Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 47  Następna strona
 Wszechświat z niczego 
Autor Wiadomość

Post Re: Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów?
Jak znasz teorię, to czego chcesz? Nie odróżniasz teorii od praktyki? Teoria pokazuje, w jaki sposób ze zderzenia energii powstaje ziemia, kot, pies, cokolwiek. Konkretniej, Wielki Wybuch to teoria mniej więcej pokazująca jak powstał wszechświat - gwiazdy i planety, teoria ewolucji jak na planecie zwanej Ziemia powstało życie.

Pt cze 22, 2018 16:57
Moderator

Z całym szacunkiem Ircia, ale jak chcesz mi wyjaśnić to czego sama do końca nie kumasz? Ja teorię znam, a czego nie wiem, to nie problem doczytać, tylko, że nijak z tego nie wyjdzie pies, kot, źdźbło trawy czy nawet bakteria.
Stubr napisał(a):
Jak znasz teorię, to czego chcesz? Nie odróżniasz teorii od praktyki? Teoria pokazuje, w jaki sposób ze zderzenia teorii powstaje ziemia, kot, pies, cokolwiek. Wielki Wybuch to teoria mniej więcej pokazująca jak powstał wszechświat - gwiazdy i planety, teoria ewolucji jak na planecie powstało życie.

Własnie dlatego, ze odróżniam teorię od praktyki nijak nie mogę pojąć jak w wyniki wybuchu samej energii powstała ziemia. Z której strony nie podejdę, zawsze wychodzi mi, że musiała być jaś Siła nadprzyrodzona, jakiś Absolutny Rozum, o którym mówią filozofowie, która/y spowodował powstanie wszechświata. Mało tego, że ta energia to nic innego jak ów Absolutny Rozum (nie nazywam Bogiem, bo swoją wiarę odstawiłam na chwile na boczny tor, aby móc się z Wami porozumieć).

Pt cze 22, 2018 17:02

Jeśli chcesz nazywać energię Bogiem, to proszę bardzo. Ale nic nie wskazuje by energia miała rozum - choć konkretny jej przejaw, jak zwierzę czy człowiek już rozum posiada.
https://tylkonauka.pl/wiadomosc/rozpocz ... ze-swiatla
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_pierwotna
Teoria istnieje, w przypadku praktyki podejmowane są próby, a czasem są i konkretne wyniki. Tylko że powiedzieć wszystko co nauka wie o przedziale od Wielkiego Wybuchu do dzisiaj, to zajęłoby tysiące książek. Musisz być nieco bardziej precyzyjna, który fragment cię interesuje. Choć nie wiem po co ci inni użytkownicy, by poszukać informacji na wikipedii, a potem skorzystać z rzetelniejszych źródeł jak prace naukowców.

Pt cze 22, 2018 17:08
Moderator

Ale ja nie chce wszystkiego. Chcę jeden mały, malutki, tyciutki przykład/dowód.

Szukałam jakiegoś kawału na temat teorii i praktyki. Znalazłam, ale nie nadaje sie na to forum. Zalazłam tez takie oto stwierdzenie: "różnica między teorią a praktyką jest taka, że w teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką a w praktyce jest". to tak w kwestii teorii WW czy jakiejkolwiek innej związanej z powstaniem świata materialnego z energii. Mnie chodzi o praktykę, a nie teorię. Mały, malutki, tyciutki przykład, namacalny dowód. Nie ma? No to całą teorie o d..ę rozbić.

Pt cze 22, 2018 17:12

Nie kumam do końca bo nikt nie kuma, na pewnym etapie dochodzi się do niesprawdzalnych hipotez - ot taki urok współczesnej fizyki kwantowej, ale coś tak prostego jak to o czym aktualnie rozmawiamy sądzę że potrafię objaśnić pod warunkiem że powiesz mi skąd wiesz co jest energią a co materią, być może jak przez to zagadnienie przebrniemy to sama stwierdzisz że już rozumiesz, bo problematyczne jest to jak sobie wyobrażasz cząstki elementarne, atomy itd, bo oparte jest to zazwyczaj na schematycznych obrazkach, które miały coś ułatwić ,ale w praktyce utrudniają zrozumienie przemiany energii w materię i odwrotnie... serio napisz co nazywasz materią a co energią oraz jak wyobrażasz sobie atom, który zaliczasz do materii, prawda?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt cze 22, 2018 17:18

Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):
(zasada teoretyczna tworzenia materii w następstwie zderzeń fotonów)

Mnie teoria nie interesuje.

Masz sklerozę? Zadałaś pytanie W jaki sposób powstał materialny świat z tej energii?, które jest pytaniem o teorię.

Małgosiaa napisał(a):
Własnie dlatego, ze odróżniam teorię od praktyki nijak nie mogę pojąć jak w wyniki wybuchu samej energii powstała ziemia.

Nie. Nie odróżniasz teorii od praktyki i dlatego właśnie nie potrafisz (lub - nie chesz) tego pojąć. Ziemia zbudowana jest z cząstek posiadających masę. Wiemy, że ze zderzeń, w których biorą udział fotony (porcje energii), które masy spoczynkowej nie posiadają, mogą powstawać właśnie takie cząsteczki. Potrafimy doprowadzać do takich zdarzeń i je obserwować, wytwarzajac materię z energii - to jest praktyka. Wielki Wybuch, za sprawą gigantycznej początkowej gęstosci i temperatury, jest generatorem takich właśnie zderzeń, w których z energii powstają częsteczki... tyle, że robi to na "trochę" większa skalę niż my - to jest teoria.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Pt cze 22, 2018 17:34 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 22, 2018 17:26

Ja zakładam że Małgosi chodzi o takie wyjaśnienie teorii aby mogła to przynajmniej sobie wyobrazić a następnie samodzielnie przeprowadzić eksperyment podczas którego doświadczy jak to materia się w energię zamienia... Energia w materię będzie trudniej tak w domu ,ale co nie co też się da w tej kwestii zrobić...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt cze 22, 2018 17:31

Małgosiaa napisał(a):
Zalazłam tez takie oto stwierdzenie: "różnica między teorią a praktyką jest taka, że w teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką a w praktyce jest".

... jeśli na forum traktuje się dowcipne wyrażenia jako prawdę, to może zamiast rozmawiać zacznijmy pisać dowcipy?
Kiedy Jezus zorientował się, że jest Bogiem? Gdy stwierdził że podczas modlitwy mówi sam do siebie!

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
No dobra, może starczy dowcipów.
Tyciutki, malutki dowód? Podałem linki wyżej. W przypadku tworzenia materii ze światła to trzeba poczekać na wyniki eksperymentów (choć w Wielkim Zderzaczu Hadronów nie takie rzeczy robiono, nawet podobno udaje im się z antymaterią!), ale zupa pierwotna to przecież eksperyment sprzed dziesięcioleci, możesz go powtórzyć, zapewne nawet niedrogo.

Pt cze 22, 2018 17:32

IrciaLilith napisał(a):
Ja zakładam że Małgosi chodzi o takie wyjaśnienie teorii aby mogła to przynajmniej sobie wyobrazić a następnie samodzielnie przeprowadzić eksperyment podczas którego doświadczy jak to materia się w energię zamienia...

Obawiam się, że w domowych warunkach można w ten sposób narobić bałaganu.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 22, 2018 17:38

Stubr napisał(a):
Nie, teoria naukowa to nie dowód.
Nie? A co w takim razie jest w nauce dowodem?
Cytuj:
Zjawiska obserwowalne są argumentami w teoriach, ale nie są dowodem. Teoria to interpretacja zjawisk
Nie mówimy o teorii, ale o teorii naukowej.
Cytuj:
Podrzuć przedmiot w górę. To jest dowód? Ale dowód na co? Ze wszystko co leci do góry, zwalnia, zatrzymuje się i spada? Sądzono tak przez wieki i to była uznawana teoria, której długo nie kwestionowano. Wiemy że to nieprawda.
I to jakiej konkluzji zmierzasz? Parę postów do tyłu twierdziłeś, że nauka ma dowody na wieczne (!) istnienie świata. Teraz twierdzisz, że dowody w ogóle są nic nie warte :) To co właściwie chciałeś powiedzieć?
Cytuj:
Teoria ewolucji ma wiele luk, jak choćby zaginione ogniwa.
Luką w teorii ewolucji, jest zaginione ogniwo. W którym to miejscu w torii ewolucji brakuje ogniwa, co powoduje, że teoria ewolucji ma wiele luk, czyli że jest kwestionowana?

Pt cze 22, 2018 17:48
Moderator

JedenPost napisał(a):
Nie. Nie odróżniasz teorii od praktyki i dlatego właśnie nie potrafisz (lub - nie chesz) tego pojąć. Ziemia zbudowana jest z cząstek posiadających masę. Wiemy, że ze zderzeń, w których biorą udział fotony (porcje energii), które masy spoczynkowej nie posiadają, mogą powstawać właśnie takie cząsteczki
.
Nie ma to jak udawanie, że sie pojmuje. No, ale skoro pojmujesz, to dlaczego piszesz ""mogą powstawać cząsteczki" - to cały czas teoria, że była energia i mogły z niej pwstać jakies cząsteczki, z których powstała ziemia.
Cytuj:
Potrafimy doprowadzać do takich zdarzeń i je obserwować, wytwarzajac materię z energii - to jest praktyka.

Tłumaczysz rzeczy oczywiste jak chłop krowie na rowie. Uważasz mnie za takiego tłuka, że nie odróżnia teorii od praktyki? Pokaż mi więc wielce uczony człowieku tę praktykę, a nie twierdzisz jedynie "potrafimy doprowadzać do takich zdarzeń". Pokaż mi to zdarzenie, konkretne.
Najwyraxniej to Ty nie rozumiesz czym jest teoria a czym praktyka.
Cytuj:
Wielki Wybuch, za sprawą gigantycznej początkowej gęstosci i temperatury, jest generatorem takich właśnie zderzeń, w których z energii powstają częsteczki... tyle, że robi to na "trochę" większa skalę niż my - to jest teoria.

I znów teoria. Kurde, weź energię i zrób z niej wybuch i drugą ziemię. Może być miniaturowa, skoro wcześniej stwierdziłeś "potrafimy".
IrciaLilith napisał(a):
Ja zakładam że Małgosi chodzi o takie wyjaśnienie teorii aby mogła to przynajmniej sobie wyobrazić a następnie samodzielnie przeprowadzić eksperyment podczas którego doświadczy jak to materia się w energię zamienia... Energia w materię będzie trudniej tak w domu ,ale co nie co też się da w tej kwestii zrobić...

Nie muszę robić doświadczenia. Wystarczy, że JedenPost wskaże mi, że ktoś dokonał takiego doświadczenia i uzyskał pożądany efekt. Dopóty, dopóki nie ma takiego dowodu, jest to teoria, która niczego nie dowodzi.

Pt cze 22, 2018 17:56

Małgosiu - z mojej strony mogę pomóc tylko pod warunkiem że spróbujesz zdefiniować co jest energią a co materią, oraz opiszesz jak wygląda atom... Po kilku podpowiedziach, dodatkowych pytaniach i wyjaśnieniach mój 10letni synek załapał w czym rzecz, więc sądzę że to dobra droga.

Pt cze 22, 2018 18:09

To że z energii powstaje materia i z materii powstaje energia to nie jest "tylko" teoria, tylko fakt. Chcesz praktykę? Spal kawałek papieru. Śliczny przykład powstawania światła i ciepła.
Powstawanie materii z energii jest trudniejsze, bo energii trzeba niesamowicie dużo nawet na jeden atom. Zebranie energii, by zrobić cząsteczkę widoczną gołym okiem jest ciut drogie. Aby stworzyć miniaturową planetę trzeba bardzo, bardzo wiele cząsteczek - bo najpierw trzeba odtworzyć reakcję fuzji termojądrowej zachodzącej w gwiazdach by uzyskać cięższe pierwiastki, a dopiero potem ulepić z nich Ziemię. Potem z górki - zupę pierwotną już odtworzono.
Ale tak - dokonywano takich doświadczeń - zamiany energii w materię i odwrotnie. Efektem ubocznym są choćby bomby jądrowe i wodorowe - o tak potężnej energii mówimy.
@chwat
O dowodach mówimy tylko w matematyce. Teoria naukowa to nie dowód, to teoria naukowa. Nie twierdziłem że nauka ma dowody na wieczne istnienie świata, tylko że istnieje taka teoria.
I na koniec - wpisz sobie "zaginione ogniwo" w google.

Pt cze 22, 2018 18:15
Moderator

IrciaLilith napisał(a):
Małgosiu - z mojej strony mogę pomóc tylko pod warunkiem że spróbujesz zdefiniować co jest energią a co materią, oraz opiszesz jak wygląda atom... Po kilku podpowiedziach, dodatkowych pytaniach i wyjaśnieniach mój 10letni synek załapał w czym rzecz, więc sądzę że to dobra droga.
No widzisz, jaka jestem tępa? :twisted: Ok, to jeszcze raz. Mnie teoria w tej chwili nie interesuje. Rozumiem czym jest energia, czym atom itp. Chodziłam do szkoły i nie tylko do szkoły, a skoro byłam w stanie zrozumieć różne filozofie, w tym nawet fenomenologię, to znaczy, że nie byłam tłukiem. Chodzi mi o praktyczny dowód teorii powstania materii (cały czas mówię o materii w sensie konkretnych rzeczy: pies, kot, trawa, robak) z czystej energii. To wytłumaczyłaś swojemu 10 letniemu synkowi? :o Oboje z JedenPost przyznajecie, że jest to teoria (też tak uważam), to niczego nie dowodzi.
Stubr napisał(a):
To że z energii powstaje materia i z materii powstaje energia to nie jest teoria, tylko fakt. Chcesz praktykę? Spal kawałek papieru. Śliczny przykład powstawania światła i ciepła.

Nie bądź śmieszny. Papier mam, ale jak mam go spalić, jeśli bym nie miała? Jak uzyskać papier z energii? Mam tylko energię. Jak z niej zrobić papier? Zrozumiałes w końcu o co mi chodzi?
Stubr napisał(a):
Zebranie energii, by zrobić cząsteczkę widoczną gołym okiem jest ciut drogie.

To tez teoria? Czy ktoś tego dokonał? - pytanie retoryczne, bo wiem, ze nikt.
Stubr napisał(a):
zupę pierwotną już odtworzono.

Kto, gdzie i kiedy?
Stubr napisał(a):
O dowodach mówimy tylko w matematyce. Teoria naukowa to nie dowód, to teoria naukowa. Nie twierdziłem że nauka ma dowody na wieczne istnienie świata, tylko że istnieje taka teoria.

Cały czas mówię o tym, ze to teoria, a jako taka nie jest dowodem na nic.

Pt cze 22, 2018 18:24

Skoro wiesz co jest czym to jedziemy, co jest czym ( materia czy energia?):
Atom
Prąd elektryczny
Światło
Promieniowanie X
Promieniowanie beta
Pole elektromagnetyczne
Przestrzeń
Foton
Elektron
Kwark
Gluon

Pt cze 22, 2018 18:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 47  Następna strona