Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 7:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy płód to też człowiek?
Prawda przez małe "p" jest niepełna , więc nie może być prawdą, ponieważ prawda nie może być cząstkowa. Prawda jest pełnią.
Stąd wniosek : nie interesujesz się w ogóle prawdą , lecz tworzysz własne normy i o to Ci chodzi , by je utrzymać wbrew logice.

Dlatego nieinteresowanie się Prawdą jest nieracjonalne. Powiedziałbym , że nienaukowe...

Śr sie 22, 2012 18:19

Bracie piok333 :

Jestem wytrwały i nieczuły na ukąszenia diabła :-)
Jest z nami nasz Mistrz , więc mamy najpotężniejszego protektora !!!

PS: nawiasem mówiąc - piękny Avatar !
Modlę się do tego Najświętszego Oblicza !!!

Pozdrawiam serdecznie.
Quis ut Deus !

Śr sie 22, 2012 18:24

No więc skoro nastała moda na świadectwa, to ja chciałbym dać świadectwo że uważam, że świadectwo lne jest słabe! Ramen!

Śr sie 22, 2012 18:27

Acro: łobuziaku!
Twoje poczucie sukcesu wynika z tego , że nie akceptujesz prawdy , która wydaje się Tobie tak bezsensowna, że tylko fikcja może mieć jakiś sens. Kurczowo trzymasz się tego pojęcia tak bardzo , że zaczynasz od pewnego czasu formułować pytania , które nie są dobrze skonstruowane .
Jeśli będziesz trzymał się biologii w ustalaniu pojęcia człowieczeństwa , to dojdziesz definicji liniowej ewolucji o punkcie początkowym i końcowym (kres dolny i górny).
Osoba ludzka przerasta wszystkie materialne odniesienia , jakie poczyniasz.
Odnieś się do moich uwag w sprawie śladowych bytu i ich realności i przyłoż to do swojego infantylnego pytania o gamety :-)

Śr sie 22, 2012 18:33

lne napisał(a):
Prawda przez małe "p" jest niepełna , więc nie może być prawdą, ponieważ prawda nie może być cząstkowa. Prawda jest pełnią.
Stąd wniosek : nie interesujesz się w ogóle prawdą , lecz tworzysz własne normy i o to Ci chodzi , by je utrzymać wbrew logice.

Dlatego nieinteresowanie się Prawdą jest nieracjonalne. Powiedziałbym , że nienaukowe...

Masz rację, lne. Jednak problem w tym, że żyjemy w epoce dyktatury scjentyzmu :|

lne napisał(a):
PS: nawiasem mówiąc - piękny Avatar !

Dzięki :) Mam ten wizerunek również jako tapetę na pulpicie komputera :) Oblicze Chrystusa z Całunu Turyńskiego jest rzeczywiście przepiękne. Mogę się w nie wpatrywać godzinami. I nie dziwię się wcale, że ten wizerunek tak przyciąga moje serce i moje oczy, bo wierzę, że jest on acheiropoietos, czyli „nie ludzką ręką uczyniony”.

:aniol:

Śr sie 22, 2012 18:44

Nie akceptuję prawdy? Już nie mówimy o Prawdzie? A może chodzi o PRAWDĘ? :P
A którą prawdę chodzi - bo jest ich równo nieskończona ilość? Domyślam się, że akurat Twoją. Ciekawe dlaczego...

Rozważania nad bytami, niebytami i odbytami nie sa dla mnie, ja jestem prosty facet i stawiam proste pytania. Jakiego gatunku są gamety? Czemu nie martwi Cię masowe mordowanie komórek jajowych, a przeraża znacznie mniejsza ilość morderstw zygot?

Śr sie 22, 2012 18:46

Przy okazji daję świadectwo niezgody na tezy pioka! A wkurzycie mnie, to dam jeszcze raz, ale kapitalikami! :)

Śr sie 22, 2012 18:48

Acro :
Zdenerwowałeś się , a to nie służy właściwej pracy umysłu.

Dlaczego tak mówię ...
Otóż , gdybyś myślał nad tym , co piszę do Ciebie , a nie tylko czytał , wówczas wpadłbyś na prosty wniosek , że PEŁNIA może być tylko JEDNA , czyż nie ???

Śr sie 22, 2012 19:09

Acro napisał(a):
Rozważania nad bytami, niebytami i odbytami

Szyderstwo.... cóż ci pozostało...

Jednak słusznie mówi Pismo: Grzesznika odkryją jego własne wargi i do upadku doprowadzą szydercę i zuchwalca. I dalej: Grzech jest planem głupiego, szyderca jest wstrętny dla ludzi.

Aborcja jest grzechem. Namawianie do aborcji i usprawiedliwianie aborcji też jest grzechem. A naszą powinnością jest świadczyć, że mord zwany aborcją jest skrajnym okrucieństwem wymierzonym w bezbronną ofiarę. Jest to zbrodnia przeciwko istocie ludzkiej.

Śr sie 22, 2012 19:11

Jeśli rozważania podstawowe dla opisu natury bytu , nie są w ogóle dla Ciebie , to daj sobie spokój z szukaniem naukowych argumentów , których podstaw nie potrafisz właściwie połączyć.

Śr sie 22, 2012 19:14

Nie widzę argumentów miłośnika racjonalizmu rzekomego , który prowadzi tylko do idealizmu.

Śmiech to zdrowie , póki Bóg się o tym nie dowie.

Śr sie 22, 2012 19:47

ACHEIROPOIETOS - idealne podsumowanie , Bracie !

Śr sie 22, 2012 19:52

Mike29 napisał(a):
Zatem można rozpatrywać, że człowiek zaczyna się tworzyć między 4-6tygodniem ciąży. Wcześniej mamy do czynienia jedynie z zarodkiem oraz nieukształtowanym płodem pozbawionym unerwienia, odruchów i narządów wewnętrznych.

Trudno żeby po połączeniu się plemnika z kom.jajową w jednej chwili powstawał mikro człowiek; czujący, świadomy i własne poglądy mający. Zarodek ludzki to nie pryszcz na dupie, zawiera się w nim dokładnie określona jednostka, przyszły człowiek. Zarodki nie spadają z nieba i nie rozumiem dlaczego ktoś uważa, że można ja zabijać bo nie mają wykształconego np. ukł. nerwowego.
Śmierć mózgu uznawana jest jako koniec życia pewnie dlatego, że nie stwierdzono przypadku w którym mózg po uprzednim stwierdzeniu jego śmierci powrócił do swoich czynności. Chyba, że coś przegapiłem. Natomiast czym innym jest niedopuścić do jego powstania kiedy proces ten się już rozpoczął.
Plemników i komórek jaj. nie można traktować jak zarodka, tak samo jak oddzielnych atomów cynku, wapnia, magnezu, selenu, i kilku innych substancji nikt nie uważa za plemniki.

Cytuj:
"W 2012 roku największe stowarzyszenie lekarzy w Kanadzie, Canadian Medical Association, uznało, że życie ludzkie zaczyna się od momentu urodzin, a nie poczęcia"

A zdanie piętro wyżej czytałeś, też Ci się podoba?

Ale OK, co z tego, że tak uznało stowarzyszenie lekarzy w Kanadzie... A wiesz może czy schorowany starzec po 90-tce jest uznawany przez nich za człowieka, czy może uznali coś ciekawszego.

Cytuj:
Bo nie odpowiada za kształtowanie się świadomości człowieka, a jest to moment, w którym uznaje się, że mamy z człowiekiem do czynienia, a nie jedynie zarodkiem, czyli jego zalązkiem... Poza tym rozumiem aluzję, nie rusza mnie to :-)

Kto tak uznaje? I dlaczego to świadomość ma świadczyć o byciu człowiekiem?

Ostatnio edytowano Śr sie 22, 2012 20:07 przez tanie_wino, łącznie edytowano 1 raz

Śr sie 22, 2012 20:05

lne napisał(a):
Acro :
Zdenerwowałeś się , a to nie służy właściwej pracy umysłu.

Dlaczego tak mówię ...
Otóż , gdybyś myślał nad tym , co piszę do Ciebie , a nie tylko czytał , wówczas wpadłbyś na prosty wniosek , że PEŁNIA może być tylko JEDNA , czyż nie ???

Zachęcam do uwazniejszego czytania moich postów - to tylko kilka zdań. Napisałem wyraźnie, że jak się zdenerwuję, to zamieszczę post napisany kapitalikami. Widzisz gdzieś kapitaliki?

Pełnia jest jedna, matka jest też jedna - ja nie pytam o ilość, tylko o to, jakimi obiektywnymi kryteriami wyliczyłeś, że to akurat Ty ją posiadłeś. Jakbym pytał o ilość, zapytałbym "ile jest tych prawd". A ja zapytałem: A którą prawdę chodzi - bo jest ich równo nieskończona ilość? Domyślam się, że akurat Twoją.

I może wytłuszczę pytanie, którego unikasz jak ksiądz uczciwej pracy:
Jakiego gatunku są gamety? Czemu nie martwi Cię masowe mordowanie komórek jajowych, a przeraża znacznie mniejsza ilość morderstw zygot?

Śr sie 22, 2012 20:06

piok333 napisał(a):
Acro napisał(a):
Rozważania nad bytami, niebytami i odbytami

Szyderstwo.... cóż ci pozostało...

Jednak słusznie mówi Pismo: Grzesznika odkryją jego własne wargi i do upadku doprowadzą szydercę i zuchwalca. I dalej: Grzech jest planem głupiego, szyderca jest wstrętny dla ludzi.

Aborcja jest grzechem. Namawianie do aborcji i usprawiedliwianie aborcji też jest grzechem. A naszą powinnością jest świadczyć, że mord zwany aborcją jest skrajnym okrucieństwem wymierzonym w bezbronną ofiarę. Jest to zbrodnia przeciwko istocie ludzkiej.

A moją powinnością jest świadczenie, ze powyższe świadczenia są fałszywe! Ups, źle, jeszcze raz:
A moją powinnością jest świadczenie, ze powyższe świadczenia są fałszywe!

Śr sie 22, 2012 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 178  Następna strona