólnych proroków, więc czy możliwe jest, że głoszą różnych Bogów? Abraham jest dla nas tym samym wzorem wiary w Boga, poddania się Jego woli i ufności w Jego dobroć. Wierzymy w tego samego Boga, Boga Jedynego, Boga Żyjącego, Boga, który stwarza świat i swoje stworzenia prowadzi ku doskonałości. - Jan Paweł II (do muzułmanów, Casablanca 1985r.) No i jeszcze taki szczegół, że jedna z prawd każdej religii tzw. objawionej mówi - Jest jeden Bóg, względnie - Bóg jest jeden.
|
Wt mar 27, 2012 16:19 |
|
 |
Jajko
|
Nie rozumiem dlaczego nie może istnieć wielu wszechmogących bogów? Idea jednego jedynego zupełnie do mnie nie przemawia.
A skąd wiadomo, że bogowie w różnych religiach to ten sam bóg, a nie różni bogowie?
|
Wt mar 27, 2012 16:31 |
|
 |
Elbrus
|
tanie_wino napisał(a): Ludzka logika podpowiada mi, że wszechmogący i wieczny Bóg może być tylko jeden, ale to tylko moje takie filozofowanie. Czy dopuszczasz możliwość, że nawet jeśli istnieje tylko 1 Bóg, to nie musi być ani wszechmogący ani wieczny? tanie_wino napisał(a): największe religie mają to samo zródło i co najmniej kilku wspólnych proroków, więc czy możliwe jest, że głoszą różnych Bogów? Czy dopuszczasz możliwość, że prorocy najwększych religii świata byli fałszywymi prorokami? tanie_wino napisał(a): No i jeszcze taki szczegół, że jedna z prawd każdej religii tzw. objawionej mówi - Jest jeden Bóg, względnie - Bóg jest jeden. Czy dopuszczasz możliwość, że żadna z religii objawionych nie przedstawia prawdziwego obrazu Boga, tzn. że albo Bóg się jeszcze nie objawił, albo nigdy tego nie zrobi? No i raczej nie każda religia objawiona głosi, że jest tylko jeden Bóg, przykładem może być chociażby zaratusztrianizm, gdzie Arymana i Ahura Mazdę można traktować jako dwóch Bogów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 27, 2012 16:31 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Wcześniej pisałeś że koń miał przodka prakonia. Czemu nagle komórka nie ma przodka prakomórki? Co to jest coś prostszego? Skąd się wzięły związki organiczne? 1. No cóż - pewne rzeczy się zaczynają, pewne kończą... Życie też nie istniało wiecznie. Z czym masz problem? 2. Coś prostszego od komórki a zdolnego do replikacji: np z iłami albo kryształami w funckcji nosiciela informacji i prostymi błonami lipidowymi. Są różne hipotezy, tego jeszcze nie wiemy, ale to nei jest ewolucjonizm, to nawet nie jest biologia. Pytanie kieruj do chemików. 3. Z nieorganicznych. Łatwo się zresztą tworzą. Cytuj: I dlatego, ze w wodzie jest "fajnie", ryby tam pozostały - to środowisko nie opustoszało bynajmniej. Płazy i gady zdobyły nowe nisze.
czyli płazy nie powstały przez miliardy lat z ryb?
Dlaczego nie? Powstały z ówczesnych ryb. Cytuj: Tak . Kierunkowym a kierunek obierany jest przypadkowo . Czy ktoś to ustala?
Kto ustala, w którą stronę ma lecieć upuszczony kamień? Duszki jakieś go ciągną do Ziemi? No więc spadanie to też proces kierunkowy. Kierunkowość nie oznacza świadomości. Cytuj: Zderza się z innymi autami i się niszczy.Wtedy koła mu się przestają kręcić i gorzej albo wcale nie spala. poniewaz jest wrakiem. A jak się zderzy z drzewem, to się nie zniszczy? A jak jeździ sam po pustym lotnisku, to tez się z nieistniejącym samochodem zderzy bez przepisów ruchu drogowego? Cytuj: Mnie nie było na świecie kiedy był szczur.Podobno. Więc prawo stworzył szczur.Bo to on pierwszy wlazł po jedzenie.
Widzisz. To sam sobie właśnie udowodniłeś, że praw nie musiał tworzyć żaden Bóg. Nawet szczur to potrafi. Cytuj: Marnujecie. Szkoły uczą a przynajmniej uczyły że z ryb w wyniku milionów czy miliardów lat powstały płazy.A ty mówisz ze ryba ma przodka prarybę a płaz przodka prapłaza. No i ?... Zwyczajnie: pewien prapraprapłaz i praprapraryba to było to samo stworzenie. Sam ustaliłeś, ze nazwy nie mają znaczenia. I co - takie trudne to było? Cytuj: kamyk i piórko "nie żyją"więc nie mogą tworzyć praw. To skąd wiedzą, które ma spaść pierwsze? Najbliższy wróbel szybko wtedy prawo tworzy? Cytuj: A zanim ktoś nie rzuci kamienia i piórka w górę prawa według ciebie nie ma.? Ja tak nie twierdzę. Ja - przypomnę, bo się pogubiłeś - twierdzę, że prawa to właściwość materii i energii, nie trzeba ich tworzyć. Człowiek tylko te włąściwości odkrywa i opisuje. Cytuj: Ja pożyje jeszcze milion lat to ci zrobię zdjęcie i wyślę. Ale już dziś mogę ci powiedzieć co wyrośnie .Jabłko . Bo ja sadzę jabłonie i sprzedaje jabłka. I tak jeszcze będę robił milion lat Jesteś prorokiem?  To raczej marnym. Twoje głębokie przekonaie musi nam za dowód wystarczyć? Pamiętaj - przyślij maila. 80 lat to za krótko. Cytuj: Proszę na temat: Z którego fragmentu zacytowanych fragmentów wnioskujesz, że tylko 7 lat?
To cudzysłów .może by 8 lat , 10 i 20 .tak samo brzmi Proszę konkretnie: Z którego fragmentu zacytowanych fragmentów wnioskujesz, że tylko 7 lat? Gdzie tam jest cudzysłów, a jak z cudzysłowowa wywnioskować zakres: 8 lat, 10 albo 20? A czemu nie 100 lat? Cytuj: Rozumiem zatem , że człowiek aby powstał z  ???? (własnie z czego) musiało upłynąć jakieś parę milionów lat. To coś aby powstało ...też parę milionów lat itd itd. Gdzie to coś teraz żyje.? Ja naprawdę próbuję się ciągle domyślić, co możesz mieć na myśli, ale nie wystawiaj mojej pomysłowości na ciągłą próbę: Jakie, kurna, coś? Nazwij to! Wcześniej podałem ci ilustrację zwierzątka, wysokości pół metra, z długim i garbatym ryjkiem i 4 palcami i też stwierdziłeś, ze to koń. Proszę o konkretną definicję: jak odróżniasz konia od niekonia? Pytasz się ciągle, gdzie ten "niekoń" z którego powstał koń, więc ja ci chętnie powiem, ale musze wiedzieć, po czym go odróżnić. Cytuj: To zależy .jak będzie miał ciepło , sucho będzie maił co żreć i bezie miał stałe warunki to po co miałby się zmieniać? Konie mają raczej ciepło i co żreć, a jednak zmieniły się i to tylko w ciągu ostatnich 1000 lat. Ale załóżmy, że będzie mu zimno i głodno. Zmieni się w ciągu miliona lat czy nie? Cytuj: A skoro warunki się nie zmienią bo koń ma ciepło ,sucho , ma co żreć i ma stałe warunki to nie ma do czego się przystosowywać.
No chyba że warunki się zmienia i koń aby przetrwać będzie musiał się przystosować Zakłądając nawet absolutnie neutralne warunki i brak presji (konkurencji wewnątrz gatunkowej, doboru płciowego, chorób itd) to ciągle pozostaje dryf genetyczny. Cytuj: Cytuj: Czy przez kolejny miliona lat będzie się zmieniał dalej? A przez 100 mln lat? Czy taki "koń" po 100 mln lat zmian to bedzie jeszcze koń? Po czy to poznasz?
Tak nadal to będzie koń.A czy go poznam? Ja go nie poznam.Ale ja nawet znajomego ze szkoły nie poznam po 50 latach. Czy to oznacza że ten znajomy to już inny gatunek ? A - bo ty po 50 latach nawet nie jesteś pewny, czy ten twój były znajomy to jeszcze człowiek, czy może już krewetka?  Gratuluję znajomych! I patrz- nawet twój znajowym w 50 lat potrafi wyewoluować w nowy gatunek! Nie sil się na marne dowcipy. Nie karzę ci rozpoznawać poszczególnych osobników, ale czy dane stadko to jeszcze konie czy już nie. Proszę o jasną odpowiedź. Czy przez kolejny miliona lat będzie się zmieniał dalej? A przez 100 mln lat? Czy taki "koń" po 100 mln lat zmian to bedzie jeszcze koń? Po czy to poznasz? Cytuj: Czyli, jeśli pinczerek z bernardynem nie skrzyzują się ze sobą, to mamy różne gatunki, nie sadzisz
Zależnie od umowy. jak się tak umówimy to tak bedzie. A jaką definicję gatunku uznajesz? Cytuj: Nie odpowiedziałeś: skąd organizm wie, ze zmian ubierało sie za dużo i może grozić zmianą w nowy gatunek?Jak zahamowuje dalsze zmiany? No bo jesli jeden gatunek nie może przechodzić w inny, to muszą byc takie mechanizmy.
Rozmnażanie hamuje takie zmiany. A organizm nie wie .Tak jest stworzony.' Nie hamuje, bo każdy potomek jest trochę inny od swoich rodziców. Jaki miałby byc mechanizm owego rzekomego hamowania zmian? Co tam takiego zostało u niego stworzone, żeby nie zmienił się za bardzo? Skąd wie, kiedy jest za bardzo a kiedy jeszcze ok? Cytuj: Cytuj: Zatem, w jednej warstwie powinny być tylko organizmy tej samej wielkości. Zatem czemu absolutnie niczego takiego nie obserwujemy?
Bo może nie żyły w tym okresie Zali gżdy? To skąd się potem wzięły? Przecież nie wyewoluowały! To raz. A dwa: to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Twierdzisz, że martwe organizmy same sie segregują w warstwach wg wielkości. Dlaczego zatem w jednej warstwie znajdujemy i bardzo duże i bardzo małe? Chyba żyły, skoro tam są? Cytuj: I czemu w tysiąc lat z luźnego żwiru nie powstaje lita skała?
Tego nie wiem czy nie powstaje. A jeśli tak jest to nie mam pojęcia dlaczego. Nie powstaje - nawet po drogami budowanymi przez rzymian ciągle jest tylko pasek, nie zamienił się w skałę. No więc skoro w kilka tysięcy lat żwirek w skałę się nie zamieni, to jak podstepni paleontolodzy wsadzili w skały skamieliny? Cytuj: Gdzieś czytałem ze wystarczy tylko jakieś zanieczyszczenie. I trzeba założyć, że przez miliardy lat stężenie węgla w atmosferze było takie samo. A takie nie było Chłopcze, znowu nie wiesz, o czym piszesz. Żeby pomylić datowanie izotopowe i zamiast roku wskazać miliard lat, to obiekt musiałby być zanieczyszczony materiałem prekambryjskim w 99,99999999999999999 procentach albo i więcej. Czyli musiałby być to królik z prekambru.  Kombinuj dalej! A stężenie CO2 nie ma tu NIC to rzeczy. A czemu nie poziom wody w Wiśle? Skąd ci to przyszło do głowy w ogóle?
|
Wt mar 27, 2012 16:50 |
|
 |
tanie_wino
|
Elbrus napisał(a): Czy dopuszczasz możliwość, że nawet jeśli istnieje tylko 1 Bóg, to nie musi być ani wszechmogący ani wieczny? Ja wszystko dopuszczam, przepuszczam i wypuszczam Elbrusie, zwłaszcza gdy filozofuję  Cytuj: No i raczej nie każda religia objawiona głosi, że jest tylko jeden Bóg, przykładem może być chociażby zaratusztrianizm, gdzie Arymana i Ahura Mazdę można traktować jako dwóch Bogów. A w tym zara coś tam nie jest przypadkiem tak jak w mitologiach, czy hinduizmie, czyli, że jest wiele bóstw, ale jedno główne, nadrzędne?
|
Wt mar 27, 2012 17:25 |
|
 |
Elbrus
|
tanie_wino napisał(a): Cytuj: No i raczej nie każda religia objawiona głosi, że jest tylko jeden Bóg, przykładem może być chociażby zaratusztrianizm, gdzie Arymana i Ahura Mazdę można traktować jako dwóch Bogów. A w tym zara coś tam nie jest przypadkiem tak jak w mitologiach, czy hinduizmie, czyli, że jest wiele bóstw, ale jedno główne, nadrzędne? Nie zara coś tam, tylko zaratusztrianizm. To jest polskie słowo, więc proszę okazać szacunek wyznawcom tej religii, a przede wszystkim sobie i unikać tego typu... próby przedrzeźniania? W pewnym sensie tak jest, a właściwie było, zanim Prorok Zaratusztra zreformował mazdaizm i przemianował pomniejszych bogów na świętych (czy jak kto woli: została mu ta prawda objawiona).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 27, 2012 17:34 |
|
 |
formek1
|
Jajko napisał(a): Ja nawet nie chcę od ciebie dowodu, wystarczy mi mała, delikatna przesłanka, że za tym wszystkim stoi Bóg...
Ja bym jeszcze poprosił o to JAKI bóg za tym stoi i dlaczego akurat ten, a nie inny. Przesłanka jest taka. Skoro proste rzeczy musi ktoś zrobić to dlaczego mam uważać, że rzeczy skomplikowane powstały same? Jaki to Bóg dla Ciebie nie będzie miał znaczenia. Ważne, że ktoś za tym stoi.
|
Wt mar 27, 2012 19:55 |
|
|
|